Osnovni zadaci u programu OneNote Online

Uz Note Online možete da koristite veb pregledač na PC i Mac računaru ili mobilnom uređaju kako biste pravili, otvarali, prikazivali, uređivali, oblikovali i delili OneNote beležnice koje skladištite u usluzi OneDrive.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Ovaj članak rezimira osnovne zadatke i komande kako bi vam pomogao da napravite prve korake u usluzi OneNote Online. Ako to što tražite nije ovde navedeno, koristite polje za pretragu u gornjem desnom uglu ove stranice.

Pravljenje nove beležnice

 1. Prijavite se u OneDrive pomoću istog besplatnog Microsoft naloga (Hotmail, Live, Outlook.com) koji želite da koristite za OneNote.

 2. Kada se prijavite u OneDrive, idite na fasciklu u kojoj želite da napravite novu beležnicu (na primer, Dokumenti).

 3. Na gornjoj traci sa menijima kliknite na dugme + Novo > OneNote beležnica.

 4. Kada se to zatraži, unesite ime za novu beležnicu. Da biste dobili najbolje rezultate, koristite smisleno ime koje opisuje tip beležaka koje će sadržati beležnica.

 5. Kada OneNote napravi novu beležnicu, kliknite na dugme + Odeljak. Odeljci sadrže stranice u beležnici na kojima hvatate beleške.

 6. U dijalogu Ime odeljkaotkucajte smislen opis za novi odeljak, a zatim kliknite na dugme U redu.

Čim se naprave prvi odeljak i stranica, možete da nastavite da uređujete u prozoru pregledača ili da izaberete stavku Otvori u programu OneNote na gornjoj traci sa menijima da biste se prebacili u punu aplikaciju OneNote instaliranu na računaru ili uređaju. Da biste preuzeli aplikaciju OneNote za operativni sistem koji trenutno koristite, otvorite novi prozor pregledača i idite na adresu www.onenote.com/download.

Kucanje ili pisanje beležaka u pregledaču

OneNote Online omogućava da uređujete beleške u pregledaču tako što ćete kliknuti bilo gde na njenim stranicama. Pored kucanja i oblikovanja teksta, možete da dodajete i slike, tabele, kao i umetnute datoteke u beleške.

U programu OneNote Online ne postoji komanda „Sačuvaj“. To je zato što se sav rad čuva automatski i neprestano. Ako se predomislite u vezi sa nečim što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z (Windows) ili ⌘+Z (Mac) da biste opozvali poslednju radnju.

Dodavanje veza

Kada god kucate tekst koji OneNote Online prepoznaje kao vezu (poznatu i pod imenom hiperveza), on ga automatski oblikuje u skladu sa tim. Na primer, ako u beleškama otkucate www.onenote.com, OneNote Online to pretvara u vezu. U ovom primeru, klikom na tu vezu u pregledaču otvara se OneNote veb sajt.

Veze možete i ručno da umetnete u beleške na sledeći način:

 1. Izaberite tekst koji želite da označite.

 2. Kliknite na dugme Umetni > Veza.

 3. Otkucajte odredišnu URL adresu veze u polju Adresa, a zatim kliknite na dugme Umetni.

Savet:  Da biste uredili ili uklonili vezu, kliknite na nju desnim tasterom miša (PC) ili pritisnite taster Control i kliknite na nju (Mac), a zatim izaberite stavke Uredi vezu ili Ukloni vezu.

Umetanje slika

Pomoću usluge OneNote Online možete lako da umetnete slike u beleške.

 1. Postavite kursor na bilo koju stranicu na koju želite da umetnete sliku.

 2. Kliknite na dugme Umetni i uredite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na Slika da biste ubacili datoteku slike sa računara.

  • Izaberite stavku Slike na mreži da biste potražili i umetnuli slike iz usluge Bing Images.

Napomena: Odgovorni ste za poštovanje autorskih prava kada koristite slike ili clip art kolekciju iz usluge Bing. Filter za licence u usluzi Bing može da vam pomogne da odaberete koje slike da koristite.

Crtanje tabele

Tabele su sjajan način za organizovanje informacija u beleškama. Da biste napravili tabelu u usluzi OneNote Online, počnite tako što ćete nacrtati jednostavnu koordinatnu mrežu.

 1. Izaberite stavke Umetni > Tabela.

 2. Postavite pokazivač miša na koordinatnu mrežu da biste izabrali željenu veličinu tabele, a zatim kliknite levim tasterom miša da biste napravili tabelu. Na primer, izborom tabele 4x6 kreiraćete tabelu sa 4 kolone i 6 redova. 

Da biste brzo izmenili tabelu ili njen deo, kliknite na bilo koju ćeliju tabele, a zatim izaberite karticu Raspored koja se pojavljuje na traci. Alatke za tabele koje ćete ovde pronaći omogućuju da umećete i uklanjate redove i kolone, birate ćelije i opsege ćelija, prikazujete ili sakrivate ivice tabele i poravnavate ćelije tabele onako kako vam odgovara.

Savet:  Da biste brzo izabrali ili izmenili delove tabele, kliknite desnim tasterom miša (PC) ili pritisnite taster Control i kliknite (Mac) na bilo koju ćeliju ili izabrani opseg ćelija, a zatim izaberite stavku „Opcije tabele“ sa desne strane menija koji se pojavi (Senčenje ćelije, Umetanje, Brisanje ili Izbor.

Dodavanje više stranica

Možete da dodate koliko god stranica je neophodno kako biste napravili više prostora u bilo kojem odeljku beležnice.

 1. Na dnu liste stranica izaberite stavku + Stranica.

 2. Otkucajte naslov u oblast za naslov na vrhu stranice i pritisnite taster Enter.

Napomena: Da biste promenili redosled stranica na listi, kliknite na ime stranice i prevucite ga na novi položaj.

Dodavanje više odeljaka

Možete da dodate koliko god je neophodno odeljaka kako biste bolje organizovali beležnicu u različite kategorije.

 1. Na dnu liste odeljaka izaberite stavku + Odeljak.

 2. U dijalogu Ime odeljka otkucajte smislen opis za novi odeljak, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Da biste promenili redosled odeljaka na listi, kliknite na ime odeljka i prevucite ga na novi položaj.

Čuvanje beležaka

OneNote Online nema dugme „Sačuvaj“. To je zato što u programu OneNote nikad ne morate da čuvate svoj rad.

Dok radite u beležnicama, program OneNote Online automatski čuva sve umesto vas – bez obzira na to koliko su promene male ili velike. To vas rasterećuje tako da možete da mislite na projekte, zamisli i ideje umesto na datoteke računara.

Ako se predomislite u vezi sa nečim što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z (na PC računaru) ili ⌘+Z (na Mac računaru) da biste opozvali poslednju radnju.

Deljenje beležaka na mreži

Beležnica se čuva na mreži, možete lako da je delite sa drugima kako bi mogli da je prikazuju ili uređuju.

 1. Blizu gornjeg desnog ugla u usluzi OneNote Online izaberite stavku Deljenje.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Pozovi osobe da biste delili beležnicu sa drugima. Unesite njihove adrese e-pošte i kratku poruku dobrodošlice. Da biste delili beležnicu koju drugi mogu da menjaju, proverite da li je prikazana stavka Primaoci mogu da uređuju. Da biste delili beležnicu koju drugi mogu samo da prikažu, proverite da li je prikazana stavka Primaoci mogu samo da prikazuju. Kliknite na plavi tekst da biste promenili trenutnu postavku.

  • Kliknite na dugme Nabavi vezu da biste napravili vezu ka trenutnoj beležnici koju možete ručno da kopirate i nalepite u e-poruku, objavu na blogu ili veb stranicu. Na listi Izbor opcije izaberite stavku Samo prikaz ili Uređivanje da biste postavili nivo dozvola, a zatim izaberite stavku Napravi vezu.

Saradnja na beležnici

Saradnja na beležnici predstavlja dobar način za razmenu ideja ili istraživanje za grupni projekat.

Ako beležnicu delite sa nekom osobom i dali ste joj dozvolu da uređuje beleške, OneNote Online može da vam prikaže ažuriranja dok se ona dešavaju i možete da vidite ko je izmenio određene delove beležaka.

 • Izaberite stavke Prikaz > Prikaži autore da biste videli ime osobe koja je poslednja izmenila ili oblikovala beleške ili umetnula stavke na bilo kojoj stranici.

 • Ponovo izaberite stavke Prikaz > Prikaži autore da biste ponovo sakrili imena autora.

OneNote sinhronizuje deljenu beležnicu sa svima koji joj imaju pristup, čak iako koriste različite uređaje. Vaši prijatelji, porodica i saradnici mogu da koriste OneNote Online, OneNote 2016, 2013 ili 2010, OneNote za Windows 10 odnosno OneNote za iOS ili Android na mobilnim uređajima.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×