Osnovni zadaci u programu Word 2013

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Word 2013 je program za obradu teksta dizajniran da vam pomaže u kreiranju dokumenata profesionalnog kvaliteta. Word vam pomaže da efikasnije organizujete dokumente i pišete u njima.

Prvi korak prilikom izrade novog dokumenta u programu Word 2013 jeste da izaberete želite li da pođete od praznog dokumenta ili da dozvolite predlošku da veliki deo posla obavi umesto vas. Od tog trenutka nadalje, osnovni koraci za kreiranje i deljenje dokumenta su isti. Moćne alatke za uređivanje i redigovanje pomažu da radite sa drugima kako biste dokument napravili savršenim.

Savet:  Obuku koja će vam pomoći da kreirate prvi dokument potražite u članku Kreiranje prvog Word 2013 dokumenta. Da biste naučili više o novim funkcijama u programu Word 2013, pogledajte članak Novo u programu Word 2013.

Izbor predloška

Često je lakše da kreirate novi dokument pomoću predloška umesto da se pokrene sa praznom stranicom. Word predlošci su spremni za upotrebu sa teme i stilovi. Sve treba da uradite je da dodate sadržaj.

Svaki put kad pokrenete Word 2013 možete da izaberete predložak iz galerije, kliknete na kategoriju da biste videli koje predloške sadrži, ili da potražite više predložaka na mreži. (Ako ne želite da koristite predložak kliknite na Prazan dokument.)

Početni ekran programa Word

Da biste detaljnije pogledali neki predložak, kliknite na njega kako biste otvorili veliki pregled.

Vrh stranice

Otvaranje dokumenta

Svaki put kad pokrenete program Word u koloni sa leve strane videćete listu dokumenata koje ste nedavno koristili. Ako se dokument koji tražite ne nalazi na toj listi kliknite na Otvaranje drugih dokumenata.

Otvaranje drugih dokumenata

Ako ste već u programu Word izaberite Datoteka > Otvori i zatim pronađite lokaciju datoteke.

Kada otvorite dokument koji je kreiran u starijim verzijama programa Word, na naslovnoj traci prozora dokumenta pisaće režim kompatibilnosti. Više informacija možete da radite u kompatibilnosti ili možete da izvršite nadogradnju na dokument da biste koristili funkcije koje su nove ili poboljšane u programu Word 2013. Da biste saznali više, pogledajte članak Otvaranje dokumenta u starijoj verziji programa Word.

Vrh stranice

Čuvanje dokumenta

Da biste dokument sačuvali prvi put, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj kao.

 3. Pronađite mesto na kojem želite da sačuvate dokument.

  Napomena:  Da biste dokument sačuvali na svom računaru, izaberite fasciklu u okviru Računar ili kliknite na Potraži. Da biste dokument sačuvali na mreži, izaberite mesto u okviru Mesta ili Dodaj lokaciju. Kad su datoteke na mreži, možete da ih delite, pružate povratne informacije o njima i radite zajedno na njima u realnom vremenu.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Napomena: Program Word automatski čuva datoteke u formatu .docx. Da biste dokument sačuvali u nekom drugom formatu, a ne .docx, kliknite na listu Čuvanje kao tip i izaberite željeni format datoteke.

Da biste sačuvali dokument dok radite na njemu kliknite na dugme Sačuvaj na priručnoj traci.

Stavka „Sačuvaj“ na priručnoj traci

Vrh stranice

Čitanje dokumenata

Otvorite dokument u režimu čitanja da biste sakrili većinu dugmadi i alatki i prepustili se čitanju bez ičega što bi moglo da vas ometa.

Režim čitanja

 1. Otvorite dokument koji želite da pročitate.

  Napomena:  Neki se dokumenti automatski otvaraju u režimu čitanja, na primer zaštićeni dokumenti ili prilozi.

 2. Izaberite Prikaz > Režim čitanja.

 3. Da biste se u dokumentu premeštali sa stranice na stranicu, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na strelice na levoj i desnoj strani stranice.

  • Pritisnite tastere Page Down i Page Up ili razmaknicu i taster Backspace na tastaturi. Možete da koristite i tastere sa strelicama ili točak miša.

  • Ako koristite uređaj osetljiv na dodir, povlačite prstom levo ili desno.

   Savet:  Izaberite stavku Prikaz > Uredi dokument da biste ponovo uredili dokument.

Vrh stranice

Praćenje promena

Kada na dokumentu radite zajedno sa drugim osobama ili sami uređujete dokument, uključite Praćenje promena da biste videli sve promene. Program Word označava svako dodavanje, brisanje, premeštanje ili menjanje oblikovanja.

 1. Otvorite dokument koji treba da redigujete.

 2. Kliknite na Redigovanje i zatim na dugmetu Praćenje promena izaberite Prati promene.

Praćenje promena

Pročitajte Praćenje promena da biste saznali više.

Vrh stranice

Štampanje dokumenta

Na jednom mestu možete da vidite kako će dokument izgledati kad ga odštampate, zadate opcije ispisa i odštampate datoteku.

Stavka „Štampanje“ u prikazu „Backstage“

 1. Izaberite karticu Datoteka i zatim kliknite na dugme Odštampaj.

 2. Uradite sledeće:

  • U okviru Štampanje, u polje Kopije unesite broj kopija koje želite.

  • U okviru Štampač uverite se da je izabran željeni štampač.

  • U okviru Postavke izabrane su podrazumevane postavke štampanja za vaš štampač. Ako želite da promenite neku postavku, samo izaberite postavku koju želite da promenite, a zatim izaberite novu.

 3. Kada budete zadovoljni sa postavkama, kliknite na dugme Odštampaj.

Detalje potražite u članku Štampanje i pregled dokumenata.

Više od osnovnog

Prevaziđite najosnovnije dokumente kreiranju sadržaja, Čuvanje dokumenta kao predloškaili Štampanje više kopija dokumenta.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×