Mac
OneDrive za Mac – najčešća pitanja

OneDrive za Mac – najčešća pitanja

Evo odgovora na neka od najčešće postavljanih pitanja o aplikaciji OneDrive za Mac. Preuzmite besplatnu aplikaciju.

Pogledajte sistemske zahteve za OneDrive. Preuzimanje aplikacije znači da prihvatate Microsoft ugovor o pružanju usluga i izjavu o privatnosti. Ovaj softver takođe može automatski preuzeti i instalirati ispravke.

Napomena: Znamo da neki korisnici operativnog sistema Mac ne mogu da pokrenu aplikaciju OneDrive i nailaze na grešku „OneDrive je neočekivano prekinut“. Možete da ažurirate Mac OS na Mojave 10.14 ili da preuzmete i instalirate najnoviju verziju usluge OneDrive za Mac sa sajta Mac App Store. Ako imate samostalnu instalaciju usluge OneDrive, možete da koristite ovu vezu da biste preuzeli i instalirali ispravku.

Čemu služi fascikla OneDrive?

Kad instalirate aplikaciju OneDrive za Mac, kopija usluge OneDrive se preuzima na Mac i smešta u fasciklu OneDrive. Ta fascikla se sinhronizuje sa uslugom OneDrive. Ako dodate, izmenite ili izbrišete datoteku ili fasciklu na veb lokaciji OneDrive, ta datoteka ili fascikla se dodaje, menja ili briše u OneDrive fascikli i obrnuto.

Da biste datoteke automatski otpremili u OneDrive, samo ih kopirajte ili premestite u fasciklu OneDrive pomoću funkcije Finder ili ih sačuvajte u fascikli OneDrive iz aplikacije. Datoteke koje otpremate na ovaj način mogu da budu veličine do 20 GB. Ako ste aplikaciju OneDrive instalirali na drugim računarima, datoteke se automatski dodaju u fascikle OneDrive i na njima.

Finder možete da koristite i da biste preimenovali i brisali datoteke, pravili nove fascikle i premeštali datoteke u fascikli OneDrive. Promene se automatski odražavaju u usluzi OneDrive i na drugim računarima na kojima je instalirana aplikacija OneDrive.

Saveti: 

  • Da biste rotirali fotografije u usluzi OneDrive, otvorite ih u programu „Pregled“, rotirajte ih, a zatim sačuvajte. Fotografije se automatski otpremaju u OneDrive.

  • Ako koristite mnogo prostora za skladištenje u usluzi OneDrive, preuzimanje svih datoteka može da potraje kada prvi put instalirate aplikaciju OneDrive. Savete za maksimizovanje brzine prenosa pronaći ćete u članku Maksimizovanje brzine otpremanja i preuzimanja.

Moram li da instaliram aplikaciju OneDrive na svim računarima?

Ne. Ako ne želite da držite na računaru sve datoteke iz usluge OneDrive, i dalje možete da radite sa uslugom OneDrive na tom računaru tako što ćete otići na lokaciju OneDrive.

Zašto moram da potvrdim fasciklu OneDrive na Mac računaru?

OneDrive prati preporuke preduzeća Apple da Mac OS X aplikacije imaju sandbox okruženje. Kada se koristi sandbox okruženje, aplikacija OneDrive pristupa na Mac računaru samo datotekama koje su joj potrebne. To znači da od vas moramo zatražiti da potvrdite lokaciju fascikle OneDrive. Ako izaberete bilo koju fasciklu koja nije vaša trenutna OneDrive fascikla, moraćete ponovo da prođete podešavanje i preuzmete sadržaj usluge OneDrive. Da biste saznali više o sandbox okruženju za aplikacije, pretražite veb lokaciju preduzeća Apple.

Kako mogu da prikažem ili sakrijem ikonu aplikacije OneDrive u pristaništu?

Ikona aplikacije OneDrive podrazumevano je skrivena. Da biste je prikazali u pristaništu, kliknite da opozovete izbor u polju za potvrdu Sakrij ikonu u pristaništu.

Mogu li da izaberem fascikle u usluzi OneDrive koje ne želim da sinhronizujem sa Mac računarom?

Možete. Kad prvi put podesite OneDrive, izaberite stavku Izbor fascikli za sinhronizaciju. Ako to niste uradili kad ste podešavali OneDrive, uradite u željenim postavkama:

  1. Kliknite na ikonu OneDrive na traci sa menijima.

  2. Izaberite stavku Željene postavke, karticu Odaberi fascikle, a zatim stavku Odaberi fascikle.

Za svaku fasciklu možete odabrati da se sinhronizuje sve što se u njoj nalazi, pojedinačne fascikle unutar te fascikle, kao i datoteke koje se ne nalaze ni u jednoj potfascikli unutar te fascikle. Ako odaberete da sinhronizujete samo pojedine stavke, nove stavke koje dodajete u fasciklu OneDrive na Mac računaru sinhronizuju se sa uslugom OneDrive, ali stavke koje dodajete u OneDrive sa veb lokacije ili drugih uređaja sinhronizuju se sa Mac računarom samo ako su u fasciklama koje ste odabrali da se sinhronizuju. Ako odaberete da zaustavite sinhronizovanje fascikli na Mac računaru, one će biti izbrisane iz fascikle OneDrive na tom računaru, ali će ostati u usluzi OneDrive.

Savet: Ne možete odabrati pojedinačne datoteke koje želite da sinhronizujete i ne možete odabrati da sinhronizujete datoteke ili fascikle koje se dele sa vama.

Mogu li da promenim ime ili lokaciju fascikle OneDrive?

Ne, trenutno to ne možete da uradite. Ako upotrebite Finder da preimenujete fasciklu OneDrive ili je premestite, OneDrive će prestati da radi.

Mogu li da upotrebim OneDrive da dođem do datoteka i fascikli na Mac računaru koje nisu sačuvane u fascikli OneDrive?

Ne, funkcija dobavljanja datoteka je dostupna samo na PC računarima. To takođe znači da ne možete da strimujete video datoteke koje se nalaze na Mac računaru preko OneDrive veb lokacije.

Mogu li da promenim nalog koji koristim sa uslugom OneDrive?

Možete da promenite nalog koji koristite sa uslugom OneDrive, ali ne možete da koristite fasciklu sa više naloga istovremeno. Da biste promenili nalog koji koristite sa uslugom OneDrive, iz trake sa menijima odaberite stavku Odjavi se.

Mogu li da oporavim datoteke ili fascikle koje sam izbrisao?

Datoteke koje ste izbrisali iz fascikle OneDrive na Mac računaru potražite u smeću.

Kako da deinstaliram aplikaciju OneDrive?

Jednostavno prevucite aplikaciju OneDrive u smeće.

Kako da uspostavim početne vrednosti aplikacije OneDrive?

  1. Napustite OneDrive. (Izaberite ikonu oblaka sa gornje palete, a zatim stavke PostavkeNapusti OneDrive.)

  2. Pronađite stavku OneDrive u fascikli Aplikacije.

  3. Kliknite desnim tasterom miša na OneDrive i izaberite stavku Prikaži sadržaj paketa.

  4. Idite na fasciklu Sadržaj > Resursi.

  5. Kliknite dvaput na komandu ResetOneDriveApp.command (ili ResetOneDriveAppStandalone.command ako koristite samostalnu aplikaciju).

  6. Pokrenite OneDrive i dovršite proces instaliranja.

Napomena: Proverite da li koristite ažuriranu verziju aplikacije OneDrive. Neke novije verzije aplikacije nemaju komande za uspostavljanje početnih vrednosti. U tom slučaju staru aplikaciju prevucite u „Trash“, a zatim instalirajte najnoviju aplikaciju OneDrive.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Posetite OneDrive centar pomoći.

Potražite pomoć tako što ćete poslati e-poruku timu podrške za OneDrive. U OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje prodrmajte uređaj da biste dobili pomoć ili delili povratne informacije o usluzi OneDrive.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×