Odluka o pouzdanosti baze podataka

Odluka o pouzdanosti baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak sadrži pregled funkcionisanja poverenja u programu Access i faktora koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka na radnoj površini.

U ovom članku

Pregled

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Načini verovanja bazi podataka

Pregled

Access podrazumevano onemogućava sve potencijalno nebezbedne kodove ili druge komponente baze podataka, bez obzira na verziju programa Access koju ste koristili za kreiranje baze podataka.

Načini na koje vam Access omogućava da verujete bazi podataka

Kada Access onemogući sadržaj, on vas obaveštava o toj radnji prikazom trake sa porukama.

Traka sa porukama

Ako vidite traku sa porukama, možete da odaberete da li ćete verovati onemogućenom sadržaju u bazi podataka. Ako odaberete da verujete onemogućenom sadržaju, to možete da uradite na dva načina:

 • Korišćenje trake sa porukama    Kliknite na dugme Omogući sadržaj na traci sa porukama. Kada izaberete ovu opciju, možda ćete morati da ponovite ovu proceduru ako promeni bazu podataka. Imajte u vidu da ako koristite Access 2007, kliknite na dugme Opcije na traci sa porukama. Pojaviće se dijalog u kojem možete odabrati da verujete bazi podataka.

 • Trajnim poverenjem u bazu podataka    Postavite bazu podataka na pouzdanu lokaciju – fasciklu na disk jedinici ili mreži koju ste označili kao pouzdanu. Kada odaberete ovu opciju, više nećete videti traku sa porukama i nikad nećete morati da omogućavate sadržaj baze podataka dok god je baza podataka na pouzdanoj lokaciji.

Ako ne želite da verujete bazi podataka, zanemarite ili zatvorite traku sa porukama. Kada zanemarite ili zatvorite traku sa porukama, i dalje ćete moći da prikazujete podatke u bazi podataka i koristite sve komponente baze podataka koje Access nije onemogućio.

Vrh stranice

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Pre nego što odlučite da li ćete imati poverenja u bazu podataka, trebalo bi da razmotrite sledeće faktore.

 • Smernice bezbednosti    Vi ili vaše preduzeće možete imati uspostavljene smernice bezbednosti koje navode način rukovanja datotekama Access baza podataka. Na primer, možda imate postavljen veoma složen sistem rezervnih kopija i odlučili ste da želite da verujete većini datoteka baza podataka osim ukoliko nemate određeni razlog da im ne verujete. S druge strane, možda nemate dobar sistem rezervnih kopija i zbog toga želite da budete veoma pažljivi pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka.

 • Cilj    Kada Access onemogući sadržaj u bazi podataka koja nije pouzdana, on ne blokira pristup podacima u toj bazi podataka. Ako želite da pregledate podatke u bazi podataka, ali ne želite da izvršavate nikakve radnje koje možda nisu bezbedne, na primer, da pokrećete radne upite ili koristite određene radnje makroa, ne morate da verujete bazi podataka. Ako niste sigurni da li se neka radnja smatra nebezbednom, možete pokušati da izvršite radnju dok je sadržaj baze podataka blokiran u onemogućenom režimu. Ako je radnja potencijalno nebezbedna, ona će u ovom slučaju biti blokirana.

 • Izvor baze podataka    Ako ste vi kreirali bazu podataka ili znate da dolazi iz izvora kojem verujete, možete odlučiti da verujete bazi podataka. Ako je baza podataka potekla iz potencijalno nepouzdanog izvora, možda ćete želeti da ostavite bazu podataka označenu kao nepouzdanu dok se ne uverite da je njen sadržaj bezbedan.

 • Sadržaj datoteke baze podataka    Ako ne možete da donesete odluku o pouzdanosti na osnovu drugih informacija, možete razmotriti detaljno ispitivanje sadržaja baze podataka da biste videli da li ona možda sadrži potencijalno nebezbedan sadržaj. Kada izvršite kompletnu proveru i uverite se da je sadržaj bezbedan, možete da odlučite da verujete bazi podataka.

 • Bezbednost lokacije na kojoj je baza podataka uskladištena    Čak i ako znate da je sadržaj datoteke baze podataka bezbedan, a datoteka je uskladištena na lokaciji koja nije u potpunosti bezbedna, moguće je da je neko ubacio nebezbedan sadržaj u nju. Trebalo bi da budete pažljivi pri donošenju odluke o pouzdanosti datoteka baza podataka koje su uskladištene na lokacijama koje možda nisu bezbedne.

Vrh stranice

Načini verovanja bazi podataka

Kada odlučite da verujete bazi podataka, to možete uraditi pomoću trake sa porukama ili datoteku baze podataka možete postaviti na pouzdanu lokaciju.

Omogućavanje sadržaja pomoću trake sa porukama

Traka sa porukama se prikazuje odmah ispod trake.

Traka sa porukama

 • Na traci sa porukama kliknite na dugme Omogući sadržaj.

Ako ne vidite traku sa porukama, a sadržaj je onemogućen, uverite se da je traka sa porukama omogućena.

Omogućavanje trake sa porukama

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije. Imajte u vidu da treba da kliknete na dugme Microsoft Office, a zatim izaberete stavku Opcije programa Access ako koristite Access 2007.

 2. U levom oknu dijaloga Access opcije izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. U desnom oknu, u okviru Microsoft Office Access Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke Centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Traka sa porukama.

 5. U desnom oknu izaberite opciju Prikaži traku sa porukama u svim aplikacijama kada je aktivni sadržaj, na primer makroi i ActiveX kontrole, blokiran, a zatim kliknite na dugme U redu.

 6. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da biste primenili promenjenu postavku.

Kada traka sa porukama bude vidljiva i omogućena, možete da je koristite da biste omogućili sadržaj.

Premeštanje datoteke baze podataka na pouzdanu lokaciju

Da biste naveli da je data baza podataka pouzdana i da je treba podrazumevano omogućiti, uverite se da se datoteka baze podataka nalazi na pouzdanoj lokaciji. Pouzdana lokacija je putanja fascikle ili datoteke na računaru ili lokacija na intranetu sa koje se smatra da je bezbedno pokrenuti kôd. Podrazumevane pouzdane lokacije obuhvataju fascikle „Predlošci“, „Programski dodaci“ i „Pokretanje“. Možete i da navedete svoje pouzdane lokacije.

Savet: Ako želite da saznate putanju trenutne baze podataka, izaberite karticu Datoteka da biste otvorili prikaz „Backstage“. Kompletna putanja lokacije trenutne baze podataka navedena je na kartici Informacije.

 • Otvorite fasciklu u kojoj se trenutno nalazi datoteka baze podataka, a zatim kopirajte datoteku baze podataka na željenu pouzdanu lokaciju.

Navođenje pouzdane lokacije

 1. Na kartici datoteka kliknite na dugme Opcije. Imajte u vidu da, ako koristite pristup 2007, kliknite na Dugme Microsoft Officei zatim kliknite na dugme Opcije programa Access.

 2. U dijalogu Access opcije, sa leve strane izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. Sa desne strane, u okviru Microsoft Office Access Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke Centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Pouzdane lokacije.

 5. Da biste dodali mrežnu lokaciju, u desnom oknu potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli pouzdane lokacije na mojoj mreži.

 6. Kliknite na dugme Dodaj novu lokaciju .

 7. U dijalogu Lokacije od poverenja sistema Microsoft Office primenite neki od sledećih metoda:

  • U polju Putanja otkucajte punu putanju lokacije koju želite da dodate.

  • Kliknite na dugme Potraži da biste potražili lokaciju.

 8. Da biste naveli da su i potfascikle novih pouzdanih lokacija pouzdane, potvrdite izbor u polju za potvrdu Potfascikle ove lokacije su takođe pouzdane.

 9. Opcionalno, u polju Opis otkucajte opis za pouzdanu lokaciju.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Omogućavanje ili onemogućavanje makroa u Office datotekama

Omogućavanje ili onemogućavanje ActiveX postavki u Office datotekama

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×