Outlook Web App Light > Pošta

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Poslednji put ažurirano 2018-06-13

Ako vaš Outlook Web App izgleda kao slika iz nastavka, koristite osnovnu verziju programa Outlook Web App. To može biti zato što ste izabrali opciju da koristite light verziju, ili koristite Veb pregledač koji ne podržava standardnu verziju programa Outlook Web App.

Outlook Web App Light

Osnovna verzija programa Outlook Web App je jednostavnije u izgled i u funkciji na standardnu verziju programa Outlook Web App. Na primer, ima manje funkcija za čitanje i pisanje pošte od standardne verzije. Da biste saznali više o razlikama između, pogledajte članak upoređivanje standardne i light verzija programa Outlook Web App.

Da biste prikazali poruke, izaberite stavku Pošta u oknu za navigaciju. Da biste sortirali poruke, izaberite bilo koje zaglavlje kolone.

Ne želite light verziju programa Outlook Web App. Gde se nalazi na standardnu verziju?

Ako niste odabrali light verziju programa Outlook Web App, samo se odjavite, a zatim koristite podržani pregledač da biste se ponovo prijavite.

Ako odaberete da li opcijama light verziju, evo kako da se vratite na standardnu verziju programa Outlook Web App:

 1. U light verziji izaberite stavke Opcije > Postavke prikazaprograma Outlook Web App verzija.

 2. Opozovite izbor u polju za potvrdu koristi light verziju programa Outlook Web App .

 3. Kliknite na dugme U redu.

Odjavite se iz light verzije, zatvorite pregledač i ponovo se prijavite koristeći podržani pregledač. Možda ćete morati da zatvorite sve otvorene prozore pregledača pre nego što se ponovo prijavite.

Osnovna verzija programa Outlook Web App je veoma jednostavne. Na primer, možete da izvršite sledeće zadatke u light verziji:

 • Promeniti font. Osnovna verzija programa Outlook Web App koristi samo čisti tekst, što znači da nema podebljanja, podvlačenja ili kurziva ni umetnutih slika niti aktivnih hiperveza.

 • Osnovna verzija programa Outlook Web App nema sopstveni kontrolor pravopisa. Ako pregledač koji koristite ima kontrolor pravopisa, možete ga koristiti.

 • Pogledati pregled poruke. Ne postoji okno za čitanje ili pregled.

 • Promeniti širinu kolone ili prikazati više o temi u prikazu liste.

 • Koristiti više potpisa za e-poštu ili izabrati koje će poruke sadržati potpise.

 • Koristiti pravila za prosleđivanje poruka.

 • Povezati se ili prekinuti vezu sa drugim nalozima e-pošte.

 • Otvoriti tuđe poštansko sanduče.

 • Odštampati poruku.

 • Kopirati poruku ili prilog. Za kopiranje i lepljenje sadržaja poruke možete koristiti kombinaciju tastera CTRL+C i CTRL+V.

 • Sačuvati poruku kao datoteku.

 • Primiti obaveštenje ili upozorenje kada poruka stigne.

 • Zahtevati potvrdu čitanja ili isporuke poruke.

 • Upravljati zadacima, beleškama ili pravilima prijemnog poštanskog sandučeta.

 • Opozvati e-poruku.

 • Kreiranje ili izmena grupu kontakata. Informacije o tome šta možete i ne možete da radite sa kontaktima potražite u članku Outlook Web App Light > Kontakti.

E-poruke se isporučuju serveru koji hostuje poštansko sanduče. Poruke se podrazumevano skladište u prijemno poštansko sanduče vašeg poštanskog sandučeta. Fascikle pošte prikazuju nove poruke u tipu podebljano. Kad se otvore, nove poruke se vraćaju u normalni tip.

Izaberite zaglavlje kolone da biste sortirali poruke po bilo kojoj koloni. Na primer, da biste prvo prikazali najnovije poruke, izaberite zaglavlje kolone Primljeno.

Za organizovanje poruka takođe možete koristiti fascikle. Poštansko sanduče ima skup podrazumevanih fascikli. Te fascikle obuhvataju, ali nisu ograničene na, kalendar, kontakte, izbrisane stavke, radne verzije, prijemno poštansko sanduče, neželjenu e-poštu i poslate stavke.

Poruke koje vam se šalju se podrazumevano skladište u prijemno poštansko sanduče. Ali možete organizovati poruke u hijerarhijski sistem fascikli i nastaviti sa prilagođavanjem ako vam se potrebe promene. Na primer, možete imati fasciklu pod imenom „Moj tim“ koji ima potfascikle za svaku osobu u timu. Kada neko napusti tim, možete izbrisati fasciklu te osobe. Ako se neko premesti u drugi tim, možete premestiti fasciklu u fasciklu tog tima.

Koristite opcije razmene poruka da biste kontrolisali broj poruka prikazanih na svakoj strani.

Prikazivanje fascikli i sadržaja fascikli

 1. Kliknite na dugme Upravljaj fasciklama, a zatim na stranici navigacije izaberite stavku Izaberite da prikažete sve fascikle. To će prikazati sve fascikle koje su kreirane u osnovnoj verziji programa Outlook Web App ili u drugim programima za e-poštu kao što su Outlook ili Outlook Web App.

 2. U padajućem okviru izaberite fasciklu koju želite sa liste, a zatim kliknite na zelenu strelicu.

Kreiranje nove fascikle

 1. U levom oknu za navigaciju, izaberite fasciklu kao što su prijemno poštansko sanduče, a zatim kliknite desnim tasterom miša.

 2. Izaberite stavku Kreiraj novu fasciklu.

 3. U polje Ime fascikle otkucajte ime koje želite da koristite za novu fasciklu.

Premeštanje poruke u drugu fasciklu

 1. Izaberite poruku za premeštanje tako što ćete potvrditi izbor u polju za potvrdu pored nje na listi poruka ili otvorite poruku koju želite da premestite.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na poruku, a zatim izaberite stavku Premesti.

 3. Otvara se ekran Premeštanje razgovora . Izaberite fasciklu u koju želite da premestite poruku.

 4. Kliknite na dugme Premesti da biste premestili poruku u izabranu fasciklu.

  Napomena: Ako želite da kopirate poruke, potvrdite izbor u polju Kopiraj ovaj razgovor u izabranu fasciklu i izaberite stavku Premesti.

Ako odlučite da ne premestite poruku, izaberite stavku Otkaži da biste izašli iz ekrana i vratili se na prethodni ekran.

Šta je još moguće uraditi sa fasciklama?

Kada kliknete desnim tasterom miša na fasciklu, videćete opcije za preimenovanje, Premeštanjeili Brisanje fascikli pored kreiranja novih fascikli.

Nije moguće pristupiti arhivskim fasciklama kreirane u Outlook ili Outlook Web App.

Kad izbrišete stavku iz poštanskog sandučeta, ona se premešta u fasciklu "Izbrisane stavke". To znači da ga dobijete nazad tako što ćete je pronaći u fascikli "Izbrisane stavke" i premestiti nazad u prijemno poštansko sanduče.

Možete izbrisati čitav sadržaj fascikle, uključujući sve potfascikle, tako što ćete izabrati i kliknuti desnim tasterom miša na fasciklu, a zatim koristiti opciju Isprazni fasciklu .

Trajno brisanje stavki iz fascikle „Izbrisane stavke“

 1. Izaberite fasciklu Izbrisane stavke u fascikli Pošta.

 2. Da biste trajno izbrisali čitav sadržaj fascikle izbrisanih stavki, kliknite desnim tasterom miša Isprazni fasciklu .

 3. Da biste trajno izbrisali samo neke stavke u fascikli izbrisane stavke, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored svake stavke koju želite da izbrišete, kliknite desnim tasterom miša na stavku, a zatim izaberite stavku Izbriši .

Napomena: Možda je da je vaš IT administrator postavio smernice na fasciklu "Izbrisane stavke" koji će uzrokovati stavki u njoj će biti trajno izbrisana kada su u fascikli za podešavanje vremenskog perioda.

Kada kreirate novu poruku, vi koristite obrazac nove poruke. To je isti obrazac koji se koristi za odgovaranje na poruku ili prosleđivanje poruke. Kada odgovarate na poruku, informacije naslova („Za“, “Od“ i „Tema“) se automatski popunjavaju za vas.

Ako želite potpis za e-poštu, idite u opcije razmene poruka i kreirajte ili izmenite potpis.

 1. U modulu pošta izaberite Nova pošta.

 2. Adresiranje poruke:

  • Otkucajte imena ili pseudonime e-pošte predviđeno primalaca u poljima za, Cci Bcc po potrebi. Razdvojte više imena tačkom i zarezom. Koristite ikonu " Provera imena " na traci sa alatkama da biste rešili imena. Ako postoji više mogućih podudaranja, nerešena imena će se pojaviti u crveno i na listi će se pojaviti u oknu za navigaciju. Izbor sa liste izaberite ime ili imena koja želite.

  • Za više opcija idite na Outlook Web App Light > Adresar.

 3. Otkucajte kratak red za temu u polje Tema.

 4. Otkucajte poruku u telo poruke.

 5. Kliknite na dugme Pošalji na traci sa alatkama poruka da biste poslali poruku primaocima.

 6. Ako ne želite da pošaljete poruku odmah, možete da izaberete Čuvanje na traci sa alatkama. Vaša poruka će biti sačuvana u fascikli "radne verzije" dok ne otvorite i pošaljite je.

Druge opcije na traci sa alatkama poruka

 • Izaberite stavku Postavi važnost da biste podesili važnost poruke na visoko, normalno ili nizak.

 • Kliknite na ikonu spajalice da biste dodali prilog.

Koristite razmenu poruka opcije da biste utvrdili koliko stavki da biste prikazali po stranici, a šta da uradite posle premeštanja ili brisanja stavke kada poruka sadrži čitanja. Ne postoji opcija da biste promenili koliko često treba da li postoje nove poruke zato što e-pošte je dostupan kao da je primila serverom e-pošte. Možete da osvežite stranicu pregledača da biste videli da li stigle nove poruke.

 1. U oknu za navigaciju izaberite stavku Pošta.

 2. Izaberite fasciklu koja sadrži poruku koju želite da pročitate. Nove e-poruke uvek dolaze u prijemno poštansko sanduče i prikazuju podebljanim slovima.

 3. Kliknite na temu poruke koju želite da pročitate da biste je otvorili.

Kada otvorite e-poruku, sledeće informacije se prikazuju u naslovu:

 • Tema: Temu poruke.

 • Od: Ime ili e-adresu pošiljaoca ili organizacije.

 • Šalje: Datum i vreme je poruka poslata.

 • Za: Ime ili e-adresa primarnih primalaca.

 • Cc: Ime ili e-adresa primalaca CC kopije (Cc).

Za više informacija o pošiljaocu ili primaocu, kao što je kućna adresa ili broj telefona osobe, izaberite ime osobe u redu Od, Za ili Cc.

Oprez: Neke e-poruka koje primite može da sadrži sledeća veza u naslovu: Otvori kao Veb stranicu (ili Otvori u pregledaču). Kada vidite ovu vezu, to znači da originalne poruke koje se nalaze elementi koji su blokirani zato što su predstavlja potencijalni bezbednosni rizik. One obuhvataju Java apleta i ActiveX kontrole. Kliknite na vezu da biste prikazali poruku u nefiltrirani obliku u zasebnom prozoru pregledača. Pre nego što se otvori poruku, videćete poruku upozorenja o potencijalno bezbednosni rizik povezan sa prikazivanjem takav sadržaj.

Kada odgovarate na poruku, obrazac za novu poruku se otvara i sadrži relevantne imena u redovima za i Cc . Možete da dodate ili uklonite imena ako je potrebno. Kada prosleđujete poruku, popunite svi primaoci sami.

Možete postaviti poruku automatski odgovor (van kancelarije) koja će biti poslata osobama koje vam pošalju poruku dok ste odsutni.

Odgovaranje pošaljiocu poruke

 1. Na traci sa alatkama obrasca čitanja poruke izaberite stavku Odgovori. Kada kliknete na dugme Odgovori, red za je već pozabavili pošiljaocu originalne poruke.

 2. Polje Tema se automatski popunjava.

 3. Tekst originalne poruke se automatski kopira u telo poruke. Otkucajte odgovor u okviru ili iznad originalne poruke pošiljaoca.

Odgovaranje pošaljiocu i svim drugim primaocima poruke

 1. Na traci sa alatkama obrasca čitanja poruke izaberite stavku Odgovori svima. Kada izaberete stavku Odgovori svima, redove za i Cc su se već pozabavili pošiljaocu i primaocu svaki drugi originalne poruke.

 2. Polje Tema se automatski popunjava.

 3. Tekst originalne poruke se automatski kopira u telo poruke. Otkucajte odgovor u okviru ili iznad originalne poruke pošiljaoca.

Prosleđivanje poruke

 1. Na traci sa alatkama obrasca čitanja poruke kliknite na dugme Prosledi.

 2. U redu za otkucajte e-adresu koju želite da prosledite poruku.

 3. Tekst originalne poruke se automatski kopira u telo poruke. Otkucajte informacije koje želite da dodate u okviru ili iznad originalne poruke pošiljaoca.

Kada vaš odgovor bude spreman, kliknite na dugme Pošalji na traci sa alatkama poruka.

Prilog može biti datoteka koja je kreirana u bilo kom programu, na primer Word dokument, Excel unakrsna tabela, .wav datoteka ili rasterska slika. Možete priložiti bilo koju vrstu datoteke kojoj se može pristupiti sa računara ili preko mreže uz svaku stavku kreiranu u aplikaciji Outlook Web App. Takođe možete i ukloniti priloge iz stavke.

Kada poruka sadrži prilog, pored nje se prikazuje ikona spajalice na listi poruka. Stavke kalendara prikazuju spajalicu u jednom uglu na prikazu kalendara i prikazuju listu priloga kada se stavka otvori. Kontakti prikazuju listu priloga kada se kontakt otvori.

Kada se otvori stavka sa prilogom, ime priložene datoteke se prikazuje na listi priloga. Neki prilozi kao što su .txt i .gif datoteke se mogu otvoriti uz pomoć veb pregledača.

Prilaganje datoteke uz e-poruku ili drugu stavku

 1. Kada kreirate poruku, obavezu ili kontakt, izaberite stavku Umetni > priloge na traci sa alatkama obrasca poruku. Poruke će imati vezu Prilozi u zaglavlju poruke. Stavke kalendara će imati priloge veza na traci sa alatkama ili, ako je stavka na sastanku, iznad tela poruke. Kontakti će imati priloge vezu na dnu stranice "Kontakt".

 2. U Izbor datoteke za otpremanje, otkucajte ime datoteke ili izaberite pretragu da biste pronašli datoteku.

 3. Kada pronađete datoteku koju želite da priložite, kliknite na dugme Otvori da biste je dodali na listu priloga.

 4. Ponovite korake od 1 do 3 za svaku dodatnu datoteku koju želite da priložite stavke.

Imena datoteka mogu da budu odsečene pre nego što su priložene datoteke. To ne utiče na sadržaj datoteke.

Uklanjanje jednog ili više priloga iz stavke

 1. Otvorite poruku.

 2. Izaberite ikonu x pored datoteke koje želite da uklonite.

Prilozi se ne kopiraju kada odgovarate na poruku. Ikona čuvara mesta se pojavljuje umesto priloga. Da biste uključili priloge, prosledite poruku umesto da odgovorite na nju. Pre uređivanja priloženih datoteka, potrebno je da ih preuzmete na računar.

Čitanje ili čuvanje priloga

 • Izaberite ime za datoteku priloga. Biće vam ponuđena opcija da otvorite prilog uz pomoć odgovarajuće aplikacije ili da sačuvate prilog na disk.

 • Za neki tipovi priloga, možete da koristite Otvori kao Veb stranicu (ili se otvoriti u pregledaču) da biste otvorili prilog kao Veb stranicu koja se prikazuje korišćenjem Veb pregledača. Tipovi datoteka koji može da se otvori kao Veb stranice uključuju:

  • Word

  • Excel

  • PowerPoint

  • Adobe Acrobat .pdf datoteke

Oprez: Ne otvaraj prilog, osim ako imate poverenja sadržaja i osobe koja vam je poslala. Prilozi su uobičajeni način za širenje računarskih virusa. Tako je najbolje koristiti opciju Otvori kao Veb stranicu (ili Otvori u pregledaču), osim ako ste sigurni da je prilog bezbedno. Više informacija potražite u članku Outlook Web App Light > otvori kao Veb stranicu.

Slanje priloga

Da biste poslali uređen dokument, aplikacija korišćena za kreiranje priloga mora biti instalirana na računaru. Na primer, ako želite da uredite prilog koji je Word datoteka, potrebno je da imate Word instaliran na računaru.

 1. Otvorite poruku koja ima originalni prilog.

 2. Izaberite prilog, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj da biste sačuvali prilog na računaru.

 3. Otvorite prilog sa lokacije na kojoj ste ga sačuvali i uverite se da ste uneli željene promene.

 4. Sačuvajte promene i zatvorite dokument.

 5. Vratite se Outlook Web App, a zatim otvorite originalnu poruku.

 6. Kliknite na dugme Odgovori ako želite da uklonite originalni prilog iz poruke i priložite izmenjenu verziju.

 7. Kliknite na dugme Prosledi ako želite da obuhvatite originalni prilog uz izmenjenu verziju.

Šta još treba da znam o prilozima?

 • Antivirusni softver koji koristi vaša organizacija ili organizacija primalaca e-pošte može da ukloni ili blokira neke priloge. Ako imate pitanja o podršci za priloge, obratite se grupi za tehničku podršku.

 • Podrazumevano ograničenje veličine za jedan prilog u aplikaciji Outlook Web App je 10 MB. U zavisnosti od usluge koja hostuje poštansko sanduče podrazumevano ograničenje veličine za čitavu poruku uključujući sve priloge je 25 MB ili 35 MB. Ograničenja veličine priloga i poruke podešavaju osobe koje upravljaju e-poštom i mogu se razlikovati od podrazumevanih vrednosti.

 • Najveći podrazumevani broj priloga koji se mogu dodati poruci je 125. Broj ograničenja priloga podešava administrator sistema i može se razlikovati od podrazumevanog ograničenja.

Ako poruka koju očekujete nije u prijemnom poštanskom sandučetu, evo nekoliko ideja za rešavanje tog problema:

 • Proverite fasciklu neželjene e-pošte.

 • Ako je e-poruku u povezani nalog, to je povučeni u light verziji programa Outlook Web App svakih sat.

 • Obratite se pošiljaocu da biste se uverili da je poruka poslata na ispravnu e-adresu.

 • Osvežite pregledač. Poruke su dostupne čim ih server primi.

Da biste saznali više o opcijama koje utiču na čitanje ili slanje e-pošte, pogledajte članak Opcije > razmena poruka.

Da biste saznali kako da promenite lozinku, pogledajte članak Opcije > Promena lozinke.

Outlook Web App Light > bezbednost e-pošte

Outlook Web App Light > Adresar

Outlook Web App Light > Kontakti

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×