PERCENTRANK (funkcija PERCENTRANK)

Daje rang vrednosti u skupu podataka izražen procentualno. Ova funkcija može se koristiti za izračunavanje relativnog položaja vrednosti u skupu podataka. Na primer, možete da koristite PERCENTRANK da biste odredili položaj vrednosti rezultata testa sposobnosti u odnosu na ostale rezultate testa.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija PERCENTRANK.EXC i Funkcija PERCENTRANK.INC.

Sintaksa

PERCENTRANK(niz,x,[značaj])

Sintaksa funkcije PERCENTRANK ima sledeće argumente:

  • Niz     Obavezno. Niz ili opseg podataka sa numeričkim vrednostima koji određuje relativan poredak.

  • X     Obavezno. Vrednost za koju želite da znate rang.

  • Značaj     Opcionalno. Vrednost koja služi za zadavanje broja značajnih cifara za vraćenu procentualnu vrednost. Ukoliko je izostavljena, PERCENTRANK koristi tri cifre (0,xxx).

Primedbe

  • Ako je niz prazan, PERCENTRANK daje grešku #NUM!.

  • Ako je značaj < 1, PERCENTRANK daje grešku #NUM!.

  • Ako se x ne podudara sa nekom vrednošću iz niza, PERCENTRANK vrši interpolaciju da bi dao tačan rang u procentima.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

13

12

11

8

4

3

2

1

1

1

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=PERCENTRANK(A2:A11,2)

Rang u procentima broja 2 iz opsega A2:A11. Rezultat je 0,333 pošto su tri vrednosti u skupu manje od 2, a njih šest su veće od 2. Pošto se 2 nalazi u opsegu (u ćeliji A8), broj vrednosti koje su manje od 2 deli se zbirom brojeva vrednosti koje su manje od dva i brojem vrednosti većih od 2. To jest, 3/(3+6)=0,333.

0,333

=PERCENTRANK(A2:A11,4)

Rang u procentima broja 4 iz opsega A2:A11. Pet vrednosti su manje od 4, a četiri su veće od 4. Kao i u prethodnom primeru, 5/(4+5)=0.555.

0,555

=PERCENTRANK(A2:A11,8)

Rang u procentima broja 8 iz opsega A2:A11. Pet vrednosti su manje od 8, a četiri su veće od 8. Kao i u gornjem primeru, 6/(6+3)=0,666.

0,666

=PERCENTRANK(A2:A11,5)

Rang u procentima broja 4 iz opsega A2:A11. Nasuprot gorenavedenim primerima, broj 5 se ne nalazi u opsegu. PERCENTRANK od broja 5 izračunava se tako što se pronađe oznaka jedne četvrtine između ranga u procentima broja 4 i ranga u procentima broja 8. To je (0,555)+(0,25*(0,666-0,555)), odnosno 0,583.

0,583

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×