Otpremanje datoteka u biblioteku

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Datoteke sa računara možete da prevučete da biste ih otpremili u OneDrive for Business biblioteku ili SharePoint lokaciju tima. Takođe možete da pregledate i otpremite datoteku.

Napomena: Ovaj članak opisuje utisak pri radu u sistemu SharePoint Server i klasični utisak pri radu u sistemu SharePoint Online. Ako koristite novo iskustvo u SharePoint Online, pogledajte članak otprema fascikle ili datoteke u biblioteci dokumenata.

Ažurirano 5. maja 2017. zahvaljujući povratnim informacijama klijenata.

Napomena:  Da biste mogli da otpremite datoteke u biblioteku ili ih napravite u njoj, administrator vam mora dati dozvolu da doprinosite biblioteci. Osim toga, pojedini tipovi datoteka u biblioteci su blokirani iz bezbednosnih razloga. Više informacija potražite u članku Tipovi datoteka koji se ne mogu dodati na listu ili u biblioteku.

Pogledajte kako da kopirate datoteke i fascikle sa računara

Pogledajte ovaj video da biste saznali kako da kopirate datoteke u uslugu OneDrive for Business i na lokaciju tima.

Vaš pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Otpremanje datoteka iz istraživača datoteka u OneDrive for Business biblioteku ili u biblioteku lokacija

 1. Otvorite OneDrive biblioteku ili biblioteku SharePoint lokacije.

  Snimak ekrana biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Server 2016
 2. Kliknite na dugme Otpremi na vrhu biblioteke dokumenata.

  Biblioteka dokumenata sa istaknutim dugmetom „Otpremi“
 3. U dijalogu Dodavanje dokumenta možete da kliknete na dugme Pregledaj da biste otpremili pojedinačnu datoteku. U zavisnosti od verzije sistema SharePoint koju koristite, možda ćete moći da otpremite i više datoteka odjednom tako što ćete držati pritisnut bilo taster CTRL ili taster Shift i izabrati najmanje dve datoteke.

 4. Kad izaberete datoteku ili datoteke za otpremanje, kliknite na dugme U redu.

 1. Otvorite OneDrive biblioteku ili biblioteku SharePoint lokacije.

  Snimak ekrana biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Server 2016
 2. Na računaru kliknite na Start Windows dugme „Start“ u operativnom sistemu Windows 8 i Windows 10 , a zatim na Istraživač datoteka.

  Meni „Start“ sa istaknutim istraživačem datoteka

  Premestite se u fasciklu sa dokumentima koje želite da otpremite.

 3. Prevucite datoteke u prostor u SharePoint biblioteci gde piše prevucite datoteke ovde. U biblioteci bi trebalo da se prikaže „Ovde otpustite“ kada datoteku zadržite iznad nje.

  Prevlačenje datoteka u biblioteku
 4. Trebalo bi da vidite kako se datoteke pojavljuju u biblioteci dokumenata dok pristižu u nju.

Napomene: Windows 10 podrazumevani pregledač korisnici pregledača Microsoft Edge, obratite pažnju na sledeće:

 • Prevlačenje i otpuštanje ne funkcioniše, osim ukoliko imate godišnjicu Ažuriraj Windows 10. Umesto toga koristite novi dokument ili otpremanje .

  Ako imate ispravku, pregledač Microsoft Edge odlično funkcioniše za prevlačenje i otpuštanje datoteka i fascikli.

 • Stavke Otvori u programu Explorer i Prikaži u programu Explorer možda ne funkcionišu ili nisu prisutne. Koristite Internet Explorer 11 za Windows 10. Pogledajte odeljak za korisnike za Windows 10 u nastavku.

Ako u biblioteku otpremate velike datoteke – ili više datoteka koje su zajedno veoma velike – možda će se pojaviti greške zbog ograničenja veličine za datoteke u sistemu SharePoint ili greške zbog vremenskog ograničenja u vašoj verziji programa Internet Explorer. Evo nekih koraka koje možete da preduzmete da biste izbegli ove greške:

 • Otpremite 100 ili manje datoteka pomoću prevlačenja i otpuštanja.

 • Ako ste korisnik usluge Office 365 ili SharePoint Online, izbegavajte otpremanje datoteka većih od 15 GB, što je podrazumevana maksimalna veličina datoteke.

 • Ako organizacija održava primenu sistema SharePoint na serveru, obratite se administratoru servera da biste utvrdili ili povećali graničnu vrednost veličine datoteke kako biste prilagodili veličinu datoteka koje otpremate. Podrazumevano ograničenje veličine je 250 MB, ali može da se poveća do 10 GB.

 • Ako za veličine datoteka koje premašuju 10 GB u sistemu SharePoint Server, ili 15 GB u SharePoint Online, vidite poruku „Radim na tome" koja ne nestaje, sledite uputstva u članku Microsoft podrška: Greška programa Internet Explorer kada se server ne odaziva „Vremensko ograničenje za povezivanje je isteklo“

 • Ako imate na OneDrive for Business klijenta za sinhronizaciju dostupan, da ga koristite za otpremanje velikih datoteka ili više datoteka. Sinhronizacija automatski otpremate datoteke u pozadini kada ste na mreži. Više informacija potražite u članku Sinhronizovanje datoteka sa klijenta za sinhronizaciju OneDrive u operativnom sistemu Windows.

Prilikom otpremanja datoteka i fascikli morate biti svesni dužine putanje i imena datoteke. SharePoint Online i OneDrive for Business podržava do 400 znakova za ime datoteke i dužinu putanje. SharePoint Server verzije podržavaju do 260 znakova za ime datoteke i dužinu putanje.

Vlasnici lokacija mogu podesiti biblioteku tako da zahteva da odjavite datoteke kako biste mogli da ih uređujete (i prijavite ih kada završite). Ako biblioteka zahteva odjavljivanje, datoteka se odjavljuje za vas kada je prvi put otpremite. Datoteku morate prijaviti da bi druge osobe mogle da je uređuju. Više informacija o odjavljivanju potražite u članku Odjavljivanje, prijavljivanje ili odbacivanje promena u datotekama u biblioteci

Vlasnici lokacija mogu podesiti biblioteku tako da zahteva odobrenje sadržaja da bi ga mogle videti druge osobe koje koriste biblioteku. Vi, kao autor, možete videti navedenu datoteku i koristiti je, ali to ne može niko drugi. Na primer, pravni sektor može zahtevati odobrenje da bi dokumenti postali javni. Da biste saznali više, pogledajte članak Zahtevanje odobrenja stavki na listi ili u biblioteci lokacije.

Možete da dodate datoteku koja će zameniti postojeću redigovanom verzijom. Ako je biblioteka podešena da prati verzije, onda datoteka koju dodate postaje najnovija verzija, a starija datoteka postaje deo istorije verzija datoteke. Ako otpremate novu verziju datoteke, ne bi bilo loše da unesete komentare o tome šta je promenjeno u toj verziji kako biste lakše mogli da pratite istoriju datoteke. Da biste saznali više o kreiranju verzija, pogledajte članak Kako funkcioniše kreiranje verzija na listi ili u biblioteci?.

SharePoint i OneDrive for Business vam dozvoljavaju da direktno prevlačite i otpuštate fascikle pomoću ažuriranja za godišnjicu za Windows za Microsoft Edge i Google Chrome pregledača. Internet Explorer i Mozilla Firefox vam ne dozvoljavaju da direktno otpremate ili prevlačite i otpuštate fascikle. Međutim, ako na računaru sinhronizujete fasciklu sa bibliotekom SharePoint sajta, možete da imate bilo koju kombinaciju fascikli i datoteka unutar te fascikle. Možete podesiti da se fascikla uvek sinhronizuje ili je možete sinhronizovati samo jednom i prekinuti sinhronizaciju kada otpremite ono što treba.

Kada sinhronizujete fasciklu, sve što se nalazi u biblioteci na mreži i na lokalnom računaru automatski se kopira na tu drugu lokaciju. Imajte ovo na umu ako želite da dodate fasciklu u postojeću biblioteku, zato što će sadržaj biblioteke biti kopiran natrag na računar. Prilikom sinhronizacije sinhronizuje se cela biblioteka, a ne pojedinačne fascikle.

Da biste saznali kako da sinhronizujete SharePoint fascikle lokacije sa računarom, pogledajte članak Sinhronizovanje datoteka sa klijenta za sinhronizaciju OneDrive u operativnom sistemu Windows

Način dodavanja datoteka u biblioteku može se razlikovati u zavisnosti od toga koji pregledač ili verziju sistema Office koristite. Pored toga, administratori lokacije u biblioteci ponekad mogu podesiti dodatne zahteve koje morate da ispunite.

Napomena: U biblioteci Wiki stranica možete kreirati nove Wiki stranice, ali ne možete otpremati postojeće datoteke.

Čuvanje datoteke   Da biste mogli da sačuvate datoteku prvi put, možda ćete u postavkama pregledača lokaciju morati da dodate kao pouzdanu. Na primer, u programu Internet Explorer izaberite stavke Alatke > Internet opcije > Bezbednost > Pouzdane lokacije > Lokacije.

Više informacija potražite u članku Rešavanje problema sa otpremanjem.

Trenutno postoje problemi sa Microsoft Edge pregledača, SharePointi OneDrive for Business. Ako imate godišnjicu Ažuriraj Windows 10, možete da koristite prevlačenja i otpuštanja sa Microsoft Edge, ali ne možete da koristite Otvori pomoću programa Explorer ili prikaz u programu Explorer. Da biste koristili prevucite i otpustite i Otvori pomoću programa Explorer ili prikaz u programu Explorer, isprobajte ova rešenja.

Pokrenite program Internet Explorer 11 u Windows 10

 1. Kliknite na dugme Start Dugme „Start“ operativnog sistema Windows 10 .

 2. Otkucajte Internet Explorer, a zatim izaberite stavku Internet Explorer.

Da biste nadalje sprečili da SharePoint otvori Microsoft Edge kada otvarate stranice, promenite podrazumevani pregledač u Internet Explorer 11.

Promena podrazumevanog pregledača

 1. U operativnom sistemu Windows 10 kliknite na dugme Start Dugme „Start“ operativnog sistema Windows 10 , otkucajte Podrazumevani programi, a zatim izaberite stavku Podrazumevani programi.

  Podrazumevani programi u operativnom sistemu Windows
 2. U okviru Veb pregledačaMicrosoft Edgei zatim izaberite stavku Internet Explorer u dijalogu Izbor aplikacije .

  Izbor pregledača Edge ili IE u podrazumevanim programima
 3. Zatvorite dijalog Izbor podrazumevanih aplikacija.

Da biste saznali više, pročitajte ove članke:

Ostavite komentar

Da li je ovaj članak bio koristan? Ako jeste, javite nam na dnu ove stranice. Ako nije, javite nam šta je nejasno ili šta nedostaje. Iskoristićemo povratne informacije koje dobijemo od vas da dodatno proverimo korake i ažuriramo ovaj članak.

Takođe pogledajte

Pražnjenje korpe za otpatke ili vraćanje datoteka

Brisanje ili vraćanje datoteka i fascikli iz usluge OneDrive

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×