Omogućavanje kontrolisane navigacije za sajt u sistemu SharePoint

Omogućavanje kontrolisane navigacije za sajt u sistemu SharePoint

U sistemu SharePoint možete da odaberete dve metode navigacije: strukturnu navigaciju ili kontrolisanu navigaciju kada omogućite funkciju za objavljivanje na klasičnom SharePoint sajtu iskustva. Strukturna navigacija se bazira na strukturi lokacija. Kontrolisana navigacija se zasniva na skupovima termina.

Kontrolisana navigacija omogućava vam da definišete i održavate navigaciju sajta pomoću skupova termina. Uz kontrolisanu navigaciju, nije to lokacija sadržaja koji definiše gde će se sadržaj na navigaciji pojaviti, ali kako se sadržaj označavaju uslovima iz skupa termina. Kontrolisana navigacija kreira prijateljske URL adrese. Kontrolisana navigacija može da pomogne i u kreiranju prijateljskih URL adresa. Da biste koristili i prilagodili strukturalne navigacije, pogledajte članak Prilagođavanje navigacije na SharePoint lokaciji.

Napomene: 

 • Plan navigacije mega menija nije podržan pomoću kontrolisane navigacije.

 • Ako ste koristili predložak kolekcije portala za objavljivanje da biste kreirali kolekciju lokacija, ne morate da uradite ovu proceduru. Kontrolisana navigacija je podrazumevano omogućena za objavljivanje portala .

Pre nego što počnete

Pre nego što omogućite kontrolisanu navigaciju, uverite se da je:

Omogućavanje kontrolisane navigacije za sajt

 1. Iz postavke Mali zupčanik „Postavke“ koji je zauzeo mesto postavki lokacije. izaberite stavku Postavke lokacije.

 2. Na stranici Postavke sajta , u odeljku izgled i doživljaj izaberite stavku Navigacija.

  Postavke izgleda i osecaju sa izabranom navigacijom
 3. Na stranici Postavke navigacije , u odeljku Globalna navigacija izaberite stavku kontrolisana navigacija: stavke navigacije će biti predstavljene pomoću skupa kontrolisanih metapodataka.

  Globalne postavke navigacije sa izabranom kontrolisanom navigacijom
 4. U trenutnom odeljku za navigaciju izaberite stavku kontrolisana navigacija: stavke navigacije će biti predstavljene korišćenjem skupa kontrolisanih metapodataka.

  Trenutni odeljak za navigaciju sa izabranom kontrolisanom navigacijom
 5. U odeljku kontrolisana navigacija: Izaberite skup termina koji ćete koristiti da biste naveli navigaciju sajta.

  Izbor skupa termina
 6. Izaberite stavku U redu.

  Prikaži opciju Sakrij traku sa izabranom stavkom "u redu"

O kontrolisanom navigaciji

Kontrolisana navigacija omogućava vam da definišete i održavate navigaciju sajta pomoću skupova termina. Uz kontrolisanu navigaciju, nije to lokacija sadržaja koji definiše gde će se sadržaj na navigaciji pojaviti, ali kako se sadržaj označavaju uslovima iz skupa termina. Na primer, u prethodnim verzijama sistema SharePoint, ako želite da dodate novu stranicu u okviru "Osnovni podaci o našem preduzeću", morali ste da dodate tu stranicu u ogranak "o našem preduzeću" u okviru sadržaja. Uz kontrolisanu navigaciju, možete da dodate stranicu na granu koja vam najviše odgovara. Ako označite tu stranicu tačkom i pomoću Veb segmenata pretrage, pojaviće se na ispravnom mestu u navigaciji. Da biste saznali više o skupovima termina, pogledajte članak Kreiranje termina i upravljanje uslovima u skupu termina.

Kontrolisana navigacija kreira prijateljske URL adrese. U prethodnim verzijama sistema SharePoint, URL stranica na stranici sadrži referenca za biblioteku stranica i sve fascikle u okviru te biblioteke, na primer: http://www.contoso.com/pages/Products/cameras/Camera-Accessories.aspx. Uz kontrolisanu navigaciju, URL adrese se zasnivaju na uslovima u skupu termina koji pokreće navigaciju vaše sajta, na primer: http://www.contoso.com/cameras/Camera-Accessories.

U scenariju u objavljivanju sa višim lokacijom (dostupno samo u sistemu SharePoint Server 2016 ili SharePoint online), uobičajeno je da lokacija za objavljivanje koristi kontrolisanu navigaciju. Sledeći primer pokazuje kako se prijateljska URL adresa stranice gradi iz termina "termini".

Managed navigation and friendly URL

Napomena: Skup termina kreiran u sistemu SharePoint centar administracije može da upravlja samo kontrolisanom navigacijom za jednu stranicu unutar zakupca. Skup termina kreiran u kolekciji lokacija može da upravlja samo kompletnom navigacijom za jednu stranicu u okviru te kolekcije lokacija. Da biste saznali kako da isplanirate skup termina, pogledajte članak Planiranje skupova termina za navigaciju u sistemu SharePoint.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×