Osnovni zadaci u poređenju unakrsnih tabela

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da imate dve Excel radne sveske ili dve verzije iste radne sveske i želite da ih uporedite. Ili pak želite da utvrdite potencijalne probleme kao što su ručno uneti (a ne izračunati) zbirovi ili neispravne formule. Ako imate Microsoft Office Professional Plus 2013, možete da koristite Microsoft poređenje unakrsnih tabela da biste napravili izveštaj o otkrivenim razlikama i promenama.

Važno:  Poređenje unakrsnih tabela dostupno je samo u sistemu Office Professional Plus 2013 ili Office 365 ProPlus.

Otvaranje poređenja unakrsnih tabela

Operativni sistem Windows 7    U meniju Start operativnog sistema Windows, unutar fascikle Office 2013 alatke kliknite na Poređenje unakrsnih tabela.

Operativni sistem Windows 8    Na ekranu Početak kliknite na Poređenje unakrsnih tabela. Ako ne vidite pločicu Poređenje unakrsnih tabela, počnite da kucate reči poređenje unakrsnih tabela pa zatim izaberite pločicu tog programskog dodatka.

Pored programskog dodatka „Poređenje unakrsnih tabela“ postoji i pomoćni program za Access – Microsoft poređenje baza podataka. On takođe zahteva Office Professional Plus 2013. (U operativnom sistemu Windows 8, otkucajte reči poređenje baza podataka kako biste pronašli taj program.)

Poređenje dve Excel radne sveske

 1. Izaberite stavke Početak > Uporedi datoteke.

  Poređenje datoteka

  Pojaviće se dijalog Poređenje datoteka.

 2. Kliknite na ikonu plave fascikle pored polja Poređenje da biste potražili lokaciju starije verzije radne sveske. Pored datoteka sačuvanih na računaru ili na mreži, možete da unesete veb adresu za sajt na kom su radne sveske sačuvane.

Komanda „Poređenje datoteka“

 1. Kliknite na ikonu zelene fascikle pored polja Sa da biste potražili lokaciju radne sveske koju želite da uporedite sa starijom verzijom, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Savet:  Možete da uporedite dve datoteke sa istim imenom ako su sačuvane u različitim fasciklama.

 2. U levom oknu odaberite opcije koje želite da vidite u rezultatima poređenja radnih svezaka, tako što ćete potvrditi ili opozvati izbor opcija kao što su Formule, Makroi ili Format ćelije. Ili jednostavno odaberite opciju Izaberi sve.

Opcije poređenja unakrsnih tabela

 1. Kliknite na dugme U redu da biste pokrenuli poređenje.

Ako dobijete poruku „Nije moguće otvoriti radnu svesku“, to možda znači da je radna sveska zaštićena lozinkom. Kliknite na dugme U redu, a zatim unesite lozinku za radnu svesku. Saznajte više o tome kako lozinke i poređenje unakrsnih tabela funkcionišu zajedno.

Rezultati poređenja pojavljuju se u koordinatnoj mreži sa dva okna. Radna sveska sa leve strane odgovara odabranoj datoteci „Poređenje“ (obično starija radna sveska), a radna sveska sa desne strane odgovara datoteci „Sa“ (obično novija radna sveska). Detalji se pojavljuju u oknu ispod te dve koordinatne mreže. Promene su markirane bojama u zavisnosti od vrste promene.

Razumevanje rezultata

 • Uporedna koordinatna mreža prikazuje poređenje radnog lista za svaku datoteku sa radnim listom u drugoj datoteci. Ako postoji više radnih listova, oni će postati dostupni ako na horizontalnoj traci za pomeranje kliknete na dugmad „Napred“ i „Nazad“.

  Napomena: Radni list se upoređuje i prikazuje u rezultatima čak i ako je skriven.

 • Razlike se ističu pomoću boje popune ćelije ili boje fonta teksta u zavisnosti od tipa razlike. Na primer, ćelije sa „unetim vrednostima“ (ćelije bez formula) oblikovane su pomoću zelene boje popune u uporednoj koordinatnoj mreži i zelenog fonta na listi rezultata u oknu. U donjem levom oknu nalazi se legenda koja prikazuje šta boje znače.

Rezultati upoređivanja dve verzije radne sveske

U primeru koji je ovde prikazan, rezultati za 4. kvartal u starijoj verziji nisu bili konačni. Najnovija verzija radne sveske sadrži konačne brojke za 4. kvartal u koloni „E“.

U rezultatima poređenja, ćelije E2:E5 u obe verzije imaju zelenu popunu, što znači da je došlo do promene u unetoj vrednosti. Pošto su se te vrednosti promenile, promenio se i izračunati rezultat u koloni „Godišnji prihod do ovog datuma“ – ćelije F2:F4 i E6:F6 imaju plavozelenu popunu, što znači da je došlo do promene u izračunatoj vrednosti.

Takođe se promenio izračunati rezultat u ćeliji F5, ali je najvažniji razlog za to što je formula u starijoj verziji bila netačna (sabrala je samo ćelije B5:D5, preskočivši vrednost za 4. kvartal). Formula u ćeliji F5 ispravljena je tokom ažuriranja radne sveske, pa ona sad glasi =SUM(B5:E5).

 • Ako su ćelije previše uske za prikazivanje sadržaja ćelije, izaberite stavku Promeni veličinu ćelija da se uklope.

Promena veličine

Programski dodatak „Kontrola unakrsne tabele“ za Excel

Pored funkcija poređenja programskog dodatka „Poređenje unakrsnih tabela“, Excel 2013 ima i programski dodatak „Kontrola unakrsne tabele“ koji možete da uključite kako bi vam postala dostupna kartica „Kontrola“. Na kartici „Kontrola“ možete da analizirate radnu svesku, pogledate relacije između ćelija, radnih listova i drugih radnih svezaka, kao i da obrišete suvišno oblikovanje sa radnog lista. Ako ste u programu Excel otvorili dve radne sveske koje želite da uporedite, možete da pokrenete poređenje unakrsnih tabela pomoću komande „Uporedi datoteke“.

Ako u programu Excel 2013 ne vidite karticu „Kontrola“, pogledajte članak Uključivanje programskog dodatka „Kontrola unakrsne tabele“. Da biste saznali više o alatkama u programskom dodatku „Kontrola unakrsne tabele“, pročitajte članak Moguće radnje sa programskim dodatkom „Kontrola unakrsne tabele“.

Sledeći koraci

Ako imate Excel radne sveske ili Access baze podataka koje su neophodne vašoj organizaciji, uzmite u obzir instaliranje alatki za upravljanje unakrsnim tabelama i bazama podataka korporacije Microsoft. Microsoft server za nadgledanje i upravljanje sadržajem obezbeđuje moćne funkcije za upravljanje promenama za Excel i Access datoteke i ima svoj dodatak Microsoft server za otkrivanje i procenu rizika koji pruža funkcije za zalihe i analizu. Ovi serveri za cilj imaju da vam pomognu da smanjite rizik kojem ste izloženi prilikom korišćenja alatki u programima Excel i Access koje su razvili krajnji korisnici.

Takođe pogledajte Pregled sistema poređenja unakrsnih tabela.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×