Otvaranje datoteka iz menija „Datoteka“

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kartica „Otvori“ u meniju „Datoteka“ prikazuje listu datoteka koje ste nedavno otvarali i ona sadrži veze ka mestima na kojima često skladištite datoteke.

Otvoreno mesto u programu Word 2013

Kliknite dvaput na stavku Računar da biste došli do lokalnih datoteka, uključujući prenosive fleš disk jedinice. Takođe možete da izaberete neku od lokacija na koju vam nalog omogućava da odete, prijavite se ako je neophodno, a zatim otvorite željenu datoteku. Da biste dodali novu lokaciju, izaberite stavku Dodaj mesto.

Lista „Nedavne“ prikazuje datoteke koje ste nedavno otvorili sa bilo kog uređaja. Ako ova lista postane pretrpana, možete da izbrišete datoteke sa nje. Samo kliknite desnim tasterom miša na ime datoteke, a zatim izaberite stavku Ukloni sa liste. Možete da vršite druge promene na listi „Nedavne“. Da biste saznali više, pogledajte članak Prilagođavanje liste nedavno korišćenih datoteka. Ako ne koristite listu nedavno korišćenih datoteka i želite da pređete direktno na pregledanje fascikli, koristite Ctrl+F12 da biste direktno otvorili dijalog Otvaranje.

Savet: Ako želite da zaobiđe datoteka > Otvori i uvek koristite dijalog Otvaranje , uradite sledeće: izaberite stavke datoteka > Opcije > Sačuvaj, a zatim izaberite potvrdu Ne prikazuj Backstage pri otvaranju ili čuvanju datoteka polje za. Zatim zatvorite i ponovo otvorite sve otvorene Office aplikacije. Imajte na umu da ova promena utiče samo vidite kada pritisnete kombinaciju tastera CTRL + O da biste pristupili dijalogu otvaranje datoteka.

Da biste pristupili datotekama iz Office 365 grupa ili SharePoint Online biblioteka dokumenata, kliknite na vezu Sajtovi – Vaše preduzeće. Dobićete listu najčešće korišćenih grupa i sajtova koje možete izabrati. Izaberite željenu stavku i potražite datoteku koju želite da otvorite.

Pretraga datoteke

Ako imate dokument na računaru, ali niste sigurni u kojoj je tačno fascikli on sačuvan, možete ga pronaći ako znate makar deo imena dokumenta ili deo teksta koji se nalazi u dokumentu. Kliknite na dugme Potraži na dnu liste mesta sa leve strane. Kada se pojavi dijalog Otvaranje, otkucajte tekst koji želite da pretražite u polju Pretraga u gornjem desnom uglu i pritisnite taster Enter. Pojaviće se lista podudarnih dokumenata koje možete odabrati.

Oporavak nesačuvanih dokumenata

Možda ćete takođe videti dugme Oporavi nesačuvane dokumente ako ste naišli na situaciju kao što je slučajno zatvaranje datoteke bez čuvanja ili nestanak struje tokom rada. Ponekad možda postoji nepodudaranje između lokacije automatskog spasavanja koja je postavljena u okviru „Datoteka > Opcije > Sačuvaj“ i putanje na koju vodi ovo dugme. Ako se to dogodi, uradite sledeće:

  1. Idite na stavke Datoteka > Opcije > Sačuvaj > Lokacija datoteke za automatsko spasavanje da biste kopirali putanju fascikle u koju automatsko spasavanje postavlja nesačuvane datoteke.

  2. Izaberite stavke Datoteka > Otvori > Oporavi nesačuvane dokumente.

  3. U dijalogu Otvaranje, izbrišite prikazanu putanju i nalepite putanju koju ste kopirali u 1. koraku. Zatim kliknite na strelicu „Idi na“.

  4. Otvorite fasciklu za datoteku koju želite.

  5. Otvorite datoteku. Ona sadrži tekst „Nesačuvano“ u naslovu i ima oznaku tipa datoteke .asd.

  6. Sačuvajte spasenu datoteku sa novim imenom. Ako ne želite da imate dve kopije, možete zameniti originalnu datoteku.

Savet: Da biste sprečili nepodudaranje u budućnosti, ažurirajte stavku „Datoteka > Opcije > Sačuvaj > Lokacija datoteke za automatsko spasavanje“ na putanju „NesačuvaneDatoteke“ na koju vas vodi dugme „Oporavi nesačuvane dokumente“ (putanja će izgleda otprilike ovako: C:\Korisnici\<korisničko ime>\AppData\Local\Microsoft\Office\NesačuvaneDatoteke)

Takođe pogledajte

Imate pitanje na koje nismo odgovorili ili povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Pogledajte odeljak Kako da pošaljem povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Slušamo!

Ovaj članak redigovali Ben na 14 mart 2018 kao rezultat povratne informacije. Da li vam je bilo korisno i posebno ako niste, kliknite na dugme kontrole za povratne informacije ispod kartice i ostavite neke konstruktivni kako bismo mogli nastaviti da unapredi.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×