Obustavljene funkcije i izmenjena funkcionalnost u programu Access 2013

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovom članku se navode promene u programu Microsoft Access 2013 vezane za funkcije i funkcionalnost u odnosu na program Access 2010. Opisuje i kako promene mogu da utiču na Access bazu podataka i obezbeđuje alternative za neke od uklonjenih funkcija i funkcionalnosti.

Napomena:  Ako se prebacujete sa programa Access 2007, pogledajte članak Obustavljene funkcije i izmenjena funkcionalnost u programu Access 2010, koji pokriva većinu promena u programu Access 2007 u odnosu na Access 2010.

vrh stranice

Funkcija

Opis

Zamena

Dodatne informacije

Kreiranje Access 2010 veb baze podataka

Access 2010 je uveo Access veb baze podataka koje vam omogućavaju da gradite veb baze podataka i da ih objavljujete na SharePoint lokaciji. SharePoint posetioci mogu da koriste vašu aplikaciju za baze podataka u veb pregledaču. U programu Access 2013 možete otvoriti, dizajnirati i objaviti postojeće Access 2010 veb baze podataka, ali ne možete kreirati nove Access 2010 veb baze podataka.

U programu Access 2013, možete da kreirate novu Access Veb aplikacije gde podataka i baza podataka objekti su uskladišteni u sistemu SQL Server ili Microsoft Azure SQL baze podataka, tako da možete da delite podatke u okviru organizacija koristi lokalni SharePoint 2013 ili Office 365 za preduzeća.

Access projekti sa podacima (ADP)

U potpunosti je uklonjena mogućnost otvaranja datoteka Access projekata sa podacima.

Access 2013 baze podataka zasnovane na SQL serveru zameniće mnoge prednosti ADP projekata.

Evo nekoliko alternativa za ADP projekte:

  • Konvertujte ADP u rešenje za Access aplikaciju.

  • Konvertujte ADP u povezanu Access bazu podataka na radnoj površini.

  • Konvertujte ADP u rešenje koje je u potpunosti zasnovano na SQL serveru.

  • Uvezite objekte u ACCDE datoteku, a zatim kreirajte povezane tabele za postojeće podatke pomoću starije verzije programa Access.

Promene u programu Access 2013

Access podrška za Jet 3.x IISAM

Više nećete moći da otvarate Access 97 bazu podataka u programu Access 2013. Moraćete da nadogradite datoteku. Da biste to uradili, otvorite datoteku u programu Access 2010 ili Access 2007, sačuvajte je u .accdb formatu datoteke, a zatim je otvorite u programu Access 2013.

Ova promena takođe utiče na baze podataka koje su povezane sa Access 97 bazama podataka.

ACCDB je format koji se preporučuje za baze podataka na radnoj površini.

Otvorite datoteku iz Access 97 baze podataka u verziji programa Access koja je novija od verzije Access 97, ali koja je starija od verzije Access 2013, a zatim je konvertujte u verziju koja nije starija od Access 2000. Access 2013 podržava Access 2000 i novije verzije, sve do verzije Access 2010.

Podrška se uklanja jer upravljački uređaj Jet 3.x IISAM više nije dostupan.

Izvedeni grafikoni i izvedene tabele

U programu Access 2013 ne postoje opcije za kreiranje izvedenih grafikona i izvedenih tabela jer Office Web komponente više nisu podržane.

Koristite unapređene mogućnosti izvedenih grafikona i izvedenih tabela u programu Excel.

Grafikoni koji nisu izvedeni grafikoni, a koji koriste MSGraph komponentu još uvek su dostupni u programu Access 2013. Grafikoni koji su kreirani pomoću komponente čarobnjaka za grafikone još uvek su podržani.

Za pozadinu o životnom ciklusu Office Web komponente, pogledajte sledeću objavu na blogu: „Plan” Office Web komponente.

Tipovi podataka u vidu teksta i memoranduma

Tipovi podataka u vidu teksta i memoranduma su preimenovani i funkcionalnost im je malo izmenjena.

Tip podataka u vidu teksta preimenovan je u „Kratak tekst“. Polje „Kratak tekst“ može da sadrži do 255 znakova u bazi podataka na radnoj površini. U Access aplikaciji podrazumevano ograničenje znakova je 255, ali može da se poveća na 4000 u svojstvima polja.

Tip podataka u vidu memoranduma preimenovan je u „Dugačak tekst“. Polje „Dugačak tekst“ može okvirno da sadrži do jednog gigabajta podataka u bazi podataka na radnoj površini, a u Access aplikaciji do 2^30-1 bajta.

U bazama podataka na radnoj površini polja „Dugačak tekst“ mogu biti konfigurisana tako da sadrže obogaćeni tekst. Ali opcija za obogaćeni tekst nije dostupna u Access aplikacijama.

dBASE podrška je uklonjena iz programa Access

dBASE podrška je uklonjena – više ne možete da se povežete sa spoljnom dBASE bazom podataka.

Svojstvo pametnih oznaka

Pametne oznake (Oznake radnji) više nisu podržane.

Prikupljanje podataka u programu Access

Access 2013 ne podržava kreiranje novih obrazaca za prikupljanje podataka. Ali, i dalje obrađuje obrasce za prikupljanje podataka koji su kreirani u starijim verzijama programa Access.

Nije primenljivo

Funkcija prikupljanja podataka klijentima omogućava da kreiraju obrasce za prikupljanje podataka i da te obrasce pošalju e-poštom. Kad klijenti dobiju odgovore na e-poruke, podaci se obrađuju i skladište u Access bazu podataka.

Access 2003 traka sa alatkama i meniji

U programu Access 2013 više nije moguće zaobići interfejs sa trakom i prikazivati Access 2003 trake sa alatkama i menije kao što je to bilo moguće u verzijama 2007 i 2010 programa Access. Ali možete podesiti da se pojavljuju na kartici „Programski dodaci“ ili da ih dodate u prilagođenu grupu trake ili priručnu traku.

Access 2003 trake sa alatkama i meniji se prikazuju u kartici „Programski dodaci“ na traci. Isto tako, podržana je opcija za njihovo dodavanje u prilagođenu grupu trake. Možete takođe koristiti RibbonX i XML za kreiranje prilagođene trake za bazu podataka na radnoj površini.

Access opcije replikacije

Kad otvarate .mdb datoteku u programu Access 2010 ili nekoj starijoj verziji, opcije replikacije se prikazuju na kartici „Alatke baze podataka“. Ove opcije nisu dostupne u programu Access 2013.

Nije primenljivo

Podrška za replikaciju u potpunosti je uklonjena iz programa Access 2013.

Access kontrola izvornog koda

Programski dodatak „Kontrola izvornog koda“ omogućava sistemu Microsoft Visual SourceSafe i drugim sistemima kontrole izvornog koda da se integrišu kako bi omogućili prijavu/odjavu upita, obrazaca, izveštaja, makroa, modula i podataka. Kontrola izvornog koda za projektante nije dostupna kao programski podatak u programu Access 2013.

Nije primenljivo

Access tok posla u tri faze

Ulazne tačke za tok posla više nisu dostupne. U makroima korisničkog interfejsa komande toka posla nisu dostupne. Ako otvorite postojeću Access 2010 bazu podataka koja ima makroe korisničkog interfejsa sa pokretanjem novog toka posla ili zadacima toka posla, Access 2013 prikazuje upozorenje.

Nije primenljivo

Access čarobnjak za unapređivanje

Čarobnjak za unapređivanje vam omogućava da podesite veličinu tabela Access baze podataka na novoj ili postojećoj bazi podataka Microsoft SQL servera. Ovaj čarobnjak je uklonjen iz programa Access 2013.

Da biste ovo uradili, pokrenite Čarobnjak za uvoz i izvoz SQL servera (u programu SQL Server Management Studio) kako bi ste uvezli Access tabele u bazu podataka SQL servera.

Zatim, kreirajte novu prilagođenu Access veb aplikaciju i uvezite tabele iz SQL servera u veb aplikaciju.

Access čarobnjak za rešenja paketa

Čarobnjak za rešenja paketa je uklonjen. Čarobnjak za rešenja paketa omogućavao vam je da spakujete datoteku Access baze podataka za radnu površinu zajedno sa programom Access Runtime i da drugima raspodelite datoteke.

Umesto da spakujete bazu podataka na radnoj površini da biste je raspodelili drugima, bolji način, dostupan u programu Access 2013, jeste da kreirate Access aplikaciju. Možete da sačuvate Access aplikaciju kao paket da biste je prosledili na lokaciju Office App Marketplace ili u interni poslovni katalog.

Ako kreirate baze podataka za računare koji odlučite da želite da delite sa drugima koji nemaju punu verziju programa Access 2013 instaliranu, možete da date baze podataka sa drugima i da ih preuzmete Microsoft Access 2013 Runtime.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×