Otkrivanje rensomvera i oporavak Vaših datoteka

Otkrivanje rensomvera i oporavak Vaših datoteka

Ransomware vas obaveštava kada su OneDrive datoteke napale i vodi vas kroz proces vraćanja datoteka. Ransomver je tip zlonamernog softvera (malver) dizajniran da blokira pristup datotekama dok ne platite novac.

Kada Office 365 otkrije napad na ransomver, dobićete obaveštenje na uređaju i dobiće e-poruku od Office 365. Ako niste pretplatnik, prvo obaveštenje i oporavak će biti besplatni. Pogledajte dostupne planove.

 1. Kliknite na vezu u obaveštenju ili u e-poruci ili idite na OneDrive Veb lokaciju, a mi ćemo vas otpratiti kroz proces oporavka, koji obuhvata:

 2. Potvrdite da su datoteke zaražene.

 3. Očistite sve uređaje.

 4. Vratite OneDrive.

Snimak ekrana e-poruke za otkrivanje otkrivanja Ransomver od korporacije Microsoft

Koraci za pronalaženje procesa otkrivanja i oporavka na Veb lokaciji OneDrive

Ako Office 365 detektovao rensomware napad, videćete znakove detektovanog ekrana za ransonware kada odete na OneDrive Veb lokaciju (možda ćete morati prvo da se prijavite). Kliknite na dugme prvi Start da biste počeli.

Snimak ekrana znakova "detektovane verzije" koji se nalazi na Veb lokaciji OneDrive

1. prvi: Potvrdite da su datoteke zaražene

Da li ove datoteke dobro deluju? ekran, pokazaжemo vam neke sumnjive datoteke. Ako imaju pogrešno ime ili sufiks ili ne izgledate dobro kada ih otvorite sa liste, on će verovatno biti kompromitovan od strane ransomver-a.

Snimak ekrana da li ove datoteke gledaju nadesno na OneDrive Veb lokaciji

 1. Izaberite datoteku da biste je otvorili u prikazivaču na mreži. (Ovo neće preuzeti datoteku na uređaj.)

 2. Ako ne vidite datoteku, imaćete opciju da je preuzmete na uređaj tako da može da je otvori.

 3. Ponovite korake 1 i 2 za onoliko datoteka koliko želite da vidite.

 4. Ako su vaše datoteke zaražene, izaberite stavku moje datoteke su zaražene da biste prešli na sledeći korak u procesu oporavka. U suprotnom, ako datoteke izgledaju dobro i ako ste uvereni da nisu zaražene pomoću stavke ransomver, izaberite stavku moje datoteke su u redu.

  Ako izaberete stavku moje datoteke su u redu, izaćićete iz procesa oporavka ransomvera i vraćate se na opciju korišćenje OneDrive kao i obično.

2.2: čišćenje svih uređaja

Na ekranu Obriši sve uređaje videćete uputstva za čišćenje svih uređaja na kojima koristite OneDrive. Pre nego što vratite datoteke, važno je da koristite antivirusni softver da biste očistili sve uređaje. U suprotnom, datoteke se mogu ponovo šifrovati kada ih vratite.

Snimak ekrana čistog čišćenja ekrana na Veb lokaciji OneDrive

 1. Izaberite stavku karika za verziju operativnog sistema Windows koju koristite i uradite uputstvo u članku.

 2. Ponovite prvi broj za sve druge uređaje na koje koristite OneDrive.

 3. Kada dovršite korake u člancima, vratite se na stranicu Obriši sve uređaje na OneDrive Veb lokaciji i odaberite jedno od ovih dugmadi:

  • Svi moji uređaji su čisti. Kliknite na ovo dugme kada završite sa čistim sve uređaje i spremni ste da se premestite na poslednji korak u procesu oporavka, koji će biti da biste vratili datoteke iz OneDrive.

  • Antivirus ne može da čisti sve moje uređaje. Izaberite ovo dugme kada se pokušajte da očistite uređaje i otkrijete da ne možete da očistite sve uređaje iz nekog razloga. Sada ćete biti na stranici " početne vrednosti " koji navodi informacije o tome kako da uspostavite početne vrednosti uređaja.

   Snimak ekrana ekrana "Ostali uređaji" na Veb lokaciji OneDrive

   Izvršite veze na osnovu vašeg operativnog sistema. Kada očistite ili poništite sve uređaje, vratite se na Veb lokaciju OneDrive da biste se vratili na stranicu " početne vrednosti ", potvrdite izbor u polju za potvrdu Moji uređaji su čisti ili poništeni , a zatim kliknite na dugme u redu.

Treći broj: vraćanje datoteka iz OneDrive

Konačni korake kada se svi uređaji čiste jeste Vraćanje u prethodno stanje OneDrive.

Kada dođete do ovog koraka, vreme i datum koje je ransomit automatski će biti izabran za vas.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Saznajte kako da pronađete datoteke koje su izgubljene ili nedostaju u usluzi OneDrive ili da prikažete prethodne verzije Office datoteka.

Office 365 – napredna zaštita

Na mreži

Pronalaženje pomoći na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive i OneDrive for Business.
Za OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje, pogledajte članak Rešavanje problema sa OneDrive aplikacijom za mobilne uređaje.

Ikona „Podrška putem e-pošte“

Obratite se podršci putem e-pošte
Ako vam je i dalje potrebna pomoć, protresite mobilni uređaj dok ste u aplikaciji OneDrive ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive for Business podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na ikonu OneDrive na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDrive for Business Administratori takođe mogu da pogledaju OneDrive for Business Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive for Business administratore ili da se obrate podršci za Office 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
OneDrive UserVoice je mesto za predloge funkcija koje želite da dodamo u OneDrive. Iako ne možemo da garantujemo određene funkcije ili termine, odgovorićemo na svaki predlog sa najmanje 500 glasova.

Idite na OneDrive UserVoice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×