Pasus (kartica „Uvlačenja i razmaci“)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite opcije na kartici Uvlačenja i razmaci da biste kontrolisali poravnavanje teksta, uvlačenje pasusa i prored za izabrane pasuse.

Opšte

Poravnavanje    Microsoft Office Publisher će poravnati izabrane pasuse u odnosu na margine kada odaberete opciju poravnavanja ukoliko koristite podrazumevane postavke uvlačenja pasusa. Ukoliko ste odabrali različito unapred odabrano uvlačenje ili ukoliko ste podesili prilagođeno uvlačenje, Publisher će poravnati izabrane pasuse u odnosu na uvlačenja. Uklonite sva oblikovanja uvlačenja pasusa pre nego što odaberete opciju poravnavanja da biste poravnali tekst u odnosu na levu i desnu marginu.

Uvlačenje

Unapred postavljeno    Možete izabrati opciju da biste primenili neku od unapred postavljenih uvlačenja za uobičajene elemente poput izvučenih redova i citata.

Prvi red    Upišite ili izaberite koliko želite da uvučete prvi red izabranog pasusa da biste odredili prilagođeno uvlačenje umesto da koristite trenutno uvlačenje.

Levo    Upišite ili izaberite koliko želite da uvučete levu ivicu izabranog pasusa da biste odredili prilagođeno uvlačenje umesto da koristite trenutno uvlačenje.

Desno    Upišite ili izaberite koliko želite da uvučete desnu ivicu izabranog pasusa da biste odredili prilagođeno uvlačenje umesto da koristite trenutno uvlačenje.

Savet

Podrazumevane jedinice mere za uvlačenje su prikazane u inčima. Druge jedinice mere možete navesti ako upišete njihove skraćenice nakon numeričkih vrednosti: inči (in), centimetri (cm), pajkovi (pi), tačke (pt) ili pikseli (px). Publisher će konvertovati tu meru u njen ekvivalent u inčima.

Prored

Pre pasusa    Upišite ili izaberite količinu proreda koju želite iznad svakog izabranog pasusa.

Posle pasusa    Upišite ili izaberite količinu proreda koju želite ispod svakog izabranog pasusa.

Savet

Podrazumevane jedinice mere za prored pre ili posle pasusa su prikazane u tačkama. Druge jedinice mere možete navesti ako upišete njihove skraćenice nakon numeričkih vrednosti: inči (in), centimetri (cm), pajkovi (pi), tačke (pt) ili pikseli (px). Microsoft Publisher će konvertovati tu meru u njen ekvivalent u tačkama kada budete naveli jedinicu koja nije tačka.

Između redova     Upišite ili izaberite količinu proreda koju želite između redova teksta u izabranom pasusu. Publisher će automatski dodati jednostruki prored (razmak) između redova teksta. Veličina proreda zavisiće od veličine fonta.

Savet

Podrazumevane jedinice mere za prored između redova su prikazane u razmacima. Ukoliko upišete ceo broj, Microsoft Publisher će ga protumačiti kao broj proreda. Druge jedinice mere možete navesti ako upišete njihove skraćenice nakon numeričkih vrednosti: inči (in), centimetri (cm), pajkovi (pi), tačke (pt) ili pikseli (px). Publisher će konvertovati tu meru u njen ekvivalent u tačkama kada budete naveli jedinicu koja nije prored.

Poravnaj tekst sa vođicama osnovne linije     Ukoliko imate više kolona ili okvira za tekst na stranici i podesili ste vođice osnovnih linija (tako što ste u meniju Rasporedi izabrali stavku Vodiči za raspored), možete potvrditi izbor Poravnaj tekst sa vođicama osnovne linije da biste precizno poravnali tekst u više kolona ili okvira za tekst.

Napomena: Ukoliko je prored u tekstu veći od proreda vođica osnovne linije, tekst koji je poravnat prema vođicama osnovne linije će preskočiti red između redova teksta. To možete izbeći postavljanjem proreda u telu teksta u tačkama sa upravo onom vrednošću koja je ista ili manja od vašeg proreda vođica osnovne linije.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×