Power Pivot: moćna analiza podataka i modelovanje podataka u programu Excel

Power Pivot je programski dodatak Excel koji možete da koristite za obavljanje snažne analize podataka i kreiranje sofisticiranih modela podataka. Pomoću programskog dodatka Power Pivot možete da spojite velike količine podataka iz različitih izvora, brzo izvršite analizu informacija i lako delite uvide.

U programu Excel i u programskom dodatku Power Pivot možete da kreirate model podataka, kolekciju tabela sa relacijama. Model podataka koji vidite u radnoj svesci u programu Excel isti je model podataka koji vidite u Power Pivot prozoru. Svi podaci koje uvezete u Excel dostupni su u programskom dodatku Power Pivot i obratno.

Napomena: pre nego što uđete u detalje, Možda biste želeli da se odmaknete i pogledate video ili da uzmete naš Vodič za učenje na & transformisao i Power Pivot.

  • Uvoz miliona redova podataka iz više izvora podataka    Sa programom Power Pivot za Excel možete da uvezete milione redova podataka iz više izvora podataka u jednu Excel radnu svesku, kreirate relacije između heterogenetnih podataka, kreirate izračunate kolone i mere pomoću formula, izgradite izvedene tabele i izvedene grafikone, a zatim dodatno analizirate podatke tako da možete da donosite blagovremeno poslovne odluke, a zatim da detaljnije analizirate podatke

  • Uživajte u brzom izračunavanjima i analizi    Procesuiranje miliona redova u isto vreme kao i na hiljade i učinite najviše multi-Core procesora i gigabajta memorije za najbržu obradu izračunavanja. Prekoračena su postojeća ograničenja za masivnu analizu podataka na radnoj površini pomoću efikasnih algoritama za komprimovanje i najvećih skupova podataka u memoriji.

  • Praktično neograničeno podrška izvora podataka    Pruža temelj za uvoz i Kombinovanje izvornih podataka sa bilo koje lokacije za masovno analiziranje podataka na radnoj površini, uključujući relacione baze podataka, multidimenzionalne izvore, usluge oblaka, feedove za podatke, Excel datoteke, tekstualne datoteke i podatke sa veba.

  • Kontrolna tabla upravljanja bezbednosnim i menadžmentom   Power Pivot omogućava IT administratorima da nadgledaju deljene aplikacije i da upravljaju njima da bi obezbedili bezbednost, visoku dostupnost i performanse.

  • Izrazi za analizu podataka (DAX)    DAX je jezik formule koji proširuje mogućnosti manipulacije podacima programa Excel radi omogućavanja sofisticiranijeg i složenog grupisanja, izračunavanja i analiza. Sintaksa DAX formula veoma liči na one iz Excel formula.

Zadaci u Power Pivot ili u programu Excel

Osnovna razlika između programskog dodatka Power Pivot i programa Excel je to što u Power Pivot prozoru možete da napravite detaljniji model podataka. Hajde da uporedimo neke zadatke.

Zadatak

U programu Excel

U usluzi Power Pivot

Uvoz podataka iz različitih izvora na računar, kao što su velike poslovne baze podataka, feedovi javnih podataka, unakrsne tabele i tekstualne datoteke.

Uvoz svih podataka iz izvora podataka.

Filtriranje podataka i preimenovanje kolona i tabela prilikom uvoza.

Pročitajte o tome kako da nabavite podatke pomoću programskog dodatka Power Pivot

Kreiranje tabela

Tabele se mogu nalaziti na bilo kom radnom listu u radnoj svesci. Radni listovi mogu da sadrže više tabela.

Tabele su organizovane u pojedinačne stranice prikazane na kartici u Power Pivot prozoru.

Uređivanje podataka u tabeli

Vrednosti mogu da se uređuju u pojedinačnim ćelijama u tabeli.

Nije moguće uređivanje pojedinačnih ćelija.

Kreiranje relacija između tabela

U dijalogu „Relacije“.

U prikazu dijagrama ili u dijalogu „Kreiranje relacija“.

Pročitajte o kreiranju relacije između dve tabele.

Kreiranje izračunavanja

Korišćenje Excel formula.

Pisanje naprednih formula pomoću jezika za izraze Data Analysis Expressions (DAX).

Kreiranje hijerarhija

Nije dostupno

Definišite hijerarhije koje možete da koristite svuda u radnoj svesci, uključujući Power View.

Pravljenje indikatora ključnih performansi (KPI-ova)

Nije dostupno

Kreirajte KPI -ove za korišćenje u izvedenim tabelama i Power View izveštajima.

Kreiranje perspektiva

Nije dostupno

Napravite perspektive da biste ograničili broj kolona i tabela koje će videti korisnici radne sveske.

Kreiranje izvedenih tabela i izvedenih grafikona

Napravite izveštaje izvedenih tabela u programu Excel.

Pravljenje izvedenog grafikona

Kliknite na dugme Izvedena tabela u prozoru Power Pivot.

Poboljšavanje modela za Power View

Kreirajte osnovni model podataka.

Napravite poboljšanja, kao što je identifikovanje podrazumevanih polja, slika i jedinstvenih vrednosti.

Saznajte više o poboljšanju modela za Power View.

Korišćenje jezika Visual Basic za aplikacije (VBA)

Koristite VBA u programu Excel.

Nemojte koristiti VBA u Power Pivot prozoru.

Grupisanje podataka

Grupisanje u izvedenoj tabeli programa Excel

Koristite Dax u izračunatim kolonama i izračunatim poljima.

Način skladištenja podataka

Podaci na kojima radite u programu Excel i u Power Pivot prozoru se skladište u analitičkoj bazi podataka unutar Excel radne sveske, a moćna lokalna mašina učitava, ispituje i ažurira podatke u bazi podataka. Pošto se podaci nalaze u programu Excel, automatski su dostupni u izvedenim tabelama, izvedenim grafikonima, prikazu Power View i ostalim funkcijama programa Excel koje koristite za agregaciju i obradu podataka. Sva predstavljanja i interaktivnost podataka obezbeđuje program Excel, a podaci i objekti predstavljanja programa Excel se nalaze u istoj datoteci radne sveske. Power Pivot podržava datoteke veličine do 2 GB i omogućava da u memoriji radite sa podacima veličine do 4 GB.

Čuvanje u usluzi SharePoint

Radne sveske koje izmenite koristeći Power Pivot možete deliti sa drugima kao što delite ostale datoteke. Međutim, ostvarićete više prednosti ako objavite radnu svesku u SharePoint okruženju u kojemm je omogućena usluga Excel Services. Na SharePoint serveru usluga Excel Services obrađuje i prikazuje podatke u prozoru pregledača gde drugi mogu da analiziraju podatke.

U sistemu SharePoint možete da dodate Power Pivot za SharePoint da biste dobili dodatnu podršku za saradnju i upravljanje dokumentima, uključujući Power Pivot galeriju, kontrolnu tablu za Power Pivot upravljanje u centralnoj administraciji, planirani Osvežavanje podataka i mogućnost korišćenja objavljene radne sveske kao spoljnog izvora podataka sa lokacije u sistemu SharePoint.

Dobijanje pomoći

Možete naučiti sve o programskom dodatku Power Pivot Pomoć za Power Pivot.

Preuzmite Power Pivot za Excel 2010

Preuzmite Power Pivot probne datoteke za Excel 2010 & 2013

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×