Omogućavanje i konfigurisanje kreiranja verzija za SharePoint biblioteku

Jedna od mnogih odluka koje morate doneti prilikom podešavanja SharePoint biblioteke tiče se kreiranja verzija. Želite li da zadržite različite verzije svake stavke ili datoteke prilikom svakog uređivanja? Ako je tako, koliko verzija? Želite li da pratite samo glavne verzije ili i glavne verzije i međuverzije? Želite li da svi korisnici lokacije vide sve radne verzije ili bi one trebalo da budu vidljive samo za autora i osobe sa dozvolama „Dizajn“ ili „Puna kontrola“? Odluke koje donosite u svim ovim slučajevima zavise od tipa i važnosti stavki i datoteka u bibliotekama, namene svake stavke ili datoteke, potreba grupe korisnika i nivoa bezbednosti koji morate održati.

U ovom članku

Zašto treba omogućiti kreiranje verzija?

Postavke kreiranja verzija – način funkcionisanja

Omogućavanje kreiranja verzija u SharePoint biblioteci

Uklanjanje kreiranja verzija iz SharePoint biblioteke

Zašto treba omogućiti kreiranje verzija?

Kada je kreiranje verzija omogućeno u SharePoint bibliotekama, možete da pratite razvoj informacija i upravljate njime. Možete pogledati starije verzije i oporaviti ih po potrebi. To je vrlo korisno ako se, na primer, datoteka ošteti ili osobe shvate da su starije verzije datoteke možda tačnije od novijih. Neke organizacije zadržavaju veći broj verzija svojih datoteka iz pravnih razloga ili u svrhu nadgledanja. Kreiranje verzija je podrazumevano isključeno. Da biste uključili kreiranje verzija i primenili odluke u vezi sa njim, morate imati dozvole „Puna kontrola“ ili „Dizajn“.

Možda ćete takođe želeti da pratite i glavne verzije i međuverzije datoteke. Ovo je korisno ako, na primer, želite da vidite kako se razvija pravno mišljenje ili koja ideja leži iza programa koji je trenutno u razvoju. Glavna verzija može da ukaže na to da je dokument spreman za pregled od strane širokog kruga korisnika, dok međuverzija (radna verzija) predstavlja rad koji je u toku nije još spreman za širenje.

Glavna verzija je ona verzija koja je znatno promenjena u odnosu na poslednju glavnu verziju i identifikuje se celim brojem kao što je 2.0. Glavne verzije su obično vidljive svim osobama koje imaju pristup biblioteci. Međuverzija je ona verzija u kojoj su izvršene samo neznatne promene u odnosu na poslednju glavnu verziju. Identifikuje se decimalnim brojem kao što je 2.1. Međuverzije su uopšteno vidljive samo osobama koje izvršavaju promene i osobama koje imaju dozvolu „Puna kontrola“ ili „Dizajn“. Međutim, biblioteku možete podesiti tako da omogućite svim korisnicima lokacije da vide sve dostupne radne verzije.

Napomena: Glavne verzije i međuverzije dostupne su samo za biblioteke, ne i za liste.

Vrh stranice

Postavke kreiranja verzija – način funkcionisanja

Dijalog Postavke kreiranja verzija sadrži četiri glavna odeljka od kojih neki nisu u striktnoj vezi sa kreiranjem verzija. Svaki odeljak zahteva donošenje odluka prilikom podešavanja biblioteke. Naravno, ako imate neophodne dozvole, postavke možete promeniti kasnije.

Izbor

Uticaj

Bez kreiranja verzija

Korisnicima lokacije dostupna je samo trenutna verzija stavke ili datoteke. Ovo je podrazumevana postavka.

Kreiraj glavne verzije

Verzije se kreiraju i zadržavaju za svaku glavnu verziju. Međuverzije se ne kreiraju i ne održavaju.

Kreiraj glavne verzije i međuverzije (radne verzije)

I glavne verzije i međuverzije se kreiraju i prate pri prijavljivanju datoteke. Osoba koja radi na datoteci pri prijavljivanju mora da ukaže na to da li je u pitanju glavna verzija ili međuverzija.

Zadrži određeni broj glavnih verzija

Ako je potvrđen izbor u polju za potvrdu ove opcionalne postavke, broj ispod nje ukazuje na broj glavnih verzija koje se zadržavaju u biblioteci. Ako je taj broj na primer 25, najstarija verzija se briše prilikom kreiranja 26-e verzije. Tada su dostupne samo verzije 2-26. Bibliotekom možete jednostavnije upravljati ako sprečite povećavanje broja verzija. Međutim, ako je važno da se zadrži svaka verzija ili veći broj verzija, primenite veoma visoku vrednost za ograničenje ili uopšte nemojte primenjivati ograničenje.

Zadrži radne verzije za sledeći broj glavnih verzija

Ako je ova opcionalna postavka izabrana, broj u polju utvrđuje koliko se radnih verzija zadržava. Na primer, možda ćete odlučiti da zadržite 25 glavnih verzija, ali potrebne su vam radne verzije samo za poslednjih pet glavnih verzija. Osim ako imate pravni ili neki drugi specijalni zahtev, verovatno nema potrebe da zadržavate sve radne verzije za sve glavne verzije.

 • Odeljak „Bezbednost radnih verzija stavki“   . Ovaj odeljak koristite da biste utvrdili koje osobe bi trebalo da vide radne verzije u biblioteci. Svakom korisniku koji ima dozvole za čitanje biblioteke možete omogućiti da ih vidi ili možete ograničiti prikaz samo na one korisnike koji mogu da uređuju stavke ili samo na autora stavke i osobe koje mogu da odobre stavke. Ako odaberete da ograničite prikaz, samo naznačeni korisnici mogu videti međuverzije (radne verzije). Ostali korisnici vide samo glavne verzije.

 • Odeljak „Zahtev za odjavljivanjem“   . Ovaj odeljak koristite da biste naveli da li korisnici moraju da odjave datoteke da bi mogli da izvrše promene u njima. Više informacija potražite u članku Zahtev za odjavljivanjem datoteka u SharePoint biblioteci.

Vrh stranice

Omogućavanje kreiranja verzija u SharePoint biblioteci

 1. Pronađite biblioteku u kojoj planirate da radite. Ako se ime biblioteke ne pojavljuje u oknu za brzo pokretanje, kliknite na dugme Sadržaj cele lokacije, a zatim izaberite ime biblioteke.

 2. Na traci, u grupi Alatke za biblioteke izaberite karticu Biblioteka.

 3. Izaberite stavku Postavke biblioteke Dugme „Postavke biblioteke“ na traci biblioteke sistema SharePoint Foundation .

 4. Na stranici Postavke biblioteke, u okviru Opšte postavke izaberite stavku Postavke kreiranja verzija. Otvara se dijalog Postavke kreiranja verzija.

 5. U odeljku Istorija verzija dokumenta izaberite jednu od sledećih opcija:

  • Kreiraj glavne verzije – ako izaberete ovo, možete ograničiti broj glavnih verzija.

  • Kreiraj glavne verzije i međuverzije (radne verzije) – ako izaberete ovo, možete ograničiti i broj glavnih verzija i broj verzija za koje želite da zadržite radne verzije.

 6. Opcionalno: ograničite broj verzija koje želite da zadržite.

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Zadrži sledeći broj glavnih verzija ako želite da ograničite broj verzija koje se zadržavaju u biblioteci. U suprotnom, nemojte da potvrdite izbor. U polje neposredno ispod polja za potvrdu unesite broj verzija koje želite da zadržite.

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Zadrži radne verzije za sledeći broj glavnih verzija ako želite da ograničite broj radnih verzija koje se zadržavaju. Ova opcija je dostupna samo kada je izabrana opcija Kreiraj glavne verzije i međuverzije (radne verzije). U polje neposredno ispod polja za potvrdu unesite broj verzija za koje želite da zadržite radne verzije.

 7. Opcionalno: utvrdite kojim korisnicima bi trebalo da bude omogućeno da vide radne verzije stavki u biblioteci dokumenata. U odeljku Bezbednost radnih verzija stavki izaberite neku od sledećih opcija.

  • Svi korisnici koji mogu da čitaju stavke. Izaberite ovu opciju da biste omogućili pristup svim osobama koje imaju dozvole za čitanje za lokaciju. Ova opcija je dostupna kada je u odeljku Istorija verzija dokumenta izabrana stavka Kreiraj glavne verzije i međuverzije (radne verzije).

  • Samo korisnici koji mogu da uređuju stavke. Izaberite ovu opciju da biste ograničili prikaz radnih verzija na osobe koje imaju dozvole za uređivanje. Ova opcija je dostupna kada je u odeljku Istorija verzija dokumenta izabrana stavka Kreiraj glavne verzije i međuverzije (radne verzije).

  • Samo korisnici koji mogu da odobre stavke (i autor stavke). Izaberite ovu opciju da biste ograničili prikaz na originalnog autora stavke i osobe koje imaju dozvole za odobrenje stavki u biblioteci. Ova opcija je dostupna kada je odeljak Odobrenje sadržaja postavljen na vrednost Da.

 8. Opcionalno: utvrdite da li želite da zahtevate odjavljivanje u ovoj biblioteci ili ne. Odjavljivanje se podrazumevano ne zahteva. Ako želite da promenite podrazumevanu vrednost, u odeljku Zahtev za odjavljivanjem izaberite stavku Da. Više informacija o zahtevu za odjavljivanjem potražite u članku Zahtev za odjavljivanjem datoteka u SharePoint biblioteci.

 9. Kliknite na dugme U redu da biste zatvorili dijalog i vratili se na stranicu Postavke biblioteke dokumenata.

Vrh stranice

Uklanjanje kreiranja verzija iz SharePoint biblioteke

Posle nekog vremena ćete možda utvrditi da kreiranje verzija nije zaista neophodno za vašu SharePoint biblioteku. Ako imate dozvole „Puna kontrola“ ili „Dizajn“, možete da uklonite kreiranje verzija iz biblioteke.

 1. Pronađite biblioteku u kojoj planirate da radite. Ako se ime biblioteke ne pojavljuje u oknu za brzo pokretanje, kliknite na dugme Sadržaj cele lokacije, a zatim izaberite ime biblioteke.

 2. Na traci, u grupi Alatke za biblioteke izaberite karticu Biblioteka.

 3. Izaberite stavku Postavke biblioteke Dugme „Postavke biblioteke“ na traci biblioteke sistema SharePoint Foundation .

 4. Na stranici Postavke biblioteke, u okviru Opšte postavke izaberite stavku Postavke kreiranja verzija.

 5. U dijalogu Postavke kreiranja verzija, u odeljku Istorija verzija dokumenta izaberite stavku Bez kreiranja verzija. Na ovaj način se uklanjaju sve stavke koje ste prethodno kreirali u ovom odeljku.

 6. Kliknite na dugme U redu da biste zatvorili dijalog i vratili se na stranicu Postavke biblioteke dokumenata.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×