Pouzdani dokumenti

Poslednji put ažurirano 24.7.2015.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Kreiranje pouzdanih dokumenata

Poverenje u dokumente na mreži

Prikaz ili izmena postavki pouzdanih dokumenata u centru za pouzdanost

Objašnjenje postavki pouzdanih dokumenata

Šta su to pouzdani dokumenti?

Kreiranje pouzdanih dokumenata

Kad otvorite novu datoteku koja ima aktivni sadržaj (podatke za povezivanje, makroe i tako dalje), prikazuje se traka sa porukama zato što aktivni sadržaj može sadržati viruse i druge opasnosti po bezbednost koje mogu oštetiti računar ili mrežu organizacije. Međutim, ako imate poverenja u izvor datoteke ili znate da je aktivni sadržaj bezbedan (na primer, makro je potpisao pouzdani izdavač), možete omogućiti aktivni sadržaj datoteke. To ga čini pouzdanim dokumentom. Prilikom ponovnog otvaranja datoteke, traka sa porukama se ne prikazuje. Koristite sledeća uputstva da biste datoteku učinili pouzdanim dokumentom.

Sledeća slika je primer trake sa porukama koja se prikazuje kada se makroi nalaze u datoteci.

Traka sa porukama bezbednosnog upozorenja za makroe

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Informacije.

 3. U odeljku Bezbednosno upozorenje kliknite na dugme Omogući sadržaj.

  Oblast bezbednosnog upozorenja, Uvek omogući

 4. Prikazuju se dve opcije: Omogući sav sadržaj i Napredne opcije.

  • Omogući sav sadržaj     Učinite datoteku pouzdanim dokumentom da biste dozvolili pokretanje aktivnog sadržaja.

  • Napredne opcije     Izaberite koji aktivni sadržaj se pokreće u ovoj sesiji. Ovo omogućava jednokratno pokretanje sadržaja. Traka sa porukama se prikazuje prilikom ponovnog otvaranja datoteke.

Napomena: Ako znate da datoteka potiče iz pouzdanog izvora, na traci sa porukama možete izabrati stavku Omogući sadržaj. Datoteka postaje pouzdani dokument i traka sa porukama se više neće prikazivati. Možete da pročitate poslednji odeljak da biste dobili više informacija o pouzdanim dokumentima.

Neke datoteke nije moguće učiniti pouzdanim dokumentima

Postoje situacije kada nije moguće učiniti datoteku pouzdanim dokumentom. Na primer, nekoliko tipova aktivnog sadržaja je onemogućeno kada pokušate da otvorite datoteku. Aktivni sadržaj se može onemogućiti kada:

 • Administrator sistema postavi smernice za bezbednost da bi se onemogućio određeni tip aktivnog sadržaja za vašu organizaciju (na primer Onemogući sve makroe bez obaveštenja). U ovom slučaju, ako otvorite datoteku sa makroima i podacima za povezivanje, nije moguće imati poverenja u nju zato što su makroi onemogućeni prilikom njenog otvaranja.

 • Promenite postavke centra za pouzdanost za neke tipove aktivnog sadržaja.

Da biste videli bezbednosne postavke, izaberite karticu Datoteka. Izaberite stavku Opcije. Izaberite stavku Centar za pouzdanost i kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost. Više možete saznati u članku Prikaz opcija i postavki u centru za pouzdanost.

Dodatni razlozi iz kojih datoteke nije moguće učiniti pouzdanim dokumentima

 • Datoteka otvorena sa nebezbedne lokacije kao što je fascikla sa privremenim internet datotekama (TIF) ili fascikla „Temp“

 • Administrator sistema je isključio funkciju za mrežne lokacije ili za sve lokacije

 • Datoteka koju hoćete da potvrdite kao pouzdanu predstavlja predložak, na primer datoteke sa oznakama tipa datoteke .dot, .dotx ili .dotm

Za ove datoteke izaberite stavku Omogući sav sadržaj da biste omogućili aktivni sadržaj za tu sesiju. Ovo omogućava jednokratno pokretanje sadržaja. Traka sa porukama se prikazuje prilikom ponovnog otvaranja datoteke.

Sledeća slika je primer oblasti Bezbednosno upozorenje kada nije moguće imati poverenja u datoteku.

Oblast „Bezbednosno upozorenje“ kada nije moguće imati poverenja u datoteku

Vrh stranice

Poverenje u dokumente na mreži

Pri dodeli poverenja dokumentima na mreži treba obratiti pažnju zato što druge osobe mogu neovlašćeno izmeniti mrežne datoteke i promeniti aktivni sadržaj u njima. Da biste umanjili mogućnost bezbednosnih rizika, treba da imate poverenja u datoteke na mrežnoj lokaciji na kojoj se kontroliše pristup ili u datoteke koje je kreirao administrator sistema.

Dijalog Bezbednosno upozorenje prikazuje se kad pokušate da dodelite poverenje datoteci sa mrežne lokacije. U dijalogu možete da kliknete na dugme Ubuduće ne prikazuj ovu poruku i dijalog se više neće prikazivati. Pored toga, funkciju možete isključiti klikom na dugme Ne u dijalogu Bezbednosno upozorenje.

Isključivanje funkcije pouzdanih dokumenata za mrežne lokacije

Funkciju pouzdanih dokumenata možete isključiti za mrežne lokacije tako što ćete izabrati opcije u centru za pouzdanost.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost i kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost.

 4. Izaberite stavku Pouzdani dokumenti.

 5. Opozovite izbor u polju za potvrdu Dozvoli da dokumenti na mreži budu pouzdani.

Oblast „Pouzdani dokumenti“ centra za pouzdanost

Vrh stranice

Prikaz ili izmena postavki pouzdanih dokumenata u centru za pouzdanost

Postavke pouzdanih dokumenata možete prikazati ili promeniti u centru za pouzdanost. Pravljenje promena pokreće ili onemogućava kreiranje pouzdanih dokumenata koji štite računar i mrežu organizacije od mogućeg zlonamernog koda u aktivnom sadržaju.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost i kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost.

 4. Izaberite stavku Pouzdani dokumenti.

 5. Izaberite željene opcije za pouzdane dokumente.

Vrh stranice

Objašnjenje postavki pouzdanih dokumenata

 • Dozvoli da dokumenti na mreži budu pouzdani     Dijalog Bezbednosno upozorenje više se ne prikazuje za datoteke na mrežnim lokacijama.

 • Onemogući pouzdane dokumente     Dijalog Bezbednosno upozorenje prikazuje se prilikom svakog otvaranja datoteka.

 • Obriši sve pouzdane dokumente kako više ne bi bili pouzdani     Kliknite na dugme Obriši da biste izbrisali listu prethodno pouzdanih dokumenata. Traka sa porukama se ponovo prikazuje za dokumente koji su prethodno bili pouzdani.

Vrh stranice

Šta su to pouzdani dokumenti?

Pouzdani dokumenti su datoteke koje imaju aktivni sadržaj (makroe, ActiveX kontrole, podatke za povezivanje i tako dalje) i otvaraju se bez trake sa porukama kada omogućite aktivni sadržaj u njima. Za pouzdani dokument ne postoji upit prilikom otvaranja datoteke, čak i ako se doda novi sadržaj ili se dodaju promene koje napravite na postojećem aktivnom sadržaju. Međutim, upit se pojavljuje ako se datoteka premesti nakon poslednjeg trenutka kada ste imali poverenja u nju. Kada se dokument smatra pouzdanim, on se ne otvara u zaštićenom prikazu. Zato treba imati poverenja u dokumente samo ako imate poverenja u izvor datoteke.

Napomena: Ako se u zaštićenom prikazu otvori datoteka koja nema aktivni sadržaj i omogući se uređivanje, datoteka je pouzdana i više se ne otvara u zaštićenom prikazu. Međutim, ako datoteka ima aktivni sadržaj, za onemogućeni aktivni sadržaj pojavljuje se traka sa porukama sve dok ne omogućite taj sadržaj. Aktivni sadržaj nije automatski omogućen kada izađete iz zaštićenog prikaza.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×