Osnovni zadaci u programu Access 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Evo nekih osnovnih baze podataka zadataka koje možete da uradite da biste saznali kako da koristite Microsoft Access 2010.

 

U ovom članku

Šta je to Access?

Relacione baze podataka u programu Access

Kada otvorite Access

Pronalaženje i primena predloška

Kreiranje baze podataka iz početka

Otvaranje postojeće Access baze podataka

Počnite da koristite novu bazu podataka

Dodavanje tabele

Nalepite podatke iz drugog izvora u Access tabele

Uvoz ili veza sa podacima iz drugog izvora

Sledeći koraci

Uvoz podataka iz unakrsne tabele ili druge programe

Uvoz Excel radnog lista u programu Access

Uvoz Excel radnog lista kao tabela u novoj bazi podataka

Koristite čarobnjak za analizator tabele za organizovanje podataka

Rad sa podacima iz drugih programa

Koristite stariju verziju bazu podataka u više verzija programa Access

Koristite Access datoteka baze podataka u više verzija programa Access

Korak 1: Napravite kopiju postojeće baze podataka i sačuvajte ga u novom formatu

Korak 2: Razdeljivanje kopiju baze podataka i koristite originalnu datoteku kao pozadinsku bazu podataka

Korak 3: Povezivanje nove izložene originalnom bazom podataka

Korišćenje izloženi-potporni/pozadinske aplikacije u više verzija programa Access

Šta je to Access?

Access 2010 je baze podataka aplikacije dizajn i primena alatke koje možete koristiti da biste pratili važne informacije. Podatke možete da čuvate na računaru ili možete da objavite na vebu – tako da drugi mogu da koriste bazu podataka sa Veb pregledača.

Mnogi počnite da koristite Access kada program koji se koriste za praćenje nešto postepeno postaje manje uklapanje za zadatak. Na primer, pretpostavimo da ste planer i želite da pratite sve detalje koje su vam potrebne da biste upravljali da biste uspešno na događaje. Ako koristite word procesor ili programom za unakrsne tabele da biste to uradili, možete lako naiđete na problem sa duplirane i nedosledan podataka. Možete da koristite za kalendare softver, ali praćenje finansijske informacije iz kalendara nije dobar uklapanje.

Relacione baze podataka u programu Access

Ponekad je potrebno relacione baze podataka da biste pratili informacije – skladište podataka koji je odvojene u manjih kolekcija podataka (zove se tabela) da biste uklonili redundantnost i zatim povezane zajedno na osnovu uobičajenih delova informacija (koja se zovu polja) . Na primer, događaj planiranje relacione baze podataka mogu da sadrže tabelu sa informacijama o kupcima tabelu sa informacijama o dobavljača i tabela sa informacija o događaju. Tabela sa informacija o događaju možda polja želite da povežete tabelu "Kupci" i polja želite da povežete tabele dobavljač. Na taj način, na primer, ako novi broj telefona za dobavljača, informacije može se promeniti jednom u tabeli dobavljač umesto u svaki događaj koji uključeni dobavljača.

Pristup je alatka koju možete koristiti da biste brzo i lako razvijaju relacione baze podataka aplikacije koje vam pomažu da upravljate informacijama. Možete da kreirate baze podataka će vam pomoći da pratite bilo koji tip informacija, poput zaliha, profesionalno kontakata ili poslovnih procesa. Zapravo, Access dolazi sa predlošcima koje možete da koristite odmah da biste pratili raznih informacija, što će olakšati stvari i za početnik.

Kada otvorite Access

Kada počnete da Access 2010, pogledajte članak Microsoft Office Backstage prikaz, gde možete da se informacije o aktuelna baza podataka, kreirate novu bazu podataka, otvorite postojeću bazu podataka, prikaz i uklanjanje istaknutih i sadržaj iz Office.com.

Prikaz „Backstage“ u programu Access 2010

Prikaz "backstage" takođe sadrži veliki broj komandi koje možete da koristite da biste prilagodili, održavanje ili deljenu bazu podataka. Komande u prikazu "Backstage" uglavnom se odnose na celu baze podataka, ne i na objekte u bazi podataka.

Napomena: Da dobijete prikaz Backstage u bilo kom trenutku tako što ćete kliknuti na karticu datoteka .

Vrh Stranice

Pronalaženje i primena predloška

Access pruža vam širok spektar predložaka koje možete da koristite da biste ubrzali u procesu kreiranja baze podataka. Predložak je spreman za korišćenje baze podataka koja sadrži sve tabele, upite, obrasce i izveštaje koji su potrebni za obavljanje određenih zadataka. Na primer, postoje predlošci koje se mogu koristiti za praćenje problema, upravljanje kontaktima ili vodite evidenciju troškova. Neki predlošci sadrže nekoliko probnih zapisa koji ilustruju njihovu upotrebu. Predlošci baza podataka može da se koristi kao ili ih možete prilagoditi da biste bolje odgovara vašim potrebama.

Da biste pronašli i primena predloška na svoju bazu podataka, uradite sledeće:

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Novo.

 2. U okviru Dostupni predlošci, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste ponovo upotrebili predložak koji ste nedavno koristili, izaberite stavku Nedavni predlošci, a zatim izaberite željeni predložak.

  • Da biste koristili predložak koji ste već instalirali, izaberite stavku Moji predlošci, a zatim izaberite željeni predložak.

  • Da biste pronašli predložak na Office.com, u okviru Office.com predlošci, kliknite na kategoriju predložaka, izaberite predložak koji želite i zatim kliknite na dugme Preuzmi da biste preuzeli predložak sa Office .com na svoj računar.

   Takođe možete da pronađete predloške na lokaciji Office.com iz programa Access. U okviru Pretraga predložaka na lokaciji Office.com otkucajte termine za pretragu, a zatim kliknite na dugme strelice da biste pretražili.

 3. Opcionalno, kliknite na ikonu fascikle pored polja Ime datoteke da biste potražili lokaciju gde želite da kreirate bazu podataka. Ako ne navedete na određenu lokaciju, Access će kreirati bazu podataka na podrazumevanoj lokaciji koji se prikazuje u polju Ime datoteke .

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

Access kreira bazu podataka i otvoriti je za upotrebu.

Vrh stranice

Kreiranje baze podataka iz početka

Ako želite više uvod u konceptima korišćenja programa Access da biste kreirali bazu podataka, potražite u članku Osnove dizajniranja baze podataka.

Ako nijedan predložak odgovara vašim potrebama, ili ako imate podatke u drugi program koji želite da koristite u programu Access, možda ćete odlučiti da je bolje da biste kreirali bazu podataka od početka. U programu Access 2010, imate izbor: standardne baze podataka na radnoj površini ili Veb baze podataka.

Više informacija o Veb bazama podataka potražite u članku pravljenje baze podataka za deljenje na vebu.

Da biste kreirali novu bazu podataka, uradite sledeće:

 1. Pokrenite Access.

 2. Na kartici novo u prikazu "Backstage", kliknite na dugme Prazna baza podataka ili Praznu Veb bazu podataka.

  Važno: Izbor ono što ovde će odrediti koje funkcije su dostupne u bazi podataka. Bazama podataka radne površine nije moguće objaviti na vebu i Veb baze podataka ne podržava računare neke funkcije, kao što su upiti za ukupne vrednosti.

 3. Na desnoj strani, otkucajte ime za bazu podataka u polju Ime datoteke .

  Da biste promenili lokaciju u kojoj možete da kreirate datoteku, kliknite na dugme Pregledaj Slika dugmeta pored polja Ime datoteke , pronađite i izaberite na novu lokaciju, a zatim kliknite na dugme u redu.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

  Access kreira bazu podataka i zatim otvoriti praznu tabelu (koja se zove Tabela1) u prikaz lista sa podacima.

 5. Access postavlja kursor u prvu praznu ćeliju u koloni kliknite na dugme da biste dodali novu tabelu.

  Da biste dodali podatke, počnite da kucate — ili možete da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku nalepite podatke iz drugog izvora u Access tabelu, u nastavku ovog članka.

  Napomene: 

  • Unos podataka u prikazu lista sa podacima je dizajniran da bude vrlo slično kao unos podataka u Excel radnom listu. Glavno ograničenje je da podaci moraju da se unesu u susedne redove i kolone, počevši od gornjeg levog ugla lista sa podacima. Ne bi trebalo da pokušate da oblikujete podatke tako što ćete uključiti praznih redova ili kolona, kao što možda uradite na Excel radnom listu, jer će to gube prostor u tabeli. Tabela sadrži samo podatke. Vizuelnu prezentaciju podataka će biti izvršeno u obrascima i izveštajima koje ste dizajnirali kasnije.

  • Dok unosite podatke, kreira se struktura tabele. Bilo kom trenutku da dodate novu kolonu u list sa podacima, novo polje je definisan u tabeli. Access postavlja tip podatka polja na osnovu tipa podataka koje ste uneli. Na primer, ako imate kolonu u kojoj ste uneli samo vrednosti datuma, Access će postaviti tipa podataka tog polja Datum/vreme. Ako kasnije pokušate da unesete vrednost koja nije datuma (kao što su ime ili broj telefona) u tom polju, Access prikazuje poruku koja vas obaveštava da je vrednost ne podudara tipa podataka kolone. Kada je to moguće, trebalo bi da planirate tabelu tako da svaka kolona sadrži isti tip podataka, bilo da je tekst, datumi, brojevi ili neki drugi tip. Ovo olakšava olakšava izradu upita, obrazaca i izveštaja koji izaberite podatke koje želite.

Ako ne želite da unesete podatke još uvek, kliknite na dugme Zatvori Slika dugmeta .

Napomena: Access će izbrisati 1 ako je zatvorite bez čuvanja.

Vrh stranice

Otvaranje postojeće Access baze podataka

Savet: Da biste brzo otvorili jednu od nekoliko baza podataka koje su nedavno, na kartici datoteka izaberite stavku nedavno, a zatim kliknite na ime datoteke.

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 2. Kliknite na prečicu u dijalogu Otvaranje – ili u polju Pogledaj u izaberite disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži bazu podataka koju želite.

 3. Na listi fascikli kliknite dvaput na fascikle dok ne otvorite fasciklu koja sadrži bazu podataka.

 4. Kada pronađete bazu podataka, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste otvorili bazu podataka u podrazumevani otvoreni režim, kliknite dvaput na nju.

  • Da biste otvorili bazu podataka za deljeni pristup u okruženju sa više korisnika, tako da vi i drugi korisnici mogu i čitate i pišete u bazi podataka u isto vreme, kliknite na dugme Otvori.

  • Da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje, tako da možete da ga prikažete, ali ne možete da uređujete, kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori , a zatim kliknite na dugme Otvori samo za čitanje.

  • Da biste otvorili bazu podataka za isključivo pristup, tako da niko ne možete da je otvorite dok je otvorena, kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori , a zatim kliknite na dugme Otvori isključivo.

  • Da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje, kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori i zatim kliknite na dugme Otvori isključivo samo za druge korisnike da i dalje otvorite bazu podataka, ali samo imaju pristup samo za čitanje.

Ako ne možete da pronađete bazu podataka koju želite da otvorite    

 1. U dijalogu Otvaranje izaberite stavku Moj računar prečicu — ili, u polju Pogledaj u izaberite stavku Moj računar.

 2. Na listi disk jedinica kliknite desnim tasterom miša na disk jedinicu za koju mislite da možda sadrži bazu podataka, a zatim kliknite na dugme Pretraži.

 3. Unesite kriterijume za pretragu i pritisnite taster ENTER da biste potražili bazu podataka.

 4. Ako se pronađe bazu podataka, otvorite tako što ćete kliknuti dvaput na nju u dijalogu Rezultata pretrage .

  Zato što pretragu je pokrenuta iz dijaloga Otvaranje , morate da izaberete otkazivanje u tom dijalogu pre nego što će se otvoriti bazu podataka.

Možete direktno da otvorite datoteku sa podacima u formatu spoljne datoteke (kao što je dBASE, Paradox, Microsoft Exchange ili Excel). Takođe možete direktno da otvorite bilo koji ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft SQL Server ili Microsoft FoxPro. Access automatski kreira novu Access bazu podataka u istoj fascikli gde je i datoteka sa podacima, i dodaje veze ka svakoj tabeli u spoljnoj bazi podataka.

Vrh stranice

Počnite da koristite novu bazu podataka

U zavisnosti od predloška koji ste koristili, možda ćete morati da uradite nešto od sledećeg da biste počeli novu bazu podataka:

 • Ako Access prikaže dijalog Prijavi se sa praznom listom korisnika, koristite sledeću proceduru da biste počeli:

  1. Kliknite na dugme novi korisnik.

  2. Popunite obrazac Detalji o korisniku .

  3. Kliknite na dugme Sačuvaj & Zatvori.

  4. Izaberite korisničko ime koje ste upravo uneli, a zatim izaberite stavku Prijavljivanje.

 • Ako Access prikaže na prazan list sa podacima, možete da počnete da kucate podatke direktno u tog lista sa podacima ili kliknite na drugu dugmad i kartice da biste istražili bazu podataka.

 • Ako Access prikaže stranicu Prvi koraci , možete da kliknete na veze na toj stranici da biste saznali više o bazi podataka ili kliknite na drugu dugmad i kartice da biste istražili bazu podataka.

 • Ako Access prikaže poruku Bezbednosno upozorenje na traci sa porukama i izvor predloška smatrate pouzdanim, kliknite na dugme Omogući sadržaj. Ako bazu podataka zahteva prijavljivanje, moraćete da se ponovo prijavite.

Za računare i Veb baze podataka, želite sa jednu od ovih koraka:

Vrh stranice

Dodavanje tabele

Postojeću bazu podataka možete dodati novu tabelu pomoću alatki u grupi " tabele " na kartici " Kreiranje ".

Grupa „Tabele“ na kartici „Kreiranje“

Napomena: U Veb bazi podataka samo na tabele dostupna je komanda u grupi tabele .

Bez obzira na to koji prikazu počnete, uvek možete prebacivanje na drugi prikaz pomoću dugmadi za prikaz na statusnoj traci prozora programa Access.

Kreiranje prazne tabele u prikazu lista sa podacima    U prikazu lista sa podacima, možete da unesete podatke odmah i da omogućite pristup izradi strukturu tabele u pozadini. Imena polja se dodeljuju numerički (polje1, Polje2 i tako dalje), a Access postavlja tip podataka polja, u zavisnosti od tipa podataka koje ste uneli.

 1. Na kartici Kreiranje , u grupi tabele izaberite tabele Slika dugmeta .

 2. Access će kreirati tabelu, a zatim postaviti kursor u prvu praznu ćeliju u koloni kliknite na dugme da biste dodali .

 3. Da biste dodali podatke, počnite da kucate u prvu praznu ćeliju — ili možete da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u nastavku ovog članka.

  • Da biste preimenovali kolonu (polje), kliknite dvaput na zaglavlje kolone, a zatim upišite novo ime.

   Savet: Date smisleno ime za svako polje, tako da to možete zaključiti ona sadrži bez potrebe da biste pogledali podatke.

  • Da biste premestili kolonu, izaberite je tako što ćete kliknuti na njegovu naslov kolone, a zatim ga prevucite na željeno mesto. Takođe možete da izaberete nekoliko susednih kolona i da ih sve prevucite na novu lokaciju zajedno.

   Da biste dodali još polja u tabelu, možete da počnete kucanje u kliknite da biste dodali kolone u prikazu lista sa podacima ili nova polja možete dodati pomoću komandi u grupi " Dodaj & brisanje " na kartici polja .

Kreiranje tabele u prikazu dizajna    U prikazu dizajna prvo kreirate strukturu nove tabele. Zatim ili se prebacite na prikaz lista sa podacima da biste uneli podatke ili unosite podatke koristeći neki drugi metod, kao što su sa obrascem.

Prikaz dizajna nije dostupna za tabele u Veb bazi podataka.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku Dizajn tabele. Slika dugmeta

 2. Za svako polje u tabeli otkucajte ime u koloni Ime polja, a zatim izaberite tip podataka na listi Tip podataka.

 3. Možete uneti dodatne informacije za svako polje u koloni Opis . Opis koji unosite prikazuje se na statusnoj traci kada se mesto umetanja nalazi u tom polju i koristi se kao tekst statusne trake za sve kontrole koje kreirate tako što ćete prevući polja iz okna Lista polja u obrazac ili izveštaj , kao i za sve kontrole koje su kreirane za to polje čarobnjak za obrasce ili čarobnjaka za izveštaje.

 4. Kada dodate sva polja, sačuvajte tabelu:

  • Na kartici Datoteka kliknite na dugme Sačuvaj.

 5. Možete da počnete da unosite podatke u tabelu u bilo kom trenutku tako što ćete se prebacite u prikaz lista sa podacima, što ćete kliknuti na prvu praznu ćeliju i kucate. Takođe možete da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u sledećem odeljku.

Kreiranje tabele na osnovu SharePoint liste    Sa SharePoint listom, podaci mogu da koriste osobe koje ne mogu da pristupe. Pored toga, liste podaci su uskladišteni na serveru, što obično pruža bolju zaštitu od gubitka podataka od datoteke koje su uskladištene na računaru. Možete da neki počinju nove liste ili možete da povežete sa postojećom listom. Morate da imate odgovarajuće dozvole na SharePoint lokaciji na kojoj želite da kreirate listu; Ovo mogu se razlikovati od strane lokacije tako kontakt se SharePoint administratoru za detalje o opcijama.

Ova funkcija nije dostupna u Veb bazi podataka.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku SharePoint liste.

 2. Možete da koristite jedan od predložaka liste da biste kreirali standardne SharePoint liste, kao što su kontakti ili događaja.

  Takođe možete da kreirate prilagođene liste, ili da se povežete ili uvoz postojeću listu. Izaberite željenu opciju.

 3. Ako odaberete neku od predložaka liste ili da biste kreirali prilagođene liste, otvara se dijalog za Kreiranje nove liste da će vas voditi kroz proces. Ako odaberete da koristite postojeću listu, otvara se dijalog za Preuzimanje spoljnih podataka će vam pomoći da.

Više informacija o tabelama potražite u članku Uvod u tabele.

Vrh stranice

Nalepite podatke iz drugog izvora u Access tabele

Ako trenutno su uskladišteni vaši podaci u drugom programu, kao što je Excel, možete da kopirate i nalepite podatke u Access tabelu. Ovo inače najbolje funkcioniše ako su podaci već podeljeni u kolone, kao što su u Excel radnom listu. Ako su podaci u word program za obradu, treba da prvo razdvajanje kolone podataka pomoću kartice ili konvertujete podatke u tabelu u programu za obradu, a zatim kopirajte podatke. Ako podaci treba uređivanja ili rukovanje (na primer, razdvajanje punih imena na imena i prezimena), možda ćete želeti da uradite da kopirate podatke, posebno ako niste upoznati sa programom Access.

Kada nalepite podatke u praznu tabelu, Access podešava tip podataka svakog polja na osnovu tipa podataka koje tamo pronalazi. Na primer, ako nalepljeno polje sadrži samo vrednosti datuma, Access na to polje primenjuje tip podataka „Datum/vreme”. Ako nalepljeno polje sadrži samo reči „da” i „ne”, Access na to polje primenjuje tip podataka „Da/ne”.

Access imenuje polja u zavisnosti od toga šta pronađe u prvom redu nalepljenih podataka. Ako je prvi red nalepljenog podataka po tipu sličan redovima koji slede, Access određuje da prvi red deo podataka i poljima dodeljuje generička imena (polje1, Polje2 i tako dalje). Ako prvi red nalepljenog podataka nije sličan redovima koji slede, Access koristi prvi red kao imena polja i isključuje prvog reda u aktuelnih podataka.

Ako Access dodeli generička imena polja, trebalo bi da preimenujete polja što pre kako bi se izbegla zabuna. Koristite sledeću proceduru:

 1. Na kartici datoteka kliknite na dugme Sačuvaj da biste sačuvali tabelu.

 2. U prikazu lista sa podacima, kliknite dvaput na zaglavlje svake tabele i zatim otkucajte ime za kolonu.

 3. Ponovo sačuvajte tabelu.

Vrh stranice

Uvoz ili veza sa podacima iz drugog izvora

Možda imate podatke koji ste skupili u drugi program koji želite da koristite u programu Access. Možda radite sa osobama koje uvezete podatke iz drugih programa, a želite da radite sa svojim podacima u programu Access. Ili, možda imate više različitih izvora podataka i potrebno „sletanja tastaturu” gde možete da prenesete ih zajedno za dublju analizu.

Pristup olakšava uvoz i povezivanje podataka iz drugih programa. Možete da prenesete na podatke iz Excel radnog lista, iz tabele u drugoj Access bazi podataka, iz SharePoint liste ili iz bilo koju od raznih drugih izvora. Proces se neznatno razlikuju u zavisnosti od izvora podataka, ali ova uputstva će se upoznali:

 1. Na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz & vezu , kliknite na komandu za tip datoteke koju uvozite.

  Na primer, ako uvozite podatke iz Excel radnog lista, izaberite stavku Excel. Ako ne vidite odgovarajući tip programa, kliknite na dugme još.

  Napomena: Ako ne možete da pronađete ispravan tip formata u grupi Uvoz & vezu , možda ćete morati da pokrenete program u kom ste kreirali podatke, a zatim koristite taj program da sačuvate podatke u formatu datoteke koji Access podržava (kao što je tekstualna datoteka sa znacima razgraničenja) , a zatim uvoza ili povezivanja sa podacima.

 2. U dijalogu Preuzimanje spoljašnjih podataka kliknite na dugme Pregledaj da biste potražili izvornu datoteku sa podacima ili u polju ime datoteke otkucajte punu putanju izvorne datoteke sa podacima.

 3. Izaberite željenu opciju u okviru Navedite kako i gde želite da uskladištite podatke u trenutnoj bazi podataka. Možete da kreirate novu tabelu pomoću uvezenih podataka ili da kreirate povezanu tabelu koja održava vezu sa izvorom podataka.

 4. Kliknite na dugme U redu.

  U zavisnosti od izbora, dijalogu Vezu objekata ili Uvoz objekata otvara se dijalog.

 5. Koristite dijalog da biste dovršili proces. Tačna procedura koju sledite zavisi od opcije uvoza ili povezivanja koji ste odabrali.

 6. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

  Ako odaberete da uvezete, Access će vas upitati da li želite da biste sačuvali detalje operacije uvoza koju ste upravo dovršili.

 7. Ako mislite da će izvršavanje istu operaciju uvoza, kliknite na dugme Sačuvaj korake za uvoz, a zatim unesite detalje.

  Možete lako zatim ponovite operaciju uvoza tako što ćete kliknuti na dugme Sačuvani uvozi u grupi " Uvoz " na kartici Spoljni podaci , izabrati specifikaciju uvoza, a zatim kliknuti na dugme Pokreni.

 8. Ako ne želite da sačuvate detalje operacije, kliknite na dugme Zatvori.

Pristup uvesti podatke u novu tabelu, a zatim prikazuje tabele u okviru tabele u oknu za navigaciju.

Da biste saznali više o tome kako da uvezete podatke u programu Access, pratite veze u odeljku Takođe pogledajte ovog članka.

Vrh stranice

Sledeći koraci

Ostatak procesa dizajniranja razlikuje se zasnovana na ciljeve, ali verovatno ćete želeti da razmislite o kreiranju upiti, obrasci, izveštaji i makroi. Ovaj članak ne pruža informacije o kreiranju objekata dodatne baze podataka.

Za više informacija pogledajte ove članke:

Vrh stranice

Uvoz podataka iz unakrsne tabele ili druge programe

Ako ste upoznati sa drugim programima za baze podataka ili unakrsne tabele, verovatno naučite osnove kako rade ove aplikacije i koji baza podataka se koriste za. Access se razlikuje od mnoge druge aplikacije, baze podataka tako što omogućava vam da kreirate relacione baze podataka, i dalje se razlikuje od većina programa za unakrsne tabele tako što ćete nudi alatke za razvoj složene upite, obrasce i izveštaje. Access pruža mnogo opcija za rad sa drugih programa za baze podataka, kao što su SQL Server.

Uvoz Excel radnog lista u programu Access

Mnogi počinju da istražite Access pošto su prvo napravili listu u programu Excel. Excel je sjajno mesto da biste započeli listu, ali kako lista raste, sve teže organizuje i ažurira. Premeštanje liste u Access je obično sledeći logičan korak.

Tabela baze podataka je po strukturi slična radnom listu, u tom podaci su uskladišteni u redovima i kolonama. Rezultat je obično lako da biste uvezli radnog lista u tabelu baze podataka. Glavna razlika između skladištenja podataka u radnom listu i uskladištite u bazi podataka je u kako je organizovan podatke. Jednostavno uvoza ceo radni list kao novu tabelu u bazi podataka neće rešiti probleme povezane sa organizovanje i ažuriranje podataka, posebno ako radni list sadrži suvišnih podataka. Da biste rešili probleme, morate da podelite podatke iz unakrsne tabele u zasebne tabele, svaki od njih koje sadrže srodne podatke. Više informacija o tome kako se raspoređuju podaci u tabelama potražite u članku Osnove dizajniranja baze podataka.

Pristup funkcijama čarobnjak za analizator tabele koji mogu pomoći da biste dovršili ovaj proces. Nakon što uvezete podatke u tabelu, čarobnjak vam pomaže da podelite u odvojene tabele, svaka od njih sadrži podatke koji nisu duplirani na nekoj od druge tabele. Čarobnjak kreira i neophodne relacije između tabela.

Vrh stranice

Uvoz Excel radnog lista kao tabela u novoj bazi podataka

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Novo i izaberite stavku Prazna baza podataka.

 2. U polju Ime datoteke otkucajte ime za novu bazu podataka, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

  Otvaranje nove baze podataka, a Access kreira novu praznu tabelu, Tabela1.

 3. Zatvorite Tabela1.

  Kada budete upitani da li želite da sačuvate promene u dizajnu Tabela1, kliknite na dugme ne.

 4. Na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz & vezu , kliknite na dugme Excel. Slika dugmeta

 5. U dijalogu Preuzimanje spoljašnjih podataka kliknite na dugme Potraži.

 6. Koristite dijalog Otvaranje datoteke da biste pronašli datoteku.

 7. Izaberite datoteku i kliknite na dugme Otvori.

 8. U dijalogu Preuzimanje spoljašnjih podataka uverite se da je izabrana opcija Uvezi izvorne podatke u novu tabelu u trenutnoj bazi podataka .

 9. Kliknite na dugme U redu.

  Čarobnjak za uvoz unakrsnih tabela počinje i pita vas na nekoliko pitanja o podataka.

 10. Sledite uputstva, kliknuti na dugme sledeće ili nazad da biste se kretali kroz stranice. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

  Napomena: Access će vas upitati da li želite da biste sačuvali detalje operacije uvoza koju ste upravo dovršili. Ako mislite da li će izvršavati isti ponovo operaciju uvoza, kliknite na dugme da, a zatim unesite detalje. Možete lako zatim ponovite operaciju u budućnosti tako što ćete kliknuti na dugme Sačuvani uvozi u grupi " Uvoz " na kartici Spoljni podaci . Ako ne želite da sačuvate detalje operacije, kliknite na dugme Zatvori.

Access uvesti podatke u novu tabelu i prikazuje ga u okviru Sve tabele u oknu za navigaciju.

Vrh stranice

Koristite čarobnjak za analizator tabele za organizovanje podataka

Pošto su podaci uvezeni u Access tabele, možete da koristite čarobnjak za analizator tabele da biste brzo identifikovanje suvišnih podataka. Čarobnjak zatim obezbeđuje jednostavan način da organizujete podatke u zasebne tabele, tako da bude biti uskladištene najefikasniji način. Pristup čuva originalnu tabelu kao rezervnu kopiju, a zatim će kreirati nove tabele koje možete da koristite kao osnovu aplikacije baze podataka.

 1. Otvorite Access bazu podataka koja sadrži tabelu koju želite da analizirate.

 2. Na kartici Alatke baze podataka , u grupi analiza kliknite na dugme Analiza tabele.

  Pokreće se čarobnjak za analizator tabele.

  Prve dve stranice čarobnjaka sadrže kratko uputstvo – zajedno sa dugmadima na koju možete da kliknete da biste videli primere. Ako ne vidite uvodne stranice, ali umesto toga vidite polje za potvrdu sa oznakom Prikazati uvodne stranice?, potvrdite izbor u polju za potvrdu, a zatim kliknite na dugme nazad dvaput da biste videli uvod. Ako ne želite da vidite uvodne stranice posle čitanja uvoda, možete obrisati na Prikazati uvodne stranice? za potvrdu.

 3. U polju koja tabela sadrži polja sa vrednostima koje se ponavljaju u mnogo zapisa? stranice, izaberite tabelu koju želite da analizirate, a zatim kliknite na dugme dalje.

 4. Možete prepustiti čarobnjaku da odluči koja polja idu u koje tabele ili možete napraviti odluku sami. Ako pratite čarobnjaka predloge, i dalje možete da izvršite promene u rasporedu tabele na sledećoj stranici čarobnjaka.

  Napomena: Ako dozvolite čarobnjak odlučite polja koja želite da smestite u koje tabele, izbor je uvek možda nije odgovarajući za vaše podatke, naročito ako ne postoji mnogo podataka za rad sa. Pažljivo proverite rezultate čarobnjaka. Sa druge strane, čarobnjak može predložiti efikasnije organizacije od one koju vi razmišljate, tako da se preporučuje da bar jednom probate čarobnjaka odluke. Ako vam se ne dopada predloge, možete i dalje ručno da prerasporedite polja i uvek možete kliknite na dugme nazad i rasporedite sva polja sami.

 5. Kliknite na dugme Dalje. Na ovoj stranici, možete navesti koje tabele sadrže polja koja. Ako ste odabrali da odluku prepustite čarobnjaku, trebalo bi da vidite više tabela povezane relacionim linijama. U suprotnom, Access će kreirati samo jednu tabelu koja sadrži sva polja. U svakom slučaju, možete da izvršite promene na ovoj stranici.

  • Možete da prevučete polja iz tabele na praznu oblast stranice da biste kreirali novu tabelu koja sadrži ta polja. Access će vas upitati za ime tabele.

  • Možete da prevučete polja iz jedne tabele u drugu tabelu ako mislite da oni će biti uskladištena na efikasniji.

  • Većina tabela će dobiti ID ili generisan jedinstven ID polje. Da biste saznali više o ID polja, kliknite na dugme saveti u gornjem desnom uglu čarobnjaka.

  • Da biste opozvali promenu, kliknite na dugme Opozovi radnju .

  • Da biste preimenovali tabelu, dvaput kliknite na njenu naslovnu traku, otkucajte novo ime i zatim kliknite na dugme u redu.

 6. Nakon što ste polja rasporedili na željeni način da ih, kliknite na dugme dalje.

 7. Ako čarobnjak pronađe zapise koji imaju veoma slične vrednosti, on će te vrednosti identifikovati kao moguće tipografske greške i prikazaće ekran u kojem možete da potvrdite šta da radite sa njima. Pomerajte se kroz listu da biste pronašli zapise koji imaju vrednosti u koloni ispravku , a zatim izaberite odgovarajuću stavku sa padajuće liste. Izaberite (ostavite kao-je) da biste sprečili da čarobnjak izvršiti promene vrednosti. Kada završite, kliknite na dugme dalje.

 8. Čarobnjak će vas upitati da li želite da kreirate upit koji prema originalnoj tabeli. Ako ste već izradili obrasce i izveštaje koji su zasnovani na originalnoj tabeli, kreiranje takvog upita je dobra ideja. Ako odaberete da, Kreiraj upit, čarobnjak preimenuje originalne tabele dodavanjem „_OLD” ime tabele, a zatim imena novi upit pomoću ime originalne tabele. Obrasce i izveštaje koji su zasnovani na tabeli koristite upit za podatke i nastave da rade kao i ranije.

 9. Kliknite na dugme Završi.

  Čarobnjak će kreirati nove tabele kao što je navedeno, a zatim ih otvara. Zatvorite ih kada završite sa pregledanjem rezultata.

Vrh stranice

Rad sa podacima iz drugih programa

Access 2010 pruža funkcije za rad sa podacima koji su uskladišteni u drugim programima.

Kreiranje nove baze podataka programa Access koja se povezuje sa podacima u drugom formatu datoteke    Možete da koristite Access da biste otvorili datoteku u drugom formatu datoteke kao što su tekst, dBASE ili unakrsne tabele. Access automatski kreira Access baze podataka i veze ka datoteci umesto vas.

 1. Pokrenite Access.

 2. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite tip datoteke koju želite da otvorite na listi. Ako niste sigurni koji tip datoteke, kliknite na dugme sve datoteke (*. *).

 4. Ako je potrebno, pronađite fasciklu koja sadrži datoteku koju želite da otvorite. Kada pronađete datoteku, kliknite dvaput na nju da biste je otvorili.

 5. Pratite uputstva u čarobnjaku. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

Uvoz ili veza sa podacima da biste postojeće baze podataka    Možete ili da uvezete podatke iz drugih izvora i programa Access tabele podataka se nalazi unutar Access datoteka ili da ne možete povezati sa podacima iz programa Access tako da se podaci ostaju u originalnu datoteku (izvan Access datoteke).

 1. Na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz & vezu , izaberite format skladištenja podataka.

  Možete da uvezete ili povezivanje sa podacima iz sledećih izvora:

  • Excel    Možete da prenesete na podatke iz radnog lista ili imenovani opseg u Excel radnoj svesci. Svaki radni list ili imenovani opseg mora biti uvezeni ili povezane zasebno.

  • Access    Ovo je korisno za odvajanje proces davanja iz podataka, kreiranje razdeljene baze podataka. To jest, možete da koristite jednu bazu podataka koji sadrži sve obrasci, izveštaji i makroi i da čuvate podatke u drugu bazu podataka. Zatim možete razviti poboljšanja bez prekida rada drugih ljudi. Možete i da kombinujete podatke iz mnogo različitih Access baze podataka u jednom, što olakšava rezimiranje podataka u okviru odeljenja ili između poslovnih partnera.

  • ODBC baza podataka    Mnogi programi podržavaju ovaj format, uključujući veliki broj proizvoda servera baze podataka. Ovo vam pomaže da kreirate „sletanja tastaturu” baze podataka, gde možete da kombinujete podatke iz različitih sistema.

  • Tekstualna datoteka    Možete povezati sa jednostavne tekstualne datoteke, a čak i Access možete koristiti da biste promenili sadržaj te datoteke. To može pomoći da olakšali korišćenje tako što ćete širok opseg programa Access podatke.

  • XML datoteka    Ovaj format nudi kompatibilnost sa raznih drugim programima, uključujući neke Veb serverima.

  • SharePoint lista    To čini podatke liste upotrebljive pomoću Veb pregledača, standardni način da koristite SharePoint liste.

  • Usluge podataka    Možete da se povežete na Veb usluge podataka unutar preduzeća.

  • HTML dokument    

  • Outlook fascikla    Možete da se povežete fascikli programa Outlook, tako da možete lakše integrišete kontakt informacija sa ostatkom podataka.

  • dBase datoteku    dBase je sistem popularne alternativni baze podataka koji je podržan u programu Access

   Pojavljuje se dijalog Preuzimanje spoljnih podataka .

 2. Sledite uputstva u dijalogu.

  Access će uvoza ili povezivanja podatke u bazu podataka. Za većinu formata morate da biste odredili lokaciju podataka, a zatim odaberite kako želite da podaci biti uskladišten u bazi podataka.

Vrh stranice

Koristite stariju verziju bazu podataka u više verzija programa Access

Ako Access bazu podataka ili Access projekat kreiran u programu Access 2000 ili novijoj verziji, možete da koristite bazu podataka ili projekat u verziji programa Access u kojoj su kreirani ili u bilo kojoj novijoj verziji – čak i ako je datoteka bezbednost omogućena. Na primer, Access 2000 datoteke mogu koristiti u Access 2000, Access 2002, Access 2003, Access 2007 i Access 2010.

Možete da imate situaciju gde želite da čuvate podatke u starijoj verziji programa Access, ali imate korisnika novijom verzijom programa Access koji želite da se povežete sa podacima, ali i dalje da iskoristite neke funkcije programa noviju verziju. Rešenje je da kreirate novu bazu podataka „izložene” u noviju verziju (koja sadrži obrasce, izveštaje, upite, makroe, ali bez tabele) i njegovo povezivanje sa tabelama u datoteci iz ranije verzije. Koristite jednu od sledećih procedura, u zavisnosti od toga da li baze podataka se nalazi u jednoj datoteci ili je već podeljena na front-end/back-end aplikacija.

Koristite Access datoteka baze podataka u više verzija programa Access

Ako sve tabele, obrasce i drugih objekata u Access bazu podataka starije verzije se nalaze u jednu datoteku, a želite da koristite bazu podataka u više verzija programa Access, možete da kreirate nove izložene baze podataka u novijoj verziji i da ga povezati sa originalnu datoteku. Korisnici koji imaju stariju verziju programa Access će i dalje moći da koristite originalne baze podataka. Korisnici koji imaju noviju verziju možete da koristite novu izložene baze podataka za povezivanje sa istim podacima. Ako je potrebno da biste prilagodili više verzija programa Access, možete da kreirate nekoliko izložene verzije.

Vrh stranice

Korak 1: Napravite kopiju postojeće baze podataka i sačuvajte ga u novom formatu

Koristite sledeću proceduru da biste konvertovali bazu podataka u nekom od tri najnovija formata: Access 2000, Access 2002-2003 ili Access 2007. Ova komanda čuva originalnu bazu podataka u originalnom formatu i kreira kopiju u formatu koji navedete.

 1. Zatvorite Access datoteku. Ako je datoteka na više korisnika Access baze podataka koja se nalazi na serveru ili u deljenoj fascikli, uverite se da niko drugi nije otvorio.

 2. Pokrenite Access 2010.

 3. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 4. Potražite lokaciju datoteke koju želite da konvertujete, a zatim kliknite dvaput na nju da biste je otvorili.

  Ako se pojavi dijalog Poboljšanje baze podataka , vas pita da li želite da poboljšate bazu podataka, kliknite na dugme ne.

 5. Ako obrazac otvori kad pokrenete bazu podataka, zatvorite obrazac.

 6. Na kartici datoteka izaberite stavku Sačuvaj bazu podataka kao.

 7. U dijalogu Sačuvaj kao otkucajte ime za novu bazu podataka.

  Napomena: Ukoliko ćete sačuvati novu bazu podataka na drugoj lokaciji, njeno ime mora biti drugačiji od originalne baze podataka. U svakom slučaju, obično najbolje je da koristite drugo ime, tako da možete lako da razlikujete izložene baze podataka i pozadinsku bazu podataka. Međutim, ako konvertujete u programu Access 2007 format, sa oznakom tipa datoteke se menja iz .mdb u .accdb, tako da možete da koristite isto ime datoteke.

 8. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Korak 2: Razdeljivanje kopiju baze podataka i koristite originalnu datoteku kao pozadinsku bazu podataka

Razdeljivanje konvertovani baze podataka pomoću sledeće procedure:

 • Na kartici Alatke baze podataka , u grupi Premeštanje podataka kliknite na dugme Access baze podataka. Slika dugmeta

 • U dijalogu Razdelnik baze podataka , kliknite na dugme razdeljene baze podataka.

  Možete da napravite rezervne kopije ako želite, ali i samo ponovo napravite kopiju pomoću originalne baze podataka.

 • Otkucajte ime za pozadinsku bazu podataka, a zatim kliknite na dugme Razdeli.

Vrh stranice

Korak 3: Povezivanje nove izložene originalnom bazom podataka

 1. Brisanje pozadinsku bazu podataka koju alatku Razdelnik baze podataka kreirane – koji se računa da ne izbrišete originalnu datoteku.

 2. Povezivanje nove izložene baze podataka sa tabelama u originalnoj bazi podataka: na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz & vezu , kliknite na dugme Menadžer za povezane tabele. Slika dugmeta

 3. Izaberite stavku Izaberi sve, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu uvek Upitaj za novu lokaciju .

 4. Kliknite na dugme u redu, pronađite bazu podataka starije verzije i kliknite dvaput na nju.

  Ako sve bude u redu, Access prikazuje poruku koja navodi da su sve izabrane povezane tabele uspešno osvežene.

Sada možete da poboljšate novi izložene baze podataka za podršku nove funkcije za korisnike koji su novija verzija programa Access. Korisnici koji imaju prethodne verzije možete nastaviti da koristite bazu podataka iz prethodne verzije.

Vrh stranice

Korišćenje izloženi-potporni/pozadinske aplikacije u više verzija programa Access

Ako Access baze podataka je već front-end/back-end aplikacija, možete da konvertujete izloženu aplikaciju u novi format datoteke. Nema promene su neophodne za pozadinsku bazu podataka.

Sledeća procedura vam pokazuje kako da koristite komandu Sačuvaj bazu podataka kao da biste konvertovali izložene baze podataka na bilo koji od tri najnovija formata: Access 2000, Access 2002-2003 ili Access 2007. Ova komanda čuva originalnu bazu podataka u originalnom formatu i kreira kopiju u formatu koji navedete.

 1. Zatvorite izložene baze podataka. Ako je datoteka na više korisnika Access baze podataka koja se nalazi na serveru ili u deljenoj fascikli, uverite se da niko drugi nije otvorio.

 2. Pokrenite Access 2010.

 3. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 4. Potražite lokaciju na izložene baze podataka, a zatim kliknite dvaput na nju da biste je otvorili.

  Ako se pojavi dijalog Poboljšanje baze podataka , vas pita da li želite da poboljšate bazu podataka, kliknite na dugme ne.

 5. Ako se pojavi obrazac kada otvorite bazu podataka, zatvorite obrazac.

 6. Na kartici datoteka izaberite stavku Sačuvaj bazu podataka kao.

 7. U dijalogu Sačuvaj kao otkucajte ime za novu bazu podataka.

 8. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Sada možete da poboljšate novi izložene baze podataka za podršku nove funkcije.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×