Postupanje u slučaju zloupotrebe, phishinga ili lažnog predstavljanja u usluzi Outlook.com

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Phishing prevara je naizgled legitimna e-poruka, ali je zapravo pokušaj da se dođe do vaših ličnih informacija ili da vam se ukrade novac. Prevaranti takođe mogu da koriste tehniku koja se zove „lažno predstavljanje“ da bi izgledalo kao da ste primili e-poruku od sebe. Sa zloupotrebom na mreži, phishingom i lažnim predstavljanjem poslatim na Outlook.com naloge ili sa njih možete da postupite na sledeći način.

Odaberite svoju verziju za uputstva

Uputstva su malo drugačije u zavisnosti od toga da li koristite novu Outlook.com ili klasična verzija. Odaberite verziju koristite da biste videli uputstva koja se odnose na vas.

AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

Snimak ekrana gornjeg levog ugla Outlook.com beta poštanskog sandučeta

Pročitajte članak Uputstva za novu verziju usluge Outlook.com.

AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

Snimak ekrana gornjeg levog ugla klasičnog Outlook.com poštanskog sandučeta

Pročitajte članak Uputstva za klasičnu verziju usluge Outlook.com.

Uputstva za novu verziju usluge Outlook.com

Prijava phishinga ili prevare

Ako smatrate da ste primili phishing ili prevaru putem lažnog predstavljanja, prvo ćete morati da označite e-poruku kao neželjenu e-poštu, a zatim da je označite kao phishing prevaru.

Važno: Kada se poruka označi kao phishing prevara, Outlook.com prikazuje upozorenje na vrhu stranice, ali i dalje možete da otvorite sve veze u poruci.

 1. Izaberite poruku koju želite da označite kao phishing prevaru i izaberite stavku Neželjena e-pošta na komandnoj traci.

  Snimak ekrana dugmeta „Neželjena e-pošta“.

  Možete i da kliknete desnim tasterom miša na poruku i izaberete stavku Označi kao neželjenu e-poštu.

 2. Izaberite fasciklu „Neželjena pošta“, a zatim izaberite stavke Nije neželjena pošta > Phishing da biste prijavili pošiljaoca.

  Snimak ekrana dugmeta „Phishing“ u padajućem meniju „Nije neželjena e-pošta“

  Napomene: 

Uputstva za klasičnu verziju usluge Outlook.com

Prijava phishinga ili prevare

Ako smatrate da ste primili phishing ili prevaru putem lažnog predstavljanja, prijavite e-poruku tako što ćete izabrati strelicu pored stavke Neželjena e-pošta i odabrati jednu od sledećih opcija.

Važno: Kada se poruka označi kao phishing prevara, Outlook.com prikazuje upozorenje na vrhu stranice, ali i dalje možete da otvorite sve veze u poruci.

Snimak ekrana dugmeta „Neželjeno“ u usluzi Outlook.com.

 • Neželjeno Koristite ovu opciju za rutinski neželjenu e-poštu.

 • Phishing prevara Koristite ovu opciju za e-poruku koja pokušava da vas navede na prevaru da otkrijete privatne informacije kao što su lozinka, informacije o bankovnom računu ili broj socijalnog osiguranja.

  Napomene: 

 • Moj prijatelj je hakovan Koristite ovu opciju ako ste počeli da primate neželjenu e-poštu ili phishing prevare od pošiljaoca kome inače verujete.

Još načina za postupanje u slučaju zloupotrebe, phishing prevare ili lažnog predstavljanja

Kako da se zaštitite od phishing prevara

Phishing prevara je naizgled legitimna e-poruka, ali je zapravo pokušaj da se dođe do vaših ličnih informacija ili da vam se ukrade novac.

 • Nikada ne odgovarajte na e-poruku u kojoj se od vas traže lični podaci ili informacije o nalogu.

 • Ako primite e-poruku koja izgleda sumnjivo ili u kojoj se od vas traže navedene informacije, nikako nemojte da kliknete na veze koje vas navodno vode do veb lokacije preduzeća.

 • Nikada ne otvarajte nijednu datoteku priloženu uz sumnjivu e-poruku.

 • Ako se čini da e-poruka dolazi od neke kompanije, obratite se službi za korisnike te kompanije telefonom ili preko veb pregledača da biste proverili da li je ta e-poruka legitimna.

 • Na vebu pretražite temu te e-poruke i reč „hoax“ (prevara) u nastavku da biste videli da li je još neko prijavio tu prevaru.

Pet najčešćih tipova prevara

Evo nekih od najčešćih tipova prevara uz dodatne savete o tome kako da ih prepoznate.

Prevara:    Dobili ste e-poruku koja izgleda kao da ju je poslala vaša banka, usluga za e-trgovinu kao što su PayPal ili eBay ili dobavljač e-pošte, sa upozorenjem da će vam blokirati ili zatvoriti račun ako ga ne „potvrdite“ tako što ćete u odgovoru napisati podatke o svom računu.

Šta prevarant hoće:    Ako je reč o prevarama koje imaju veze s bankom ili e-trgovinom, želi da dođe do vaših ličnih podataka kako bi vam ukrao identitet, ispraznio bankovne račune i napakovao troškove na kreditnoj kartici. Ako je poruku navodno poslao dobavljač e-pošte, prevarant želi da sazna korisničko ime i lozinku vašeg naloga e-pošte kako bi vam hakovao nalog i iskoristio ga za slanje neželjene e-pošte.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    Zahteva se hitan odgovor (na primer, „Morate da verifikujete u roku od 24 časa“). To vam ostavlja malo vremena da istražite je li po sredi legitiman zahtev.

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svom računu, ma koliko ozbiljno zvučala upozorenja.

 • Ako je reč o banci ili sajtu za e-trgovinu, obratite se odeljenju za korisničku podršku telefonom ili na mreži da biste proverili da li je e-poruka prava.

 • Ako je navedeno da e-poruka dolazi sa sajta Outlook.com, prosledite je na adresu report_spam@outlook.com.

Prevara:    Na nekom računu postoji novac i osoba koja vam se obraća zvanično želi da ga podeli s vama. Treba samo da joj pošaljete svoje lične podatke ili nešto novca.

Šta prevarant hoće:    Ponekad samo hoće da mu pošaljete novac. A ponekad želi da dođe do vaših ličnih podataka kako bi vam ukrao identitet, ispraznio bankovne račune i povećao troškove na kreditnoj kartici.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    

 • Svaki dogovor koji uključuje međunarodnu banku ili u kojem se od vas traži da pošaljete podatke ili gotovinu u neku prekookeansku zemlju, treba da vam bude krajnje sumnjiv.

 • Često je prisutan i element krađe. Možda novac zapravo ne pripada ni vama ni prevarantu, nego je pravi vlasnik mrtav ili je reč o korumpiranom službeniku ili nekoj anonimnoj kompaniji kojoj taj novac neće ni nedostajati. Ili je novac navodno vaš, ali neko pokušava da ga ukrade.

 • Ako vam je bilo šta u vezi s tim dogovorom sumnjivo ili ne razumete zašto neko koga ne poznajete nudi tako nešto baš vama (od svih ljudi na svetu), možete da se kladite da hoće da vas nasamare.

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svojim finansijama, ma koliko primamljivo ponuda zvučala.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

Prevara:    Čestitamo! Upravo ste dobili na lutriji! Ili je vaše ime uneto u Microsoft nagradnu igru i vi ste osvojili glavnu nagradu!

Šta prevarant hoće:    Vaše lične podatke da bi vam ukrao identitet i ispraznio bankovne račune.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:   

 • Vaš ime je ubačeno u lutriju ili nagradnu igru bez vašeg znanja ili dozvole.

 • Prevarant od vas traži informacije o računu u banci da bi vam novac uplatio direktno na račun.

 • Svrha takve nagradne igre je da preduzeće prikupi vaše lične podatke putem obrasca koji popunite kad se uključite u tu nagradnu igru. Zatim te informacije prodaju ili ih iskoriste da bi vam nudili svoje proizvode i usluge. Ni za jednu legitimnu nagradnu igru nije potrebno da dajete podatke o sebi – to ste već uradili.

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svojim finansijama, ma koliko primamljivo ponuda zvučala.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

Prevara:    Prijatelj je na odmoru i zapao je u nevolju. Potrebno je da mu hitno pošaljete novac!

Šta prevarant hoće:    Hoće da mu pošaljete novac.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    Ovu prevaru ćete možda malo teže prozreti. Obično se desi da prevarant hakuje nalog e-pošte vašeg prijatelja i pošalje ovu e-poruku o urgentnoj situaciji na spisak njegovih kontakata. Adresa e-pošte pošiljaoca je ispravna. Oslovljavanje može da bude lično („Dragi Jovane“), ali da li je e-poruku zaista poslao vaš prijatelj?

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre nego što bilo šta drugo preduzmete, zastanite i proverite pravo stanje.

 • Pozovite prijatelja telefonom. Ako ne možete da ga dobijete, javite se zajedničkim prijateljima.

 • Zapitajte se sledeće:

  • Iz e-poruke se verovatno vidi da je prijatelj očajan i ne zna kome drugom da se obrati, ali da li je vaš odnos zaista takav da bi vam uputio taj zahtev?

  • Da li vam je ranije pomenuo da ide na put?

  • Kakva je verovatnoća da je prijatelj u situaciji opisanoj u e-poruci i da je uradio išta od onog što se u poruci tvrdi?

  • Da li e-poruka zvuči kao da ju je poslao vaš prijatelj?

 • Osim ako ne možete da stupite u vezu sa prijateljem ili pouzdanim zajedničkim prijateljem ni na koji drugi način osim putem e-poruke, verovatno bi trebalo da pretpostavite da je reč o prevari. Prijavite to kao Moj prijatelj je hakovan (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

Prevara:    Prosledite ovu e-poruku i Microsoft će vam poslati 500 USD! Prosledite ovu peticiju da Outlook.com ostane besplatna usluga! Upozorite sve svoje prijatelje na ovaj strašan računarski virus!

Šta prevarant hoće:    Da vidi kako njegova prevara postaje viralna i da se time hvali svojim prijateljima, takođe prevarantima.

Radnje koje možete da preduzmete:   

 • Ako je reč o računarskom virusu ili nekoj drugoj bezbednosnoj pretnji, idite na veb sajt svog antivirusnog softvera i potražite najnovije informacije o pretnjama.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao neželjenu e-poštu (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

Oporavljanje hakovanog naloga

Ako je neko upao u vaš Outlook.com nalog ili ste dobili e-poruku s potvrdom o promeni lozinke, a vi to niste odobrili, možete da oporavite nalog. Dodatne informacije potražite u članku Moj Outlook.com nalog je hakovan.

Prijava zloupotrebe

 • Ako vam prete, pozovite policiju.

 • Da biste prijavili maltretiranje, imitiranje, iskorišćavanje dece, dečju pornografiju ili druge nezakonite radnje primljene preko Outlook.com naloga, prosledite uvredljivu e-poruku kao prilog na adresu abuse@outlook.com. Navedite sve bitne informacije, npr. koliko puta ste primili poruke sa datog naloga i u kakvom ste odnosu, ako jeste, s pošiljaocem.

  Napomena: Da biste saznali kako da dodate poruku kao prilog, pročitajte članak Prilaganje e-poruke drugoj e-poruci.

 • Da biste prijavili zloupotrebu primljenu sa naloga koji nije Outlook.com, idite na https://www.abuse.net da biste pronašli tačnu adresu za prijavljivanje zloupotrebe.

Dodatne informacije

Da biste saznali više o prevarama u vezi sa e-poštom i veb prevarama, pročitajte članak Zaštita od phishinga.

Srodne teme

Sprečite pojavu bezvredne i neželjene pošte u prijemnom poštanskom sandučetu u usluzi Outlook.com

Vrhunske Outlook.com funkcije za pretplatnike na Office 365

Otkrivanje ransomvera

Office 365 – napredna zaštita

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×