Ograničavanje pristupa dokumentima pomoću usluge Information Rights Management u programu Word

Information Rights Management (IRM) vam pomaže da sprečite neovlašćene osobe da ih štampaju, prosleđuju ili kopiraju. Dozvole se skladište u dokumentu na kojem je administrator usluge IRM potvrdio identitet.

Pomoću usluge IRM u Office, možete da upravljate XML Paper Specification (. XPS) datotekama i sledećim tipovima datoteka programa Word:

 • Dokumenti    . doc

 • Documents    . docx

 • Dokument sa makroima    . docm

 • Template    . dot

 • Predložak   Template. dotx

 • Template. dotm sa makroima   

Konfigurisanje računara za korišćenje usluge IRM

Da biste koristili IRM u sistemu Office, minimalni potrebni softver je Windows Rights Management Services (RMS) klijent sa servisnim paketom 1 (SP1). RMS administrator može da konfiguriše IRM smernice specifične za preduzeće, koje definišu ko može da pristupi informacijama i koji nivo uređivanja je dozvoljen za e-poruku. Na primer, administrator preduzeća može da definiše predložak prava pod nazivom „Poverljivi podaci preduzeća” koji navodi da e-poruku koja koristi te smernice mogu da otvore samo korisnici unutar domena preduzeća.

Preuzimanje dozvola

Kada prvi put pokušate da otvorite dokument sa ograničenom dozvolom, morate da se povežete sa serverom za licenciranje da biste verifikovali akreditive i preuzeli upotrebu licence. Korisnička licenca definiše nivo pristupa koji imate za datoteku. Ovaj proces je neophodan za svaku datoteku koja ima ograničenu dozvolu. Drugim rečima, sadržaj sa ograničenom dozvolom nije moguće otvoriti bez korisničke licence. Preuzimanje dozvola zahteva da Office serveru za licenciranje pošalje akreditive, koji obuhvataju adresu e-pošte i informacije o pravima dozvole. Informacije koje se nalaze u dokumentu ne šalju se serveru za licenciranje.

Ograničavanje dozvole za sadržaj u datotekama

IRM vam omogućava da primenjujete ograničenja za osnove po korisniku, po datoteci ili po grupi (dozvole zasnovane na grupi zahtevaju Active Directory uslugu kataloga za proširenje grupe). Na primer, u dokumentu koji radi, on može da da Helenin pristup, ali ne i da ga promeni. Ranjit može da pruži Bobiju dozvolu da uređuje dokument. Ranjit takođe može da odluči da primenjuje petodnevni limit na pristup Helenin i Bobijevom dokumentu. 

Dozvola

 1. Sačuvajte dokument.

 2. Izaberite karticu datoteka .

 3. Izaberite stavku informacije, odaberite stavku Zaštiti dokument, pokažite na dugme Ograničavanje dozvole osobe, a zatim izaberite stavku ograničeni pristup.

 4. U dijalogu dozvole izaberite stavku ograniči dozvolu za ovaj dokument, a zatim dodelite željene nivoe pristupa za svakog korisnika.

  • Vaš izbor može biti ograničen ako je administrator postavio prilagođene smernice za dozvole koje pojedinci ne mogu da promene.

   Nivoi dozvola

  • Čitanje     Korisnici sa dozvolom za čitanje mogu da čitaju dokument, ali nemaju dozvolu za uređivanje, štampanje ili kopiranje.

  • Menjaju     Korisnici sa dozvolom za promenu mogu da čitaju, uređuju i sačuvaju promene u dokumentu, ali nemaju dozvolu za štampanje.

  • Puna kontrola     Korisnici sa dozvolom potpune kontrole imaju kompletne dozvole za kreiranje i mogu da urade bilo šta sa dokumentom koji autor može da izvrši, na primer, podešava datume isteka za sadržaj, spreče štampanje i dozvole korisnicima. Kada je dozvola za dokument istekla za ovlašćene korisnike, dokument može da otvori samo autor ili korisnik sa dozvolom za potpunu kontrolu u dokumentu. Autori uvek imaju dozvolu za punu kontrolu.

 5. Da biste nekoj osobi dali dozvolu za punu kontrolu, u dijalogu dozvole izaberite stavku Još opcija, a zatim u koloni nivoa pristupa izaberite strelicu, a zatim izaberite stavku potpuna kontrola na listi nivoa pristupa .

  Dijalog „Dozvola“

 6. Kada dodelite nivoe dozvola, kliknite na dugme u redu.

  Pojaviće se traka sa porukama koja ukazuje na to da je dokument upravljao pravima. Ako morate da izvršite promene dozvole za pristup dokumentu, izaberite stavku Promeni dozvolu.

  Traka sa porukama u programu Word

  Ako se dokument koji ima ograničenom dozvolom prosledi neovlašćenoj osobi, pojavljuje se poruka sa adresom e-pošte autora ili adresom Veb lokacije tako da pojedinac može da zatraži dozvolu za dokument.

  Dijalog u programu Word u kom je prikazan dokument sa ograničenom dozvolom koji je prosleđen neovlašćenoj osobi

  Ako autor odabere da ne uključi adresu e-pošte, neovlašćeni korisnici dobijaju poruku o grešci.

Postavljanje datuma isteka za datoteku
 1. Otvorite datoteku.

 2. Idite u datoteku.

 3. Na kartici informacije izaberite stavku Zaštita dokumenta, pokažite na dugme Ograničavanje dozvole osobe, a zatim izaberite stavku ograničeni pristup.

 4. U dijalogu dozvole potvrdite izbor u polju za potvrdu Ograniči dozvolu za ovaj dokument , a zatim izaberite stavku Još opcija.

 5. U okviru dodatne dozvole za korisnikepotvrdite izbor u polju za potvrdu ovaj dokument ističe , a zatim unesite datum.

 6. Dvaput kliknite na dugme u redu .

Korišćenje drugog Windows korisničkog naloga za datoteke upravljane pravima

 1. Otvorite dokument, radnu svesku ili prezentaciju.

 2. Izaberite karticu datoteka .

 3. Na kartici informacije izaberite stavku Zaštita dokumenta, pokažite na dugme Ograničavanje dozvole osobe, a zatim izaberite stavku upravljanje akreditivima.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • U dijalogu Izbor korisnika izaberite e-adresu za nalog koji želite da koristite, a zatim kliknite na dugme u redu.

  • U dijalogu Izbor korisnika izaberite stavku Dodaj, otkucajte akreditive za novi nalog, a zatim dvaput kliknite na dugme u redu .

   Dijalog „Izbor korisnika“

Prikaz sadržaja koji ima ograničenu dozvolu

Da biste prikazali sadržaj koji se upravlja pravima na koji imate dozvole za korišćenje Office, samo otvorite dokument.

Ako želite da prikažete dozvole koje imate, izaberite stavku Prikaži dozvolu na traci sa porukama ili odaberite dokument koji sadrži smernice za dozvole Dugme koje prikazuje da ovaj dokument, radna sveska ili prezentacija sadrže smernice dozvola .

U Android verzijama Office, sve datoteke koje ste zaštitili lozinkom će se otvoriti ako ste prijavljeni pomoću naloga koji ima dozvole za datoteku. Kada otvorite datoteku koju štiti IRM, na vrhu ćete videti informativnu traku koja vam nudi mogućnost da prikažete dozvole koje su dodeljene ovoj datoteci.

Kada otvorite datoteku koju štiti IRM u sistemu Office za Android, možete da prikažete dozvole koje su vam dodeljene.

Information Rights Management (IRM) pomaže u sledećem:

 • Sprečavanje ovlašćenog primaoca ograničenog sadržaja da prosledi, kopira, promeni, odštampa, pošalje faks ili nalepi sadržaj radi neovlašćenog korišćenja

 • Ograničavanje sadržaja gde god da se pošalje

 • Obezbeđivanje isteka datoteka, tako da sadržaj u dokumentima više ne može da se prikaže nakon navedenog vremena

 • Nametanje korporativnih smernica koje upravljaju korišćenjem i širenjem sadržaja u okviru preduzeća

IRM ne može da spreči da ograničeni sadržaj bude:

 • Obrisan, ukraden ili uhvaćen i prenet od strane zlonamernih programa kao što su trojanski konji, programi za evidentiranje pritisaka na tastere i određene vrste špijunskog softvera

 • Izgubljen ili oštećen zbog radnji računarskih virusa

 • Ručno kopiran ili ponovo otkucan sa ekrana primaoca

 • Digitalno fotografisan (dok je prikazan na ekranu) od strane primaoca

 • Kopiran korišćenjem programa za hvatanje ekrana nezavisnih proizvođača

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×