Osnovni zadaci u programu Microsoft OneNote 2013

 OneNote je digitalna beležnica koja čuva sve vaše beleške i informacije na jednom mestu – sve što treba da zapamtite ili uredite u svom privatnom životu, na poslu ili u školi.

U programu OneNote, beležnicama nikada ne bi ponestalo papira. Lako ih je restrukturiraj, štampa i deli i imaju funkciju brzog traženja kako biste odmah mogli da se sećate bilo čega. Najbolje od svega, možete da uskladištite beležnice na mreži i koristite ih sa bilo kog mesta.

Evo nekih osnovnih koraka koji će vam pomoći da počnete sa radom u programu OneNote.

Kreiranje nove beležnice

Kada prvi put pokrenete OneNote, on će vam kreirati uzorak beležnice. Ovu beležnicu možete koristiti za brzo kreiranje svoje beležnice.

 1. Izaberite opciju Datoteka > Novo.

 2. Izaberite jednu od dostupnih lokacija (na primer OneDrive) ili izaberite stavku Dodavanje mesta da biste u programu OneNote odredili gde želite da uskladištite novu beležnicu. 

  Proces „Nova beležnica“ u programu OneNote

 3. Pratite sve upite koje vidite na ekranu. Kada nova beležnica bude spremna, otvoriće se u novom odeljku koji sadrži u sebi jednu praznu stranicu.

Savet:  Nove stranice su podrazumevano prazne. Ukoliko želite bogatiji dizajn, možete primeniti predložak na novu stranicu tako što ćete kliknuti na Umetni > Predlošci stranice... > Predlošci stranice....

Vrh stranice

Kucanje ili pisanje beležaka

Kada ste spremni za hvatanje beležaka, uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste otkucali beleške u programu OneNote, kliknite bilo gde na stranici gde želite da se pojave beleške, a zatim počnite da kucate.

  Kliknite bilo gde na stranici da biste uneli beleške u programu OneNote.

 • Kada želite da počnete belešku negde drugde na stranici, samo kliknite tamo i počnite da kucate.

 • Da biste dodali naslov stranici, kliknite na oblast zaglavlja stranice na vrhu stranice i otkucajte naslov. Naslovi se pojavljuju i na karticama stranica blizu desne strane stranice.

  Dodavanje naslova stranice

 • Ukoliko vaš računar podržava pisanje rukom, kliknite na karticu Nacrtaj na traci, izaberite pero, a zatim crtajte ili pišite direktno po ekranu. 

Vrh stranice

Dodavanje veza

Kada god kucate tekst koji OneNote prepoznaje kao vezu (poznatu i pod imenom hiperveza), OneNote ga automatski oblikuje u skladu sa tim. Na primer, ako u beleškama otkucate www.microsoft.com, OneNote to pretvara u vezu. Klikom na taj tekst u pregledaču se otvara Microsoft veb lokacija.

Možete i ručno unositi veze u beleške (uključujući veze ka tekstu i ostalim stranicama i odeljcima beležnica) tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Izaberite tekst ili sliku koju želite da povežete.

 2. Kliknite na dugme Umetni > Veza.

  Umetnite vezu i kliknite na nju da biste otišli na URL adresu.

 3. U dijalogu Veza otkucajte odredišni URL veze u polju Adresa, a zatim kliknite na dugme U redu

Vrh stranice

Dodavanje datoteka beleškama

OneNote može da čuva sve informacije o bilo kojoj temi ili projektu zajedno na jednom mestu — uključujući kopije srodnih datoteka i dokumenata.

 1. Idite na stranicu u beleškama na koju želite da umetnete datoteku ili dokument.

 2. Izaberite stavke Umetanje > Prilog datoteke.

  Umetnite prilog datoteke da biste imali kopiju datoteka u programu OneNote

 3. U dijalogu Izbor datoteke ili skupa datoteka za umetanje izaberite neke datoteke, a zatim kliknite na dugme Umetni.

  Umetnute datoteke se pojavljuju kao ikone na stranici beležaka. Datoteka se otvara ako dvaput kliknete na ikonicu.

Zapamtite da su umetnute datoteke samo kopije. OneNote ne ažurira automatski kopije ako se originalne datoteke izmene.

Vrh stranice

Ubacivanje slika

U beleške možete umetnuti isečke ekrana, fotografije, skenirane slike, slike sa mobilnog telefona i bilo koju drugu vrstu slika.

 1. Postavite kursor na bilo koju stranicu na koju želite da umetnete sliku.

 2. Kliknite na dugme Umetni i uredite nešto od sledećeg:

  • Izaberite opciju Isečak sa ekrana da biste slikali izabrani deo ekrana računara i umetnuli ga kao sliku u beleške.

  • Izaberite opciju Slike da biste umetnuli datoteku slike uskladištenu na računaru, mreži ili na nekoj drugoj disk jedinici kao što je spoljni USB disk.

  • Izaberite opciju Slike na mreži da biste pronašli i umetnuli slike iz Bing pretrage slika, sa OneDrive naloga ili neke druge lokacije na vebu.

  • Izaberite opciju Skenirana slika da biste skenirali sliku u programu OneNote pomoću skenera koji je povezan sa računarom.

   Umetanje slike u programu OneNote.

Vrh stranice

Crtanje tabele

Tabele su sjajan način za organizovanje informacija na stranicama beležaka. Počnite tako što ćete nacrtati jednostavnu koordinatnu mrežu.

 1. Izaberite stavke Umetni > Tabela.

  Umetanje tabele u programu OneNote.

 2. Postavite pokazivač miša na koordinatnu mrežu da biste izabrali željenu veličinu tabele, a zatim kliknite levim tasterom miša. Na primer, izborom tabele 4x6 kreiraćete tabelu sa 4 kolone i 6 redova.

Da biste brzo izmenili tabelu ili neki od njenih delova, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju u tabeli, izaberite opciju Tabela, a zatim koristite komande sa menija.

Savet:  Ukoliko tabela postane komplikovana, možete je konvertovati u realnu unakrsnu tabelu direktno u programu OneNote. Kliknite na tabelu desnim tasterom miša, a zatim izaberite stavku Konvertuj u Excel unakrsnu tabelu.

Vrh stranice

Dodavanje više stranica

Dodajte koliko god želite stranica da biste imali više mesta u beležnici.

 1. U odeljku beležnice kome želite da dodate stranice, blizu desne strane stranice, kliknite na dugme Dodaj stranicu po jednom za svaku stranicu koju želite da dodate. 

  Dodavanje još stranica u beležnice.

 2. Kada budete spremni da koristite jednu od novih stranica, otkucajte naslov stranice u oblast zaglavlja i pritisnite taster Enter.

Savet:  Da biste promenili redosled stranica, kliknite na karticu stranice i prevucite je na novu poziciju.

Vrh stranice

Dodavanje više odeljaka

Odeljci u programu OneNote su kao kartice u boji u tipičnoj papirnoj tematskoj beležnici. Za razliku od papira, OneNote vam omogućava da kreirate onoliko odeljaka koliko želite.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na karticu bilo kog odeljka na vrhu trenutne stranice, a zatim izaberite opciju Novi odeljak

  Dodavanje novog odeljka u programu OneNote.

 2. Otkucajte naslov novog odeljka, a zatim pritisnite taster Enter. 

Novi odeljci uvek sadrže jednu novu praznu stranicu. Možete početi sa hvatanjem beležaka na ovoj stranici ili je izbrisati i početi stranicom vašeg omiljenog predloška.

Vrh stranice

Čuvanje beležaka

OneNote nema dugme „Sačuvaj“. To je zato što u programu OneNote nikad ne morate da čuvate svoj rad kao u drugim programima.

Dok radite u beležnicama, program OneNote automatski čuva sve za vas – bez obzira na to koliko su promene koje napravite male ili velike. To vas rasterećuje tako da možete da mislite na projekte, zamisli i ideje umesto na datoteke računara.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×