Poboljšajte saradnju pomoću ćaskanja u aplikaciji

Dok koautorski radite na datoteci, često može biti korisna mogućnost tekstualnog ćaskanja sa saradnicima. U sistemu Office 2016 za Windows možete da otvorite prozor ćaskanja koji vam omogućava da lako komunicirate sa svima koji trenutno uređuju datoteku.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo Office 365 pretplatnicima koji su se pridružili programu Office Insider. Ako ste pretplatnik na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Pre nego što počnemo sa korišćenjem ove funkcije, postoji nekoliko stvari koje treba da znate.

  • Ćaskanje u aplikaciji funkcioniše samo ako delite datoteku sa drugima i ako je kod njih otvoren taj dokument.

  • Ćaskanje u aplikaciji zahteva da datoteka bude uskladištena u sistemu SharePoint ili OneDrive for Business. OneDrive Consumer, kao ni druge lokacije skladišta, trenutno nisu podržani.

  • Da biste ćaskali, vi (i osobe sa kojima ćaskate) treba da koristite najnoviju verziju sistema Office 2016 za Windows ili Office Online. Office na Android, iOS ili Mac uređajima trenutno nije podržan.

Hajde da ćaskamo

Da biste počeli, potražite ikonu ćaskanja u galeriji koautorstva u gornjem desnom uglu ekrana.

Kliknite na dugme ćaskanja u galeriji koautorstva da biste otvorili prozor ćaskanja

Kliknite na ikonu ćaskanja da biste otvorili okvir za ćaskanje. Kada otvorite ćaskanje, jednostavno možete da ga koristite. Samo otkucajte poruke koje želite da pošaljete, a videćete i poruke koje vam drugi šalju. Istorija ćaskanja se ne čuva, pa ako zatvorite dokument i ponovo ga otvorite kasnije, započećete novo prazno ćaskanje. Ako vam je potrebna trajnija diskusija, razmotrite upotrebu funkcije za komentare umesto ćaskanja.

Koristite prozor ćaskanja u aplikaciji da biste diskutovali sa koautorima dok radite

Ako druga osoba otvori datoteku da bi je uredila, i ona može da se pridruži ćaskanju, ali neće videti istoriju ćaskanja za period pre nego što je otvorila datoteku. Videće samo nove poruke od trenutka kada je otvorila datoteku.

Ako umanjite ćaskanje, nećete propustiti nijednu poruku. Ako primite nove poruke dok je prozor ćaskanja umanjen, to ćete videti na traci za ćaskanje. Ako biste radije da u potpunosti privremeno isključite prozor ćaskanja, samo kliknite na x u gornjem desnom uglu prozora ćaskanja da biste ga „privremeno isključili“. Ako ponovo otvorite prozor ćaskanja u nastavku sesije (tako što ćete kliknuti na ikonu ćaskanja u galeriji za saradnju), videćete sve poruke koje ste propustili u ovoj sesiji dok je ćaskanje bilo privremeno isključeno.

Ovo je veoma kratak video u kom ću vam pokazati kako se to radi.

Vaš pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×