Postavljanje otvorene Format dokumenta (ODF) kao podrazumevanog predloška datoteke za biblioteku

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Datoteke otvorene Format dokumenta (ODF) možete da postavite kao podrazumevani predložak datoteke za biblioteku dokumenata. Ovaj način kada neko kreira novu datoteku u biblioteci, datoteka se otvara i čuva kao ODF datoteku. Osobe možete da koristite program njihov izbor da biste uredili novu datoteku.

Takođe možete navesti druge postavke ili obezbedite podrazumevani sadržaj koji se pojavljuje u sve nove datoteke, kao što je željeni prikaz strukture za predlog marketinške kampanje ili zvanično odricanje u podnožje stranice.

Da biste podesili više predložaka za biblioteku, morate da kreirate tipove sadržaja lokacije i povežete onima u biblioteku, a ne koristi podrazumevani predložak za biblioteku.

Napomena: Morate dozvolu Potpuna kontrola za podešavanje predloška za biblioteku dokumenata. Morate dozvolu Potpuna kontrola za tu lokaciju da biste podesili tipovi sadržaja lokacije.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Informacije o predlošcima datoteka u biblioteci dokumenata

Mesto skladištenja predložaka datoteka u biblioteci

Korišćenje tipova sadržaja za podešavanje predložaka biblioteke dokumenata

Kreiranje biblioteke dokumenata

Kreiranje predloška ODF

Promena podrazumevanog predloška datoteke za biblioteku dokumenata

Uređivanje podrazumevanog predloška datoteke

Navođenje prilagođenog predloška datoteke

Podešavanje više prilagođeni predlošci za biblioteke pomoću tipova sadržaja lokacije

Kreiranje tipa sadržaja lokacije ODF

Povezivanje predloška dokumenta ODF sa tipom sadržaja lokacije

Uključivanje više tipova sadržaja u biblioteci

Dodavanje ODF tipova sadržaja u biblioteci

Više informacija o tipovima sadržaja lokacije i biblioteke

Informacije o predlošcima datoteka u biblioteci dokumenata

Mesto skladištenja predložaka datoteka u biblioteci

Kada dokument ima podrazumevani predložak datoteke, on se skladišti u fascikli "Obrasci" biblioteke.

Otvorite biblioteku u istraživaču datoteka da biste videli fasciklu Obrasci koji sadrži predložak datoteke za biblioteku. Uverite se da se prikazuju skrivene datoteke u istraživaču datoteka (u istraživaču datoteka izaberite stavku Prikaz > skrivene stavke.)

Sadržaj fascikle „Fascikle“ u biblioteci dokumenata

Podrazumevano, biblioteke dokumenata ima predloška datoteke koja se zove template.dotx, ali možete da promenite ovu datoteku ako treba da. Da biste naveli drugi predložak, potrebno je da prvo kreirate u programu koji je kompatibilan sa sistemom SharePoint, kao što su Word, a zatim je sačuvajte u fasciklu obrasci biblioteke. Zatim, možete da navedete adresu prilagođenog predloška u postavkama napredne biblioteke.

Korišćenje tipova sadržaja za podešavanje predložaka biblioteke dokumenata

Mora da bude ne morate da koristite tipove sadržaja ako samo želite prilagođeni predložak za jednu biblioteku. U tom slučaju, samo promenite podrazumevani predložak datoteke za postojeću biblioteku. Treba da razmotrite korišćenje tipova sadržaja lokacije, međutim, ako želite da ponovo koristite isti predložak u više biblioteka.

Za postojeće biblioteke sa više tipova sadržaja već omogućeno i predloške naveden za te tipove sadržaja, morate da Prilagođavanje tipova sadržaja lokacije za biblioteku. To je zato što biblioteka koristi predloške koji su određeni pomoću tipova sadržaja, a ne podrazumevani predložak datoteke.

Ako želite da koristite više predložaka za istu biblioteku, morate da koristite tipove sadržaja. Za nove biblioteke, kreirate biblioteku (postavke > Dodaj aplikaciju > Biblioteke dokumenata), a zatim podesite više prilagođene predloške za biblioteku.

Vrh stranice

Kreiranje biblioteke dokumenata

Ako već nemate biblioteku dokumenata, pratite ova uputstva da biste je napravili.

 1. Na lokaciji gde želite da kreirate biblioteku, kliknite na dugme postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom > Dodaj aplikaciju.

 2. Izaberite stavku Biblioteka dokumenata i unesite ime za biblioteku.

  Napomena: Ime biblioteke je obavezno i pojavljuje se na vrhu stranice biblioteke, postaje deo adrese stranice biblioteke i prikazuje se u elementima za navigaciju koji korisnicima pomažu da pronađu i otvore biblioteku.

  Biblioteka dokumenata

Vrh stranice

Kreiranje predloška ODF

Možete da kreirate datoteku u ODF iz bilo koji program koji je kompatibilan sa ODF. Da biste kreirali obrazac ODF iz Microsoft Office programa, kreirajte ili otvorite datoteku i sačuvajte datoteku kao tip datoteke OpenDocument. Na primer, dok je datoteka otvorena u programu Word, izaberite stavke datoteka > Sačuvaj kao, odaberite lokaciju na kojoj želite da sačuvate, a zatim postavite Sačuvaj kao tip u OpenDocument tekst (*.odt).

Vrh stranice

Promena podrazumevanog predloška datoteke za biblioteku dokumenata

Postoje dva načina na koje možete da promenite podrazumevani predložak:

 • Ako biblioteka dokumenata ima podrazumevani predložak datoteke za program kompatibilan sa sistemom SharePoint, možete da uredite podrazumevani predložak.

 • Za ostale programe ne možete direktno urediti podrazumevani predložak, ali možete kopirati datoteku novog predloška u fasciklu Obrasci u biblioteci da biste naveli prilagođeni predložak.

Uređivanje podrazumevanog predloška datoteke

 1. U biblioteku gde želite da uredite podrazumevani predložak, izaberite stavke Biblioteka > Postavke biblioteke.

 2. U okviru Opšte postavke izaberite stavku Više opcija za postavke.

 3. U odeljku Predložak dokumenta , u okviru polje URL adresa predloška kliknite na dugme Uredi predložak.

  Predložak se otvara u aplikaciji koji je kompatibilan sa sistemom SharePoint i koji je povezan sa tip datoteke trenutnog predloška. Na primer, Word će otvoriti ako podrazumevani predložak Word predložak ili Excel otvara ako je podrazumevani predložak u Excel radni list.

  Postavke biblioteke, u okviru više opcija za postavke koji prikazuje polje za uređivanje predložaka.

  Napomena: Ako je vaša lokacija deo Office 365 pretplate, možda biti zatraženo da unesete Office 365 pretplatu korisničko ime i lozinku.

 4. Unesite željene promene, a zatim sačuvajte predložak. Zatvorite program ako vam više nije potreban ili se prebacite na lokaciju.

 5. Na lokaciji, na dnu stranice više opcija za postavke biblioteke dokumenata i kliknite na dugme u redu.

Vrh stranice

Navođenje prilagođenog predloška datoteke

 1. Kreirajte i sačuvajte prilagođeni predložak u programu koji je kompatibilan sa sistemom SharePoint. Zabeležite njegovu lokaciju i prebacite se na SharePoint.

 2. Idite u biblioteku u kojoj želite da navedete prilagođeni predložak.

 3. Izaberite stavke Biblioteka > Otvori pomoću programa Explorer.

  Važno: Ako ne otvorite istraživač datoteka ili vidite poruku o grešci, možda ćete morati da dodate svoju lokaciju na listu pouzdanih lokacija u postavkama pregledača. Za više informacija pogledajte temu Kako da koristite komandu „Otvori pomoću programa Explorer” i kako da rešite probleme sa pomoću ove opcije u sistemu SharePoint Online za Office 365.

 4. Otvorite drugu istraživač datoteka i potražite prilagođeni predložak koji ste kreirali.

 5. Kopirajte ili prevucite vaše prilagođene predloške u prozor istraživača koja je otvorena u biblioteci lokacije gde želite da navedete prilagođeni predložak.

 6. Zatvorite „Istraživač datoteka“ i vratite se u biblioteku na lokaciji.

 7. Izaberite stavke Biblioteka >Postavke biblioteke.

 8. U okviru Opšte postavke izaberite stavku Više opcija za postavke.

 9. U odeljku Predložak dokumenta , otkucajte adresu vaše prilagođene predloške u polje URL adresa predloška . Lokacija je Veb adresu predloška na lokaciji u odnosu na ime lokacije. Na primer, ako vaš predložak zove ODT_Document.odt i možete ga dodate u fascikli " Obrasci " Deljeni dokumenti, biblioteke dokumenata, bi otkucajte sledeće:

  Deljene Documents/Forms/ODT_Document.odt

  Napomena:  Ako postavke u polju Predložak dokumenta nisu dostupne, administrator je možda podesio više tipova sadržaja. Da biste videli da li je omogućeno više tipova sadržaja, proverite da li je u okviru Želite li da dozvolite upravljanje tipovima sadržaja? izabrana opcija Da u odeljku Tipovi sadržaja odmah iznad odeljka Predlošci dokumenata. Ako jeste, morate urediti predložak za tip sadržaja.

Vrh stranice

Podešavanje više prilagođeni predlošci za biblioteke pomoću tipova sadržaja lokacije

Većina biblioteka može da sadrži više tipova sadržaja. Definisanjem više tipova sadržaja za biblioteku, možete da biste olakšali gradite biblioteke koje skladište različitih tipova dokumenata zajedno na jednom mestu. Na primer, biblioteka može da sadrži dokumente i grafiku u vezi sa projektom. U biblioteci, grafičke datoteke su navedene sa kolonama informacija koje su dodeljene grafičkom sadržaja tipa i dokumente na listi sa kolonama dodeljene tip sadržaja dokumenta.

Tipovi sadržaja lokacije pomoći olakšavaju pružaju doslednost u na lokaciji. Kao vlasnik lokacije možete podesiti tip sadržaja sa karakteristikama koje želite, kao što je na određeni predložak, određene metapodataka i tako dalje. Zatim, možete pridružiti tipa sadržaja lokacije biblioteke tako da kada korisnik izabere stavka menija Novi dokument , koriste tip sadržaja koje ste definisali.

New Document command in a library with custom templates

Da biste se uverili da ODF dokumenti imaju dosledan sadržaj na celoj lokaciji i njenim podlokacijama, možete da povežete .odt, .ods ili .odp predložak sa tipom sadržaja lokacije.

Vrh stranice

Kreiranje tipa sadržaja lokacije ODF

Ponovite ove korake za svaki tip sadržaja lokacije koji želite da kreirate.

Važno: Da biste kreirali tipove sadržaja lokacije za neku lokaciju, morate imati dozvolu „Puna kontrola“ za tu lokaciju. Da biste kreirali tipove sadržaja lokacije za lokaciju najvišeg nivoa u kolekciji lokacija morate biti administrator kolekcije lokacija.

 1. Idite na lokaciju za koju želite da kreirate tip sadržaja lokacije.

 2. Kliknite na dugme postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Postavke lokacije.

 3. U okviru Galerije Veb dizajneraizaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije.

  Opcije u okviru „Galerije za veb dizajnere“ na stranici „Postavke lokacije“ u sistemu SharePoint Online

  Tipovi sadržaja lokacije galerije prikazuje postojećoj lokaciji tipova sadržaja, grupisane u kategorije. Koristite listu "Prikaži" da biste filtrirali prikaz tipova sadržaja.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

 5. Na stranici "novi tip sadržaja lokacije", navedite ime (na primer, ODT_Document) i opis za novi tip sadržaja.

 6. U odeljku Nadređeni tip sadržaja , u okviru Izaberite nadređeni tip sadržaja obrasca, izaberite Tipovi sadržaja dokumenta, a zatim u okviru Nadređeni tip sadržaja, odaberite dokument.

 7. U odeljku grupa izaberite Tipovi sadržaja dokumenta sa liste Postojeća grupa .

 8. Kliknite na dugme U redu.

  Otvoriće se stranica Tip sadržaja lokacije . Sledeći korak je povezivanje predloška dokumenta ODF sa tipom sadržaja lokacije koji ste upravo kreirali.

Vrh stranice

Povezivanje predloška dokumenta ODF sa tipom sadržaja lokacije

Nakon što kreirate ODF tip sadržaja, spremni ste da povežete ODF predložak koji ste kreirali sa tipom sadržaja lokacije. Ako još nemate predložak, pročitajte članak Kreiranje predloška ODF.

 1. Na stranici "tip sadržaja lokacije", u okviru postavke, kliknite na dugme Više opcija za postavke.

  Ako niste već na stranici "tip sadržaja lokacije", kliknite na dugme postavke > Postavke lokacije > Tipovi sadržaja lokacije tamo.

 2. Unesite lokaciju predloška:

  • Ako je predložak uskladišten na lokaciji, izaberite stavku Unesite URL adresu postojećeg predloška dokumenta, a zatim otkucajte URL adresu za predložak koji želite da koristite.

  • Ako je predložak dokumenta uskladišten na lokalnom računaru, izaberite stavku Otpremite novi predložak dokumenta, a zatim kliknite na dugme Potraži. U dijalogu Izbor datoteke pronađite datoteku koju želite da koristite, izaberite je, a zatim kliknite na dugme Otvori.

   Okviri za tekst „Dodavanje predloška“ na stranici „Više postavki“ za tip sadržaja

 3. U okviru Želite li da ažurirate sve tipove sadržaja koji se nasleđuju iz ovog tipa?, kliknite na dugme Da ako želite da ažurirate sve tipove sadržaja koji nasleđuju iz ovog tipa sadržaja sa predloškom dokumenta.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Uključivanje više tipova sadržaja u biblioteci

Pre nego što možete da dodate različite tipove sadržaja u biblioteci, morate da uključite podršku za više tipova sadržaja. Učinite jednom za svaku biblioteku koju želite da koristite tipove sadržaja.

Napomena: Ne možete da omogućite više tipova sadržaja u wiki biblioteci.

 1. U biblioteci u kojoj želite da omogućite više tipova sadržaja, izaberite stavke Biblioteka > Postavke biblioteke.

 2. Na stranici "postavke", u okviru Opšte postavke, kliknite na dugme Više opcija za postavke.

 3. Na stranici napredne postavke, u odeljku Tipovi sadržaja , kliknite na dugme da u okviru Dozvoli upravljanje tipovima sadržaja?.

  URL adresa predloška u odeljku Predložak dokumenta će biti obojenog odmah da se prebacite sa koristeći podrazumevani predložak za ovu biblioteku pomoću tipova sadržaja lokacije.

 4. Promenite bilo koju drugu postavku koju želite, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Dodavanje ODF tipova sadržaja u biblioteci

Poslednji korak je da dodate ODF tipove sadržaja u biblioteku. Možete da biste dodali više tipova sadržaja u biblioteci sve u isto vreme.

 1. U biblioteci gde želite da dodate tip sadržaja, kliknite na Biblioteka > Postavke biblioteke.

 2. Na stranici "postavke", u okviru Tipovi sadržaja, kliknite na dugme Dodaj iz postojećih tipova sadržaja lokacije.

 3. U odeljku Tipovi sadržaja izaberite stavkuTipovi sadržaja lokacije izaberite stavku sa liste, izaberite stavku Tipovi sadržaja dokumenta.

 4. Na listi Dostupni tipovi sadržaja lokacije kliknite na imena tipa sadržaja koji želite, a zatim kliknite na dugme Dodaj da biste premestili izabrani tip sadržaja na listu tipova sadržaja da biste dodali .

 5. Kada završite sa izborom svih tipova sadržaja koje želite da dodate, kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Više informacija o tipovima sadržaja lokacije i biblioteke

Da biste saznali više o tipovima sadržaja i kako rade sa bibliotekama, pogledajte sledeće veze:

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×