Performanse i najbolje prakse Office 365 migracije

Mnogo je načina da se podaci migriraju iz lokalno organizovane e-pošte u Microsoft Office 365. Pri planiranju migracije u Office 365, često se postavlja pitanje kako poboljšati performanse migracije podataka i optimizovati njenu brzinu.

Napomena: Informacije o performansama navedene u ovom članku ne primenjuju se na uslugu Office 365 za namenske planove pretplate. Više informacija o namenskim planovima pronaći ćete u članku Opisi usluga Office 365 namenskih planova.

U ovoj temi

Pregled migracije e-pošte u Office 365

Office 365 podržava nekoliko metoda za migraciju podataka o e-pošti, kalendaru i kontaktima iz postojećeg okruženja za razmenu poruka u Office 365, kao što je opisano u članku Načini za migraciju većeg broja naloga e-pošte u Office 365.

Više informacija o umrežavanju i performansama u usluzi Office 365 potražite u članku Planiranje mreže i podešavanje performansi za Office 365.

Najčešće korišćeni metodi migracije

Metod migracije

Opis

Resursi

Internet Message Access Protocol (IMAP) migracija

Za migraciju sadržaja poštanskih sandučića korisnika iz IMAP sistema za razmenu poruka u njihove Office 365 poštanske sandučiće, možete koristiti Exchange centar administracije ili Exchange Management Shell. To uključuje i migraciju poštanskih sandučića iz drugih hostovanih usluga e-pošte, kao što su Gmail ili Yahoo Mail.

Migracija IMAP poštanskih sandučića u Office 365

Potpuna migracija

Primenom potpune migracije migrirate sve lokalne poštanske sandučiće u Office 365 tokom nekoliko dana. Potpunu migraciju koristite ako planirate da premestite celokupnu organizaciju e-pošte u Office 365 i da upravljate korisničkim nalozima u usluzi Office 365. Potpuna migracija omogućava da migrirate najviše 2000 poštanskih sandučića iz lokalne Exchange organizacije u Office 365. Ipak, preporučeni broj poštanskih sandučića je 150   . Ako je broj sandučića veći, to može negativno uticati na performanse. Migracija obuhvata i poštanske kontakte i grupe za distribuciju iz lokalne Exchange organizacije.

Potpuna migracija u Office 365

Migracija po fazama

Migraciju po fazama možete koristiti ako planirate da migrirate sve poštanske sandučiće organizacije u Office 365. Primenom migracije po fazama migrirate pakete lokalnih poštanskih sandučića u Office 365 tokom nekoliko sedmica ili meseci.

Šta treba da znate o migraciji e-pošte po fazama u Office 365

Hibridna primena

Hibridna primena nudi organizacijama mogućnost da prošire iskustvo u korišćenju brojnih funkcija i administrativnu kontrolu koju imaju u postojećoj lokalnoj Exchange organizaciji na oblak. Hibridna primena pruža dosledan izgled i doživljaj objedinjene Exchange organizacije između lokalnog sistema Exchange Server 2013 ili Microsoft Exchange Server 2010 i usluge Office 365. Pored toga, hibridna primena može služiti kao međukorak u potpunom prelasku na Office 365 organizaciju.

Exchange Server 2013 – hibridne primene

Migracija pomoću alatki nezavisnih proizvođača

Dostupan je veliki broj alatki nezavisnih proizvođača. One koriste različite protokole i pristupe za migraciju e-pošte sa platformi kao što su IBM Lotus Notes i Novell GroupWise.

Evo nekih alatki za migraciju nezavisnih proizvođača i partnera koji mogu pomoći prilikom migracija u Exchange sa platformi nezavisnih proizvođača:

 • Binary Tree Dobavljač softvera za migraciju i istovremeno hostovanje e-pošte sistema za razmenu poruka na različitim platformama, sa proizvodima koji obezbeđuju analizu, istovremeno hostovanje i migraciju između lokalnih okruženja za razmenu poruka i saradnju i takvih okruženja na mreži, koji su zasnovani na sistemima IBM Lotus Notes i Domino, kao i Exchange i SharePoint.

 • BitTitan   Dobavljač rešenja za migraciju u Office 365.

 • Metalogix Dobavljač rešenja za migraciju u Office 365 i SharePoint Online.

 • SkyKick Dobavljač automatizovanih rešenja za migraciju za premeštanje lokalnih sistema Exchange, Gmail, POP3, IMAP, Lotus Notes u Office 365. Sveobuhvatne alatke za migraciju pomažu partnerima u prodaji, planiranju, migraciji, upravljanju i fazama projekta migracije na lokaciji.

 • TransVault Dobavljač rešenja za migraciju u Office 365.

Performanse metoda migracije

U sledećoj tabeli porede se rezultati posmatranih performansi za različite metode migracije poštanskih sandučića i njihovih podataka u Office 365. Ti rezultati se zasnivaju na internim testovima i stvarnim migracijama klijenata u Office 365.

Važno: Zbog razlika u načinu migracija i vremenu njihovog izvršavanja, migracija koju vi izvršavate može biti sporija ili brža.

Metod migracije

Ograničavanje korisnika u usluzi Office 365

Ograničavanje usluge migracije u usluzi Office 365

Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa u usluzi Office 365

Posmatrana prosečna propusna moć po satu i klijentu (ako je primenljivo)

IMAP migracija

Ne

Da

Da

10–14 gigabajta (GB) (20 paralelnih izvršavanja)

Potpuna migracija

Ne

Da

Da

10–14 GB (20 paralelnih izvršavanja)

Migracija po fazama

Ne

Da

Da

10–14 GB (20 paralelnih izvršavanja)

Hibridna migracija

Ne

Da

Da

10–14 GB po lokalnom sistemu Exchange 2013 ili CAS 2010 (usluga Microsoft Exchange Mailbox Replication (MRSProxy usluga)) sa 20 istovremenih premeštanja1

MAPI migracija pomoću alatki nezavisnih proizvođača

Da

Ne

Da

4–12 GB (20 paralelnih izvršavanja) 2

Migracija veb usluga programa Exchange pomoću alatki nezavisnih proizvođača

Ne

Da

Da

5–10 GB (20 paralelnih izvršavanja) 3

Otpremanje sa klijenta (iz Outlook .pst datoteka)

Da

Ne

Da

0,5 GB

1Posmatrana propusna moć premeštanja pojedinačnog poštanskog sandučeta u opsegu je od 0,3 do 1,0 GB/čas. Propusna moć veća od 1000 MB/čas po poštanskom sandučetu može se postići na mreži koja može da održi vreme zadržavanja prolaznih neuspeha na manje od 2 procenta, a kašnjenje mreže na manje od 100 ms. Da bi se postigle veće brzine migracije podataka, moguće je koristiti više istovremenih migracija poštanskih sandučića. Propusna moć premeštanja pojedinačnog poštanskog sandučeta usporava se kada je kapacitet lokalnog CAS (MRSProxy usluga) servera iskorišćen, ako propusna moć mreže nije dovoljna ili je kašnjenje mreže preveliko. Razmislite o tome da dodate više servera ili privremeno poboljšate mrežnu vezu kako biste povećali brzinu migracije.

2Posmatrana propusna moć pojedinačne MAPI migracije je u opsegu od 0,1 do 0,5 GB/čas. Da bi se postigle veće brzine migracije podataka, moguće je koristiti više istovremenih migracija. Propusna moć jedne MAPI migracije se usporava kada je iskorišćen kapacitet lokalnih servera ili mreže.

3Posmatrana propusna moć pojedinačne migracije veb usluga programa Exchange u opsegu je od 0,2 do 0,5 GB/čas. Da bi se postigle veće brzine migracije podataka, moguće je koristiti više istovremenih migracija. Na primer, sa 20 istovremenih migracija, ukupna propusna moć biće u opsegu 4-10 GB/čas. Propusna moć pojedinačne migracije veb usluga programa Exchange usporava se kada je iskorišćen kapacitet lokalnih servera ili mreže.

Faktori performansi migracije

Migracija e-pošte ima nekoliko zajedničkih faktora koji mogu uticati na performanse migracije.

Zajednički faktori performansi migracije

Sledeća tabela pruža spisak zajedničkih faktora koji utiču na performanse migracije. Više detalja je navedeno u odeljcima koji opisuju pojedinačne metode migracije.

Faktor

Opis

Primer

Izvor podataka

Uređaj ili usluga koji hostuju podatke koji će se migrirati. Na izvor podataka mogu se odnositi mnoga ograničenja zbog specifikacija hardvera, opterećenja krajnjih korisnika i pozadinskih zadataka održavanja.

Gmail ograničava koliko se podataka može izdvojiti tokom određenog vremenskog perioda.

Tip i gustina podataka

Zbog jedinstvene prirode posla klijenta umnogome se razlikuju tip i mešavina stavki pošte u poštanskim sandučićima.

Jedno poštansko sanduče od 4 GB sa 400 stavki, svaka sa prilogom od 10 megabajta (MB), migriraće brže od jednog poštanskog sandučeta od 4 GB sa 100.000 manjih stavki.

Server za migraciju

Mnoga rešenja za migraciju koriste tip servera „polje za preskakanje“ ili radnu stanicu kako bi dovršili migraciju.

Klijenti često koriste virtuelne mašine niskih performansi za hostovanje usluge MRSProxy za hibridne primene ili za nehibridne migracije klijentskog PC računara.

Mašina za migraciju

Ako je potrebno, mašina za migraciju podataka odgovorna za povlačenje podataka sa izvornog servera konvertuje podatke. Mašina zatim prenosi podatke preko mreže i umeće ih u poštansko sanduče u usluzi Office 365.

Usluga MRSProxy ima sopstvene mogućnosti i ograničenja.

Lokalni mrežni uređaji

Ukupne performanse mreže – od izvora podataka do Exchange Online servera „Klijentski pristup“ – utiču na performanse migracije.

Konfiguracija zaštitnog zida i specifikacije lokalne organizacije.

Office 365 usluga

Office 365 ima ugrađenu podršku i funkcije za upravljanje opterećenjem migracije.

Smernice za ograničavanje korisnika imaju podrazumevane postavke i ograničavaju ukupnu maksimalnu brzinu prenosa podataka.

Faktori performansi mreže

U ovom odeljku su opisane najbolje prakse za poboljšavanje performansi mreže tokom migracije. Razmatranje je uopšteno jer je najveći uticaj na performanse mreže tokom migracije povezan sa hardverom nezavisnih proizvođača i dobavljačima internet usluga (ISP).

Analizator Exchange klijenta koristite za detaljniji uvid u mrežno povezivanje sa uslugom Office 365. Da biste pokrenuli Exchange analizator testove u pomoćniku za podršku i oporavak, idite na stavke Napredna dijagnostika > Exchange Online > Proveri Exchange Online mrežno povezivanje > Da. Pročitajte Rešavanje problema u programu Outlook i usluzi Office 365 putem pomoćnika za podršku i oporavak za Office 365 da biste saznali više o pomoćniku za podršku i oporavak.

Faktor

Opis

Najbolje prakse

Kapacitet mreže

Vreme potrebno za migriranje poštanskih sandučića u Office 365 određuje se na osnovu dostupnog i maksimalnog kapaciteta mreže.

 • Identifikujte dostupan kapacitet mreže i odredite maksimalan kapacitet otpremanja.

 • Obratite se dobavljaču internet usluga da biste proverili dodeljeni propusni opseg i saznali pojedinosti o ograničenjima kao što je ukupna količina podataka koji se mogu preneti u određenom vremenskom periodu.

 • Koristite alatke za procenu stvarnog kapaciteta mreže. Obezbedite testiranje celog toka podataka, od lokalnog izvora podataka do servera mrežnog prolaza u Microsoft centrima podataka.

 • Identifikujte druga opterećenja na mreži (na primer, uslužne programe za izradu rezervnih kopija i planirano održavanje) koja mogu da utiču na kapacitet mreže.

Stabilnost mreže

Brza mreža ne omogućava uvek brze migracije. Ako mreža nije stabilna, prenos podataka traje duže zbog ispravljanja grešaka. U zavisnosti od tipa migracije, ispravljanje grešaka može znatno da utiče na njene performanse.

Problemi sa mrežnim hardverom i upravljačkim programima često izazivaju probleme sa stabilnošću mreže. Sarađujte sa dobavljačima hardvera da biste razumeli mrežne uređaje i primenili najnovije upravljačke programe i ažuriranja softvera koje preporučuje dobavljač.

Kašnjenja u radu mreže

Funkcionalnost otkrivanja upada konfigurisana na zaštitnom zidu mreže često izaziva znatna kašnjenja u radu mreže i utiče na performanse migracije.

Migracija podataka u Office 365 poštanske sandučiće oslanja se na internet vezu. Kašnjenja u radu interneta utiču na ukupne performanse migracije.

Takođe, korisnici u istom preduzeću mogu da imaju poštanske sandučiće u oblaku koji su smešteni u centrima podataka na različitim geografskim lokacijama. Performanse migracije mogu se međusobno razlikovati u zavisnosti od dobavljača internet usluga klijenta.

 • Procenite kašnjenja u radu mreže do svih potencijalnih Microsoft centara podataka kako biste osigurali doslednost rezultata. (To doprinosi i doslednom iskustvu krajnjih korisnika.) Radite sa dobavljačem internet usluga kako biste rešili probleme u vezi sa internetom.

 • Dodajte IP adrese servera za Microsoft centre podataka na listu dozvoljenih ili preusmerite sav saobraćaj u vezi sa migracijom oko zaštitnog zida mreže. Više informacija o opsezima IP adresa usluge Office 365 pronaći ćete u članku Office 365 URL adrese i opsezi IP adresa.

Dublju analizu migracija unutar vašeg okruženja pronaći ćete u našoj objavi na blogu o analizi premeštanja. U objavi je navedena i skripta koja će vam pomoći da analizirate zahteve za premeštanje.

Ograničavanje usluge Office 365

Office 365 koristi različite mehanizme ograničavanja kako bi se osigurale bezbednost i dostupnost usluge. Sledeća tri tipa ograničavanja mogu da utiču na performanse migracije:

 • Ograničavanje korisnika

 • Ograničavanje usluge migracije

 • Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa.

Napomena: Ova tri tipa ograničavanja usluge Office 365 ne utiču na sve metode migracije.

Ograničavanje korisnika u usluzi Office 365

Ograničavanje korisnika utiče na većinu alatki za migraciju nezavisnih proizvođača i na metod migracije otpremanja sa klijenta. Ti metodi migracije koriste protokole za pristup klijentu, kao što je poziv udaljene procedure (RPC) preko HTTP protokola, za migraciju podataka poštanskog sandučeta u Office 365 poštanske sandučiće. Te alatke se koriste za migraciju podataka sa platformi kao što su IBM Lotus Domino i Novell GroupWise.

Ograničavanje korisnika je najstroži metod ograničavanja u usluzi Office 365. Pošto je ograničavanje korisnika podešeno tako da radi sa pojedinačnim krajnjim korisnicima, svaka primena na nivou aplikacije lako premašuje smernice za ograničavanje, a posledica je sporija migracija podataka.

Ograničavanje usluge migracije u usluzi Office 365

Ograničavanje usluge migracije deluje na sve Office 365 alatke za migraciju. Ograničavanje usluge migracije upravlja paralelnim izvršavanjem migracija i dodelom resursa usluge Office 365 rešenjima za migraciju.

Ograničavanje usluge migracije utiče na migracije koje koriste sledeće metode migracije:

 • IMAP migraciju

 • Potpunu Exchange migraciju

 • Exchange migraciju po fazama

 • Hibridne migracije (premeštanja zasnovana na usluzi MRSProxy u hibridnom okruženju).

Primer ograničavanja usluge migracije jeste kontrola broja poštanskih sandučića koji se istovremeno migriraju tokom jednostavnih Exchange i IMAP migracija. Podrazumevana vrednost je 10. To znači da se najviše 10 poštanskih sandučića iz svih paketa za migraciju migrira u određenom trenutku. Broj istovremenih migracija poštanskih sandučića u paketu za migraciju možete povećati na Exchange kontrolnoj tabli ili koristeći Windows PowerShell. Da biste saznali više o optimizovanju ove postavke, pročitajte članak Upravljanje paketima za migraciju u usluzi Office 365.

Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa u usluzi Office 365

Svi metodi migracije podležu upravljanju ograničavanjem dostupnosti. Ograničavanje usluge Office 365 ne utiče na Office 365 migracije onoliko koliko utiču drugi, ranije opisani tipovi ograničavanja.

Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa predstavlja najmanje agresivan metod ograničavanja. Javlja se zbog sprečavanja problema sa dostupnošću usluge koji utiče na krajnje korisnike i funkcionisanje važnih usluga.

Pre nego što se performanse usluge pogoršaju toliko da utiče na krajnjeg korisnika, hibridna migracija će biti zadržana dok se performanse ne oporave i usluga ne vrati na nivo ispod praga ograničavanja.

Slede primeri iz izveštaja sa statistikama Exchange migracije. U njima se vide stavke koje su evidentirane kad je premašen prag ograničavanja usluge.

 • 25.1.2012. u 00:56:01 [BL2PRD0410CA012] Tok kopiranja: 723/1456 poruka, 225,8 MB (236.732.045 bajtova)/416,5 MB (436.712.733 bajtova).

  25.1.2012. u 00:57:53 [BL2PRD0410CA012] Premeštanje iz poštanskog sandučeta '/o=ExchangeLabs/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Recipients/cn=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx' zaustavljeno je zato što DataMoveReplicationConstraint nije zadovoljen za bazu podataka 'NAMPRD04DG031-db081' (agent MailboxDatabaseReplication). Razlog otkazivanja: Baza podataka edbf0766-1f2a-4552-9115-bb3a53a8380b ne zadovoljava ograničenje SecondDatacenter. Nema dostupnih ispravnih kopija baze podataka. Čekanje do 25.1.2012. u 01:27:53.

  25.1.2012. u 00:58:24 [BL2PRD0410CA012] zahtev više nije zaustavljen i nastaviće se.

  30.06.2017. 00:03:58 [CY4PR19MB0056] Otkazivanje posla zbog velikog kašnjenja zbog nepovoljnog stanja servera ili ograničenja budžeta sa zahtevom za ograničavanje stanja „StalledDueToTarget_DiskLatency”.

Rešenje i vežba   

Ako se nađete u sličnoj situaciji, pričekajte da Office 365 resursi budu ponovo dostupni.

Faktori performansi i najbolje prakse za migracije nehibridne primene

U ovom odeljku su opisani faktori koji utiču na migracije koje primenjuju metode IMAP migracije, potpune migracije ili migracije po fazama. Uz to, navedene su najbolje prakse za poboljšavanje performansi migracije.

1. faktor: Izvor podataka

Sledeća tabela opisuje uticaj izvornih servera u trenutnoj organizaciji e-pošte na migraciju i najbolje prakse za smanjenje tog uticaja na migraciju.

Kontrolna lista

Opis

Najbolje prakse

Performanse sistema

Izdvajanje podataka je intenzivan zadatak. Izvorni sistem mora imati dovoljno resursa, kao što su vreme i memorija CPU, kako bi pružio optimalne performanse migracije. Prilikom migracije izvorni sistem je često blizu punog kapaciteta kada je reč o uobičajenom opterećenju od strane krajnjeg korisnika. Ako su sistemski resursi neadekvatni, dodatno opterećenje usled migracije može da utiče na krajnje korisnike.

Nadgledajte performanse sistema tokom pilot testa migracije. Ako je sistem zauzet, preporučujemo da izbegavate agresivan raspored migracije za određeni sistem zbog potencijalno spore migracije i problema sa dostupnošću usluge. Ako je moguće, poboljšajte performanse izvornog sistema dodavanjem hardverskih resursa i smanjivanjem opterećenja sistema premeštanjem zadataka i korisnika na druge servere koji nisu uključeni u migraciju.

Više informacija potražite u sledećim člancima:

Prilikom migracije iz lokalne Exchange organizacije, kada postoji više servera „Poštansko sanduče“, preporučujemo da napravite listu korisnika za migraciju koja je ravnomerno raspoređena na više servera „Poštansko sanduče“. Na osnovu performansi pojedinačnih servera, lista može detaljno da se podesi kako bi se uvećala propusna moć.

Na primer, ako server A ima dostupno 50% više resursa nego server B, ima smisla da se u istom paketu za migraciju nalazi 50 procenata više korisnika sa servera A. Slična rešenja se mogu primeniti na druge izvorne sisteme. Migrirajte kada serveri imaju na raspolaganju najviše resursa, na primer posle radnog vremena, vikendom ili praznikom.

Pozadinski zadaci

Drugi pozadinski zadaci koji se izvršavaju u vreme migracije. Pošto je najbolja praksa da se migracija obavlja posle radnog vremena, ona često nije usaglašena sa zadacima održavanja – kao što je izrada rezervnih kopija podataka – koji se izvršavaju na lokalnim serverima.

Pregledajte druge sistemske zadatke koji se možda izvršavaju prilikom migracije. Preporučujemo da podatke migrirate u vreme kada se ne izvršavaju drugi zadaci koji intenzivno koriste resurse.

Napomena      Za klijente koji koriste lokalni sistem Exchange, uobičajeni pozadinski zadaci su rešenja za izradu rezervnih kopija i održavanje Exchange skladišta.

Smernice za ograničavanje

Uobičajena je praksa da se sistemi e-pošte zaštite smernicama za ograničavanje kojima se postavlja određeno ograničenje brzine i količine podataka koji se mogu izdvojiti iz sistema tokom određenog vremenskog perioda.

Proverite kakve se smernice za ograničavanje primenjuju u vašem sistemu e-pošte. Na primer, Google Mail ograničava koliko podataka se može izdvojiti u određenom vremenskom periodu.

U zavisnosti od verzije, Exchange ima smernice koje ograničavaju IMAP pristup lokalnim serverima pošte (koje koriste IMAP migracije) i pristup poziva udaljene procedure preko HTTP protokola (koriste ga potpune Exchange migracije i Exchange migracije po fazama).

Da biste proverili postavke ograničavanja u Exchange 2013 organizaciji, pokrenite cmdlet komandu Get-ThrottlingPolicy Više informacija pronaći ćete u članku Upravljanje radnim opterećenjem sistema Exchange.

Više informacija o IMAP ograničavanju pronaći ćete u članku Migracija IMAP poštanskih sandučića u Office 365

Više informacija o ograničavanju poziva udaljene procedure preko HTTP protokola pronaći ćete u člancima:

2. faktor: Server za migraciju

IMAP migracija, potpuna migracija i migracija po fazama jesu metodi migracije povlačenja podataka koji se pokreću iz oblaka pa nema potrebe za namenskim serverom za migraciju. Međutim, hostovi protokola u internet okruženju (IMAP ili poziv udaljene procedure preko HTTP protokola) funkcionišu kao server za migraciju za migriranje poštanskih sandučića i njihovih podataka u Office 365. Prema tome, faktori performansi i najbolje prakse migracije opisani u prethodnom odeljku o serveru izvora podataka za trenutnu organizaciju e-pošte primenjuju se i na rubne servere u internet okruženju. Za Exchange 2007, Exchange 2010 i Exchange 2013 organizacije, server „Klijentski pristup“ funkcioniše kao server za migraciju.

Više informacija potražite u sledećim člancima:

3. faktor: Mašina za migraciju

IMAP migracija, potpuna migracija i Exchange migracija po fazama izvršavaju se korišćenjem kontrolne table „Migracija“ u usluzi Exchange centar administracije . To podleže ograničavanju usluge migracije u usluzi Office 365

Rešenje i vežba   

Klijenti sada mogu zadati paralelno izvršavanje migracije (na primer, broj poštanskih sandučića koji će se migrirati istovremeno) koristeći Windows PowerShell. Podrazumevana vrednost je 20 poštanskih sandučića. Kad napravite paket za migraciju, možete upotrebiti sledeću Windows PowerShell cmdlet komandu da biste taj broj povećali na maksimalnu vrednost 100.

Set-MigrationEndPoint <Identity> –MaxConcurrentMigrations <value between 1 and 100>

Više informacija pronaći ćete u članku Upravljanje paketima za migraciju u usluzi Office 365.

Napomena: Ako izvor podataka nema dovoljno resursa kako bi rukovao svim tim vezama, preporučujemo da izbegavate visoku vrednost za paralelno izvršavanje. Pođite od niske vrednosti za paralelno izvršavanje, na primer 10. Povećavajte ovaj broj dok nadgledate performanse izvora podataka kako biste izbegli probleme sa pristupom krajnjih korisnika.

4. faktor: Mreža

Testovi za verifikaciju   

U zavisnosti od metoda migracije, možete da isprobate sledeće testove za verifikaciju.

 • IMAP migracije    Unapred popunite izvorno poštansko sanduče probnim podacima. Zatim se preko interneta (izvan lokalne mreže) povežite sa izvornim poštanskim sandučetom korišćenjem standardnog IMAP klijenta e-pošte kao što je Microsoft Outlook, a onda izmerite performanse mreže tako što ćete utvrditi koliko je vremena potrebno za preuzimanje svih podataka iz izvornog poštanskog sandučeta. Propusna moć bi trebalo da bude slična onoj koju klijenti ostvaruju korišćenjem alatke za IMAP migraciju u usluzi Office 365, pod uslovom da nema drugih ograničenja.

 • Potpuna migracija i Exchange migracija u fazama      Unapred popunite izvorno poštansko sanduče probnim podacima. Zatim se preko interneta (izvan lokalne mreže) povežite sa izvornim poštanskim sandučetom pomoću programa Outlook koristeći poziv udaljene procedure preko HTTP protokola. Proverite da li se povezujete korišćenjem režima keširanja. Izmerite performanse mreže tako što ćete proveriti koliko je vremena potrebno za sinhronizovanje svih podataka iz izvornog poštanskog sandučeta. Propusna moć bi trebalo da bude slična onoj koju klijenti ostvaruju korišćenjem jednostavne alatke za Exchange migraciju u usluzi Office 365, pod uslovom da nema drugih ograničenja.

Napomena: Postoji izvesno dodatno opterećenje tokom stvarne IMAP migracije, potpune migracije ili Exchange migracije u fazama. Međutim, stvarna propusna moć trebalo bi da bude slična rezultatima ovih testova za verifikaciju.

5. faktor: Office 365 usluga

Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa u usluzi Office 365 utiče na migracije koje se izvršavaju korišćenjem izvornih, jednostavnih alatki za Office 365 migraciju. Pogledajte odeljak Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa u usluzi Office 365.

Zahtevi za premeštanje u usluzi Office 365

Opšte informacije o dobijanju podataka o statusu zahteva za premeštanje potražite u članku Prikaz svojstava zahteva za premeštanje.

U usluzi Office 365, za razliku od lokalnog sistema Exchange 2010, red za migraciju i resursi usluge dodeljeni za migracije dele se među zakupcima. To deljenje utiče na način na koji se zahtevi za premeštanje obrađuju u svakoj fazi procesa premeštanja.

Postoje dva tipa zahteva za premeštanje u usluzi Office 365:

 • Zahtevi za premeštanje ulazne migracije    Migracije novih klijenata smatraju se zahtevima za premeštanje ulazne migracije. Ovi zahtevi imaju običan prioritet.

 • Zahtevi za premeštanje unutar centra podataka    To su zahtevi za premeštanje poštanskih sandučića koje započinju operativni timovi centara podataka. Ovi zahtevi imaju niži prioritet zato što na iskustvo krajnjeg korisnika ne utiče ako se zahtev za premeštanje odloži.

Potencijalni uticaj i odlaganje premeštanja zahteva sa statusom „Na čekanju“ i „U toku“

 • Zahtevi za premeštanje na čekanju    Ovaj status navodi da je premeštanje u redu za čekanje i čeka da ga preuzme Exchange Mailbox Replication Service. Kad je reč o Exchange 2003 zahtevima za premeštanje, korisnici u ovoj fazi još uvek mogu da pristupe poštanskim sandučićima.

  Dva faktora utiču na to koji će zahtev preuzeti usluga Mailbox Replication Service:

  • Prioritet    Zahtevi za premeštanje koji su na čekanju i imaju viši prioritet preuzeće se pre zahteva za premeštanje nižeg prioriteta. Na taj način se obezbeđuje da se zahtevi za premeštanje u okviru migracije korisnika obrađuju pre zahteva za premeštanje unutar centra podataka.

  • Položaj u redu za čekanje    Ako zahtevi za premeštanje imaju isti prioritet, što pre zahtev dospe u red za čekanje, pre će ga preuzeti usluga Mailbox Replication Service. Pošto je moguće da se istovremeno premeštaju poštanski sandučići većeg broja korisnika, normalno je da novi zahtevi za premeštanje ostaju u redu za čekanje pre nego što se obrade.

   Često se vreme tokom kojeg zahtevi poštanskih sandučića čekaju u redu pre nego što budu obrađeni ne uzima u obzir pri planiranju migracije. Zbog toga se dešava da se klijentima ne dodeli dovoljno vremena da dovrše sve planirane migracije.

 • Zahtevi za premeštanje u toku    Ovaj status navodi da je premeštanje još uvek u toku. Ako je reč o premeštanju poštanskog sandučeta na mreži, korisnik će i dalje moći da mu pristupi. Ako je reč o premeštanju poštanskog sandučeta van mreže, ono će biti nedostupno.

  Kada zahtev za premeštanje poštanskog sandučeta ima status „U toku“, prioritet više nije važan i novi zahtevi za premeštanje se neće obrađivati dok se postojeći zahtev za premeštanje koji je „U toku“ ne dovrši, čak i ako je novi zahtev za premeštanje višeg prioriteta.

Najbolje prakse

Planiranje    Kao što je ranije pomenuto, pošto Exchange 2003 korisnici gube pristup tokom hibridne migracije, Exchange 2003 klijenti su obično više zabrinuti u vezi s tim kada da zakažu migracije i koliko će one trajati.

Kada planirate broj poštanskih sandučića za migriranje tokom određenog vremenskog perioda, uzmite u obzir sledeće:

 • Uključite vreme tokom kojeg zahtev za premeštanje čeka u redu. Upotrebite sledeću formulu da biste to izračunali:

  (ukupan broj poštanskih sandučića za migraciju) = ((ukupno vreme) - (prosečno vreme na čekanju)) * (propusna moć migracije),

  gde propusna moć migracije odgovara ukupnom broju poštanskih sandučića koje je moguće migrirati svakog časa.

  Na primer, pretpostavimo da imate šest časova da migrirate poštanske sandučiće. Ako je prosečno vreme provedeno na čekanju jedan čas i imate propusnu moć migracije od 100 poštanskih sandučića na čas, u vremenskom okviru od šest časova možete da migrirate 500 poštanskih sandučića: 500 = (6 – 1) * 100.

 • Započnite migraciju pre nego što ste prvobitno planirali kako biste skratili vreme provedeno na čekanju. Kad su poštanski sandučići na čekanju, Exchange 2003 korisnici i dalje mogu da im pristupe.

Odredite vreme na čekanju    Vreme na čekanju se uvek menja jer Microsoft ne upravlja rasporedima migracija klijenata.

Da bi odredio potencijalno vreme čekanja, klijent može pokušati da zakaže probno premeštanje nekoliko časova pre nego što započne stvarna migracija. Zatim, na osnovu posmatranog vremena tokom kojeg je zahtev na čekanju, klijent može bolje proceniti kada da započne migraciju i koliko poštanskih sandučića može da se premesti u određenom vremenskom periodu.

Na primer, ako je probna migracija završena četiri časa pre početka planirane migracije. Klijent utvrđuje da je vreme na čekanju za probnu migraciju iznosilo otprilike jedan čas. Klijent dalje treba da razmotri da migraciju započne jedan čas pre nego što je prvobitno planirano kako bi bilo dovoljno vremena da se dovrše sve migracije.

Alatke nezavisnih proizvođača za Office 365 migracije

Alatke nezavisnih proizvođača uglavnom se koriste u scenarijima migracija koji ne uključuju Exchange, kao što su migracije iz programa Google Mail, IBM Lotus, Domino i Novell GroupWise. U ovom odeljku je fokus na protokolima za migraciju koje koriste alatke za migraciju nezavisnih proizvođača, a ne na stvarnim proizvodima i alatkama za migraciju. Sledeća tabela pruža listu faktora koji se odnose na alatke nezavisnih proizvođača za scenarije Office 365 migracije.

1. faktor: Izvor podataka

Kontrolna lista

Opis

Najbolje prakse

Performanse sistema

Izdvajanje podataka je intenzivan zadatak. Izvorni sistem mora imati dovoljno resursa, kao što su vreme i memorija CPU, kako bi pružio optimalne performanse migracije. Prilikom migracije izvorni sistem je često blizu punog kapaciteta kada je reč o uobičajenom opterećenju od strane krajnjeg korisnika. Ako su sistemski resursi neadekvatni, dodatno opterećenje usled migracije može da utiče na krajnje korisnike.

Nadgledajte performanse sistema tokom pilot testa migracije. Ako je sistem zauzet, preporučujemo da izbegavate agresivan raspored migracije za određeni sistem zbog potencijalno spore migracije i problema sa dostupnošću usluge. Ako je moguće, poboljšajte performanse izvornog sistema dodavanjem hardverskih resursa i smanjivanjem opterećenja sistema. Opterećenje sistema se može smanjiti premeštanjem zadataka i korisnika na druge servere koji nisu deo migracije.

Više informacija potražite u sledećim člancima:

Prilikom migracije iz lokalne Exchange organizacije, kada postoji više servera „Poštansko sanduče“, preporučujemo da napravite listu korisnika za migraciju koja je ravnomerno raspoređena na više servera „Poštansko sanduče“. Na osnovu performansi pojedinačnih servera, lista može detaljno da se podesi kako bi se uvećala propusna moć.

Na primer, ako server A ima dostupno 50 procenata više resursa nego server B, razumno je da u istom paketu za migraciju bude 50 procenata više korisnika sa servera A. Slično rešenje se može primeniti na druge izvorne sisteme.

Migrirajte kada sistem ima najviše resursa na raspolaganju, na primer posle radnog vremena ili tokom vikenda ili praznika.

Pozadinski zadaci

U vreme migracije obično se obavljaju i drugi pozadinski zadaci. Pošto je najbolja praksa obavljati migraciju posle radnog vremena, uobičajeno je da migracije ne budu usklađene sa drugim zadacima održavanja koji se izvršavaju na lokalnim serverima kao što je izrada rezervnih kopija podataka.

Pregledajte druge sistemske zadatke koji se izvršavaju tokom migracije. Preporučujemo da odvojite slobodno vreme samo za migraciju podataka, kad nema drugih zadataka koji troše resurse u velikoj meri.

Za lokalne Exchange klijente, uobičajeni zadaci su rešenja za izradu rezervnih kopija. Više informacija potražite u članku Održavanje Exchange skladišta.

Smernice za ograničavanje

Uobičajena je praksa zaštita sistema e-pošte smernicama za ograničavanje koje ograničavaju brzinu i količinu podataka koji se mogu izdvojiti iz sistema tokom određenog vremena i korišćenjem određenog metoda migracije.

Proverite kakve se smernice za ograničavanje primenjuju u vašem sistemu e-pošte. Na primer, Google Mail ograničava koliko podataka se može izdvojiti u određenom vremenskom periodu.

U zavisnosti od verzije, Exchange ima smernice koje ograničavaju IMAP pristup lokalnim serverima pošte (koje koriste IMAP migracije) i pristup poziva udaljene procedure preko HTTP protokola (koriste ga potpune Exchange migracije i Exchange migracije po fazama).

Više informacija o IMAP ograničavanju pronaći ćete u članku Saveti za optimizovanje IMAP migracija.

Više informacija o ograničavanju poziva udaljene procedure preko HTTP protokola pronaći ćete u člancima:

Više informacija o tome kako da konfigurišete ograničavanje Exchange veb usluga pronaći ćete u članku Exchange 2010: razumevanje smernica za ograničavanje klijenta.

2. faktor: Server za migraciju

Većinu alatki nezavisnih proizvođača za Office 365 migracije pokreću klijenti i guraju podatke prema usluzi Office 365. Za te alatke je obično neophodan server za migraciju. Faktori kao što su performanse sistema, pozadinski zadaci i smernice za ograničavanje za izvorne servere primenjuju se na te servere za migraciju.

Napomena: Pojedina rešenja za migraciju nezavisnih proizvođača hostuju se na internetu kao usluge zasnovane na oblaku i ne zahtevaju lokalne servere za migraciju.

Rešenje i vežba   

Da biste unapredili performanse migracije kada koristite server za migraciju, primenite iste najbolje prakse kao one opisane u odeljku 1. faktor: Izvor podataka.

3. faktor: Mašina za migraciju

Za alatke za migraciju nezavisnih proizvođača najčešće se koriste protokoli veb usluga programa Exchange i poziv udaljene procedure preko HTTP protokola.

Exchange veb usluge    

Veb usluge programa Exchange predstavljaju protokol koji se preporučuje za migraciju u Office 365 pošto podržava velike pakete podataka i ima bolje ograničavanje orijentisano na uslugu. U usluzi Office 365, kada se koriste u režimu imitiranja, migracije pri kojima se koriste veb usluge programa Exchange ne troše budžetirani iznos resursa veb usluga programa Office 365Exchange korisnika, već kopiju budžetiranih resursa:

 • Svi pozivi koji imitiraju veb usluge programa Exchange koje uputi isti administratorski nalog računaju se odvojeno od budžeta primenjenog na taj administratorski nalog.

 • Za svaku sesiju imitiranja pravi se kopija u senci stvarnog budžeta korisnika. Sve migracije za tu određenu sesiju trošiće tu kopiju u senci.

 • Ograničavanje u okviru imitiranja izolovano je na sesiju migracije svakog korisnika.

Najbolje prakse   

 • Performanse migracije za klijente koji koriste alatke za migraciju nezavisnih proizvođača koje koriste EWA imitiranje, nadmeću se sa migracijama zasnovanim na veb uslugama programa Exchange i korišćenjem resursa usluge od strane drugih zakupaca. Prema tome, performanse migracije će varirati.

 • Kad god je to moguće, klijenti bi trebalo da koriste alatke za migraciju nezavisnih proizvođača koje koriste imitiranje veb usluga programa Exchange jer je to obično brže i efikasnije od korišćenja klijentskih protokola kao što je poziv udaljene procedure preko HTTP protokola.

Poziv udaljene procedure preko HTTP protokola   

Mnoga tradicionalna rešenja za migraciju koriste poziv udaljene procedure preko HTTP protokola. Ovaj metod je u potpunosti zasnovan na modelu pristupa klijentu kao što je model programa Outlook, a upotrebljivost i performanse su ograničeni jer usluga Office 365 ograničava pristup zbog pretpostavke da je upotrebljava korisnik, a ne aplikacija.

Najbolje prakse   

 • Za alatke za migraciju koje koriste poziv udaljene procedure preko HTTP protokola, uobičajena praksa je povećati propusnu moć dodavanjem servera za migraciju i korišćenjem većeg broja Office 365 administrativnih korisničkih naloga. Ova praksa može doneti paralelizam u umetanju podataka i postići njihovu veću propusnu moć, pošto se na svakog administrativnog korisnika primenjuje Office 365 ograničavanje korisnika. Dobili smo izveštaje da su mnogi poslovni korisnici morali da podese više od 40 servera za migraciju kako bi dobili propusnu moć migracije od 20 do 30 GB/čas.

 • U razvojnoj fazi alatke za migraciju važno je uzeti u obzir broj RPC operacija potrebnih za migraciju poruke. Da bismo to ilustrovali, prikupili smo evidencije koje su zabeležile Office 365 usluge za dva rešenja za migraciju nezavisnih proizvođača (razvila su ih nezavisna preduzeća) koja su klijenti koristili za migraciju poštanskih sandučića u Office 365. Uporedili smo dva rešenja za migraciju koja su razvila nezavisna preduzeća. Za svako rešenje za migraciju uporedili smo migraciju dva poštanska sandučeta i sve to uporedili sa otpremanjem .pst datoteke u Outlook. Evo rezultata.

  Metod

  Veličina poštanskog sandučeta

  Broj stavki

  Vreme za migraciju

  Ukupan broj RPC transakcija

  Prosečno kašnjenje klijenta (ms)

  AvgCasRPCProcessingTime (ms)

  Rešenje A (poštansko sanduče 1)

  376,9 MB

  4115

  4:24:33

  132.040

  48,4395

  18,0807

  Rešenje A (poštansko sanduče 2)

  249,3 MB

  12.779

  10:50:50

  423.188

  44,1678

  4,8444

  Rešenje B (poštansko sanduče 1)

  618,1 MB

  4322

  1:54:58

  12.196

  37,2931

  8,3441

  Rešenje B (poštansko sanduče 2)

  56,7 MB

  2748

  0:47:08

  5806

  42,1930

  7,4439

  Outlook

  201,9 MB

  3297

  0:29:47

  15.775

  36,9987

  5,6447

  Obratite pažnju na to da su vremena obrade za klijent i uslugu slična, ali rešenje A koristi mnogo više RPC operacija za migraciju podataka. Pošto svaka operacija troši vreme kašnjenja klijenta i vreme za obradu servera, rešenje A je mnogo sporije kada je reč o migraciji iste količine podataka u poređenju sa rešenjem B i programom Outlook.

4. faktor: Mreža

Najbolja praksa   

Za rešenja za migraciju nezavisnih proizvođača koja koriste poziv udaljene procedure preko HTTP protokola, evo dobrog načina za merenje potencijalnih performansi migracije:

 1. Na serveru za migraciju povežite se sa Office 365 poštanskim sandučetom koristeći Outlook i poziv udaljene procedure preko protokola HTTP. Uverite se da ne koristite režim keširanja pri povezivanju.

 2. Uvezite veliku .pst datoteku sa probnim podacima u Office 365 poštansko sanduče.

 3. Izmerite performanse migracije tako što ćete meriti vreme potrebno za otpremanje .pst datoteke. Propusna moć migracije trebalo bi da bude slična onoj koju korisnici postižu koristeći alatku za migraciju nezavisnog proizvođača koja koristi poziv udaljene procedure preko HTTP protokola ako nema drugih ograničenja. Tokom stvarne migracije postoji dodatno opterećenje pa se propusna moć može neznatno razlikovati.

5. faktor: Office 365 usluga

Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa u usluzi Office 365 utiče na migracije pomoću alatke za migraciju nezavisnog proizvođača. Više informacija potražite u članku Ograničavanje na osnovu ispravnosti resursa u usluzi Office 365.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×