Podešavanje stranice

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Za podešavanje rasporeda i opcija štampanja za stranicu koristite dijalog Podešavanje stranice.

Izaberite karticu Raspored na stranici, a zatim u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Pokretanje dijaloga Slika dugmeta .

Pokretanje dijaloga „Podešavanje stranice“

Opcije Podešavanje stranice > Stranica

Položaj    Odaberite položeni ili uspravni položaj.

Podešavanje razmere    Povećava ili smanjuje radni list ili izbor prilikom štampanja radi njihovog uklapanja na određeni broj stranica.

  • Prilagodi na    Kada izaberete stavku Prilagodi na:, možete uneti procenat u polje % normalne veličine.

  • Smesti na    Kada izaberete stavku Smesti na, možete uneti broj u polja stranica široko i i dugačko. Da biste popunili širinu papira i upotrebili potreban broj stranica, otkucajte 1 u polju stranica široko i, a polje dugačko ostavite prazno.

Veličina papira    Sa ove liste izaberite stavku Letter, Legal ili druge opcije veličine da biste označili veličinu koju želite da upotrebite za štampani dokument ili kovertu.

Kvalitet štampanja    Sa ove liste izaberite rezoluciju da biste naveli kvalitet štampanja za aktivni radni list. Rezolucija predstavlja broj tačaka po linearnom inču (tpi) koji se pojavljuje na odštampanoj stranici. Viša rezolucija pruža bolji kvalitet štampanja kod štampača koji podržavaju štampanje sa visokim rezolucijama.

Broj prve stranice    U ovo polje unesite Automatsko da bi numerisanje stranica počelo od „1“ (ukoliko je to prva stranica za štampanje) ili sa sledećim brojem u nizu (ako to nije prva stranica za štampanje). Unesite broj da biste naveli broj početne stranice koji se razlikuje od „1“.

Vrh stranice

Opcije Podešavanje stranice > Margina

Unesite postavke margina i pregledajte rezultate u polju Pregled.

  • „Vrh“, „Dno“, „Levo“, „Desno“    Mere podesite u poljima Vrh, Dno, Levo i Desno da biste naveli udaljenost između podataka i ivice odštampane stranice.

  • „Zaglavlje stranice“ ili „Podnožje stranice“    Unesite broj u polje Zaglavlje stranice ili Podnožje stranice da biste podesili udaljenost između zaglavlja i vrha stranice ili između podnožja i dna stranice. Udaljenost treba da bude manja u odnosu na postavke margina da se zaglavlje i podnožje stranice ne bi preklapalo sa podacima.

Postavi u centar stranice Centrirajte podatke na stranici u okviru margina tako što ćete potvrditi izbor u polju Vertikalno, Horizontalno ili u oba.

Vrh stranice

Opcije Podešavanje stranice > Zaglavlje i podnožje stranice

Zaglavlje stranice    Kliknite na ugrađeno zaglavlje stranice u polju Zaglavlje stranice ili kliknite na dugme Prilagođeno zaglavlje stranice da biste kreirali prilagođeno zaglavlje stranice za radni list koji želite da odštampate. Ugrađeno zaglavlje stranice kopira se u dijalog Zaglavlje stranice, gde možete da oblikujete ili uredite izabrano zaglavlje stranice.

Podnožje stranice    Kliknite na ugrađeno podnožje stranice u polju Podnožje stranice ili kliknite na dugme Prilagođeno podnožje stranice da biste kreirali prilagođeno podnožje stranice za radni list koji želite da odštampate. Ugrađeno podnožje stranice kopira se u dijalog Podnožje stranice, gde možete da oblikujete ili uredite izabrano podnožje stranice.

Različite parne i neparne stranice    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Različite parne i neparne stranice kako biste naveli da se zaglavlja i podnožja stranica na neparnim stranicama razlikuju od zaglavlja i podnožja stranica na parnim stranicama.

Različita prva stranica    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Različita prva stranica da biste sa prve odštampane stranice uklonili zaglavlja i podnožja ili da biste za ovu stranicu kreirali prilagođena zaglavlja i podnožja. Da biste kreirali prilagođeno zaglavlje ili podnožje za prvu stranicu, potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu, kliknite na dugme Prilagođeno zaglavlje stranice ili Prilagođeno podnožje stranice, a zatim na kartici Zaglavlje prve stranice ili Podnožje prve stranice možete da dodate informacije za zaglavlje ili podnožje koje želite da se pojavi na prvoj stranici.

Podesi prema dokumentu    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Podesi prema dokumentu da biste naveli da li zaglavlja i podnožja stranica treba da koriste isti veličinu fonta i razmere kao radni list. Izbor u ovom polju za potvrdu podrazumevano je potvrđen. Da bi veličina fonta i razmere zaglavlja i podnožja stranica bile nezavisne od razmera radnog lista radi kreiranja doslednog prikaza na više stranica, opozovite izbor u ovom polju za potvrdu.

Poravnaj sa marginama stranice    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Poravnaj sa marginama stranice da biste se uverili da je margina zaglavlja i podnožja stranice poravnata sa levim i desnim marginama radnog lista. Izbor u ovom polju za potvrdu podrazumevano je potvrđen. Da biste leve i desne margine zaglavlja i podnožja stranice postavili na određenu vrednost koja je nezavisna od levih i desnih margina radnog lista, opozovite izbor u ovom polju za potvrdu.

Vrh stranice

Opcije Podešavanje stranice > List

Oblast štampanja    Kliknite u polje Oblast štampanja da biste izabrali opseg radnog lista za štampanje, a zatim prevucite preko oblasti radnog lista koje želite da odštampate. Dugme Skupi dijalog Slika dugmeta koje se nalazi sa desne strane ovog polja privremeno pomera dijalog, tako da opseg unosite biranjem ćelija u radnom listu. Kada završite sa biranjem, možete ponovo kliknuti na to dugme da biste prikazali ceo dijalog.

Štampanje naslova    Izaberite opciju u okviru Štampanje naslova da biste iste kolone ili redove odštampali kao naslove na svakoj stranici odštampanog radnog lista. Izaberite stavku Redovi koje treba ponoviti na vrhu ako želite da određeni redovi predstavljaju horizontalni naslov na svakoj stranici. Izaberite opciju Kolone koje treba ponoviti sa leve strane ako želite da se na svakoj stranici nalaze vertikalni naslovi. Nakon toga, u radnom listu izaberite jednu ili više ćelija u željenim kolonama ili redovima sa naslovom. Dugme Skupi dijalog Slika dugmeta sa desne strane ovog polja privremeno pomera dijalog, tako da opseg unosite biranjem ćelija u radnom listu. Kada završite sa biranjem, možete ponovo kliknuti na to dugme da biste prikazali ceo dijalog.

Odštampaj    Navodi sadržaje sa radnog lista koji će biti odštampani, da li će odštampane stranice biti u boji ili crno-bele, kao i kakav će biti kvalitet štampanja.

  • Koordinatne linije    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Koordinatne linije da biste na odštampane stranice uključili koordinatne linije radnog lista. Koordinatne linije se ne štampaju podrazumevano, bez obzira na to da li su prikazane na radnom listu ili ne.

  • Crno-belo    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Crno-belo kada koristite štampač u boji, a za štampanje želite da koristite samo crnu i belu. Ova opcija je podrazumevano isključena. Izbor u ovom polju za potvrdu ne morate da potvrdite kada koristite štampač koji štampa samo crno-belo.

  • Radni kvalitet    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Radni kvalitet da bi se štampanje odvijalo brže uz lošiji kvalitet štampanja ukoliko štampač koji koristite poseduje režim radnog kvaliteta. Ova opcija nema efekta ako štampač nema režim radnog kvaliteta.

  • Naslovi redova i kolona    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Naslovi redova i kolona da biste na odštampane stranice uključili te naslove.

  • Komentari    Sa ove liste izaberite lokaciju na kojoj želite da se beleške koje ste dodali ćelijama radnog lista pojave na odštampanim stranicama. Izaberite stavku Na kraju lista da biste sve beleške zajedno odštampali na stranici koja će biti dodata na kraj odštampanog radnog lista. Izaberite stavku Kao što je prikazano na listu da biste sve beleške odštampali na njihovoj originalnoj lokaciji u radnom listu. Beleške se ne uključuju automatski na odštampane stranice, jer je podrazumevano izabrana stavka Nijedan.

  • Greške u ćelijama kao    Sa ove liste izaberite način na koji želite da na odštampanim stranicama budu prikazane greške u ćelijama koje se pojavljuju u radnom listu. Greške se podrazumevano prikazuju na način na koji se pojavljuju, ali ne možete da ih prikažete ako izaberete stavku <prazno>, da ih prikažete kao dvostruku crticu tako što ćete izabrati stavku -- ili da ih prikažete kao #N/A.

Redosled stranica    Izaberite opciju Nadole, zatim gore ili Gore, zatim nadole da biste kontrolisali redosled kojim se podaci numerišu i štampaju ukoliko ne staju na jednu stranicu. Slika koja služi kao uzorak prikazuje pregled smera u kojem će dokument biti odštampan kada odaberete jednu od ovih opcija.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled stranica radnog lista pre štampanja

Štampanje radnog lista ili radne sveske

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×