Pravljenje grafikona mape

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Mapa grafikon možete da koristite za poređenje vrednosti i prikazuje kategorije duž geografskim regionima. Ga koristite kada imate geografskim oblastima u vašim podacima, kao što su zemlje/regione, države, okruga ili poštanske brojeve.

Pogledajte kako Dag iz tima za Office ukratko predstavlja grafikone mape:

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo ako imate Office 2019 ili Office 365 pretplatu. Ako ste u Office 365 pretplatnika, uverite se da imatenajnoviju verziju sistema Office.

Možete da preuzmite radnu svesku sa nekoliko primera grafikona mape poput onih u ovom članku.

Mapa možete da prikažete vrednosti i kategorije i svaki imaju različitih načina prikazivanja boja. Vrednosti su predstavljeni male varijacije boja 2-3. Kategorije su predstavljeni pomoću različitih boja.

Na primer, zemlje po broju stanovnika koristi vrednosti. Vrednosti predstavljaju ukupni broj stanovnika u svakoj zemlji, gde je svaka zemlja prikazan pomoću nijanse spektra dve boje. Boju svakog regiona određuje to gde se njegova vrednost nalazi u spektru odnosu na druge regione.

Excel grafikon mape sa podacima vrednosti

U sledećem primeru, Zemlje po kategoriji, kategorije se prikazuju koristeći standardnu legendu za prikaz grupa ili povezanosti. Svaka tačka podataka je predstavljena potpuno drugom bojom.

Excel grafikon mape po kategoriji

Pravljenje grafikona mape

 1. Možete da kopirate sledeće podatke koji se koristi za naše primeri ili podesite se sopstvene slično mode. Počnite sa jednom kolonom za geografske lokacije (zemlje/regiona, država ili pokrajina, okruga ili poštanskog koda), zatim na numerički ili kategoričan vrednosti u drugoj koloni. U nekim slučajevima, možda ćete morati da dodate još jedan nivo geografski detalja (pogledajte članak Najčešća pitanja).

  Zemlja

  Grupa

  Broj stanovnika

  Kina

  11

  1,381,040,000

  Indija

  9

  1,310,760,000

  Sjedinjene Države

  8

  324,394,000

  Brazil

  7

  206,982,000

  Rusija

  8

  146,727,405

  Meksiko

  10

  122,273,000

  Francuska

  7

  66,991,000

  Argentina

  9

  43,850,000

  Australija

  12

  24,333,500

  Švedska

  6

  9,998,740

  Ujedinjeni Arapski Emirati

  9

  9,856,000

  Namibija

  11

  2,324,388

 2. Izaberite bilo koju ćeliju u opsegu podataka.

  Savet: Ako to već niste uradili, sada bi bio dobar trenutak da podesite podatke kao Excel tabelu. Pored oblikovanja podataka i dodavanja filtera, to takođe olakšava pravljenje izvedenih tabela za analizu.

 3. Izaberite stavke Umetanje > Grafikoni > Preporučeni grafikoni ili Umetanje > Grafikoni > Mape i izaberite grafikon mape.

  Grupa trake Excel grafikona

  U zavisnosti od vaših podataka, Excel će napraviti pregled mape vrednosti ili kategorija.

  Mapa vrednosti

  Mapa kategorija

  Grafikon sa preporučenim vrednostima Excel grafikona mape Preporučena kategorija Excel grafikona mape
 4. Kada kliknete na dugme U redu, Excel će umetnuti mape.

Oblikovanje grafikona mape

Kada se kreira mapi lako možete da prilagodite dizajn. Samo kliknite na mapu, a zatim odaberite iz dizajna ili Format kartice u kartici na traci Alatke za grafikone . Možete i da kliknite desnim tasterom miša na grafikon i izaberite stavku iz menija opcija, ili dvaput kliknite na grafikon da biste pokrenuli Okno zadatka oblikovanje objekta, koja će se pojaviti na desnoj strani prozora programa Excel. Ovo će takođe ponudi mape grafikon određene Opcije grupa (pogledajte ispod).

Alatke trake ua grafikone mape u programu Excel

Saznajte više u članku Oblikovanje grafikona.

Napomene: 

 • Postoji nekoliko Opcija grupe koje se odnose na grafikon mape, ali one nisu podržane na Android uređajima ni u aplikaciji Excel Mobile. Ako vam je potrebna neka od opcija grupe za mape, možete da napravite grafikon u programu Excel za Windows i da ga prikažete na Android uređaju ili u aplikaciji Excel Mobile.

 • Opcije grupe okna zadataka za oblikovanje objekta Excel grafikona mape

 • Saznajte više o oblikovanju grafikona mape.

 • Projekcije mape – Promenite projekcije na mapi

 • Oblast mape – Promenite nivo zumiranja na mapi od prikaza države/pokrajine, sve do prikaza planete.

 • Oznake mape – Prikažite geografska imena svoje zemlje/regiona. Odabrali da li želite da prikažete imena na osnovu uklapanja ili želite da prikažete sve oznake.

Najčešća pitanja

Pitanje: Kada koristim određene lokacije, dobijam praznu mapu i grešku ili se neke tačke mapiraju u drugim zemljama.

Excel grafikon mape sa nerazjašnjenim podacima

Odgovor: Ako ste koristili podatke gde može biti više od jedne slične lokacija na svetu, mape ne mora da bude pravi razliku bez dodatna uputstva. Ako je moguće, dodajte još jednu kolonu za podatke kako biste mape znate gde želite da izgledaju. Na primer, ovo ne mora da bude mapa podataka onako kako očekujete od kada postoji mnogo mesta na svetu gde su važeće imena okruga.

Podaci za razjašnjavanje Excel grafikona mape

Ali podaci bi trebalo da se mapiraju ispravno ako dodajete još jednu kolonu za detalje višeg nivoa – ona se zove „Razjašnjenje“:

Podaci razjašnjavanja Excel grafikona mape

Grafikon sa podacima razjašnjavanja Excel grafikona mape

Ograničenja

 • Grafikona mape da samo površina visokog nivoa geografski detalje, tako da gradova, geografsku širinu i љirine i ulica mapiranje nije podržan. Grafikona mape takođe podržavaju samo jednodimenzionalna prikaz, ali ako vam je potrebna višedimenzionalne detalja možete da koristite funkcije programa Excel 3D mapa .

 • Pravljenje novih mapa ili dodavanje podataka postojećim mapama zahteva vezu sa internetom (da biste se povezali sa uslugom Bing mape).

 • Postojeće mape mogu se pregledati bez veze sa internetom.

 • Postoji poznat problem gde grafikona mape koji koristim geografija tipova podataka možete ponekad mapirati neispravno. Pokušajte da uključite administracije polja, kao što su zemlje kada pokušate da prikažete ove dok je problem rešen.

Pravljenje grafikona mape

 1. Možete kopirati sledeće podatke koje smo koristili u ovim primerima ili koristiti svoje podatke na sličan način.

  Zemlja

  Grupa

  Broj stanovnika

  Kina

  11

  1,381,040,000

  Indija

  9

  1,310,760,000

  Sjedinjene Države

  8

  324,394,000

  Brazil

  7

  206,982,000

  Rusija

  8

  146,727,405

  Meksiko

  10

  122,273,000

  Francuska

  7

  66,991,000

  Argentina

  9

  43,850,000

  Australija

  12

  24,333,500

  Švedska

  6

  9,998,740

  Ujedinjeni Arapski Emirati

  9

  9,856,000

  Namibija

  11

  2,324,388

 2. Na traci izaberite stavke Umetanje > Preporučeni grafikoni > Kartogram. Postoje dve dostupna opcije kartograma – jedna je mapa vrednosti (predstavlja zemlje zasenčene plavom), a druga je mapa kategorije (predstavlja zemlje zasenčene bojom). Prema želji možete da izaberete bilo koju opciju.

  Excel grafikon mape sa podacima vrednosti Excel grafikon mape po kategoriji

  Napomena: Opcije kartograma se pojavljuju u okviru „Preporučeni grafikoni“ samo ako su podaci relevantni.

Savet: U programu Excel za Mac, koristite kartice Dizajn grafikone i Oblikovanje da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite bilo gde u grafikon mape i kartice će se pojaviti na traci.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×