Otvaranje postojeće baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova tema opisuje različite metode koje možete koristiti da biste otvorili postojeći Pristup baze podataka. Možete da otvorite baze podataka iz programa Windows Explorer ili iz samog programa Access. Možete da otvorite više baza podataka u isto vreme, a možete da kreirate prečice na radnoj površini koja se otvara direktno objekata baze podataka.

Šta želite da uradite?

Otvorite Access bazu podataka iz programa Windows Explorer

Otvorite bazu podataka iz programa Access

Otvorite više baza podataka u isto vreme

Kreiranje prečica na radnoj površini za otvaranje objekta baze podataka

Otvorite Access bazu podataka iz programa Windows Explorer

 • U programu Windows Explorer idite na disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži datoteku Access baze podataka koju želite da otvorite i kliknite dvaput na bazu podataka.

  Access će se pokrenuti i baze podataka će se otvoriti.

Otvorite bazu podataka iz programa Access

Ako je Access već pokrenut, koristite sledeću proceduru da biste otvorili bazu podataka. Imajte na umu da koraci se razlikovati malo u zavisnosti od vaše verzije programa Access.

 1. Na stranici "preuzimanje koraci" programa Access, kliknite na dugme Otvori druge datoteke.

 2. U oblasti za Otvaranje u prikazu "Backstage", kliknite na dugme Potraži.

 3. Kliknite na prečicu u dijalogu Otvaranje ili u polju Pogledaj u izaberite, kliknite na disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži bazu podataka koju želite.

 4. Na listi fascikli pronađite fasciklu koja sadrži bazu podataka.

 5. Kada pronađete bazu podataka, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite dvaput na bazu podataka da biste je otvorili u podrazumevanom režimu navedenom u dijalogu Access opcije ili u režimu podešenom administrativnim smernicama.

  • Kliknite na dugme Otvori da biste otvorili bazu podataka za deljeni pristup u okruženju sa više korisnika da biste vi i ostali korisnici mogli da čitate i pišete u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje, tako da možete da je prikažete ali ne i da je uredite. Drugi korisnici i dalje mogu da čitaju i pišu u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo da biste otvorili bazu podataka pomoću isključivog prava pristupa. Kada ste bazu podataka otvorili sa isključivim pravom pristupa, osoba koja pokuša da otvori bazu podataka dobiće poruku „datoteka je već u upotrebi“.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje. Drugi korisnici i dalje mogu da otvore bazu podataka, ali oni su ograničeni na režim samo za čitanje.

Ako ne možete da pronađete bazu podataka koju želite da otvorite

 1. U dijalogu Otvaranje kliknite na Ovaj računar ili Moj računar prečicu na levoj strani (ili u polju Pogledaj u izaberite stavku Moj računar).

 2. Na listi disk jedinica, kliknite desnim tasterom miša na disk jedinicu koju mislite da možda sadrži bazu podataka i kliknite na dugme Pretraži.

 3. Unesite kriterijume za pretragu i pritisnite taster ENTER da biste potražili bazu podataka.

 4. Ako se pronađe bazu podataka, kliknite dvaput na nju u dijalogu za pretragu da biste ga otvorili.

 5. Pošto pretragu je pokrenuta iz dijaloga Otvaranje , morate da izaberete otkazivanje u tom dijalogu pre nego što će se otvoriti bazu podataka.

Napomena: Možete direktno da otvorite datoteku baze podataka u formatu spoljne datoteke, kao što je dBASE, Paradox, Microsoft Exchange ili Microsoft Excel. Takođe možete direktno da otvorite bilo koji ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft SQL Server. Access automatski kreira novu Access bazu podataka u istoj fascikli kao datoteku sa podacima i dodati veze ka svakoj tabeli u spoljnoj bazi podataka.

Saveti

 • Da biste otvorili jedan od poslednjeg nekoliko baza podataka ste imali otvorena, kliknite na ime datoteke na listi nedavno na stranici postaje koraci. Access će otvoriti bazu podataka sa istim postavkama opcija je poslednji put ste ga otvorili. Ako nije prikazan na listi nedavno korišćenih datoteka:

  1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

  2. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Postavke klijenta ili Više opcija.

  3. U okviru Prikaz, otkucajte broj u polju Prikaži sledeći broj nedavnih baze podataka .

Vrh stranice

Otvorite više baza podataka u isto vreme

U jednoj instanci programa Access, možete da imate samo jednu bazu podataka otvorite odjednom. Drugim rečima, ne možete da pokrenete Access, otvorite jednu bazu podataka i zatim otvorite drugu bazu podataka bez zatvaranja prve baze podataka. Međutim, možete da pokrenete više instanci programa Access u isto vreme, svaka sa bazom podataka otvorenom u njoj. Svaki put kada pokrenete Access, otvorite novu instancu programa. Na primer, da imate dva Access baza podataka za otvaranje u isto vreme, pokrenite Access i otvorite prvu Access bazu podataka i zatim pokretanje nove instance programa Access i otvorite drugu bazu podataka.

Napomena:  Broj instanci programa Access koje možete da pokrenete u isto vreme je ograničen koliko memorije je dostupna. Dostupnom memorijom zavisi od toga kako RAM memorije sadrži vaš računar ima i koliko memorije koristi druge programe u vreme.

Svaki instanci programa Access pokreće u zasebnom prozoru. Ako imate više instanci programa Access pokrenut i želite da ih prikažete istovremeno, možete da pločica u operativnom sistemu windows.

Kreiranje prečica na radnoj površini za otvaranje objekta baze podataka

Možete kreirati prečicu na radnoj površini za otvaranje objekta Access baze podataka (na primer, obrazac ili izveštaj). Baze podataka može biti uskladišteno lokalno na vašem računaru, daljinski na mrežnom serveru datoteka ili u deljenom direktorijumu.

 1. Otvorite bazu podataka koja sadrži objekat za koji želite da kreirate prečicu.

 2. Promena veličine prozora programa Access i umanjite sve otvorene prozore tako da možete da vidite radnu površinu iza prozora programa Access.

 3. U oknu za navigaciju Pronađite objekat za koji želite da kreirate prečicu.

 4. Prevucite objekat iz okna za navigaciju na radnu površinu. Kada otpustite taster miša, kreira se na prečicu na radnoj površini.

 5. Ako želite na prečicu na lokaciji koja nije na radnu površinu, koristite Windows Explorer da biste premestili na prečicu na željenu lokaciju.

Kada kliknete dvaput na prečicu, Access će otvoriti bazu podataka je uskladišten na objekat i prikazuje objekat. Ako je Access već pokrenut, a objekat pridružen prečici je u bazi podataka koji nisu trenutno otvorenu bazu podataka, pokretanja nove instance programa Access. Da biste otvorili objekat u određenom prikazu u programu Access, kliknite desnim tasterom miša na prečicu i izaberite željeni prikaz.

Napomene: 

 • Ako premestite bazu podataka nakon što ste kreirali prečicu, izbrišite prečicu i kreirajte novi.

 • Da biste izbrisali prečicu, kliknite na nju, a zatim pritisnite taster DELETE. Brisanje prečice ne briše objekat koji se otvara na prečicu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×