Početak numeracije stranica kasnije u dokumentu

Početak numeracije stranica kasnije u dokumentu

Ponekad možda ne želite da brojevi stranica koji su prikazani u zaglavlju ili podnožju budu isti kao stvarni brojevi stranica dokumenta. Evo tri primera ovaj scenario:

Izostavljanje broja stranice sa prve stranice

Za verzije programa Word za stone računare

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavke Zaglavlje > Uređivanje zaglavlja (ili Podnožje > Uređivanje podnožja).

 2. Na kartici Dizajn alatki zaglavlja i podnožja u grupi Opcije izaberite stavku Različita prva stranica.

  U okviru alatki zaglavlja i podnožja, na kartici „Dizajn“, u grupi „Opcije“ izaberite opciju ili opozovite izbor opcije.

  Napomena: Različita prva stranica može se primeniti na prvu stranicu bilo kog odeljka u dokumentu, a ne samo sa prvu stranicu dokumenta.

 3. U oblasti zaglavlja ili podnožja trebalo bi da vidite oznaku na prvoj stranici na kojoj piše Zaglavlje prve stranice. Izaberite broj stranice da biste ga markirali i pritisnite taster Delete ili kliknite desnim tasterom miša i izaberite stavku Iseci.

 4. Kliknite na dugme Zatvori zaglavlje i podnožje ili pritisnite taster Esc da biste izašli.

U usluzi Word Online

 1. Izaberite stavke Umetni > Zaglavlje i podnožje da biste otvorili oblasti zaglavlja i podnožja.

 2. Kliknite na dugme Opcije na desnoj strani, a zatim izaberite stavke Različita prva stranica.

  Izbor postavke „Različita prva stranica“

 3. Kliknite na dugme Opcije ponovo, a zatim izaberite stavku Ukloni brojeve stranica.

 4. Da biste videli brojeve stranica i potvrdili brisanje broja sa prve stranice, izaberite stavku Prikaz > Prikaz za čitanje.

 5. Ako se brišu svi brojevi stranica, izaberite stavke Umetanje > Zaglavlje i podnožje, izaberite stavku Druge stranice sa leve strane, izaberite stavke Umetanje > Broj stranice, a zatim odaberite položaj broja.

  Ponovno numerisanje svih stranica osim prve

Početak numeracije stranica kasnije u dokumentu

Napomena: Ako uređujete dokument u veb pregledaču pomoću usluge Word Online, ne možete da počnete numerisanje kasnije u dokumentu. Ako imate verziju programa Word za stone računare, možete da izvršite promene u dokumentu u aplikaciji za stone računare tako što ćete izabrati opciju Otvori u programu Word. Ako nemate Word, sada možete da ga isprobate ili kupite u najnovijoj verziji sistema Office.

Da biste započeli numerisanje stranica kasnije u dokumentu, prvo podelite dokument u odeljke, a zatim opozovite veze između njih i umetnite brojeve stranica. Zatim izaberite stil numerisanja stranica i odaberite početnu vrednost za svaki odeljak.

Savet: Možda će biti korisno da prikažete ne samo sadržaj oblasti zaglavlja ili podnožja, već i oznake oblikovanja u tim oblastima. Na kartici Početak, u grupi Pasus odaberite stavku Prikaži/sakrij (¶) da biste uključili prikaz oznaka za oblikovanje. Kliknite na dugme ponovo da biste isključili prikaz.

 1. Kliknite na stranicu u dokumentu gde želite da počne numerisanje stranica. Ovde ćete umetnuti prelom odeljka.

 2. Izaberite stavke Raspored > Prelomi > Sledeća stranica.

  Opcije preloma su prikazane na kartici „Raspored“.

 3. Kliknite dvaput u oblast zaglavlja ili podnožja na mesto na prvoj stranici gde želite da se prikazuju brojevi stranica. Na ovaj način se otvara kartica Dizajn u okviru Alatke za zaglavlje i podnožje.

 4. Kliknite na dugme Poveži sa prethodnim da biste ga isključili i opozvali vezu između zaglavlja ili podnožja iz prethodnog odeljka.

  Opcija „Poveži sa prethodnim“ je markirana u alatkama za zaglavlje i podnožje.

  Napomena:  Zaglavlja i podnožja se zasebno povezuju, tako da ako se broj stranice nalazi u zaglavlju, isključite povezivanje zaglavlja. Ako se broj stranice nalazi u podnožju, isključite povezivanje za podnožja.

 5. Izaberite stavku Broj stranice, a zatim odaberite lokaciju i stil. Na primer, izaberite stavku Vrh stranice, a zatim odaberite dizajn koji vam se dopada.

  Opcije „Broj stranice“ prikazane su na listi.

 6. Izaberite stavke Broj stranice > Oblikovanje broja stranice da biste otvorili dijalog Format broja stranice.

 7. Da biste započeli numerisanje od broja 1, izaberite stavku Počni od i otkucajte 1 (u suprotnom, Word će automatski primeniti stvarni broj stranice).

  Prikazane su opcije u dijalogu „Format broja stranice“.

 8. Kliknite na dugme U redu.

 9. Da biste uklonili brojeve stranica iz prethodnog odeljka, izaberite bilo koji broj stranice u tom odeljku da biste ga markirali i pritisnite taster Delete ili kliknite desnim tasterom miša i odaberite stavku Iseci. Svi brojevi stranica u tom odeljku biće izbrisani.

 10. Kada završite, kliknite na dugme Zatvori zaglavlje i podnožje ili kliknite dvaput bilo gde izvan oblasti zaglavlja ili podnožja.

  Opcija „Zatvori zaglavlje i podnožje“ je markirana na kartici „Alatke za zaglavlje i podnožje“.

Započnite numeraciju brojem koji je različit od 1

Napomena: Ako uređujete dokument u veb pregledaču pomoću usluge Word Online, ne možete da počnete numerisanje stranice sa drugim brojem. Ako imate verziju programa Word za stone računare, možete da izvršite promene u dokumentu u aplikaciji za stone računare tako što ćete izabrati opciju Otvori u programu Word. Ako nemate Word, sada možete da ga isprobate ili kupite u najnovijoj verziji sistema Office.

Koristite dijalog Format broja stranice da biste odabrali drugu početnu vrednost broja za dokument.

 1. Kliknite dvaput u oblast zaglavlja ili podnožja da biste otvorili karticu Dizajn u okviru Alatki za zaglavlje i podnožje.

 2. Ako prvi put dodajete brojeve stranica, odaberite broj stranice , izaberite lokaciju, a zatim odaberite stil u galeriji.

  Da biste dodali brojeve stranica, odaberite karticu „Umetanje“, a zatim izaberite stavku „Broj stranice“.
 3. Izaberite stavke Broj stranice > Oblikovanje broja stranice da biste otvorili dijalog Format broja stranice.

 4. U okviru Numerisanje stranica odaberite stavku Počni od, otkucajte broj sa kojim želite da počnete, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Prikazane su opcije u dijalogu „Format broja stranice“.
 5. Kliknite na dugme Zatvori zaglavlje i podnožje ili kliknite dvaput bilo gde izvan oblasti zaglavlja ili podnožja.

  Opcija „Zatvori zaglavlje i podnožje“ je markirana na kartici „Alatke za zaglavlje i podnožje“.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×