Osnove animacije za prezentaciju

Animacija vam može pomoći da Microsoft PowerPoint 2010 prezentaciju učinite dinamičnijom i da se vaše informacije bolje zapamte. Najčešći tipovi efekata animacija uključuju ulaze i izlaze. Takođe možete dodati zvuk da biste povećali intenzitet efekata animacije. Da biste efekat animacije primenili na SmartArt, pogledajte članak Animiranje SmartArt grafike.

Savet:  Mnogi stručnjaci za prezentacije preporučuju umereno korišćenje animacija i zvučnih efekata. Animacija može biti korisna da prezentaciju učinite dinamičnijom i da naglasite poente, ali previše animacije može da odvlači pažnju. Nemojte dozvoliti da animacija i zvuk odvlače pažnju od onoga što pričate.

U ovom članku

Primena ulaznih i izlaznih efekata animacije

Primena zvučnih efekata na animirani tekst i objekte

Primena putanje kretanja na tekst ili objekat

Primena ulaznih i izlaznih efekata animacije

Pogledajte ovu kratku video demonstraciju o dodavanju ulaznih i izlaznih efekata animacije. Primenjene animacije predstavljaju primere – istu proceduru možete koristiti da biste svaku dostupnu animaciju primenili na tekst ili objekte.

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

Da biste animaciju dodali u tekst ili objekat, uradite sledeće:

 1. Izaberite tekst ili objekat koji želite da animirate

 2. Na kartici Animacije, u grupi Animacija iz galerije izaberite efekat animacije. Kliknite na strelicu Još da biste videli još opcija.

  Napomena:  U galeriji su ikone ulaznih efekata zelene, ikone efekata za naglašavanje su žute, a ikone izlaznih efekata su crvene.

 3. Da biste promenili način animiranja izabranog teksta, izaberite stavku Opcije efekata i izaberite radnju koju želite da animacija izvršava.

  Napomena:  Ne nude svi efekti animacije isti izbor opcija efekata.

 4. Da biste podesili vreme efekata, na kartici Animacije koristite komande u grupi Podešavanje vremena. Više informacija potražite i u članku Podešavanje vremena animacije ili opcija efekata.

Vrh stranice

Primena zvučnih efekata na animirani tekst i objekte

Animirani tekst ili objekte možete dodatno naglasiti primenom zvučnih efekata.

Da biste dodali zvuk u animirani tekst ili objekat, uradite sledeće:

 1. Na kartici Animacije, u grupiNapredna animacija izaberite okno za animaciju. Okno za animaciju se otvara pored okna radnog prostora i prikazuje redosled, tip i trajanje efekata animacije primenjenih na tekst ili objekte na slajdu.

 2. Pronađite efekat u koji želite da dodate zvuk, kliknite na strelicu nadole i izaberite stavku Opcije efekata.
  Okno za animacije, dodavanje opcija efekata u efekat

  Napomena: Dijalog Opcije efekata prikazuje različite opcije u zavisnosti od izabranog tipa animacije.

 3. Na karticiEfekat, u okviruPoboljšanja, u poljuZvukkliknite na strelicu da biste otvorili listu i uradite nešto od sledećeg:

  • Sa liste izaberite zvuk i kliknite na dugme U redu.

  • Da biste dodali zvuk iz datoteke, izaberite stavku Drugi zvuksa liste, pronađite zvučnu datoteku koju želite da koristite i kliknite na dugme Otvori.

   Na kartici „Efekti“ sa liste izaberite zvuk
   Kada kliknete na dugme U redu ili „Otvori“, slajd reprodukuje pregled animacije sa dodatim zvukom. Da biste promenili jačinu zvuka pregleda, izaberite stavku Zvuk „Zvuk“ u polju „Opcije efekata animacije“ i pomerite klizač nagore ili nadole. Da biste isključili zvuk pregleda, potvrdite izbor u polju za potvrdu Privremeno isključi.

 4. Ponovite za svaki deo teksta u koji želite da dodate zvučni efekat.

 5. Da biste pregledali svu animaciju i zvukove primenjene na slajd, u oknu za animaciju kliknite na dugme Reprodukuj.

Vrh stranice

Primena putanje kretanja na tekst ili objekat

Na tekst ili objekat možete dodati složenije ili prilagođene pokrete animacije. Pogledajte ovu kratku demonstraciju da biste videli neke primere.

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.
 1. Izaberite objekat ili tekst na koji želite da dodate putanju kretanja. Putanja koju primenite praćena je centrom objekta ili delom teksta.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Animacije, u okviru Putanje kretanja uradite nešto od sledećeg:

 3. Izaberite stavkuLinije, Lukovi, Okreti, ObliciiliPetlje. Odabrana putanja se pojavljuje kao tačkasta linija na izabranom objektu ili objektu teksta.
  Zelena strelica ukazuje na početak putanje, a crvena strelica ukazuje na njen završetak.

 4. Izaberite stavku Prilagođena putanja. Kada izaberete gde želite da putanja počinje, pokazivač postaje pero Olovka kojom se crtaju tabele .
  Crtanje putanje povezanih pravih linija    Kliknite gde želite da putanja kretanja počinje. Pomerite pokazivač i kliknite gde želite da se putanja završava. Nacrtajte sledeću povezanu liniju tako što ćete kliknuti gde želite da se ona završi. Kliknite dvaput na poslednju krajnju tačku kretanja.
  Crtanje nepravilne putanje    Kliknite gde želite da kretanje počinje. Zadržite levi taster miša i pomerite pokazivač na putanju koju želite da putanja kretanja prati. Kliknite dvaput na poslednju krajnju tačku kretanja.

 5. Da biste videli kompletnu animaciju i zvuk za slajd, na kartici Animacije, u grupi Pregled kliknite na dugme Pregled.

  Napomene: 

  • Da biste pomerili celu putanju kretanja, kliknite na nju da biste pokazivač pretvorili u četvorostranu strelicu Pokazivač programa Excel za premeštanje , a zatim prevucite putanju kretanja gde želite.

  • Putanje Oblici i Petlje su zatvorene, što znači da se objekat vraća na početnu tačku. Da biste se vratili na početnu tačku sa otvorenom putanjom, kao što je Linije , Lukovi , Okreti ili Prilagođena putanja , kliknite desnim tasterom miša na putanju i izaberite stavku Zatvori putanju . Linearna putanja se dodaje od prethodne krajnje tačke do početne tačke.

  • Da biste promenili oblik putanje kretanja, kliknite desnim tasterom miša na putanju i izaberite stavku Uredi tačke . Crni regulatori u obliku kvadrata pojavljuju se na putanji – prevucite jedan od regulatora da biste premestili taj deo putanje.

  • Svaki deo putanje, uključujući početnu ili krajnju tačku, može se pomerati izvan slajda

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×