Obustavljene funkcije i izmenjena funkcionalnost u programu Excel 2013

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Sledeće funkcije su obustavljene ili u većoj meri promenjene u programu Excel 2013.

Informacije o novim i poboljšanim funkcijama ćete pronaći u Šta je novo u programu Excel 2013.

Sačuvaj radni prostor je nestala

Opcije prikaza pregledača su na drugoj lokaciji

Promeni tip grafikona za pojedinačne grupe podataka u grafikonu je promenjen

Sačuvaj kao predložak se više ne nalazi na traci alatke za grafikone

Piramidalni i kupasti tipovi grafikona su promenjeni u kolonu i stubičaste oblike grafikona

Novo iz postojećeg opcija nije dostupna

Način na koji čuvate i koristite predložak radne sveske je promenjen

Nema okvir za razdeljivanje kontrole

Prazna radna sveska na početnom ekranu nije zasnovana na predlošku Book.xltx.

Više nema programa Microsoft Clip Organizer

Nema programa Microsoft Office Picture Manager

Izlaz iz programa više nije dostupan u prikazu Office Backstage

Predlošci faksa nisu instalirani sa sistemom Office

Pomoć za engleski usluga nema

Referenca korejski jezik (KOLR) usluga nema

Više nema komande „Sačuvaj radni prostor“

Trenutni raspored svih prozora ne možete sačuvati kao radni prostor. Komanda Sačuvaj radni prostor više nije dostupna u programu Excel tako da je više ne možete dodati na priručnu traku. Međutim, i dalje možete otvoriti datoteku radnog prostora (*.xlw) koja je kreirana u ranijoj verziji programa Excel.

Da biste prikazali više prozora u programu Excel 2013, otvorite radne sveske koje želite da prikažete ili kreirajte nove prozore (Prikaz > Novi prozor), a zatim ih rasporedite na način koji želite (Prikaz > Rasporedi sve).

Opcije prikaza pregledača su na drugoj lokaciji

Kada čuvate radnu svesku na vebu, možete podesiti način na koji će korisnici videti vašu radnu svesku prilikom prikazivanja. Ove opcije se obično nalaze u dijalogu „Sačuvaj kao“ kada radnu svesku sačuvate u sistemu SharePoint. Da biste ih sada našli, izaberite stavke Datoteka > Informacije > Opcije prikaza pregledača.

Dugme „Opcije prikaza pregledača“

Kada završite, sačuvajte radnu svesku u OneDrive ili Ostale veb lokacije (Datoteka > Sačuvaj kao).

Promena tipa grafikona pojedinačne grupe podataka u grafikonu je promenjena

Navikli ste da možete da promenite pojedinačne grupe podataka u neki drugi tip grafikona tako što ih izaberete, a zatim izaberete stavke Alatke za grafikone > Opcije >Promeni tip grafikona. Excel će onda promeniti tip grafikona samo za izabranu grupu podataka. U programu Excel 2013, Excel će automatski promeniti tip grafikona za sve grupe podataka u grafikonu.

Da biste promenili tip grafikona za grupu izabrane podatke, možete da promenite grafikon u kombinovani grafikon. Izaberite grafikon da biste prikazali Alatke za grafikone na traci, na kartici Dizajn izaberite stavku Promeni tip grafikona i izaberite kombinovani grafikon.

Tip kombinovanog grafikona u dijalogu „Promena tipa grafikona“

Opcija „Sačuvaj kao predložak“ se više ne nalazi na traci „Alatke grafikona“

U programu Excel 2007-2010 možete sačuvati grafikon kao predložak tako što ćete izabrati opciju Sačuvaj kao predložak na traci (Alatke za grafikone > Dizajn > Tip). U programu Excel 2013, opcija Sačuvaj kao predložak više nije dostupna na traci.

Da biste sačuvali grafikon kao predložak, kliknite desnim tasterom miša na grafikon, a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao predložak. Excel čuva grafikon kao predložak grafikona (*.crtx) u fascikli \\Appdata\Roaming\Microsoft\Predlošci\Charts. Kada želite da ga koristite da biste kreirali ili promenili grafikon, idite u dijalog Umetanje grafikona ili Promena tipa grafikona, a zatim na kartici „Svi grafikoni“ otvorite fasciklu Predlošci.

Piramidalni i kupasti tipovi grafikona su promenjeni u trakaste i stubičaste oblike grafikona

Stubičasti i trakasti grafikoni više ne prikazuju piramidalne i kupaste tipove grafikona u dijalozima Umetanje grafikona i Promena tipa grafikona.

Umesto toga, možete primeniti piramidalne i kupaste oblike na 3-D stubičasti ili trakasti grafikon. Kliknite desnim tasterom miša na grupu podataka u bilo kojem 3-D stubičastom ili trakastom grafikonu, a zatim izaberite Oblikuj grupe podataka. Zatim u okviru Oblik kolone ili Oblik trake odaberite željeni oblik.

3D piramidalni i kupasti oblici u oknu zadataka „Oblikuj grupe podataka“

Opcija „Novo na osnovu postojećeg“ više nije dostupna

U sistemu Office opcija Novo na osnovu postojećeg koja vam omogućava da zasnujete novu datoteku na postojećoj više nije dostupna kada izaberete stavku Datoteka > Novo.

Umesto toga možete otvoriti postojeću radnu svesku i sačuvati je pod drugim imenom datoteke (Datoteka > Sačuvaj kao).

Alternativno, ako se radna sveska koju želite da koristite nalazi u fascikli Nedavne radne sveske (Datoteka > Otvori > Nedavne radne sveske), možete kliknuti desnim tasterom miša na njeno ime datoteke i izabrati stavku Otvori kopiju. Excel kreira kopiju tako što imenu datoteke dodaje broj. Radnu svesku pod drugim imenom datoteke možete sačuvati po potrebi.

Način na koji čuvate i koristite radnu svesku je promenjen

U starijim verzijama programa Excel, kada ste sačuvali radnu svesku kao predložak, on se automatski pojavljuje u fascikli Moji predlošci u okviru Dostupni predlošci (Datoteka > Novo).

Sada, pošto sačuvate radnu svesku kao predložak, on se neće automatski pojaviti kao Lični predložak na stranici Novo (Datoteka > Novo), ukoliko ne kreirate fasciklu u kojoj želite da uskladištite predloške (na primer, C:\Users\<User Name>\My Templates), a zatim napravite tu fasciklu podrazumevanom lokacijom ličnih predložaka.

Da biste postavili podrazumevanu lokaciju predložaka, na kartici Datoteka izaberite stavku Opcije. Na kartici Čuvanje, u polje Podrazumevana lična lokacija predložaka unesite putanju u fasciklu predložaka koju ste kreirali.

Opcije koje možete postaviti za čuvanje radnih sveski

Sada se svi prilagođeni predlošci koje čuvate u fascikli predložaka automatski pojavljuju u okviru Lično na stranici Novo (Datoteka > Novo).

Lokacija ličnih predložaka

Više nema kontrole „Okvir za razdeljivanje“

U prethodnim verzijama programa Excel koristili ste kontrole Okvir za razdeljivanje na radnom listu da biste razdelili prozore u okne na bilo kojem mestu na radnom listu.

split box

Kontrole Okvir za razdeljivanje su uklonjene u programu Excel 2013, ali i dalje možete razdeliti prozor u okna koristeći dugme Razdeli na traci. Izaberite ćeliju u koju želite da postavite razdeljivanje, a zatim izaberite stavke Prikaz > Razdeli.

I dalje možete prevući razdeljivanje da biste ga ponovo postavili i kliknuti dvaput na horizontalno ili vertikalno razdeljivanje da biste ga uklonili.

Prazna radna sveska na početnom ekranu nije zasnovana na predlošku Book.xltx.

U starijim verzijama programa Excel, kada ste čuvali postavke radne sveske često ste koristili predložak radne sveske po imenu Book.xltx koji se skladišti u XLStart fascikli (obično C:\Users\korisničko ime\AppData\Local\Microsoft\Excel\XLStart), ovaj predložak bi se automatski otvarao prilikom kreiranja nove prazne radne sveske.

Kada pokrenete Excel 2013, početni ekran se pojavljuje i Excel ne otvara automatski novu radnu svesku. Prazna radna sveska na koju možete kliknuti na početnom ekranu nije povezana sa predloškom Book.xltx.

Da biste podesili Excel da automatski otvara novu radnu svesku koja koristi Book.xltx:

  • Izaberite stavke Datoteka>Opcije, a zatim na kartici Opšte postavke, u okviru Opcije pokretanja opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži početni ekran kada se pokrene ova aplikacija. Kada sledeći put pokrenete Excel, on otvara radnu svesku koja koristi Book.xltx.

Opcije pokretanja u dijalogu „Opcije programa Excel“

Pritiskom na kombinaciju tastera Ctrl+N kreiraćete novu radnu svesku koja koristi Book.xltx.

Više nema programa Microsoft Clip Organizer

Microsoft Clip Organizer više nije uključen u Office 2013. Funkcija Clip Organizer je zamenjena dijalogom Umetanje slika (Umetanje > Slike na mreži). Nova funkcija „Umetanje slika na mreži“ vam omogućava da pronađete i umetnete sadržaj Clip Art kolekcije sa lokacije Office.com i ostalih izvora na mreži kao što su Bing Image/Video search, Flickr i OneDrive ili Facebook stranica.

Više nema programa Microsoft Office Picture Manager

Microsoft Office Picture Manager nije uključen u sistemu Office 2013. Funkcija u osnovi zamenjen Windows foto-galerija.

Izlaz iz programa više nije dostupan u prikazu „Backstage“ sistema Office

U starijim verzijama programa Excel mogli ste da izađete iz njega i zatvorite sve otvorene radne sveske odjednom. Da bi se smanjila zabuna oko različitih komandi za zatvaranje i izlazak u prikazu „Backstage“ sistema Office, (kartica Datoteka), opcija Izađi je uklonjena u programu Excel 2013.

Nažalost, primetićete da kliknuti datoteka > Zatvori ili Zatvori dugmeta u Close button (u gornjem desnom uglu prozora aplikacije) samo zatvara radnih svezaka jedan istovremeno, što je bilo dugotrajan kada imate mnogo Otvaranje radne sveske i želite da biste izašli iz programa Excel.

Da biste izašli iz programa Excel onako kako ste to i ranije radili, dodajte opciju Izađi u priručnu traku (Datoteka > Opcije > Priručna traka) ili kliknite desnim tasterom miša na ikonu programa Excel na Windows traci zadataka i izaberite opciju Zatvori sve prozore.

Opcija „Zatvori sve prozore“

Predlošci faksa se ne instaliraju uz Office

Predlošci faksa više nisu uključeni kako bi se smanjila veličina Office instalacije.

Pre nego što pošaljete faks pomoću funkcije Internet faks u Excel 2013 (datoteka > Deljenje > e-pošte > Pošalji kao Internet faks), možete da preuzmete predlošci faksa. Izaberite stavke datoteka > novoi tip faksa u polju potražite predloške na mreži .

Pomoć za engleski usluga nema

Zbog niskog stepena upotrebe, pomoć za engleski funkcija i usluga nije dostupna. Više informacija potražite u članku Šta se dogodilo sa pomoć za engleski?

Ako pokušate da koristite uslugu, dobićete poruku „usluga nije bilo moguće potražiti zato što niste povezani sa Internetom. Povežite se i pokušajte ponovo”. čak i ako ste povezani sa Internetom.

Referenca korejski jezik (KOLR) usluga nema

Zbog niskog stepena upotrebe, usluga istraživanja referenca korejski jezik nije dostupan. Ovo utiče na engleskom jeziku i korejski verzijama programa Excel.

Ako pokušate da koristite uslugu, dobićete poruku „usluga nije bilo moguće potražiti zato što niste povezani sa Internetom. Povežite se i pokušajte ponovo”. čak i ako ste povezani sa Internetom.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×