Odredba GROUP BY

Odredba GROUP BY u programu Access kombinuje zapise sa identičnim vrednostima na navedenoj listi polja u jedan zapis. Za svaki zapis kreira se rezimirana vrednost ako u instrukciju SELECT uključite SQL agregatnu funkciju kao što su Sum ili Count.

Sintaksa

SELECT lista polja
FROM tabela
WHERE kriterijum
[GROUP BY lista polja za grupisanje]

Instrukcija SELECT koja sadrži odrednicu GROUP BY ima tri dela:

Deo

Opis

lista polja

Ime jednog ili više polja koja treba preuzeti, zajedno sa svim pseudonimima imena polja, SQL agregatnim funkcijama, predikatima izbora (ALL, DISTINCT, DISTINCTROW ili TOP) ili drugim opcijama instrukcije SELECT.

tabela

Ime tabele iz koje se preuzimaju zapisi.

kriterijum

Kriterijum za izbor. Ako instrukcija sadrži odrednicu WHERE, Microsoft Access mašina baze podataka grupiše vrednosti nakon primene WHERE uslova na zapise.

lista polja za grupisanje

Imena do 10 polja za grupisanje zapisa. Redosled imena polja u listi polja za grupisanje zadaje nivoe grupisanja od najvišeg do najnižeg.

Primedbe

Odrednica GROUP BY je opcionalna.

Rezimirane vrednosti se izostavljaju ako u instrukciji SELECT nema SQL agregatne funkcije.

Prazne vrednosti u GROUP BY poljima se grupišu i ne izostavljaju se. Međutim, prazne vrednosti se ne procenjuju ni u jednoj SQL agregatnoj funkciji.

Upotrebite odrednicu WHERE da biste isključili redove koje ne želite da grupišete, odnosno odrednicu HAVING za filtriranje zapisa nakon što su grupisani.

Osim ako ne sadrži podatke tipa Memo ili OLE objekat, polje na listi polja GROUP BY može da se poziva na bilo koje polje u bilo kojoj tabeli navedenoj u odrednici FROM, čak i ako polje nije uključeno u instrukciju SELECT, pod uslovom da instrukcija SELECT uključuje najmanje jednu SQL agregatnu funkciju. Microsoft Access mašina baze podataka ne može da grupiše po poljima Memo ili OLE objekat.

Sva polja na listi polja SELECT moraju da budu uključena u odrednicu GROUP BY ili uključena kao argumenti za SQL agregatnu funkciju.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×