Postavljanje pravila za objedinjavanje pošte

Postavljanje pravila za objedinjavanje pošte

Saznajte više o pravilima objedinjavanja pošte i istražite način na koji organizacija može da koristi svako pravilo. Kada sastavljate pismo ili e-poruku za sve klijente i želite da ono prenosi drugačije poruke u zavisnosti od različitih vrednosti u određenim poljima izvora podataka – možete da podesite pravilo.

Na primer, sastavljate pismo o predstojećem događaju koji će se održati na tri različite geografske lokacije širom sveta. Sastavili ste pismo pomoću opcije Započni objedinjavanje pošte na kartici Pošiljke u programu Word, ali kada ste pregledali dokument, otkrili ste da ne samo da ima sadržaja koji se ponavlja, nego neki sadržaj treba da se menja i u zavisnosti od lokacije događaja. U takvoj situaciji možete da koristite stavku Pravila u grupi Pisanje i umetanje polja kako biste pokrili mnoštvo uslova.

Korišćenje pravila

Dodavanje pravila u dokument za objedinjavanje pošte pruža mogućnost da procese toka rada učinite efikasnijim i da uvedete fleksibilnost. Uz pravila ne morate da generišete više dokumenata i možete da podesite sadržaj tako da brzo može da se promeni.

Pravila možete da dodajete dok podešavate objedinjavanje pošte.

  1. Na kartici Pošiljke, u grupi Pisanje i umetanje polja odaberite stavku Pravila.

    U programu Word, na kartici „Pošiljke“, grupa „Pisanje i umetanje polja“

  2. Odaberite dostupno pravilo.

    U programu Word, padajuća lista polja „Pravila“ kojoj se pristupa u grupi „Pisanje i umetanje polja“ na kartici „Pošiljke“

Pravilima ne možete da pristupite dok ne pokrenete proces objedinjavanja pošte. Detalje o tome na koji način se podešava svako polje potražite u dijalogu za izabrano pravilo kliknite na ikonu ?. Možete i da potražite ime polja u pomoći za Word.

Savet: Da biste se prikazali ili sakrili kodove polja, pritisnite kombinaciju tastera ALT+F9.

Polje

Opis

Primer i metod

Pitaj

Koristite ovu opciju da biste ponovili zahtev za istim informacijama na više od jednog mesta u dokumentu. Odgovor na odziv pojavljuje se u objedinjenom dokumentu

U dijalogu Umetanje Word polja: Pitaj postoji polje za potvrdu Pitaj jednom. Potvrdite izbor u polju za potvrdu ako želite da se odziv dobija samo na početku poslednjeg objedinjavanja pošte. Ili poništite izbor u polju za potvrdu (podrazumevana postavka) ako želite da se odziv pojavljuje za svaki zapis.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „Pitaj“.

Planira se zabava povodom penzionisanja zaposlenog koji je godinama prodavao proizvode vaše organizacija. Poziv se šalje putem e-poruke osobama unutar i izvan organizacije i svaka osoba se pita da li će prisustvovati.

U dijalogu Umetanje Word polja: Pitaj, u polju Obeleživač otkucajte tekst Poziv.

U polju Odziv otkucajte tekst Da li planirate da nam se pridružite na zabavi povodom penzionisanja?

U polju Podrazumevani tekst obeleživača Otkucajte tekst Da.

Kliknite na dugme U redu kada završite.

Popuni

Koristite polje „Popuni“ kada želite da postavite pitanje. Polje „Popuni“ slično je polju „Pitaj“ na više mesta u dokumentu.

U dijalogu Umetanje Word polja: Popuni postoji polje za potvrdu Pitaj jednom. Potvrdite izbor u polju za potvrdu ako želite da se odgovor primeni na svaki zapis koji se objedinjuje. Ili poništite izbor u polju za potvrdu (podrazumevana postavka) ako želite da se odziv pojavljuje za svaki zapis.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „Popuni“.

Organizacija sponzoriše zdravstveni pregled. Postoji poverljivi obrazac za upisivanje koji se šalje svakom zaposlenom. U obrascu se traže informacije – uzrast, visina, težina – koje moraju da se pruže.

U dijalogu Umetanje Word polja: Popuni, u polju Odziv otkucajte tekst Koliko imate godina?

Kliknite na dugme U redu kada završite.

Ako onda ili

Koristite ovu opciju da biste definisali uslov koji treba da se ispuni. Ako se definisani uslov ispuni, onda se pružaju određene informacije. Ali ako se definisani uslov ne ispuni, pružaju se drugačije informacije.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „Ako“.

Održavate veliku bazu podataka o članovima za dobrotvornu organizaciju. Članovi primaju različite najave o predstojećim događajima za prikupljanje priloga na osnovu svoje geografske lokacije.

U dijalogu Umetanje Word polja: Dijalog „AKO“, na padajućoj listi Ime polja odaberite ime kolone lokacija u izvoru podataka (to je obično Excel unakrsna tabela).

Na padajućoj listi Poređenje odaberite stavku Jednako sa.

U polju Uporedi sa otkucajte tekst Južna Amerika. Zatim u polju Umetni ovaj tekst otkucajte sadržaj koji se umeće ako je poređenje ispunjeno. A ako se poređenje ne ispuni, onda se dodaje sadržaj pružen u polju Ako ne, umetni ovaj tekst.

Kliknite na dugme U redu kada završite.

Objedini zapis #

Koristite ovu opciju da biste zabeležili stvarni broj zapisa u izvoru podataka koji će se uključiti u glavni dokument. Broj odražava sva sortiranja ili filtriranja koja ste primenili na izvor podataka pre objedinjavanja.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „MergeRec“.

Koristite polje „MergeRec“ pored polja „Datum štampanja“ da biste napravili jedinstvene brojeve faktura.

Na kartici Pošiljke, u grupi Pisanje i umetanje polja odaberite stavku Pravila, a zatim stavku Objedini zapis #.

Objedini sekvencu #

Koristite ovu stavku kada želite da prebrojite zapise u objedinjenom dokumentu.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „MergeSeq“.

Objedinili ste grupu pisama i poslednji zapis u grupi pisama sa obrascem prikazuje ukupan broj pisama. Taj ukupni broj možete koristiti za izračunavanje cene poštarine.

Na kartici „Pošiljke“, u grupi Pisanje i umetanje polja odaberite stavku Pravila, a zatim stavku Objedini sekvencu #.

Sledeći zapis

Koristite ovu opciju da biste umetnuli sledeći zapis podataka u trenutni dokument bez započinjanja novog dokumenta.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „Sledeće“.

Na kartici Pošiljke, u grupi Pisanje i umetanje polja odaberite stavku Pravila, a zatim stavku Sledeći zapis.

Sledeći zapis ako

Koristite ovu opciju za poređenje dve vrednosti. Podudaranje između sadržaja polja podataka i vrednosti određuje da li sledeći zapis treba da se objedini u trenutnom dokumentu ili u novom dokumentu.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „SledećiAko“.

Na kartici Pošiljke, u grupi Pisanje i umetanje polja odaberite stavku Pravila, a zatim stavku Sledeći zapis ako.

Sa liste Ime polja odaberite ime polja za objedinjavanje, kao što je „Grad“.

Sa liste Poređenje odaberite željeni operator. Na primer, da biste izdvojili primaoce u određenom gradu, odaberite stavku Jednako je.

U polju Uporedi sa otkucajte vrednost koju želite da koristite. Na primer, da biste izdvojili primaoce u Tokiju, otkucajte tekst Tokio.

Postavi obeleživač

Koristite ovu opciju da biste povezali ime obeleživača sa određenom vrednošću. Obeleživač može da se postavi na više lokacija u dokumentu. Kad god umetnete obeleživač u dokument, pojavljuje se vrednost povezana sa njim.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „Postavi“.

Organizacija sprema javno izdanje rezimea projekta zaštite životne sredine koji će se izvršavati u određenoj oblasti. Menadžeri projekta imaju preliminarni naslov projekta, ali upozoreni su da on može da se promeni. Najbolji izbor u ovoj situaciji jeste da dodate obeleživač, jer ako se naslov promeni, menjate samo obeleživač, a ne svako upućivanje na naslov.

U dijalogu Umetanje Word polja: Postavi, u polju Obeleživač otkucajte tekst Ime projekta.

U bloku Vrednost otkucajte tekst Obnova Velike doline žabe

Kliknite na dugme U redu kada završite.

Preskoči zapis ako...

Koristite ovu opciju da biste uporedili sadržaj polja podataka sa vrednošću, a zatim da biste preskočili uključivanje trenutnog zapisa podataka ako je poređenje tačno.

Dodatne informacije potražite u članku Polje „PreskočiAko“.

Imate prodavnicu odeće i otkrijete da imate previše određenih majica u skladištu, ali ne u najpopularnijoj veličini. Stoga isključujete klijente koji nose određenu veličinu prilikom pripreme za slanje prodajnog letka.

U dijalogu Umetanje Word polja: Dijalog „Preskoči zapis ako“, na padajućoj listi Ime polja odaberite ime kolone „Veličina“ u izvoru podataka (to je obično Excel unakrsna tabela).

Na padajućoj listi Poređenje odaberite stavku Jednako sa.

U polju Uporedi sa otkucajte tekst XL. Kliknite na dugme U redu kada završite. Klijenti koji nose XL veličinu majice, ne primaju prodajni letak.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×