Oblikovanje podataka u tabelama

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Microsoft Office Access 2007 obezbeđuje nekoliko unapred definisane opcije oblikovanja koje možete koristiti da biste poboljšali način na koji podaci izgledaju u tabeli ili u obrazac. Ovaj članak opisuje dostupne unapred definisani formati, možete da odaberete i objašnjava kako da primenite oblike.

Unapred definisani format možete da izaberete zavisi od tip podatka koju ste izabrali za polje. Ne zaboravite da je svojstvo format primenite samo uticati kako će se prikazati podatke i ne Access skladišti osnovnih podataka u tabelama. Na primer, ako izaberete oblik koji prikazuje samo dva decimalna mesta u tip podataka valute i izvor podataka sadrži četiri decimalna mesta, videćete kružnu vrednost prikazana dok razlikovati stvarnih vrednosti u tabeli.

Pošto Access ima podrazumevani format za svaki tip podataka, morate da promenite oblikovanje samo ako želite da promenite podrazumevani prikaz. Primena određenom formatu mogu biti korisni kada ponekad želite da podaci budu prikazani sa neke dodatne detalje. Na primer, u kupovinu red tabele, ako želite da ukazuju na to da li količina proizvoda je dostupna samo po sanduk, možete da primenite prilagođeni format tako da word & crate(s) se prikazuje kada količinu je uneta u tom polju. Prikazuje tip količina, kao što su crate(s), mogu pomoći da biste izbegli zabunu o količinu poručili.

Dodavanje tekstualne niske kao oblika prikaza za polje

Napomena: Microsoft Windows regionalne postavke će takođe utiče na način datum/vreme "," broj "i" Valuta tipovi podataka prikazuje kada korisnici primene opcije oblikovanja. Windows podržava različite jezike, kao i valuta "i" Datum/vreme formati za zemlje/regione koji koriste jezike. Više informacija o regionalnim postavkama operativnog sistema Windows, pogledajte članak Promena u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows da biste izmenili izgled neki tipovi podataka.

Mnoge tipove podataka nemaju unapred definisane Access opcije oblikovanja. Za tipove podataka kojoj unapred definisane oblikovanje nije dostupno, možete da navedete prilagođeni format tako što ćete uneti skupove literala i čuvara mesta znakova u polju.

Dozvolite nam sada pogledajte dostupne unapred definisani formati i kako da biste ih primenili.

Izaberite unapred definisanog formata

Izaberite format za broj i valuta tipovi podataka

Ako ne možete da odaberete određeni Format postavka svojstva za polje ili kontrolu koja prikazuje broj ili valuta vrednosti, Access prikazuje brojčane vrednosti u polju Opšti format broja i valute u formatu valute.

Sledeća tabela navodi i objašnjava dostupne unapred definisani formati za tipove podataka broj i valuta.

Format

D escription

Primer:

Opšti broj

(Podrazumevani) prikazuje broj onako kako su unete. Prikazivanje do 11 cifara da biste levo ili desno od decimalnog indikatora. Ako broj sadrži više od 11 cifara ili kontrola nije dovoljno široka za prikaz svih cifara, Access zaokružuje broj. Za veoma velike ili male brojeve (više od 10 cifara levo ili desno od decimalnog zareza), Access koristi naučni način.

123.456

Valuta

Prikazuje simbol valute i oblikovanje kao što je navedeno u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

123.456 RSD

Evro

Primenjuje simbol evra () na numeričke podatke. U suprotnom koristite format valute naveden u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

123.456,78 €

Fiksno

Prikazuje broj bez znaka za razdvajanje hiljada i sa dve decimale. Ako vrednost u polju sadrži više od dva decimalna mesta, Access će zaokružiti broj.

1234,56

Standardno

Prikazuje brojeve sa znakom za razdvajanje hiljada i dva decimalna mesta. Ako vrednost u polju sadrži više od dva decimalna mesta, Access će zaokružiti broj na dve decimale.

1.234,56

Procenat

Prikazuje brojeve u vidu procenata sa dva decimalna mesta i pratećim znakom za procenat. Ako osnovna vrednost sadrži više od četiri decimalna mesta, Access će zaokružiti vrednost.

123,50%

Naučno

Prikazuje brojeve u naučnom (eksponencijalnom) formatu.

1,46E+03

Izbor formata za datum/vreme tip

Možda ćete želeti da odaberete određeni format da biste kontrolisali kako biste prikazali vrednosti datuma i vremena. Na primer, kada polja ili kontrole je podešen na tip podataka datum/vremei izaberete opciju Oblikuj kratki format datuma, datumi može pojaviti kao 24/8/2007. Ako izaberete Dugački format datuma, taj isti datum se može pojaviti kao sreda, avgust 24, 2007.

Ako ne navedete svojstvo "Format" postavku za datum/vreme podataka tipa, Access prikazuje vrednosti datuma i vremena u opšti format datuma.

Sledeća tabela navodi i opisuje šest unapred definisani formati koje možete da odaberete za datum/vreme tip.

Format

Opis

Primer:

Opšti datum

(Podrazumevana vrednost) Koristi se za prikaz vrednosti datuma kao brojeva i vrednosti vremena kao sati, minuta i sekundi. Za oba tipa vrednosti Access koristi razdelnike datuma i vremena navedene u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Ako vrednost nema komponentu vremena, Access prikazuje samo datum. Ako vrednost nema komponentu datuma, Access prikazuje samo vreme.

29.8.2006 10:10:42 AM

Dugačak datum

Koristi se za prikaz samo vrednosti datuma kao što je navedeno u oblikovanju Dugačak datum u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

Ponedeljak, 29. avgust 2006

Srednji datum

Koristi se za prikaz datuma u obliku dd/mmm/gggg, ali se koristi razdelnik datuma naveden u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

29/avg/2006
29.avg.2006

Kratak datum

Koristi se za prikaz vrednosti datuma kao što je navedeno u oblikovanju Kratak datum u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

29.8.2005.
29-8-2006

Dugačko vreme

Koristi se za prikaz sati, minuta i sekundi. Access koristi razdelnik naveden u postavci vremena u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10:42 AM

Srednje vreme

Koristi se za prikaz sati i minuta. Access koristi razdelnik naveden u postavci vremena u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10 AM

Kratko vreme

Koristi se za prikaz samo sati i minuta. Access koristi razdelnik naveden u postavci vremena u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10

Izbor formata za da/ne podatke otkucajte

Možete izabrati neku od tri unapred definisani formati za prikazivanje vrednosti za tip podataka Da/Ne. Možda ćete želeti da razmotrite korišćenje polja za potvrdu ili opcija dugmad umesto okvira za tekst da biste prikazali da/ne vrednosti.

Format

Opis

Da/ne

(Podrazumevano). Prikazuje 0 kao nema i bilo koju vrednost različita od nule kao da.

Tačno/netačno

Prikazuje 0 kao False i bilo koja vrednost True.

Uključeno/isključeno

Prikazuje 0 kao isključeno i na bilo koja vrednost.

Takođe možete da primenite prilagođene formate kao što su pomoću prilagođenih reči ili fraze za da/ne vrednosti ili čak i primena različitih boja za vrednosti tako što ćete navesti niske.

Primena unapred definisanog oblikovanja

Pre nego što primenite format polja ili kontrole, ne zaboravite da oblikovanje utiče samo na izgled podataka i ne Access skladišti podatke i da regionalnim postavkama operativnog sistema Windows mogu da kontrolišu delimično ili potpuno kako će vrednosti biti prikazane.

Da biste primenili unapred definisanom formatu, uradite sledeće:

  1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

  2. Kliknite na polje koje želite da oblikujete, a zatim na kartici Opšti podaci kliknite na ćeliju pored polja Oblikovanje.

  3. Kliknite na strelicu, a zatim izaberite oblikovanje na listi.

    Opcije za ažuriranje svojstva pametne oznake Slika dugmeta se pojavljuje.

    Napomena: Ako je lista format određeni tip podataka ne nudi sve unapred definisane formate i Access primenjuje podrazumevani format za taj tip podataka.

  4. Možete kliknuti na pametnu oznaku Opcije za ažuriranje svojstva i odabrati da ažurirate oblikovanje svuda gde se polje koristi u bazi podataka (na primer, kao kontrola u obrascu) ili možete ograničiti promenu oblikovanja samo na tabelu.

  5. Sačuvajte promene.

Primena unapred definisanog oblikovanja na polje „Broj“

Napomena: Kada primenite format u polje tabele, Access koristi isto oblikovanje u bilo koji obrazac ili izveštaj koji kontroliše povežete (veza) to polje.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×