Povezivanje sa OLAP bazom podataka (uvoz)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Za povezivanje sa bazom podataka za analitičku obradu na mreži (OLAP) možete da koristite Office datoteku sa podacima za povezivanje (.odc).

 1. Na kartici " podaci " izaberite stavku Preuzimanje podataka > Iz baze podataka > Iz usluge Analysis Services.

  Napomena: Ako koristite Excel 2013, 2010 ili 2007, na kartici podaci , u grupi Preuzimanje spoljašnjih podataka izaberite stavku Iz drugih izvora > Iz usluge Analysis Services.

  Izaberite iz usluge Analysis Services

  Pokreće se čarobnjak za povezivanje sa podacima. Ovaj čarobnjak ima tri ekrani.

  Ekranu čarobnjaka za povezivanje podataka 1

 2. Otkucajte ime OLAP servera u okvir za tekst ime servera .

  Napomena: Da biste naveli e datoteka vanmrežne kocke, otkucajte punu putanju do datoteke, ime datoteke i oznaka tipa datoteke. Više informacija o kreiranju datoteke vanmrežne kocke potražite u članku Kreiranje datoteke vanmrežne kocke iz baze podataka OLAP servera.

 3. U odeljku Akreditivi za prijavljivanje postupite na jedan od sledećih načina:

  • Da biste upotrebili vaše trenutno Windows korisničko ime i lozinku, izaberite opciju Koristi Windows proveru identiteta.

  • Da biste uneli korisničko ime i lozinku za bazu podataka, izaberite opciju Koristi sledeće korisničko ime i lozinku, a zatim upišite vaše korisničko ime i lozinku u odgovarajuća polja Korisničko ime i Lozinka.

   Napomena o bezbednosti: 

   • Koristite jake lozinke koji kombinuju velika i mala slova, brojeve i simbole. Slabim lozinkama ne pojavljuju ovih elemenata. Na primer, Y6dh! et5 je jaku lozinku, a Patika27 je slaba lozinka. Lozinke koje bi trebalo da sadrži 8 ili više znakova. Dodaj frazu koja koristi 14 ili više znakova je bolje.

   • Veoma je važno da zapamtite lozinku. Ako je zaboravite, Microsoft je ne može preuzeti. Skladištite lozinke tako što ćete ih zapisati na bezbednom mestu odvojeno od informacija koje one štite.

 4. Kliknite na dugme sledeće da biste otišli na sledećem ekranu čarobnjaka

  Ekranu čarobnjaka za povezivanje podataka 2

 5. U odeljku Izbor baze podataka koja sadrži željene podatke izaberite bazu podataka.

 6. Da biste se povezali sa određenom kocka u bazi podataka uverite se da je potvrđen izbor Poveži sa određenom kockom ili tabelom, a zatim izaberite kocku iz liste.

 7. Kliknite na dugme sledeće da biste otišli na sledećem ekranu čarobnjaka

  Ekranu čarobnjaka za povezivanje podataka 3

 8. Opcionalno, u okviru za tekst Ime datoteke prepravite podrazumevano ime datoteke. Kliknite na dugme Pregledaj da biste promenili podrazumevanu lokaciju datoteke ili potražite ime postojeće datoteke.

 9. Opcionalno, upišite opis datoteke, prepoznatljivo ime i uobičajene reči za pretraživanje u okvire za tekst Opis, Prepoznatljivo ime i Ključne reči za pretraživanje.

 10. Da biste bili sigurni da se datoteka za povezivanje koristi uvek kada se izvedena tabela osveži, potvrdite izbor Uvek pokušaj da koristiš ovu datoteku za osvežavanje podataka. Ovo polje za potvrdu obezbeđuje da ažuriranje datoteke za povezivanje koristi uvek od strane svih radnih svezaka koje koriste tu datoteku za povezivanje.

 11. Da biste odredili kako se pristupa izvedenoj tabeli ako se radna sveska sačuva i otvori u sistemu Excel Services, kliknite na dugme Postavke potvrde identiteta i izaberite neku od sledećih opcija da biste se prijavili na izvor podataka:

  • Windows potvrda identiteta    Izaberite ovu opciju da biste koristili Windows korisničko ime i lozinku trenutnog korisnika. Ovo je najsigurniji način, ali može da utiče na performanse kada postoji veliki broj korisnika.

  • SSO    Izaberite ovu opciju da biste koristili jedinstveno prijavljivanje (Single Sign On), a zatim unesite odgovarajuću nisku za identifikaciju u polje SSO ID. Administrator lokacije može da konfiguriše SharePoint lokaciju tako da ona koristi bazu podataka za jedinstveno prijavljivanje u koju se mogu skladištiti korisnička imena i lozinke. Ovaj metod može biti najefikasniji kada postoji veliki broj korisnika.

  • Nijedno    Izaberite ovu opciju da biste sačuvali korisničko ime i lozinku u datoteci za povezivanje.

   Napomena o bezbednosti: Izbegavajte čuvanje informacija za prijavljivanje prilikom povezivanja sa izvorima podataka. Ove informacije mogu da budu uskladištene kao čisti tekst, a zlonamerni korisnik može da im pristupi kako bi ugrozio bezbednost izvora podataka.

   Napomena: Postavke potvrde identiteta koristi samo sistem Excel Services, a ne i program Microsoft Office Excel. Ako želite da obezbedite da se istom podatku pristupa bez obzira da se radna sveska otvara u programu Excel ili sistemu Excel Services, uverite se da su postavke potvrde identiteta u programu Excel iste.

 12. Kliknite na dugme U redu.

 13. Kliknite na dugme Završi da biste zatvorili čarobnjaka za podatke za povezivanje.

  Pojavljuje se dijalog za Uvoz podataka .

  Uvoz podataka

 14. U odeljku Izaberite kakav prikaz ovih podataka želite u vašoj radnoj svesci postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste kreirali samo izveštaj izvedene tabele, izaberite stavku Izveštaj izvedene tabele.

  • Da biste kreirali izveštaj izvedene tabele i izveštaj izvedenog grafikona, izaberite stavku Izveštaj izvedene tabele i izvedenog grafikona.

  • Da biste skladištili izabranu vezu u radnu svesku radi kasnije upotrebe, potvrdite izbor Samo kreiraj vezu. Ovo polje za potvrdu obezbeđuje da se veza koristi od strane formula koje sadrže funkcije kocke koje ste vi kreirali i koje ne želite da kreirate u izveštaju izvedene tabele.

 15. U odeljku Izaberite mesto za podatke postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite opciju Postojeći radni list da biste izveštaj izvedene tabele ili grafikona smestili u postojeći radni list, a zatim upišite naziv prve ćelije u opsegu u koju želite da smestite izveštaj.

   Druga mogućnost je da kliknete na dugme Skupi dijalog Slika dugmeta da biste privremeno sakrili dijalog, izaberete početak ćelije na radnom listu, a zatim kliknite na dugme Razvij dijalog Slika dugmeta .

 16. Izaberite opciju Novi radni list da biste izveštaj izvedene tabele postavili na novi radni list počevši od ćelije A1.

 17. Opcionalno, možete da promenite svojstva veze tako što ćete izabrati stavku Svojstva, tako što ćete izvršiti promene u dijalogu Svojstva veze , a zatim klikom na dugme u redu. Više informacija potražite u članku Svojstva veze.

Savet: Kada koristite radne sveske povezan sa SQL Server Analysis Services baze podataka, možda ćete morati da odgovorite na pitanja određenog proizvoda, kao što su informacije o višedimenzionalnih izraza (MDX) ili konfiguracija procedure za dodatne informacije za analitičke obrade (OLAP) servera.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×