Podešavanje opštih opcija

Upotrebite opšte opcije za zadavanje oblikovanja trenutnih poruka i drugih opštih postavki za komunikacioni softver Microsoft Lync 2010.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Otvaranje opštih opcija

Podešavanje formata trenutnih poruka

Podešavanje formata trenutnih poruka

Podešavanje jezičkih opcija

Podešavanje opcija kvaliteta

Podešavanje opcija evidentiranja

Podešavanje opcije prozora aplikacije

Otvaranje opštih opcija

Iz glavnog prozora programa Lync opcije Opšte možete da otvorite na dva načina:

 • Kliknite na dugme Opcije Ikona „Opcije“ i zatim izaberite Opšte.

 • Pored dugmeta Opcije kliknite na strelicu Prikaži meni, izaberite stavkuAlatke, kliknite na dugme Opcije i na kraju izaberite stavku Opšte.

Vrh stranice

Podešavanje formata trenutnih poruka

Kad otvorite opcije „Opšte“, izbori u okviru Trenutne poruke određuju kako će izgledati tekst u prozoru za razgovor preko trenutnih poruka. Možete izabrati da se u porukama prikazuju grafički emotikoni kad se unesu kombinacije tastera kao što je sledeća:

: )

Ako izaberete da se emotikoni prikazuju, ova kombinacija tastera će se u prozoru razgovora prikazivati kao emotikon „smeško“. Takođe možete izabrati da se unosi različitih strana u razgovoru putem trenutnih poruka bolje razlikuju tako što ćete koristiti naizmenično različito osenčene pozadine.

Postavke koje zadate u dijalogu Promena fonta primenjuju se samo na tekst trenutnih poruka koji unosite. Font u prozoru programa Lync se ne menja. Takođe možete privremeno da promenite postavke fonta u određenoj trenutnoj poruci ako kliknete na dugme Promeni tekst u donjem desnom delu prozora razgovora.

Podešavanje formata trenutnih poruka

 • Otvorite opcije „Opšte“ i uradite nešto od sledećeg:

  • Da bi se u trenutnim porukama prikazivali emotikoni, u okviru Trenutne poruke potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži emotikone u trenutnim porukama. Da biste prikazali tipografske ekvivalente umesto emotikona, opozovite izbor u tom polju za potvrdu.

  • Da biste koristili drugačije senčenje pozadine kada se promeni autor, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži promenljivu boju pozadine za poruke u razgovoru.

  • Da biste promenili font teksta koji kucate u trenutnim porukama, kliknite na dugme Promeni font. U dijalogu Promena fonta izaberite font, stil, veličinu, efekte fonta, boju i pismo. Zatim kliknite na dugme U redu.

Za informacije o tome kako da kreirate i šaljete trenutne poruke, pogledajte članak Kreiranje i slanje trenutne poruke. Obratite pažnju na to da u programu Lync funkcija provere pravopisa nije dostupna za trenutne poruke.

Vrh stranice

Podešavanje jezičkih opcija

Ako imate instalirano mnogo jezičkih verzija programa Lync 2010, u okviru Jezik izaberite jezik koji želite.

Vrh stranice

Podešavanje opcija kvaliteta

Ako je vaša organizacija omogućila ovu funkciju, možete odabrati da učestvujete u Microsoftovom programu za unapređenje na osnovu korisničkog iskustva (CEIP). Ako odaberete da učestvujete, vaš računar ili uređaj automatski korporaciji Microsoft šalje informacije o načinu na koji koristite određene proizvode. Informacije sa vašeg računara kombinuju se sa drugim podacima za unapređenje na osnovu korisničkog iskustva kako bi pomogle korporaciji Microsoft da reši probleme i poboljša proizvode i funkcije koje korisnici najčešće upotrebljavaju.

 • Da biste učestvovali u programu CEIP otvorite opcije „Opšte“ i potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli korporaciji Microsoft da sakuplja informacije o načinu na koji koristim 2010.

Vrh stranice

Podešavanje opcija evidentiranja

Administratori sistema koriste evidencije za prikupljanje, analizu i čuvanje podataka. Administrator sistema može od vas tražiti da uključite neku od dve opcije evidentiranja radi rešavanja problema. Ako se od vas ništa ne zatraži, najčešće ne morate da brinete oko ovih opcija. Ako se od vas zatraži da uradite nešto sa poljima za potvrdu koja se odnose na evidentiranje, uradite sledeće:

 • Otvorite opcije „Opšte“ i zatim potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Uključi evidentiranje u aplikaciji Lync i Uključi evidentiranje Windows događaja za aplikaciju Lync u zavisnosti od toga šta je administrator sistema zatražio da uradite.

Ako morate da znate više o korišćenju evidentiranja u programu Lync, pogledajte članak Podešavanje opcija evidentiranja.

Podešavanje opcije prozora aplikacije

Kada kliknete na dugme Zatvori (X) u gornjem desnom uglu prozora programa Lync, program će i dalje biti pokrenut tako da možete primati upozorenja o dolazećim pozivima ili porukama. Kada kliknete na dugme Zatvori podrazumevano umanjujete Lync na traku zadataka. Potvrđivanjem izbora u polju za potvrdu u okviru Prozor aplikacije možete izabrati da se prozor programa Lync umanji na sistemsku traku umesto na traku zadataka.

 1. Otvorite opcije „Opšte“ i u okviru Prozor aplikacije potvrdite izbor u polju za potvrdu Umanji na sistemsku traku umesto na traku zadataka, a zatim kliknite na dugme U redu.

 2. Da bi postavka stupila na snagu kliknite na Datoteka (na meniju ili preko strelice padajuće liste pored dugmeta Opcije), izaberite Izađii ponovo se prijavite u program Lync. Sada možete da preduzmete sledeće radnje koje će dati sledeće rezultate:

  • Kliknite na dugme Umanji u gornjem desnom uglu da biste umanjili Lync u traku zadataka.

  • Kliknite na dugme Zatvori (X) u gornjem desnom uglu da biste umanjili Lync na sistemsku traku.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×