Odluka o pouzdanosti baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office Access 2007 koristi novi model bezbednosti koji je jednostavnije starijim verzijama. U programu Access 2007, koje ukazuju na to da li imate poverenja u bazu podataka i sve odluke o bezbednosti su napravljene za vas automatski, na osnovu vaše odluke o pouzdanosti. Ovaj članak sadrži pregled funkcionisanja poverenja u programu Access 2007, kako se razlikuje od bezbednosti u starijim verzijama, i faktora koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka.

Ovaj članak ne sadrži objašnjenja upotrebu digitalni potpisi u odluke o pouzdanosti. Više informacija potražite u članku Prikazivanje pouzdanost tako što ćete dodati digitalni potpis.

U ovom članku

Pregled

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Načini verovanja bazi podataka

Pregled

Ako ste koristili bezbednosnim funkcijama u starijim verzijama programa Access, imate da bi niz izbora kada ste otvorili bazu podataka. Na primer, imate da birate između nivo bezbednosti (niska, srednje ili srednje) i da li želite da pokrenete potencijalno nebezbedne kodove ili ne. Više ne morate da izvršite te vrste odluke prilikom otvaranja baze podataka u programu Access 2007. Access 2007 podrazumevano onemogućava sve potencijalno nebezbedne kodove ili druge komponente baze podataka, bez obzira na verziju programa Access koju ste koristili za kreiranje baze podataka.

Kada Access onemogući sadržaj, on vas obaveštava o toj radnji prikazom trake sa porukama.

Traka sa porukama

Ako vidite traku sa porukama, možete da odaberete da li želite da verujete onemogućeni sadržaj u bazi podataka. Ako odaberete da verujete onemogućeni sadržaj, možete učiniti na dva načina:

 • Poverenjem u bazu podataka samo za ovu sesiju (dok je baza podataka otvorena)    Kliknite na dugme Opcije na traci sa porukama. Pojaviće se dijalog u kojem možete odabrati da verujete bazi podataka. Kada izaberete ovu opciju, morate da Ponovite proceduru svaki put kada otvorite bazu podataka.

 • Trajnim poverenjem u bazu podataka    Postavite bazu podataka na pouzdanu lokaciju – fasciklu na disk jedinici ili mreži koju ste označili kao pouzdanu. Kada odaberete ovu opciju, više nećete videti traku sa porukama i nikad nećete morati da omogućavate sadržaj baze podataka dok god je baza podataka na pouzdanoj lokaciji.

Ako ne želite da verujete bazi podataka, zanemarite ili zatvorite traku sa porukama. Kada zanemarite ili zatvorite traku sa porukama, i dalje ćete moći da prikazujete podatke u bazi podataka i koristite sve komponente baze podataka koje Access nije onemogućio.

Vrh stranice

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Pre nego što odlučite da li ćete imati poverenja u bazu podataka, trebalo bi da razmotrite sledeće faktore.

 • Smernice bezbednosti    Vi ili vaše preduzeće možete imati uspostavljene smernice bezbednosti koje navode način rukovanja datotekama Access baza podataka. Na primer, možda imate postavljen veoma složen sistem rezervnih kopija i odlučili ste da želite da verujete većini datoteka baza podataka osim ukoliko nemate određeni razlog da im ne verujete. S druge strane, možda nemate dobar sistem rezervnih kopija i zbog toga želite da budete veoma pažljivi pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka.

 • Vaš cilj    Kada Access onemogući sadržaj u bazi podataka koji ste imali poverenja, blokirati pristup podacima u toj bazi podataka. Ako želite da pregledate podatke u bazu podataka i ne želite da izvršite radnje koje možda nije bezbedan, kao što su pokretanje radnog upita ili korišćenju određenih radnji makroa, ne morate da verujete bazi podataka. Ako niste sigurni da li radnje se smatraju nebezbednim, možete da pokušate da izvršite radnju dok onemogućeni režim je blokirao sadržaj baze podataka. Ako radnju možda nije bezbedan, on će biti blokirane u ovim okolnostima.

 • Izvor baze podataka    Ako ste kreirali bazu podataka ili ako znate da dolazi iz izvora kom verujete, možete da odlučite da verujete bazi podataka. Ako bazu podataka iz verovatno nepouzdanih izvora, možda ćete želeti da napustite nepouzdani dok ne budete sigurni da je bezbedno njen sadržaj baze podataka.

 • Sadržaj datoteke baze podataka    Ako ne možete da donesete odluku o pouzdanosti na osnovu drugih informacija, možete razmotriti detaljno ispitivanje sadržaja baze podataka da biste videli da li ona možda sadrži potencijalno nebezbedan sadržaj. Kada izvršite kompletnu proveru i uverite se da je sadržaj bezbedan, možete da odlučite da verujete bazi podataka.

 • Bezbednost lokacije na kojoj je baza podataka uskladištena    Čak i ako znate da je sadržaj datoteke baze podataka su bezbedni, ako je datoteka uskladištena na lokaciji koja nije u potpunosti bezbedno je moguće da neko mogu predstaviti nebezbedne sadržaj u bazu podataka. Morate biti oprezni kada se odlučujete o pouzdanosti baze podataka datoteke koje su uskladištene na lokacijama koje možda nije bezbedan.

Vrh stranice

Načini verovanja bazi podataka

Kada odlučite da verujete bazi podataka, možete ga jednom ili verovati – i omogućite sadržaj baze podataka za sesije – ili da mu možete verovati do daljnjeg postavljanjem datoteke baze podataka na pouzdanoj lokaciji.

Omogućite sadržaj baze podataka za sesije

Da biste omogućili sadržaj baze podataka za sesiju, koristite traku sa porukama.

Traka sa porukama

Traka sa porukama se prikazuje odmah ispod trake i je deo sistema Microsoft Office Fluent korisničkog interfejsa.

Koristite traku sa porukama da biste omogućili sadržaj

Ako ne vidite traku sa porukama, možda skrivene ili onemogućene. Da je koristite, prvo morate da prikazuju ili omogućite je.

Prikaži traku sa porukama

Ako vidite traku sa porukama, možete da preskočite ovaj korak.

 • Na kartici Alatke baze podataka , u grupi Prikaži/sakrij potvrdite izbor u polju za potvrdu Traka sa porukama .

  Ako je u polju za potvrdu Traka sa porukama onemogućen, možete da ga omogućite.

Omogućavanje trake sa porukama

Ako je u polju za potvrdu Traka sa porukama omogućena, možete da preskočite ovaj korak.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta „Office“ , a zatim izaberite stavku Access opcije.

 2. U levom oknu dijaloga Access opcije izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. U desnom oknu, u okviru Microsoft Office Access Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke Centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Traka sa porukama.

 5. U desnom oknu izaberite opciju Prikaži traku sa porukama u svim aplikacijama kada je sadržaj blokiran, a zatim kliknite na dugme U redu.

 6. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da biste primenili promenjenu postavku.

Kada traka sa porukama bude vidljiva i omogućena, možete da je koristite da biste omogućili sadržaj.

Omogućavanje sadržaja pomoću trake sa porukama
 1. Na traci sa porukama izaberite stavku Opcije.

 2. U dijalogu Bezbednosne opcije sistema Microsoft Office izaberite stavku Omogući ovaj sadržaj, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Omogućavanje baze podataka podrazumevano

Da biste naveli da je data baza podataka pouzdana i da je treba podrazumevano omogućiti, uverite se da se datoteka baze podataka nalazi na pouzdanoj lokaciji. Pouzdana lokacija je putanja fascikle ili datoteke na računaru ili lokacija na intranetu sa koje se smatra da je bezbedno pokrenuti kôd. Podrazumevane pouzdane lokacije obuhvataju fascikle „Predlošci“, „Programski dodaci“ i „Pokretanje“. Možete i da navedete svoje pouzdane lokacije.

Savet: Ako želite da saznate putanju za trenutnu bazu podataka, kliknite na Dugme Microsoft Office, izaberite stavku Upravljanjei zatim kliknite na dugme Svojstva baze podataka. Punu putanju lokacije aktuelna baza podataka se nalazi na kartici Opšte postavke u dijalogu Svojstva baze podataka .

Premeštanje datoteke baze podataka na pouzdanu lokaciju

 • Otvorite fasciklu u kojoj se trenutno nalazi datoteka baze podataka, a zatim kopirajte datoteku baze podataka na željenu pouzdanu lokaciju.

Navođenje pouzdane lokacije

 1. Na traci sa porukama izaberite stavku Opcije.

 2. Na dnu dijaloga Bezbednosne opcije sistema Microsoft Office , izaberite stavke Centar za pouzdanost.

 3. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Pouzdane lokacije.

 4. Da biste dodali mrežnu lokaciju, u desnom oknu potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli pouzdane lokacije na mojoj mreži.

 5. Kliknite na dugme Dodaj novu lokaciju .

 6. U dijalogu Pouzdane lokacije Microsoft Office postupite na neki od sledećih načina:

  • U polju Putanja otkucajte punu putanju lokacije koju želite da dodate.

  • Kliknite na dugme Potraži da biste potražili lokaciju.

 7. Da biste naveli da su i potfascikle novih pouzdanih lokacija pouzdane, potvrdite izbor u polju za potvrdu Potfascikle ove lokacije su takođe pouzdane.

 8. Opcionalno, u polju Opis otkucajte opis za pouzdanu lokaciju.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×