Oblikovanje tekstualno polje

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Jedan red teksta "i" Dugački tekst "(zovu se i odobrenja) možda su najčešće korišćeni tipovi podataka. Sa oblikovanjem teksta imate dva izbora: zadržite podrazumevani formati ili Kreiranje prilagođenog formata. Kada primenite oblik sa poljem tabele, te iste oblikovanje se automatski primenjuje na obrascu ili izveštaju kontrole koje ste naknadno povezali sa tim poljem tabele.  Promena načina na koji podaci se prikazuju i ne utiče na način skladištenja podataka ili način na koji korisnici unose podatke za oblikovanje.

U ovom članku

Pregled oblikovanja teksta

Primena prilagođenog formata

Primeri prilagođenih formata

Prilagođeno oblikovanje znakova

Pregled oblikovanja teksta

Jedan red teksta i tipova podataka Dugački tekst (naziva se i odobrenja) nemaju unapred definisane formate. Tip podataka "kratak tekst" ima samo prilagođenih formata. Tip podataka "Dugački tekst" ima i prilagođene i oblikovanje obogaćenog teksta. Ako ne navedete u format, Access levo poravnava ceo tekst u listovima sa podacima.

Obično, primenite prilagođenih formata na jedan red teksta i Dugački tekst tipova podataka da biste olakšali čitanje podatke iz tabele. Na primer, ako koristite obrasca za prikupljanje brojeve kreditnih kartica i skladištite te brojeve bez razmaka, možete da koristite prilagođeni format da biste dodali odgovarajuće redove da biste olakšali čitanje brojeve kreditnih kartica.

Prilagođeni formati za tipove podataka jedan red teksta i Dugački tekst imaju samo dva dela formata u niski. Prvi odeljak kontroliše izgled teksta, a drugi deo prikazuju prazne vrednosti ili niske nulte dužine.

Na primer, ako imate okvir za tekstkontrola u kojoj želite da se reč „Nijedno” pojavi kada nema niske u polje, možete da otkucate prilagođeni format @;„Nijedno” kao postavku svojstva Format. Na @ tamo u prvi odeljak uzrokuje tekst iz polja za prikazivanje i drugi odeljak uzrokuje reč „Nijedno” da se pojavi kada postoji niska dužine nula ili vrednost "null" u polju.

Funkcija " Format " možete da koristite da biste vratili jednu vrednost niske nulte dužine i drugu za vrednost "null"

Da biste kontrolisali oblikovanje u kojima su uneti podaci, u članku Kontrola formata za unos podataka pomoću maski unosa. Da biste poboljšali čisti tekst u Dugački tekstualni tip podataka, pogledajte članak Dodavanje polja obogaćenog teksta.

Vrh stranice

Primena prilagođenog formata

 1. Otvorite tabelu u prikazu dizajna.

 2. U gornjem odeljku koordinatne mreže za dizajn, izaberite datum/vreme polje koje želite da oblikujete.

 3. U odeljku Svojstva polja izaberite karticu Opšte , kliknite na ćeliju pored polja Oblikovanje i unesite određene znakove zasnovane potrebama oblikovanja.

 4. Nakon što unesete oblik, dugme " Opcije za ažuriranje svojstva " pojavljuje se i omogućava da primenite oblikovanje na polja tabele ili kontrole obrasca koje logično naslediti. Da biste primenili promene celu bazu podataka, kliknite na dugme pametne oznake, a zatim kliknite na dugme Ažuriraj oblikovanje svuda <Field Name> se koristi. U ovom slučaju, ime polja je ime tekstualnog polja.

 5. Ako odaberete da biste primenili promene na celu bazu podataka, u dijalogu Ažuriranje svojstva se pojavljuje i prikazuje obrasce i druge objekte koji će naslediti u novom formatu. Kliknite na dugme da biste primenili oblikovanje.

  Više informacija potražite u članku Propagate svojstva polja.

 6. Sačuvajte promene, a zatim se prebacite u prikaz lista sa podacima da biste videli da li format odgovara vašim potrebama.

 7. Testirajte prilagođenog teksta oblikovanje na sledeće načine:

  • Unesite vrednosti velika ili mala slova i proverite kako format utiče na podatke.

  • Unesite niske nulte dužine ili vrednost "null" i proverite da li vam odgovara rezultat.

Vrh stranice

Primeri prilagođenih formata

Slede primeri formata prilagođenog teksta.

Postavka

Podaci

Prikaz

@@@-@@-@@@@

465043799

465-04-3799

@@@@@@@@@

465-04-3799
465043799

465-04-3799
465043799

>

stanković
STANKOVIĆ
Stanković

STANKOVIĆ
STANKOVIĆ
STANKOVIĆ

<

stanković
STANKOVIĆ
Stanković

stanković
stanković
stanković

@;"Unknown"

Null vrednost

Nepoznato

niska dužine nula

Nepoznato

Bilo koji tekst

Prikazuje se isti tekst kao uneti

Vrh stranice

Prilagođeno oblikovanje znakova

Da biste kreirali prilagođeni format, koristite sledeće znakove kao čuvari mesta i znaci za razdvajanje.

Znak

Opis

@

Koristi se za prikaz sve dostupne znak za njegov položaj u niska za oblikovanje. Ako Access postavi sve znakove osnovnih podataka, preostali čuvari mesta se pojavljuju kao razmake.

Na primer, ako je niska za oblikovanje @@@ a osnovni tekst ABC, tekst je levo poravnat sa dva prazna prostora na početku.

&

Koristi se za prikaz sve dostupne znak za njegov položaj u niska za oblikovanje. Ako Access postavi sve znakove osnovnih podataka, preostali čuvari mesta ne prikazuju ništa.

Na primer, ako je niska za oblikovanje &&&&& i je tekst ABC, prikazan je samo levo poravnat tekst.

!

Koristi se za nametanje čuvare mesta popuniti sleva nadesno umesto zdesna nalevo. Morate da koristite ovaj znak na početku svake niske formata.

<

Koristi se za nametanje sav tekst u mala slova. Ovaj znak morate da koristite na početku niske formata, ali se mogu ispred nje postavite znak uzvika (!).

>

Koristi se za nametanje sav tekst u velika slova. Ovaj znak morate da koristite na početku niske formata, ali se mogu ispred nje postavite znak uzvika (!).

*

Kada se koristi, znak neposredno iza zvezdice (*) postaje znak za popunjavanje – znak koji se koristi za popunjavanje razmaka. Access obično prikazuje tekst poravnat i bilo koju oblast sa desne strane vrednosti popunjava razmacima. Možete da dodate znakove za popunjavanje bilo koje mesto u niski za oblikovanje. Kada to uradite, Access popunjava sve razmake navedeni znak.

Prazan prostor, + - $)

Koristi se za umetanje razmake, matematičke znakove (+)-, finansijske simbole ($,), a zagrade po potrebi bilo gde u niskama formata. Ako želite da koristite druge uobičajene matematičke simbole, kao što su kosa crta (\ ili /) i zvezdica (*), stavite ih između dvostrukih navodnika – beleške koje možete da postavite ove znakove bilo gde u niska za oblikovanje.

„Doslovni tekst”

Koristite dvostruke navodnike da biste njih stavili tekst koji želite da se prikazuje korisnicima.

\

Koristi se za nametanje Access da biste prikazali znak koji sledi neposredno. Ovo je isto kao stavljanje znakova navoda.

[boja]

Koristi da biste primenili boju na sve vrednosti u delu formata. Morate da stavite ime u zagradama i koristite jedan od ovih imena: Crna, plava, cijan, zelena, magenta, crvenu, ili belo.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×