Pomeranje kroz sadržaj na radnom listu

Postoje različiti načini za pomeranje po radni list. Možete koristiti tastere sa strelicama, trake za pomeranje ili miš da biste se premeštali iz ćelije u ćeliju i da biste se brzo premestili u razne oblasti radnog lista.

U programu Excel možete iskoristiti veću brzinu pomeranja, jednostavno pomeranje na kraj opsega i ekranske napomene koje vam daju informacije o položaju na radnom listu. Za pomeranje u dijalozima koji imaju padajuće liste sa trakom za pomeranje možete koristiti i miš.

Korišćenje tastera sa strelicama za premeštanje po radnom listu

Za premeštanje između ćelija na radnom listu, kliknite na bilo koju ćeliju ili koristite tastere sa strelicama. Kada kliknete na ćeliju, ona postaje aktivna ćelija.

Za pomeranje

Uradite sledeće

Na početak i kraj opsega

Za pomeranje na početak i kraj svakog opsega u koloni ili redu pre zaustavljanja na kraju radnog lista, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+neki od tastera sa strelicom.

Za pomeranje na početak i kraj svakog opsega dok birate opsege, a pre zaustavljanja na kraju radnog lista, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+neki od tastera sa strelicom.

Jedan red nagore ili nadole

Za pomeranje jedan red nagore ili nadole, pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim koristite tastere STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE.

Jedna kolona nalevo ili nadesno

Za pomeranje za jednu kolonu nalevo ili nadesno, pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim koristite tastere STRELICA NALEVO ili STRELICA NADESNO.

Jedan prozor nagore ili nadole

Pritisnite tastere PAGE UP ili PAGE DOWN

Jedan prozor nalevo ili nadesno

Pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim držite pritisnut taster CTRL i pritisnite tastere STRELICA NALEVO ili STRELICA NADESNO.

Veći prostor

Za brzo pomeranje kroz velike oblasti radnog lista, pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim istovremeno pritisnite taster CTRL i neki taster sa strelicom.

Napomena: Kada je funkcija SCROLL LOCK uključena, Scroll Lock se prikazuje na statusnoj traci u programu Excel. Pritisnete taster sa strelicom dok je funkcija SCROLL LOCK uključena pomeraće se jedan red nagore ili nadole ili jedna kolona nalevo ili nadesno. Da biste koristili tastere sa strelicama za premeštanje između ćelija, morate isključiti SCROLL LOCK. Da biste to uradili, pritisnite taster Scroll Lock (označen kao ScrLk) na tastaturi. Ako vaša tastatura ne sadrži ovaj ključ, možete da isključite taster SCROLL LOCK pomoću tastature na ekranu. Da biste otvorili tastaturu na ekranu, kliknite na dugme Start na Windows radnoj površini i otkucajte tastatura na ekranu. Da biste isključili SCROLL LOCK, kliknite na taster ScrLk, a zatim zatvorite tastaturu na ekranu.

Korišćenje trake za pomeranje za premeštanje po radnom listu

Ako ne vidite trake za pomeranje, uradite sledeće da biste ih prikazali:

  1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

    U Excel 2007, kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Excel opcije.

  2. Izaberite kategoriju Više opcija, nakon toga se uverite da je u odeljku Opcije prikaza za ovu radnu svesku potvrđen izbor u poljima za potvrdu Prikaži horizontalnu traku za pomeranje i Prikaži vertikalnu traku za pomeranje, a zatim kliknite na dugme U redu.

Sledeća tabela opisuje različite načine upotrebe traka za pomeranje u cilju pomeranja kroz radni list.

Za pomeranje

Postupite na sledeći način

Jedan red nagore ili nadole

Za pomeranje radnog lista za jedan red nagore ili nadole, kliknite na strelicu za pomeranje slika dugmeta ili slika dugmeta na vertikalnoj traci za pomeranje.

Jednu kolonu nalevo ili nadesno

Za pomeranje radnog lista za jednu kolonu ulevo ili udesno, kliknite dugmad sa strelicama slika dugmeta ili Slika dugmeta na horizontalnoj traci za pomeranje.

Pomeranje sadržaja na radnom listu povećanom brzinom

Da biste ubrzali brzinu pomeranja, prilikom pomeranja držite pritisnut taster miša i postavite ga na sam kraj ekrana najmanje 10 sekundi.

Pomeranje miša u suprotnom smeru usporava pomeranje.

Jedan prozor nagore ili nadole

Kliknite iznad ili ispod klizača na vertikalnoj traci za pomeranje slika dugmeta .

Jedan prozor nalevo ili nadesno

Kliknite s leve ili desne strane klizača na horizontalnoj traci za pomeranje slika dugmeta .

Veći prostor

Držite pritisnut taster SHIFT i prevucite klizač slika dugmeta .

Napomene: 

  • Prilikom premeštanja po radnom listu pomoću klizača, Excel će prikazati ekransku napomenu koja ukazuje na brojeve redova ili slova kolona (ili brojeve kolona ukoliko ste za radnu svesku odredili stil reference R1C1) da biste znali položaj u radnom listu.

  • Veličina klizača pokazuje proporcionalnu veličinu korišćene oblasti lista koja je vidljiva na ekranu. Pozicija klizača pokazuje relativan položaj vidljive oblasti na radnom listu.

  • Prozor možete brzo razdeliti tako da možete da istovremeno pomerate dva ili četiri okna. Postavite pokazivač na razdelnik okvir za razdeljivanje na vertikalnoj ili horizontalnoj traci za pomeranje. Kada pokazivač dobije oblik dvosmerne strelice pokazivač prilagođavanja razdelnika , prevucite traku za pomeranje na radnom listu do mesta na kojem želite da razdelite prozor. Dvaput kliknite na razdelnik da biste ga uklonili.

Pomeranje i povećavanje pomoću miša

Neki miševi i drugi pokazivački uređaji, poput pokazivačkog uređaja Microsoft IntelliMouse, imaju ugrađene mogućnosti za pomeranje i zumiranje koje možete koristiti za premeštanje i zumiranje u radnom listu ili list sa grafikonom. Za pomeranje u dijalozima koji imaju padajuće liste sa trakom za pomeranje možete koristiti i miš. Više informacija potražite u uputstvu za vaš pokazivački uređaj.

Željeni efekat

Postupak

Pomeranje nagore ili nadole nekoliko redova odjednom

Pomerite točkić napred ili nazad.

Pomeranje sadržaja na radnom listu povećanom brzinom

Da biste ubrzali brzinu pomeranja, prilikom pomeranja držite pritisnut taster miša i postavite ga na sam kraj ekrana najmanje 10 sekundi.

Pomeranje miša u suprotnom smeru usporava pomeranje.

Kretanje kroz radni list

Držite točkić i udaljite pokazivač od izvorne oznake prvobitna oznaka u smeru u kome želite da pomerate sadržaj. Da biste ubrzali pomeranje, udaljite pokazivač od izvorne oznake. Da biste ga usporili, približite pokazivač izvornoj oznaci.

Automatsko kretanje kroz radni list

Pritisnite točkić, a zatim pomerite miš u smeru u kome želite da pomerate sadržaj. Da biste ubrzali pomeranje, udaljite pokazivač od izvorne oznake. Da biste ga usporili, približite pokazivač izvornoj oznaci. Pritisnite bilo koji taster miša da biste zaustavili automatsko pomeranje sadržaja.

Povećavanje ili smanjivanje prikaza

Držite pritisnut taster CTRL i pomerajte točkić na mišu IntelliMouse napred ili nazad. Na statusnoj traci biće prikazan procenat zumiranja radnog lista.

Prikazivanja detalja u prikazu strukture

Postavite pokazivač na ćeliju koja rezimira podatke u prikazu strukture, držite pritisnut taster SHIFT i pomerajte točkić napred.

Skrivanje detalja u prikazu strukture

Postavite pokazivač na bilo koju ćeliju koja sadrži detaljne podatke, držite pritisnut taster SHIFT i pomerajte točkić nazad.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×