Prebacivanje rasporeda ili tipa SmartArt grafike

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Kada kreirate SmartArt grafiku, birate raspored iz kategorije ili tipa iz SmartArt grafike. Svaki tip sadrži mnoštvo rasporeda. Na primer, u tipu ciklusa možete da izaberete raspored radijalnog ciklusa .

U ovom članku

Pregled promena rasporeda i tipova za SmartArt grafiku

Promena rasporeda za SmartArt grafiku

Promena tipa za SmartArt grafiku

Pregled promena rasporeda i tipova za SmartArt grafiku

Neki rasporedi za SmartArt grafike sadrže fiksni broj oblika. Na primer, raspored " Uravnotežene strelice " u tipu Relacije osmišljen je tako da predstavlja samo dve suprotstavljene ideje ili koncepte, tako da samo dva oblika mogu da sadrže tekst.

Raspored „Strelice u protiv teži“

Ako želite da izrazite više od dve ideje, prebacite se na raspored koji ima više od dva oblika koji su dostupni za tekst – kao što je raspored " piramida ". Imajte u vidu da promena rasporeda ili tipova za SmartArt grafike može da promeni očigledan značenje vaših informacija. Na primer, raspored koji prikazuje strelice koje pokazuju nadesno, kao što je Osnovni proces u tipu procesa , ima drugačiji značaj od onog koji prikazuje strelicu raspoređene u krugu, kao što je Neprekidni ciklus u tipu ciklusa .

Možete da dodate i izbrišete oblike u većini SmartArt grafika i da promenite pozicije raznih oblika, tako da bi trebalo da odaberete raspored koji pruža najbolji vizuelni prikaz podataka. Poravnavanje i pozicija oblika automatski se ažuriraju dok dodajete ili uklanjate oblike ili uređujete tekst, na osnovu broja oblika i u količini teksta unutar oblika.

Ako prilagodite SmartArt grafiku, a zatim kasnije promenite raspored za SmartArt grafiku, neka prilagođavanja se možda neće prenositi na novi raspored. Međutim, ako se ponovo prebacite na originalni raspored pre nego što sačuvate i zatvorite trenutni dokument, sva prilagođavanja će se ponovo pojaviti u originalnom rasporedu.

Neka prilagođavanja se ne prenose zato što možda neće izgledati dobro u novom rasporedu. Sledeća tabela identifikuje koja se prilagođavanja čuvaju i koja se gube.

Ustupena prilagođavanja

Prilagođavanja se ne prenose

Boje (uključujući stilove linije i popune)

Rotiranje oblika

Stilovi (uključujući one koje se odnose na pojedinačne oblike i one koje su primene na celu SmartArt grafiku)

Okretanje oblika

Efekti (kao što su senke, odrazi, kosine i svetli)

Prepozicioniranje oblika

Oblikovanje primenjeno na tekst

Promena veličine oblika

Promene u geometriji oblika (na primer, iz kruga u kvadrat)

Promene u smeru zdesna nalevo ili sleva nadesno

Vrh stranice

Promena rasporeda za SmartArt grafiku

 1. Kliknite na SmartArt grafiku čiji raspored želite da promenite.

 2. U okviru SmartArt alatke, na kartici Dizajn , u grupi Rasporedi izaberite željeni raspored.

  Da biste videli sve dostupne rasporede unutar jednog tipa, u grupi Rasporedi kliknite na dugme još Slika dugmeta pored sličice rasporeda. Da biste videli sve tipove i rasporede, kliknite na dugme još rasporeda.

  Ako ne vidite kartice SmartArt alatke ili Dizajn, uverite se da ste izabrali SmartArt grafiku.

Vrh stranice

Promena tipa za SmartArt grafiku

 1. Kliknite na SmartArt grafiku čiji tip želite da promenite.

 2. U okviru SmartArt alatke, na kartici Dizajn , u grupi rasporedi kliknite na dugme još Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku još rasporeda.

  Ako ne vidite kartice SmartArt alatke ili Dizajn, uverite se da ste izabrali SmartArt grafiku.

 3. Izaberite željeni tip i raspored.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×