Osvežavanje spoljnih podataka u sistemu Excel Services

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Podaci Microsoft Office Excel radne sveske koji su prikazani u sistemu Excel Services mogu da potiču sa dve različite lokacije. Mogu biti direktno uskladišteni u radnoj svesci ili u spoljnom izvoru podataka, kao što je baza podataka ili Online Analytical Processing (OLAP) kocka.

Kada podaci dolaze iz spoljašnjeg izvora, autor radne sveske ili administrator je definisao informacije o vezi, često u Office datoteci sa podacima za povezivanje (.odc) koja opisuje kako da locirate spoljni izvor podataka i prijavite se na njega, kako da postaviti upit i pristupiti spoljnom izvoru podataka.

Kada ste povezani sa spoljnim izvorom podataka, možete da izvršite operaciju osvežavanja kako biste preuzeli ažurirane podatke. Svaki put kada osvežavate podatke, videćete najnoviju verziju podataka zajedno sa svim promenama koje su napravljene na podacima od poslednjeg osvežavanja.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Saznajte više o osvežavanju podataka

Saznajte više o bezbednosnim merama

Kontrola osvežavanja podataka

Saznajte više o osvežavanju podataka

Sledeća ilustracija objašnjava osnovni proces koji se dešava kada osvežavate podatke koji su povezani sa spoljnim izvorom podataka.

Osnovni proces osvežavanja spoljnih podataka

1. Operacija osvežavanja dobija ažurirane podatke.

2. Veza, koja se često čuva u datoteci veze, definiše sve informacije koje su potrebne za pristup i preuzimanje podataka iz spoljnog izvora podataka.

3. Postoji mnoštvo izvora podataka kojima možete pristupiti, kao što su OLAP, SQL server, OLEDB dobavljači i ODBC upravljački programi.

4. Ažurirani podaci se dodaju trenutnoj radnoj svesci.

Vrh stranice

Saznajte više o bezbednosnim merama

Kada ste povezani sa spoljnim izvorom podataka i pokušavate da osvežite podatke, važno je da budete svesni mogućih bezbednosnih pretnji i da znate šta možete da uradite povodom svake od njih.

Datoteka sa podacima za povezivanje često sadrži neke upite koji se koriste za osvežavanje spoljnih podataka. Zamenom ove datoteke, zlonamerni korisnik može da napravi upit kako bi pristupio poverljivim informacijama i kasnije ih distribuirao drugim korisnicima ili da izvrši druge štetne radnje. Stoga je važno obezbediti ispunjenje sledećih uslova:

 • Datoteku veze je autorizovala pouzdana osoba.

 • Datoteka veze je bezbedna i dolazi iz pouzdanih podataka za povezivanje biblioteke (DCL).

Više informacija o načinu na koji administrator može da autorizuje datoteke veze, kreira lokacije od poverenja i bezbedne datoteke veze potražite u pomoći za program Microsoft Office Excel 2007 i pomoći za centralnu administraciju u sistemu Office SharePoint Server.

Napomena o bezbednosti: Pristup spoljnom izvoru podataka obično zahteva akreditive (kao što su korisničko ime i lozinka) koji se koriste za potvrdu identiteta korisnika. Pobrinite se da vam ovi akreditivi budu dostavljeni na siguran i bezbedan način, kao i da ih slučajno ne otkrijete drugima.

Vrh stranice

Kontrolisanje osvežavanja podataka

Osvežavanje podataka iz spoljnog izvora možete da kontrolišete tako što ćete postupiti na neki od sledećih načina:

Osvežavanje pri otvaranju

U programu Microsoft Office Excel 2007 autor radne sveske može da kreira radnu svesku koja automatski osvežava spoljne podatke prilikom otvaranja radne sveske tako što će potvrditi izbor u polju za potvrdu Osveži podatke pri otvaranju datoteke u dijalogu Svojstva veze. (Na kartici Podaci u grupi Veze kliknite na dugme Veze, zatim izaberite vezu, kliknite na dugme Svojstva i na kartici Korišćenje potvrdite izbor u polju za potvrdu Osveži podatke pri otvaranju datoteke.) U ovom slučaju, sistem Excel Services uvek osvežava podatke pre nego što prikaže radnu svesku i kreira novu sesiju. Ako autor radne sveske opozove izbor u polju za potvrdu Osveži podatke pri otvaranju datoteke, prikazuju se podaci koji su keširani sa radnom sveskom, što znači da kada korisnik ručno osvežava podatke, on tokom trenutne sesije vidi osvežene i ažurirane podatke, ali se oni ne čuvaju u radnoj svesci. Ako želite da obezbedite da se pri svakom prikazu radne sveske u sistemu Excel Services prikazuju ažurirani podaci, potvrdite izvor u polju za potvrdu Osveži podatke pri otvaranju datoteke u programu Office Excel. Više informacija potražite u pomoći za program Microsoft Office Excel 2007.

Ako koristite Office datoteku sa podacima za povezivanje (.odc), pobrinite se da potvrdite izbor u polju za potvrdu Uvek koristi datoteku za povezivanje sa podacima u dijalogu Svojstva veze (Na kartici Podaci, u grupi Veze kliknite na dugme Veze, zatim izaberite vezu, kliknite na dugme Svojstva i na kartici Definicija potvrdite izbor u polju za potvrdu Uvek koristi datoteku za povezivanje sa podacima).

Postavke stranice lokacije datoteke od poverenja Kratko vremensko ograničenje sesije i Trajanje keša za spoljne podatke takođe mogu da imaju uticaja na operacije osvežavanja. Više informacija potražite kod vašeg administratora ili u sistemu pomoći za centralnu administraciju u sistemu Microsoft Office SharePoint Server.

Ručno osvežavanje

Napomena: Ručno osvežavanje je moguće samo u slučaju izveštaja izvedene tabele.

 1. Izaberite ćeliju u izveštaju izvedene tabele.

 2. Na traci sa alatkama modula Excel Web Access, u meniju Ažuriranje izaberite stavku Osveži izabrane veze.

  Napomene: 

  • Svaka interaktivna operacija koja uzrokuje ponovni upit OLAP izvora podataka započinje operaciju ručnog ažuriranja.

  • Ako ova komanda Osvežavanje nije vidljivo, autor Web segmenta ima dozvolu svojstvo Osveži izabranu vezu, Osveži sve veze . Više informacija potražite u članku Prilagođena svojstva Web segmenta modula Excel Web Access.

Osvežavanje svih veza

 • Na traci sa alatkama modula Excel Web Access, u meniju Ažuriranje izaberite stavku Osveži sve veze.

Periodično osvežavanje

Pomoću programa Office Excel 2007 autor radne sveske može da precizira automatsko osvežavanje podataka u određenim intervalima nakon otvaranja radne sveske za svaku vezu u njoj. Na primer, baza sa zalihama se može osvežavati svakog sata, što znači da je autor radne sveske definisao njeno automatsko osvežavanje svakih 60 minuta. Više informacija potražite u pomoći za program Microsoft Office Excel 2007.

Autor Web segmenta može da potvrdi ili opozove izbor u polju za potvrdu za svojstvo Dozvoli periodično osvežavanje podataka za modul Excel Web Access kako bi omogućio ili onemogućio operaciju periodičnog osvežavanja ukoliko je autor radne sveske definisao ovo svojstvo. Po isteku vremenskog intervala, prema podrazumevanoj vrednosti prikazaće se sledeći odzivnik upozorenja za osvežavanje na dnu Web segmenta modula Excel Web Access:

Da li da osvežim podatke za <listu veza>? (Sada) (Uvek) (Ne pitaj me ponovo)

Autor Web segmenta modula Excel Web Access može da podesi i svojstvo Prikaži odzivnik za periodično osvežavanje podataka kako bi kontrolisao ponašanje poruke koja se prikazuje kada sistem Excel Services izvršava periodično osvežavanje podataka tokom sesije:

 • Uvek    znači poruka se prikazuje sa odziv u svakom intervalu.

 • Opcionalno    , znači da korisnik može da odabere da nastavi periodično osvežavanje bez prikazivanja poruke.

 • Nikada    znači da je Excel Web Access izvršava periodično osvežavanje bez prikazivanja poruke ili odzivnika.

Više informacija potražite u članku Prilagođena svojstva Web segmenta modula Excel Web Access.

Otkazivanje osvežavanja

Budući da operacija osvežavanja može da potraje duže nego što je očekivano, možete da je otkažete. Za vreme trajanja operacije osvežavanja, sistem Excel Services prikazuje poruku sa odzivnikom. Kliknite na dugme Otkaži da biste prekinuli operaciju tako da možete da je završite onda kada vam više odgovara. Prikazaće se podaci dobijeni iz upita pre otkazivanja operacije osvežavanja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×