Podešavanje navigacije metapodataka za listu ili biblioteku

Podešavanje navigacije metapodataka za listu ili biblioteku

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada podesite navigaciju metapodataka na velikim listama i bibliotekama, koju biste olakšali korisnicima pronalaženje sadržaja. Navigacija metapodataka omogućava korisnicima da filtriranje i pronalaženje sadržaja na listama i bibliotekama pomoću Navigaciono stablo. Oni možete da primenite ključnih filtera, koji funkcionišu u kombinaciji sa Navigaciono stablo da suzite listu stavki koje se prikazuju.

Kada podesite navigaciju metapodataka možete odrediti koje će se kolone iz biblioteke pojaviti u stablu, a možete i navesti ključne filtere. Sledeća ilustracija prikazuje jednostavno stablo navigacije koje je zasnovano na tipu sadržaja.

Možete podesiti navigaciju metapodataka za kontrolu stabla u levoj tabli

Navigacija i filtriranje metapodataka podrazumevano su omogućeni na većini lokacija. Ako nisu omogućeni za vašu lokaciju, možete je omogućiti na stranici „Funkcije lokacije“ za svoju lokaciju.

Da biste mogli da omogućite navigaciju i filtriranje metapodataka, morate biti vlasnik lokacije ili administrator kolekcije lokacija.

Omogućavanje navigacije metapodataka

 1. Kliknite na dugme postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ , a zatim izaberite stavku Postavke lokacije.

 2. U okviru Radnje na lokaciji izaberite stavku Upravljaj funkcijama lokacije.

 3. Na listi „Funkcije“ pronađite stavku Navigacija i filtriranje metapodataka i kliknite na dugme Aktiviraj.

Podešavanje navigacije metapodataka

Morate imati bar nivo dozvole „Upravljanje listama“ da biste mogli da podesite navigaciju metapodataka za listu ili biblioteku.

 1. Idite na listu ili biblioteku za koju želite da konfigurišete navigaciju metapodataka i kliknite na naslov.

 2. Izaberite karticu Lista ili Biblioteka na traci, a zatim kliknite na dugme Postavke liste ili Postavke biblioteke.

 3. U okviru Opšte postavke izaberite stavku Postavke navigacije metapodataka.

  Napomena: Navigacija i filtriranje metapodataka je podrazumevano omogućena na većini lokacijama. Ako ne vidite opciju postavke navigacije metapodataka , možda je onemogućen na lokaciji. Da biste saznali kako da omogućite, pogledajte članak Omogućavanje navigacije i filtriranja metapodataka.

 4. U odeljku Konfigurisanje hijerarhija navigacije izaberite polje ili polja koja želite da prikažete u hijerarhiji navigacije i kliknite na dugme Dodaj.

  Postavke „Navigacija metapodataka“ omogućava vam da navedete polja metapodataka koja se mogu dodati kontroli navigaciono stablo

 5. Navigaciono stablo podrazumevano prikazuje fascikle. Ako ne želite da fascikle budu prikazane, izaberite stavku Fascikle, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

 6. U odeljku Konfigurisanje ključnih filtera izaberite polja koja želite da dodate kao ključne filtere i kliknite na dugme Dodaj.

 7. U odeljku Konfigurisanje automatskog indeksiranja kolona za ovu listu navedite da li želite da se indeksi na ovoj listi kreiraju automatski. To poboljšava performanse upita koje korisnici izvršavaju kada koriste kolone „Navigaciono stablo“ i „Ključni filter“ koje su naveli. Preporučuje se da izaberete opciju Automatski upravljaj indeksima kolona na ovoj listi.

 8. Kliknite na dugme U redu.

Kada se navigacija metapodataka podesi za listu ili biblioteku, SharePoint lokacija prikazuje kontrolu stabla na levoj strani stranice. Stablo prikazuje hijerarhiju fascikli i termina kontrolisanih metapodataka. Korisnici mogu izabrati stavke u stablu kako bi filtrirali ono što će se prikazati na stranici. To omogućava korisnicima da kreiraju dinamičke prikaze sadržaja. Korisnici takođe mogu da suze obim prikaza pomoću kontrole Ključni filteri koja se prikazuje ispod stabla navigacije i koja radi u kombinaciji sa stablom navigacije.

Navigacija metapodataka

 1. Kontrola stabla

 2. Hijerarhija fascikli za listu ili biblioteku

 3. Termin

 4. Podređeni termini

 5. Ključni filteri

Korisnici lokacije mogu koristiti stablo navigacije da bi pregledali listu ili biblioteku po fascikli ili metapodacima. Kada korisnici izaberu termin kontrolisanih podataka u stablu navigacije, na prikazu će se pojaviti samo stavke koje su označene tim terminom ili nekim njegovim podređenim terminom. Korisnici mogu ponovo da izaberu stavku da bi izvršili filtriranje po određenom terminu, a pritom izuzeli podređene termine. Navigacija metapodataka funkcioniše zajedno sa drugim filterima liste kao što su filteri kolona i prikaza.

Možete podesiti i koristiti navigaciju metapodataka za liste i biblioteke čak i ako ove liste i biblioteke ne koriste kolone kontrolisanih metapodataka. Pored toga, možete koristiti neke tipove kolona kao polja u hijerarhiji navigacije, na primer tip sadržaja i izbor sa jednom vrednošću.

Sledeća lista prikazuje tipove kolona koje kontrola ključnih filtera koristi kao polja:

 • Kontrolisani metapodaci

 • Tip sadržaja

 • Izbor

 • Osoba ili grupa

 • Datum i vreme

 • Broj

Da biste saznali kako da podesite kolonu koja koristi kontrolisane metapodatke, pogledajte članak Kreiranje kolone sa kontrolisanim metapodacima

SharePoint podrazumevano izvršava automatsko kreiranje indeksa. Kada je automatsko kreiranje indeksa omogućeno, indeksi se automatski kreiraju za polja koja ste dodali stablu navigacije i ključnim filterima. Indeksi sa jednom kolonom se kreiraju za sva podržana polja ključnih filtera izuzev tipa sadržaja i polja za izbor. Složeni indeksi se kreiraju za sve podržane kombinacije hijerarhija navigacije i ključnih filtera.

Kada se indeksi kreiraju automatski, omogućeni su upiti za liste koje imaju više stavki od granične vrednosti za prikaz liste. Međutim, u nekim slučajevima ćete možda morati da onemogućite ovu postavku i ručno konfigurišete indekse. Na primer, ako kombinacija indeksa sa jednom kolonom i složenog indeksa prekoračuje 20 (maksimalni broj indeksa po listi), morate onemogućiti automatsko indeksiranje i konfigurisati indekse ručno.

Navigacija i filtriranje metapodataka podrazumevano su omogućeni na većini lokacija kreiranih pomoću SharePoint proizvoda. Čak i ako navigacija metapodataka nije podešena za određenu listu ili biblioteku, njene funkcije rade u pozadini da bi se poboljšale performanse prikaza na listama i u bibliotekama. Funkcija navigacije i filtriranja metapodataka automatski bira najbolji indeks koji će raditi svaki put kad se učita prikaz. Kada korisnici učitaju nove prikaze, obrišu filtere ili primene sortiranje, optimizacija upita određuje najbolji način upita za bazu podataka kako bi se izbeglo ograničavanje prikaza liste.

Ako korisnik učita prikaz koji premašuje ograničenje, navigacija i filtriranje metapodataka kreira izmenjenu verziju originalnog korisničkog upita koji se zove rezervni upit. Rezervni upit pokreće samo deo liste umesto cele liste. Posledica toga je da rezervni upit prikazuje delimični skup traženih stavki. Rezervni upiti obezbeđuju korisne rezultate kada je originalni upit zabranjen zbog ograničavanja velike liste. Rezervni upit povremeno neće davati nikakve rezultate ako u delu liste koji je upit skenirao ne postoje stavke koje sadrže rezultate koji se podudaraju sa originalnim korisničkim upitom.

Kada dođe do rezervnog upita, poruka na ekranu upozorava korisnika da su rezultati delimični. Poruka predlaže da korisnik primeni dodatne filtere da bi video kompletan skup.

Poruka o rezervnom upitu služi i kao upozorenje vlasnicima liste ili biblioteke da korisnici ne mogu da pristupe sadržaju.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×