Oduzimanje brojeva

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno: Izračunati rezultati formula i nekih funkcija Excel radnih listova mogu malo da se razlikuju između Windows računara koji koriste x86 ili x86-64 arhitekturu i Windows RT računara koji koriste ARM arhitekturu. Saznajte više o razlikama.

Recimo da želite da saznate koliko stavki zaliha su neprofitabilno (oduzimanje rentabilan stavki iz ukupnu količinu zaliha). Ili, možda treba da znate koliko je zaposlenih se približavate penzioni starost (oduzimanje broj zaposlenih u okviru 55 iz ukupan broj zaposlenih).

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Postoji nekoliko načina za oduzimanje brojeva, uključujući:

Oduzimanje brojeva u ćeliji

Da biste uradili jednostavno oduzimanje, aritmetički operator koristi (znak minus).

Na primer, ako unesete formulu = 10-5 u ćeliju, ćeliju će prikazati 5 kao rezultat.

Oduzimanje brojeva u opsegu

Dodavanje negativnog broja identično oduzimanja jedan broj od drugog. Koristite funkciju SUM za dodavanje negativnih brojeva u opsegu.

Napomena: U programu Excel ne postoji funkcija SUBTRACT. Koristite funkciju SUM i konvertujte sve brojeve koje želite da oduzmete u njihove negativne vrednosti. Na primer, SUM(100,-32,15,-6) daje rezultat 77.

Primer

Pratite ove korake da biste oduzimanje brojeva na različite načine:

 1. Izaberite sve redove u tabeli u nastavku, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C na tastaturi.

  Podaci

  15000

  9000

  -8000

  Formula

  =A2-A3

  Oduzima 9000 od 15000 (koje daje 6000)

  -SUM(A2:A4)

  Dodaje sve broj na listi, uključujući i negativne (16000 je neto rezultat)

 2. Na radnom listu izaberite ćeliju A1, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+V.

 3. Da biste se prebacivali između prikaza rezultata i prikazivanje formule, pritisnite kombinaciju tastera CTRL +' (kratkouzlazni akcenat) na tastaturi. Ili kliknite na dugme Prikaži formule (na kartici " formule ").

Korišćenje funkcija SUM

Funkcija SUM sabira sve brojeve koje navodite kao argumente. Svaki argument može biti opseg, referenca ćelije, sa niz, konstanta, formulaili rezultata iz druge funkcije. Na primer, SUM(A1:A5) sabira sve brojeve u opsegu ćelija A1 do A5. Drugi primer je SUM (A1, A3, A5) koja sabira brojeve koji se nalaze u ćelijama A1, A3 i A5 (A1, A3 i A5 su argumenti).

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×