Povezani zapisi u programu Excel

Postoji novi tip podataka u programu Excel koji se zove povezani zapis. Povezani zapis se ne sastoji samo od teksta ili od brojeva. To je poseban tip podataka koji sadrži vezu ka izvoru na mreži. Ta veza vam omogućava da preuzimate bogate i zanimljive informacije sa kojima možete da radite i da ih osvežite u programu Excel. U sledećem primeru koristili smo povezane zapise da bismo vratili informacije na osnovu geografskih lokacija. Međutim, zapise možete da koristite i da biste preuzeli informacije o cenama akcija.

Kolona A: Francuska, Španija, Švedska, Norveška sa ikonom mape; kolona B: broj stanovnika; kolona C: broj urbanih stanovnika; kolona D: cene goriva; kolona E: kodovi valuta

U primerima iznad, ćelije sa imenima zemalja u koloni A sadrže povezane zapise. Vi znate da su to povezani zapisi zato što imaju male ikone ( Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ ) unutar ćelija. Pored toga, kolone B, C, D i E prikazuju informacije koje su povezane sa zapisima. To jest, stanovništvo, urbano stanovništvo, cene goriva i kodovi valuta izdvajaju se iz povezanih zapisa u koloni A.

Napomena: Ova funkcija je korisnicima dostupna postepeno tokom nekoliko dana ili sedmica. Prvo će biti dostupna Office Insider učesnicima, a kasnije i Office 365 pretplatnicima. Ako ste pretplatnik na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

1. Kreiranje tabele

Kartica „Umetanje“, dugme „Tabela“

Iako to nije obavezno, preporučujemo vam da prvo napravite Excel tabelu. To olakšava izdvajanje informacija iz zapisa. Kliknite na ćeliju u podacima, a zatim izaberite stavke Umetni > Tabela. Ako podaci imaju kolone, potvrdite izbor u polju za potvrdu Moja tabela ima zaglavlja.

2. Izaberite ćelije

Četiri ćelije izabrane, svaka sadrži ime zemlje

Sada izaberite neke ćelije koje sadrže tekst. Excel ima dve vrste povezanih zapisa u trenutku dok ovo pišemo: akcije i geografsku lokaciju. U ovom primeru želimo geografske podatke, tako da ćemo izabrati ćelije sa imenima zemalja. Ali možete i da izaberete ćelije sa imenima pokrajina, imenima teritorija, imenima država, imenima gradova itd. Ako ste želeli povezane zapise za akcije, trebalo je da izaberete ćelije sa imenima preduzeća, imenima fondova, berzanskim simbolima itd.

3. Kliknite na dugme „Akcije“ ili „Geografska lokacija“

Kartica „Podaci“, dugmad „Akcije“ i „Geografska lokacija“

Na kartici Podaci izaberite stavku Akcije ili Geografska lokacija.

4. Pojavljuju se povezani zapisi

Četiri ćelije, svaka ima ikonu mape i ime zemlje

Ako Excel pronađe podudaranje između teksta u ćelijama i naših izvora na mreži, konvertovaće tekst u povezane zapise. Znaćete da su u pitanju povezani zapisi ako imaju ovu ikonu za geografsku lokaciju: Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ , a ovu ikonu za akcije: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije .

Napomena: Ako vidite Ikona sa znakom pitanja umesto ikone, to znači da je programu Excel teško da uklopi tekst sa zapisom u našim izvorima na mreži. Ispravite sve pravopisne greške i kada pritisnete taster Enter, potrudićemo se da nađemo odgovarajući zapis. Ili kliknite na Ikona sa znakom pitanja i pojaviće se okno Birač zapisa. Pronađite zapis pomoću jedne ili dve ključne reči, a zatim izaberite stavku Izaberite.

Postoji još mnogo toga što možete da uradite

Ćelija sa povezanim zapisom za stavku „Francuska“; kursor koji klikće na ikonu; otkrivena kartica

Kada konvertujete tekst u povezani zapis, ikona će se pojaviti u ćeliji. Kliknite na ikonu da biste videli karticu. Kartica otkriva listu polja i odgovarajućih vrednosti. U zavisnosti od zapisa, mogu postojati brojni parovi polja/vrednosti koje možete da vidite i da radite sa njima.

Na primer, na ovoj slici prikazana je kartica za povezani zapis Francuska. Glavni grad je jedno od polja dostupnih za zapis. A Pariz je vrednost za to polje. Drugo polje je Lideri, a imena lidera su vrednosti.

Ako želite da vidite više parova polja/vrednosti, pomerite se nadole unutar kartice. Ako vas zanima odakle potiču polja i vrednosti, pomerite se do samog dna kartice i kliknite na veze za izvor.

Ako su podaci u Excel tabeli sa kojom ćete raditi, možete da preuzmete više informacija iz povezanog zapisa tako što ćete dodati kolone koje se zasnivaju na povezanom zapisu.

1. Izaberite ćeliju u tabeli

Ćelija povezanog zapisa izabrana u tabeli

Prvo se uverite da su zapisi unutar Excel tabele. Zatim izaberite ćeliju u tabeli.

2. Kliknite na dugme „Dodaj kolonu“

Kursor koji klikće na dugme „Dodaj kolonu“

Kliknite na dugme Dodaj kolonu koje se pojavljuje u gornjem desnom uglu tabele.

3. Izaberite polje iz menija

Polje „Stanovništvo“ izabrano u meniju

Meni će se pojaviti sa listom dostupnih polja za te zapise. Izaberite ono koje vas zanima.

4. Kreira se nova kolona

Dodata je nova kolona, vrednosti dolaze iz povezanog zapisa

Kreira se nova kolona tabele koja prikazuje vrednosti za to polje.

5. Uradite to ponovo

Dodata je druga kolona sa podacima

Ponovite taj proces da biste dobili još više podataka.

6. Druga nova kolona

Još jedna nova kolona dodata je u tabelu

Dodata je još jedna nova kolona koja prikazuje vrednosti za polje koje odaberete.

Savet: Kada su podaci u Excel tabeli, ne morate da koristite dugme Dodaj kolonu. Umesto toga, samo počnite da kucate ime nove kolone. Na primer, ako ste u tabeli otkucali „Stanovništvo“, Excel će automatski preuzeti polje „Stanovništvo“ za zapise. Isto važi za redove: Otkucajte novi red i ako postoji povezani zapis koji se nalazi na mreži, Excel će se povezati sa njim i vratiti sva polja za taj zapis.

Ćelija A2 sadrži „Francuska”; Ćelija B2 sadrži =A2. i meni za automatsko dovršavanje formule pojavljuje se sa poljima iz povezanog zapisa

Možete i da napišete formule koje koriste vrednosti iz polja zapisa. Možete da koristite operator tačka (.) koji govori programu Excel da koristi polje zapisa kao parametar. U ovom primeru otkucali smo =A2., a zatim se pojavio meni programa Excel „Automatsko dovršavanje“ koji nam prikazuje dostupna polja za povezani zapis „Francuska”. Više informacija potražite u članku Funkcija FIELDVALUE.

Saveti i trikovi

Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+F2.

Povezani zapisi upućuju na podatke koji su na mreži. Kada umetnete jedan, u radnoj svesci se uspostavi veza za spoljne podatke. Na taj način, ako se podaci promene na mreži, možete da ih ažurirate tako što ćete ih osvežiti u programu Excel. Da biste osvežili povezani zapis i njegove povezane podatke, kliknite desnim tasterom miša na zapis i izaberite stavku Osveži. Time ćete osvežiti povezani zapis koji ste izabrali, kao i sve susedne.

Ako želite da osvežite sve povezane zapise i sve veze sa spoljnim podacima koje mogu da budu u radnoj svesci (uključujući upite, druge podatke za povezivanje i izvedene tabele), izaberite stavke Podaci > Osveži sve ili pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+F5.

Možete da isključite zapis ili da promenite zapis u drugi. Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na ćeliju koja sadrži zapis i izaberite stavku Zapis > Promena zapisa. Okno će se pojaviti sa desne strane. Potražite zapis koji želite, a zatim izaberite stavku Izaberite da biste stavili taj zapis umesto prvobitnog.

Ako više ne želite povezani zapis u ćeliji, jednostavno kliknite desnim tasterom miša na ćeliju i izaberite stavke Zapis > Konvertuj u tekst. Zapis se zatim uklanja, više nema mrežne veze, a vrednost u ćeliji se konvertuje u tekst.

Uvek možete da sortirate i filtrirate podatke u programu Excel pomoću dugmadi za filtriranje u zaglavljima kolona. (Uključite dugmad za filtriranje tako što ćete izabrati stavke Podaci > Filter.) Evo saveta za povezane zapise: Kliknite na dugme „Filtriraj“ iznad povezanih zapisa. Zatim odlučite na koji način želite da sortirate ili filtrirate podatke. Ako to želite da uradite koristeći prikazano ime zapisa, neka opcija Prikaži vrednost bude izabrana u okviru Izaberite polje. Ako želite da sortirate ili filtrirate po nekom drugom polju (koje je prikazano ili nije prikazano u programu Excel), izaberite neko drugo polje u okviru Izaberite polje.

Najčešća pitanja

U ovom trenutku postoje samo povezani zapisi za „Akcije“ i „Geografska lokacija“. Kako ova funkcija nastavlja da se razvija, nadamo se da ćemo u budućnosti imati više dostupnih vrsta zapisa.

Da, ali oni moraju da budu pretplatnici na Office 365 i da imaju najnoviju verziju programa Excel za Office 365.

Napomena: Ova funkcija je korisnicima dostupna postepeno tokom nekoliko dana ili sedmica. Prvo će biti dostupna Office Insider učesnicima, a kasnije i Office 365 pretplatnicima. Ako ste pretplatnik na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

U ovom trenutku, samo Excel 2016 za pretplatnike na Office 365 podržava povezane zapise. Druge verzije programa Excel će ubrzo možda podržavati povezane zapise, pošto neprekidno poboljšavamo Excel. Ako otvorite datoteku sa povezanim zapisom u verziji programa Excel koja ne podržava povezane zapise, pojaviće se greška #VALUE! umesto povezanih zapisa, a greška #NAME? će se pojaviti umesto bilo koje formule koja upućuje na povezane zapise.

Ne, trenutno ne možete da izaberete ćeliju sa povezanim zapisom i da prevučete regulator za popunjavanje nadole da biste kreirali nove zapise. Isto važi i za četkicu za oblikovanje. Pošto funkcija nastavlja da se razvija, nadamo se da ćemo dodati podršku za druge funkcije.

Povezani zapisi su potpuno novi, a postoje neke tradicionalne Excel funkcije koje možda neće raditi sa njima. Na primer, ako pokušate da kreirate izvedenu tabelu zasnovanu na tabeli sa povezanim zapisima, dobićete grešku #VALUE!. Korišćenje povezanih zapisa uz PowerPivot, Power Query ili čak neke grafikone možda neće raditi kao što je očekivano. Pošto i dalje poboljšavamo povezane zapise, nadamo se da ćemo poboljšati i ove ostale funkcije tako da mogu dobro da funkcionišu sa njima.

U ovom trenutku, povezani zapisi su dostupni samo ako je jezik vašeg operativnog sistema postavljen na engleski. Kako funkcija nastavlja da se razvija, nadamo se da ćemo je ubuduće učiniti dostupnom za više jezika.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×