Kreiranje bloga

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Blog je Web lokacija koja omogućava vama ili vašoj organizaciji da brzo razmenjujete ideje i informacije. Blogovi sadrže objave sa označenim datumom i poređane su obrnutim hronološkim redosledom. Učesnici mogu da komentarišu vaše objave, kao i da pruže veze ka zanimljivim lokacijama, fotografijama i povezanim blogovima.

Objave bloga mogu se brzo kreirati, a često imaju neformalan ton ili nude jedinstvenu perspektivu. Iako se objave često koriste za komentare na Internetu, mogu se na nekoliko načina koristiti u poslovnom okruženju.

Sistem Windows SharePoint Services nudi predložak bloga koji kreiranje bloga čini lakim. Blog je lokacija koja sadrži liste i biblioteke, kao što su lista blog objava, lista drugih blogova i biblioteka fotografija. Kada kreirate blog, možete da podesite kategorije, a zatim da prilagodite postavke bloga.

Blog

Kada kreirate blog, treba da odlučite da li želite da blog nasleđuje dozvole od nadređene lokacije ili da ručno podesite jedinstvene dozvole. U većini slučajeva bi trebalo da podesite jedinstvene dozvole za blog da biste se uverili da možete da upravljate postavkama lokacije, listama i bibliotekama nezavisno od nadređene lokacije. Na primer, možda na svom blogu želite da date manje ograničene dozvole u odnosu na one na nadređenoj lokaciji, kao što je omogućavanje svim autorizovanim korisnicima vašeg intraneta da čitaju blog i komentarišu ga.

Blog možete da kreirate i prilagodite koristeći program za Web dizajn ili uređivanje koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Office SharePoint Designer 2007.

Pre dodavanja sadržaja blogu, treba da se uverite da su vaša lokacija, liste i biblioteke podešene onako kako želite. Na primer, možda ćete želeti da uredite opis liste da bi čitaocima pomogao da razumeju njenu namenu, da promenite dozvole za taj blog ili listu Drugi blogovi, ili da pratite verzije objava bloga da biste, ako zatreba, mogli da vratite prethodnu verziju objave.

Kada prilagodite postavke bloga, možete da podesite kategorije koje pomažu organizaciji objava. Kategorije su naročito korisne ako kreirate objave bloga za različite teme ili različite namene, kao što su razmena ideja u specijalnom projektu, tehnologija ili hobi. Kada se objave razvrstaju u kategorije, čitaoci mogu lakše da nađu objave prema svojim interesovanjima tako što će izabrati odgovarajuću kategoriju u listi Kategorije.

Kategorije na lokaciji bloga

Da biste kreirali blog, morate imati dozvolu za kreiranje lokacija. Više informacija potražite od vlasnika ili administratora lokacije.

 1. Izaberite stavku Prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim kliknite na dugme Kreiraj na stranici „Sav sadržaj lokacije“.

  Savet: U većini slučajeva možete umesto toga da koristite meni Radnje na sajtu Slika dugmeta da biste dovršili ovaj korak.

 1. Na listi Web stranice izaberite stavku Lokacije i radni prostori.

 2. U odeljku Ime i opis upišite ime i opis bloga.

  Ime se pojavljuje u navigaciji svake stranice na lokaciji, na primer u gornjoj traci sa vezama, a opis se pojavljuje u vrhu svake stranice.

 3. U odeljku Adresa Web lokacije unesite zadnji deo Web adrese koju želite da koristite za blog.

 4. U odeljku Selekcija predložaka izaberite karticu Saradnja, a zatim kliknite na vezu Blog.

 5. U odeljku Dozvole, postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite opciju Koristi iste dozvole kao nadređena lokacija ako želite da koristite iste dozvole i grupe kao nadređena lokacija.

  • Izaberite opciju Koristi jedinstvene dozvole ako želite da podesite jedinstvene dozvole za blog.

   Ako odaberete jedinstvene dozvole, imaćete mogućnost da dozvole podesite po završetku unošenja postavki za tekuću stranicu.

 6. Da biste gornju traku sa vezama iz nadređene lokacije prikazali na stranicama bloga, kliknite na dugme Da u odeljku Nasleđivanje navigacije.

 7. Kliknite na dugme Kreiraj.

 8. Ako se pojavi stranica „Podešavanje grupa za ovu lokaciju“, podesite posetioce, članove i vlasnike lokacije.

  Savet: Veze ka više informacija o dozvolama i pristupanju sadržaju potražite u odeljku Takođe pogledajte.

 9. Kliknite na dugme U redu.

Ako planirate da kreirate više objava na blogu, ili objave o različitim temama, dobra je ideja da podesite kategorije. Čitaoci mogu da izaberu kategoriju koju žele da čitaju, što im olakšava nalaženje objava za koje su zainteresovani.

Kasnije možete da dodate još kategorija ili da uredite kategorije. Ako ne želite da koristite kategorije, možete da odaberete stavku Nijedna za kategoriju kada kreirate objavu.

 1. U grupi Administrativne veze kliknite na vezu Sav sadržaj.

 2. U meniju Liste, izaberite stavku Kategorije.

  Pojaviće se lista Kategorije. Ako niste ranije podesili kategorije za blog, lista sadrži čuvare mesta, kao što su Kategorija 1 i Kategorija 2.

 3. Na listi kategorija kliknite na Uredi dugme Slika dugmeta sa desne strane kategorije čuvara mesta koji želite da promenite.

 4. Izaberite tekst čuvara mesta, upišite novi tekst koji hoćete, a zatim kliknite da dugme U redu.

 5. Korake od 3 do 5 ponavljajte da biste postojeće čuvare mesta zamenili svojim kategorijama.

 6. Da biste dodali dodatne kategorije, kliknite na dugme novo Meni „Novo“ na traci sa alatkama liste, a zatim otkucajte ime za kategoriju u polje naslov .

 7. Da biste izbrisali kategoriju, postavite pokazivač na njeno ime, kliknite na strelicu koja se pojavi, a zatim kliknite na dugme Izbriši stavku.

Kada je blog kreiran, možda ćete hteti da prilagodite postavke bloga, njegovih listi ili biblioteka. Da bi vam pomogao da brzo prilagodite postavke i upravljate njima, blog nudi listu veza za prilagođavanje.

Sledeća procedura nudi opšte korake za prilagođavanje bloga. Veze ka informacijama o lokacijama, listama i bibliotekama potražite u odeljku Takođe pogledajte.

 1. U blogu, u meniju Administratorske veze postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite stavku Upravljaj objavama da biste prilagodili listu Objave.

  • Izaberite stavku Upravljaj komentarima da biste prilagodili listu Komentari.

  • Da biste prilagodili listu Drugi blogovi izaberite stavku Sav sadržaj. U koloni Liste kliknite na vezu Drugi blogovi.

  • Da biste prilagodili neku drugu listu ili biblioteku u blogu  – kao što je lista Veze ili biblioteka slika „Fotografije“ – kliknite na vezu Sav sadržaj, a zatim izaberite listu koju želite da promenite.

 2. U postavkama meni Settings menu , izaberite stavku Postavke liste ili kliknite na dugme postavke za tip biblioteke koju želite da otvorite, kao što su Postavke biblioteke slika.

 3. Izaberite tip postavke koji želite da promenite, kao što su Postavke verzija ili Dozvole za ovu listu, a zatim načinite odgovarajuće izmene.

 4. Proceduru ponovite za sve ostale postavke, liste ili biblioteke koje želite da promenite.

Savet: Bočna navigacija, koja se pojavljuje u okviru Prikaži sav sadržaj lokacije na najvišem nivou bloga, sadržana u Veb segmentima. Ako imate dozvolu za dizajniranje stranica, možete da uredite ovu navigaciju uređivanjem stranice, kao što biste bilo koji Stranica veb segmenta. Na primer, možete da sakrijete listi kategorije do zatvaranja njegove Veb segment.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×