Otvaranje postojeće baze podataka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova tema opisuje različite metode koje možete da koristite da biste otvorili postojeće Microsoft Office Access 2007 baze podataka. Baze podataka možete da otvorite iz programa Windows Explorer i iz samog programa Access. Možete odjednom da otvorite više baza podataka i takođe možete da kreirate prečice na radnoj površini koje direktno otvaraju objekte baze podataka.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Otvorite Access bazu podataka iz programa Windows Explorer

Otvorite bazu podataka iz programa Access

Otvorite više baza podataka u isto vreme

Kreiranje prečica na radnoj površini za otvaranje objekta baze podataka

Otvaranje Access baze podataka iz programa Windows Explorer

 • U programu Windows Explorer, krećite se do disk jedinice ili fascikle koja sadrži datoteku Access baze podataka koju želite da otvorite i kliknite dvaput na bazu podataka.

  Access se pokreće i baza podataka je otvorena.

Otvaranje baze podataka iz programa Access

Ako je Access već pokrenut, koristite sledeću proceduru da biste otvorili bazu podataka:

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Otvori.

 2. Kliknite na prečicu u dijalogu Otvaranje ili na padajućoj listi Pogledaj u, izaberite disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži bazu podataka koju želite.

 3. Na listi fascikla potražite fasciklu koja sadrži bazu podataka.

 4. Kada pronađete bazu podataka, postupite na neki od sledećih načina:

  • Dvaput kliknite na bazu podataka da biste je otvorili u podrazumevanom režimu navedenom u dijalogu Access opcije ili u režimu koji je postavljen administrativnom smernicom.

  • Kliknite na dugme Otvori da biste bazu podataka otvorili u deljenom pristupu u okruženju sa više korisnika tako da i vi i drugi korisnici možete da čitate i pišete po bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori samo za čitanje da biste bazu podataka otvorili samo za čitanje tako da možete da je pregledate‚ ali ne i da je uređujete. Drugi korisnici još uvek mogu da čitaju i pišu u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo da biste bazu podataka otvorili sa isključivim pristupom. Kada bazu podataka otvorite sa isključivim pristupom, bilo ko drugi ko pokuša da otvori bazu podataka dobija poruku „datoteka je već u upotrebi“.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori „isključivo“ samo za čitanje da biste bazu podataka otvorili samo za čitanje. Drugi korisnici još uvek mogu da otvore bazu podataka, ali su ograničeni na režim samo za čitanje.

Ako ne možete da pronađete bazu podataka koju želite da otvorite

 1. U dijalogu Otvaranje, kliknite na prečicu Moj računar na levoj strani (ili u na padajućoj listi Pogledaj u izaberite stavku Moj računar).

 2. Na listi disk jedinica, kliknite desnim tasterom miša na onu disk jedinicu za koju verujete da sadrži bazu podataka, a zatim kliknite na dugme Pretraži.

 3. Unesite kriterijum za pretraživanje i pritisnite taster ENTER da biste tražili bazu podataka.

 4. Ako je pronađena baza podataka, kliknite dvaput na nju u dijalogu za pretraživanje da biste je otvorili.

 5. Pošto je pretraga započeta iz dijaloga Otvaranje, kliknite na dugme Otkaži u dijalogu pre otvaranja tabele.

Napomena: Možete direktno da otvorite datoteku baze podataka u spoljašnjem formatu datoteke, kao što je dBASE, Paradox, Microsoft Exchange ili Microsoft Office Excel 2007. Takođe možete da direktno otvorite sve ODBC izvor podataka, Microsoft SQL Server ili Microsoft FoxPro. Access automatski kreira novu Access bazu podataka u istoj fascikli kao i datoteka podataka i dodaje veze sa svakom tabelom u spoljašnjoj bazi podataka.

Saveti

 • Da biste otvorili jednu od najmanje nekoliko baza podataka koje morate da otvorite, kliknite na ime datoteke na listi Otvaranje nedavne baze podataka na stranici Početak korišćenja programa Microsoft Office Access. Access otvara bazu podataka sa istim postavkama opcije koje je imao kada ste je poslednji put otvarali. Ako lista nedavno korišćenih datoteka nije prikazana:

  1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Access opcije.

  2. U dijalogu Opcije programa Access kliknite na dugme Više opcija.

  3. U odeljku Prikaz unesite broj u polje Prikaži ovaj broj nedavnih dokumenata (maksimum je devet).

 • Ako otvarate bazu podataka pomoću dugmeta Otvori, možete da prikažete listu prečica do baza podataka koje ste prethodno otvorili tako što ćete u dijalogu Otvaranje izabrati stavku Moji nedavni dokumenti.

Vrh stranice

Otvaranje više baza podataka u isto vreme

U jednoj instanci programa Access, u trenutku može da vam bude otvorena samo jedna baza podataka. Drugim rečima, ne možete da pokrenete Access, otvorite jednu bazu podataka, a zatim otvorite drugu bazu podataka bez zatvaranja prve. Međutim, možete da pokrenete više instanci programa Access istovremeno, a da svaka ima otvorenu bazu podataka. Svaki put kada pokrenete Access, otvarate novu instancu programa. Na primer, da biste imali dve baze podataka istovremeno otvorene, pokrenite Access i otvorite prvu Access bazu podataka, a zatim pokrenite novu instancu programa Access i otvorite drugu bazu podataka.

Napomena: Broj instanci programa Access koje možete da pokrenete u isto vreme je ograničeno dostupnom memorijom. Dostupna memorija zavisi od toga koliko RAM memorije računar poseduje i koliko memorije koriste drugi programi koji su istovremeno pokrenuti.

Svaka instanca programa Access se pokreće u odvojenom prozoru. Ako je pokrenuto više instanci programa Access, a želite da ih istovremeno prikažete, samo treba da naporedo složite prozore.

Naporedo slaganje više prozora programa Access

 1. Za svaki program koji ne želite da naporedo složite, kliknite na dugme Umanji u gornjem desnom uglu prozora.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na Windows traku zadataka, a zatim izaberite stavku Složi prozore naporedo vertikalno.

Nakon što naporedo složite prozore, lakše možete da kopirate i nalepite podatke – ili da prevlačite i otpuštate objekte baze podataka – između Access baza podataka.

Vrh stranice

Kreiranje prečice na radnoj površini za otvaranje objekta baze podataka

Možete da kreirate prečicu na radnoj površini da biste otvorili objekat Access baze podataka (na primer, obrazac ili izveštaj). Baza podataka može da bude uskladištena lokalno na računaru, udaljeno na mrežnom serveru datoteka ili u deljenom direktorijumu.

 1. Otvorite bazu podataka koja sadrži objekat za koji želite da kreirate prečicu.

 2. Promenite veličinu prozora programa Access i umanjite sve otvorene prozore tako da možete da vidite radnu površinu iza prozora programa Access.

 3. U oknu za navigaciju pronađite objekat za koji želite da kreirate prečicu.

 4. Prevucite objekat iz okna za navigaciju na radnu površinu. Kada pustite taster miša, prečica se kreira na radnoj površini.

 5. Ako želite da prečica bude na lokaciji koja nije radna površina , koristite program Windows Explorer da biste premestili prečicu na lokaciju koju želite.

Kada kliknete dvaput na prečicu, Access otvara bazu podataka u kojoj se objekat skladišti i prikazuje objekat. Ako je Access već pokrenut i objekat povezan sa prečicom u bazi podataka koja nije trenutno otvorena baza podataka, pokreće se nova instanca programa Access. Da biste otvorili objekat u određenom prikazu u programu Access, kliknite desnim tasterom miša na prečicu, a zatim izaberite prikaz koji želite.

Napomena: 

 • Ako premestite bazu podataka nakon kreiranja prečice, izbrišite bazu podataka i kreirajte novu.

 • Da biste izbrisali prečicu, kliknite na nju i pritisnite taster DELETE. Brisanje prečice ne briše objekat koji prečica otvara.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×