Pravljenje grafikona mape

Grafikon mape možete da koristite za poređenje vrednosti i prikazivanje kategorija u geografskim regionima. Koristite ga kada imate geografske regione u vašim podacima, kao što su zemlje/regioni, države, okruzi ili poštanski brojevi.

Pogledajte kako Dag iz tima za Office ukratko predstavlja grafikone mape:

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Isprobajte Office 365 ili najnoviju verziju programa Excel

Preuzmite naše primere

Možete da preuzmite radnu svesku sa nekoliko primera grafikona mape poput onih u ovom članku.

Vrednosti prikaza i kategorije

Mape mogu da prikazuju vrednosti i kategorije i koriste različite boje. Vrednosti su predstavljene blagim varijacija dve do tri boje. Kategorije su predstavljene različitim bojama.

Na primer, zemlje po broju stanovnika koristi vrednosti. Vrednosti predstavljaju ukupni broj stanovnika u svakoj zemlji, gde je svaka zemlja prikazan pomoću nijanse spektra dve boje. Boju svakog regiona određuje to gde se njegova vrednost nalazi u spektru odnosu na druge regione.

Excel grafikon mape sa podacima vrednosti

U sledećem primeru, Zemlje po kategoriji, kategorije se prikazuju koristeći standardnu legendu za prikaz grupa ili povezanosti. Svaka tačka podataka je predstavljena potpuno drugom bojom.

Excel grafikon mape po kategoriji

Pravljenje grafikona mape

 1. Možete kopirati sledeće podatke koje smo koristili za naše primere ili koristiti svoje podatke na sličan način. Počnite sa jednom kolonom za geografsku lokaciju (zemlju/region, država ili pokrajina, okrug ili poštanski broj), a sa numeričkom vrednošću ili kategorijom u drugoj koloni. U nekim slučajevima, možda ćete morati da dodate još jedan nivo geografskih detalja (pogledajte Najčešća pitanja).

  Zemlja

  Kategorija

  Broj stanovnika

  Argentina

  B

  43.850

  Australija

  C

  24.233,900

  Brazil

  B

  2.206.754,000

  Kina

  D

  11.376,830,000

  Francuska

  E

  665.255,000

  Indija

  D

  11.289,690,000

  Meksiko

  A

  1.128,632,000

  Namibija

  F

  22.324,388

  Rusija

  D

  1.146,691,000

  Švedska

  E

  99.920,881

  Ujedinjeni Arapski Emirati

  F

  99.856,000

  Sjedinjene Države

  A

  3.323,675,000

 2. Izaberite bilo koju ćeliju u opsegu podataka.

  Savet: Ako to već niste uradili, sada bi bio dobar trenutak da podesite podatke kao Excel tabelu. Pored oblikovanja podataka i dodavanja filtera, to takođe olakšava pravljenje izvedenih tabela za analizu.

 3. Izaberite stavke Umetanje > Grafikoni > Preporučeni grafikoni ili Umetanje > Grafikoni > Mape i izaberite grafikon mape.

  Grupa trake Excel grafikona

  U zavisnosti od vaših podataka, Excel će napraviti pregled mape vrednosti ili kategorija.

  Mapa vrednosti

  Mapa kategorija

  Grafikon sa preporučenim vrednostima Excel grafikona mape Preporučena kategorija Excel grafikona mape
 4. Kada kliknete na dugme U redu, Excel će umetnuti mape.

Oblikovanje grafikona mape

Kada se mapa napravi, možete lako da prilagodite njen dizajn. Samo kliknite na mapu, a zatim odabrati kartice Dizajn ili Oblikovanje na kartici trake Alatke za grafikone. Takođe možete da kliknete desnim tasterom miša na grafikon i izaberite stavku iz menija sa opcijama ili dvaput kliknite na grafikon da biste pokrenuli okno zadatka za oblikovanje objekta, koje će se pojaviti sa desne strane prozora programa Excel. To takođe prikazuje i Opcije grupa za grafikon mape (pogledajte ispod).

Alatke trake ua grafikone mape u programu Excel

Saznajte više o oblikovanju grafikona.

Napomene: 

 • Postoji nekoliko Opcija grupe koje se odnose na grafikon mape, ali one nisu podržane na Android uređajima ni u aplikaciji Excel Mobile. Ako vam je potrebna neka od opcija grupe za mape, možete da napravite grafikon u programu Excel za Windows i da ga prikažete na Android uređaju ili u aplikaciji Excel Mobile.

 • Opcije grupe okna zadataka za oblikovanje objekta Excel grafikona mape

 • Saznajte više o oblikovanju grafikona mape.

 • Projekcije mape – Promenite projekcije na mapi

 • Oblast mape – Promenite nivo zumiranja na mapi od prikaza države/pokrajine, sve do prikaza planete.

 • Oznake mape – Prikažite geografska imena svoje zemlje/regiona. Odabrali da li želite da prikažete imena na osnovu uklapanja ili želite da prikažete sve oznake.

Najčešća pitanja

Pitanje: Kada koristim određene lokacije, dobijam praznu mapu i grešku ili se neke tačke mapiraju u drugim zemljama.

Excel grafikon mape sa nerazjašnjenim podacima

Odgovor: Ako koristite podatke sa više sličnih lokacija na svetu, mape nekada ne prave razliku bez dodatnih uputstava. Ako je moguće, dodajte još jednu kolonu sa podacima koja će mapi pomoći da zna gde da traži. Na primer, ti podaci ne moraju nužno da mapiraju onako kako očekujete pošto postoji mnogo mesta na svetu gde su određena imena okruga važeća.

Podaci za razjašnjavanje Excel grafikona mape

Ali podaci bi trebalo da se mapiraju ispravno ako dodajete još jednu kolonu za detalje višeg nivoa – ona se zove „Razjašnjenje“:

Podaci razjašnjavanja Excel grafikona mape

Grafikon sa podacima razjašnjavanja Excel grafikona mape

Ograničenja

 • Grafikoni mape mogu da prikazuju samo opšte geografske podatke, tako da mapiranje gradova, geografskih širina i dužina i ulica nije podržano. Grafikoni mape takođe podržavaju samo jednodimenzionalni prikaz, ali ako vam je potreban višedimenzionalni prikaz, možete da koristite funkciju 3D mape u programu Excel.

 • Pravljenje novih mapa ili dodavanje podataka postojećim mapama zahteva vezu sa internetom (da biste se povezali sa uslugom Bing mape).

 • Postojeće mape mogu se pregledati bez veze sa internetom.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×