Postavljanje opcija podrazumevanog oblikovanja za listove sa podacima

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Podrazumevane postavke oblikovanja možete promeniti tako da se svi listovi sa podacima u Access bazama podataka na radnoj površini automatski pojavljuju sa navedenim oblikovanjem.

 1. Kliknite na karticu datoteka, a zatim kliknite na dugme Opcije. Ako koristite Access 2007, kliknite na Dugme Microsoft Office , a zatim kliknite na dugme Opcije programa Access.

  Pojaviće se dijalog Opcije programa Access.

 2. Kliknite na list sa podacima i izaberite opcije koje želite da promenite. Obavezno zatvorite i ponovo otvorite listove sa podacima da biste primenili promene.

Napomena: Ovaj članak se ne odnosi na Access Veb aplikacije – vrstu bazu podataka za dizajniranje pomoću programa Access i primenite na mreži.

Podrazumevane boje

Imajte na umu da ovaj odeljak se primenjuje samo na Access 2007.

 • Boja fonta    Postavlja ili menja podrazumevanu boju fonta.

 • Boja pozadine    Postavlja ili menja podrazumevanu boju pozadine za listove sa podacima grupa rezultata upita.

 • Alternativnu boju pozadine    Postavlja ili menja alternativnu boju pozadine – boju koja senči svaki drugi red u listu sa podacima. Izaberite boju kada želite da osenčite svaki drugi red u listu sa podacima.

 • Boja koordinatnih linija    Postavlja podrazumevanu boju za koordinatne linije.

Promena linija koordinatne mreže i efekata ćelija

Prikazane podrazumevane linije koordinatne mreže

Svaka ćelija na listovima sa podacima pojavljuje se sa horizontalnom i vertikalnom ivicom ili koordinatnom linijom, ali opciju možete da promenite tako da koordinatne linije ne budu vidljive ili da budu vidljive samo horizontalne ili vertikalne koordinatne linije:

 • U okviru podrazumevane linije koordinatne mreže koja prikazuje, opozovite izbor u polju za potvrdu Horizontalno da biste sakrili horizontalne linije koordinatne mreže ili opozovite izbor u polju vertikalno da biste sakrili vertikalne koordinatne linije. Ako su obe opcije, listovima sa podacima će prikazati bez linija koordinatne mreže.

Napomena: Da biste promenili oblik koordinatnih linija za tabele u postojeću bazu podataka, otvorite tabelu u prikazu lista sa podacima izaberite stavku Početaki u Oblikovanje teksta grupi kliknite na dugme koordinatne linije. Ako koristite Access 2007, ova komanda je u grupi Font .

Postavljanje podrazumevanih efekata ćelije

Efekat ćelije opisuje stil pojedinačnih ćelija. Podrazumevana postavka je Ravno, ali je možete promeniti u izgled sa vrednošću Uzdignuto ili Udubljeno.

Postavljanje podrazumevane širine kolone

Izaberite podrazumevanu širinu kolona u svim listovima sa podacima u Pristup bazi podataka. Meru otkucajte u inčima ili centimetrima u zavisnosti od mernog sistema navedenog u postavkama operativnog sistema Windows.

Postavljanje podrazumevanog fonta

Pomoću postavki u ovom odeljku možete prilagoditi veličinu, debljinu i stil teksta u listovima sa podacima.

 • Veličina: izaberite odgovarajuću veličinu za tekst u listovima sa podacima.

 • Debljina: izaberite veličinu sa liste da biste odredili koliko će tekst biti tanak ili debeo. Na primer, možete odabrati tanak, veoma bled, bled, normalan, srednji, polupodebljan, podebljan ili debeo prikaz fonta.

  Opciju teksta možete postaviti na vrednost Podvučeno ili Kurziv ako želite da kompletan tekst u svim listovima sa podacima automatski bude podvučen ili u kurzivu.

Više informacija o postavljanju opcija za trenutnu bazu podataka potražite u članku Podešavanje korisničkih opcija za trenutnu bazu podataka.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×