Power Pivot: moćna analiza podataka i modelovanje podataka u programu Excel

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Power Pivot je za Excel programski dodatak možete da koristite da biste vršili moćnu analizu podataka i kreirali složene modele podataka. Uz Power Pivot, možete da spajali velike količine podataka iz raznih izvora, vršili analizu informacija i delili saznanja lako.

U oba programu Excel i Power Pivot, možete da kreirate Model podataka, kolekcija tabele sa relacijama. Model podataka koje vidite u radnu svesku u programu Excel je sa istim modelom podataka koje vidite u Power Pivot prozora. Svi podaci koje uvozite u programu Excel je dostupna u programskom dodatku PowerPivot, i obrnuto.

Napomena: pre nego što kontejnerima u detalje, Možda ćete želeti da korak unazad i pogledajte video ili da nam učenje vodič Get "i" transformacija "i" Power Pivot.

  • Uvoz miliona redova podataka iz više izvora podataka    Sa Power Pivot za Excel, možete da uvezete milione redova podataka iz više izvora podataka u jednu Excel radnu svesku, Kreiranje relacije između heterogenih podataka, pravite izračunate kolone i mere pomoću formula, gradite izvedene tabele i Izvedeni grafikoni, a zatim dalje analizirate podatke tako da možete da donosite pravovremene poslovne odluke – sve to bez potrebe da pomoć.

  • Uživajte u brzim izračunavanjima i analize    Proces milione redova u isto vreme kao hiljade i uverite se većina sa više jezgro procesora i gigabajta memorije za najbrži obrada izračunavanja. Nadvladava postojeće ograničenja za analizu velike podataka na radnoj površini efikasnog algoritmi da biste učitali čak i najveći skupove podataka u memorije.

  • Gotovo neograničen podrške izvora podataka    Pruža fondacija za uvoz i Kombinovanje izvor podataka sa bilo koje lokacije za analizu velike podataka na radnoj površini, uključujući relacione baze podataka, višedimenzionalnim izvora, usluga u oblaku, feedovi podataka, Excel datoteke, tekstualne datoteke i podatke sa Veba.

  • Bezbednost i upravljanje   Power Pivot Kontrolna tabla za upravljanje omogućava IT administratori za nadgledanje i upravljanje deljenih aplikacija da biste se uverili bezbednost, dostupnost i performanse.

  • Data Analysis Expressions (DAX)    DAX je jezika formule koja se proteže podataka mogućnosti za programa Excel da biste omogućili složene i složene grupisanja, izračunavanja i analize. Sintaksa DAX formula je veoma slično Excel formula.

Zadaci u Power Pivot ili u programu Excel

Osnovna razlika između programskog dodatka Power Pivot i programa Excel je to što u Power Pivot prozoru možete da napravite detaljniji model podataka. Hajde da uporedimo neke zadatke.

Zadatak

U programu Excel

U usluzi Power Pivot

Uvoz podataka iz različitih izvora na računar, kao što su velike poslovne baze podataka, feedovi javnih podataka, unakrsne tabele i tekstualne datoteke.

Uvoz svih podataka iz izvora podataka.

Filtriranje podataka i preimenovanje kolona i tabela prilikom uvoza.

Saznajte više o preuzimanju podataka pomoću programskog dodatka Power Pivot

Kreiranje tabela

Tabele se mogu nalaziti na bilo kom radnom listu u radnoj svesci. Radni listovi mogu da sadrže više tabela.

Tabele su organizovane u pojedinačne stranice prikazane na kartici u Power Pivot prozoru.

Uređivanje podataka u tabeli

Vrednosti mogu da se uređuju u pojedinačnim ćelijama u tabeli.

Nije moguće uređivanje pojedinačnih ćelija.

Kreiranje relacija između tabela

U dijalogu „Relacije“.

U prikazu dijagrama ili u dijalogu „Kreiranje relacija“.

Saznajte više o pravljenju relacija između dve tabele.

Kreiranje izračunavanja

Korišćenje Excel formula.

Pisanje naprednih formula pomoću jezika za izraze Data Analysis Expressions (DAX).

Kreiranje hijerarhija

Nije dostupno

Definišite hijerarhije koje možete da koristite svuda u radnoj svesci, uključujući Power View.

Pravljenje indikatora ključnih performansi (KPI-ova)

Nije dostupno

Kreiranje KPI-ovi se koriste u izvedenim tabelama i izveštajima prikaza Power View.

Kreiranje perspektiva

Nije dostupno

Napravite perspektive da biste ograničili broj kolona i tabela koje će videti korisnici radne sveske.

Kreiranje izvedenih tabela i izvedenih grafikona

Napravite izveštaje izvedenih tabela u programu Excel.

Pravljenje izvedenog grafikona

Kliknite na dugme Izvedena tabela u prozoru Power Pivot.

Poboljšavanje modela za Power View

Kreirajte osnovni model podataka.

Napravite poboljšanja, kao što je identifikovanje podrazumevanih polja, slika i jedinstvenih vrednosti.

Saznajte više o poboljšanju modela za Power View.

Korišćenje jezika Visual Basic za aplikacije (VBA)

Koristite VBA u programu Excel.

Nemojte koristiti VBA u Power Pivot prozoru.

Grupisanje podataka

Grupe u Excel izvedene tabele

Koristite DAX u izračunatim kolonama i izračunatim poljima.

Način skladištenja podataka

Podaci na kojima radite u programu Excel i u Power Pivot prozoru se skladište u analitičkoj bazi podataka unutar Excel radne sveske, a moćna lokalna mašina učitava, ispituje i ažurira podatke u bazi podataka. Pošto se podaci nalaze u programu Excel, automatski su dostupni u izvedenim tabelama, izvedenim grafikonima, prikazu Power View i ostalim funkcijama programa Excel koje koristite za agregaciju i obradu podataka. Sva predstavljanja i interaktivnost podataka obezbeđuje program Excel, a podaci i objekti predstavljanja programa Excel se nalaze u istoj datoteci radne sveske. Power Pivot podržava datoteke veličine do 2 GB i omogućava da u memoriji radite sa podacima veličine do 4 GB.

Čuvanje u usluzi SharePoint

Radne sveske koje izmenite koristeći Power Pivot možete deliti sa drugima kao što delite ostale datoteke. Međutim, ostvarićete više prednosti ako objavite radnu svesku u SharePoint okruženju u kojemm je omogućena usluga Excel Services. Na SharePoint serveru usluga Excel Services obrađuje i prikazuje podatke u prozoru pregledača gde drugi mogu da analiziraju podatke.

U sistemu SharePoint možete dodati Power Pivot za SharePoint da biste dobili dodatnu podršku za saradnju i upravljanje dokumentima, uključujući Power Pivot galeriju, Power Pivot kontrolnu tablu za upravljanje u centralnoj administraciji, planirano osvežavanje podataka i mogućnost korišćenja objavljene radne sveske kao spoljnog izvora podataka sa njene lokacije u sistemu SharePoint.

Više informacija o veb lokaciji MSDN: Power Pivot za SharePoint.

Dobijanje pomoći

Možete da saznate sve o programskom dodatku Power Pivot u Power Pivot pomoći.

Preuzmite PowerPivot za Excel 2010

Preuzimanje datoteka uzorka PowerPivot za Excel 2010 i 2013

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×