Oblikovanje objekta (okno za popunjavanje)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Popunjava se unutrašnjost oblika ili linije.

Ako želite da dodate pozadinu u SmartArt grafiku, pogledajte članak Oblikovanje pozadine SmartArt grafike. Više informacija o dodavanju Efekti popune oblika u SmartArt grafici, pogledajte članak Promena boje oblika, ivica oblika ili cele SmartArt grafike.

Napomene: 

  • Kada u ovom dijalogu menjate opcije, izmene se odmah primenjuju na oblik, pa ne morate da zatvarate dijalog da biste videli efekte izmena na SmartArt grafici ili obliku. Međutim, pošto se izmene primenjuju odmah, u ovom dijalogu ne možete kliknuti na dugme Otkaži. Da biste uklonili izmene, morate kliknuti na dugme Opozovi Undo button na traci sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili u jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali u nekoj drugoj opciji dijaloga.

  • Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i oblik i dijalog.

Bez popune     Izaberite ovu opciju da biste oblik učinili prozirnim ili bezbojnim, ili pak da biste uklonili popunu iz oblika.

Puna popuna     Izaberite ovu opciju da biste obliku dodali boju i prozirnost.

Popuna prelivom boja     Izaberite ovu opciju da biste obliku dodali popunu sa preliv.

Popuna slikom ili teksturom     Izaberite ovu opciju da biste kao popunu koristili sliku ili da biste objektu dodali teksturu.

Odnosi se samo na Microsoft Office PowerPoint 2007

Popunjavanje pozadine slajda     Da biste koristili prezentacije kao popuna oblika, linije ili znaka, izaberite ovo polje za potvrdu.

Puna popuna

Boja      Kliknite na dugme Boja Slika dugmeta , a zatim kliknite na željenu boju da biste odabrali boju za konturu. Kliknite na dugme boje teme, a zatim izaberite željenu boju na kartici Standardno ili zamešajte sopstvenu boju na kartici Prilagođavanje da biste boju promenili u boju koja se ne nalazi među bojama teme. Prilagođene boje i boje na kartici Standardno neće biti osvežene ukoliko kasnije promenite tema dokumenta.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste naveli koliko se može videti kroz oblik. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Popuna prelivom boja

Unapred određene boje     Da biste izabrali ugrađenu popunu prelivom boja, kliknite na dugme Unapred određene boje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

Tip     Izaberite opciju sa liste da biste odredili smer koji treba koristiti prilikom popunjavanja prelivom boja. Tip koji izaberete određuje dostupne opcije za Smer.

Pravac     Kliknite na dugme Pravac da biste odabrali različito smenjivanje boja i senki, a zatim izaberite željenu opciju. Raspoloživi Pravci zavise od Tipa popune prelivom koji ste odabrali.

Ugao     Da biste odredili ugao pod kojim je popuna prelivom boja zarotirana unutar oblika, unesite željenu vrednost u stepenima. Ova opcija je dostupna kada na listi Tip izaberete stavku Linearni.

Tačke preliva

Tačke preliva sastoje se od pozicije, boje i prozirnosti. Iznos prozirnosti primenjuje se na datu tačku preliva, a ne na celokupnu popunu. Tačke preliva koriste se za kreiranje nelinearnih preliva boja. Na primer, ako želite da kreirate preliv boja koji ide od crvene preko zelene do plave, u preliv boja morate da dodate tačke – po jednu za svaku boju. Ili, ako želite da kreirate preliv boja koji se pojavljuje samo u uglu oblika, morate da koristite tačke da biste preliv boja učinili nelinearnim.

Lista nijansi     Popuna prelivom boja sastoji se iz nekoliko tačaka prelivanja boje, ali je moguće menjati samo jednu po jednu tačku prelivanja. Kada na listi izaberete tačku prelivanja koju želite da uredite, opcije položaja, boje i prozirnosti utiču na trenutne postavke za tu tačku prelivanja boje.

Dodaj     Da biste dodali tačku prelivanja, kliknite na dugme Dodaj, a zatim podesite klizače Pozicija zaustavljanja i Prozirnost i iz liste Boja izaberite željene opcije.

Ukloni     Da biste izbrisali tačku prelivanja, sa liste izaberite stavku Tačka preliva broj koju želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Pozicija tačke     Pomerite klizač Pozicija tačke ili upišite broj u polje pored klizača da biste podesili mesto promene boje i prozirnosti u popuni prelivom boja.

Boja     Kliknite na dugme Boja Slika dugmeta , a zatim kliknite na željenu boju da biste odabrali boju za tačku preliva. Da biste promenili boju koja se ne nalazi u boje teme, kliknite na Još boja, a zatim izaberite željenu boju na kartici Standardno, ili u kartici Prilagođavanje zamešajte sopstvenu boju. Prilagođene boje, kao i boje iz kartice Standardno neće biti osvežene ukoliko kasnije promenite tema dokumenta.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste naveli koliko će oblik biti proziran u navedenoj opciji Pozicija zaustavljanja. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Rotiraj sa oblikom     Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da bi se popuna s prelivom boja rotirala tako da prati rotaciju oblika.

Popuna slikom ili teksturom

Tekstura     Da biste odabrali ugrađenu teksturu, kliknite na ovo dugme, a zatim izaberite željenu opciju.

Umetni iz

Datoteka     Da biste umetnuli sliku iz datoteke, kliknite na ovo dugme, a zatim pronađite sliku koju želite da dodate. Kliknite dvaput na sliku da biste je dodali.

Ostava      Kopirajte sliku, a zatim kliknite na ovo dugme da biste nalepili sliku iz ostave ili nekog drugog programa.

ClipArt      Kliknite na ovo dugme, a zatim u polje Pretraži tekst upišite reč koja opisuje klip koji želite ili upišite deo ili celo ime datoteke klipa da biste umetnuli ClipArt. Da biste u pretragu uključili ClipArt koji je raspoloživ kroz Office Online, potvrdite izbor u polju za potvrdu Obuhvati sadržaj sa lokacije Office Online, kliknite na dugme Idi, a zatim kliknite na klip da biste ga umetnuli.

Popločaj sliku kao teksturu     Popuna slikom može da se rastegne tako da ispuni izabrane oblike ili njome možete da popločate oblik (slika se ponavlja horizontalno i vertikalno dok ga ne popuni). Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste kopije slike upotrebili kao teksturu za oblik.

Opcije razvlačenja

Pomaci

Pomaci određuju koliko treba podesiti veličinu slike da bi popunila oblik u odnosu na levu, desnu, gornju i donju stranu oblika. Pozitivni brojevi pomeraju ivicu slike ka sredini oblika, dok je negativni brojevi odmiču od oblika.

Levo     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od leve ivice oblika.

Desno     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od desne ivice oblika.

Vrh     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od gornje ivice oblika.

Dno     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili ploču od donje ivice oblika.

Opcije popločavanja

Sledeće opcije određuju faktor podešavanja razmere za popunu teksture.

Pomak po X osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nalevo (negativni brojevi) ili nadesno (pozitivni brojevi).

Pomak po Y osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nagore (negativni brojevi) ili nadole (pozitivni brojevi).

Razmera X ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat horizontalnog podešavanja razmere originalne slike.

Razmera Y ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat vertikalnog podešavanja razmere originalne slike.

Poravnavanje     Poravnavanje opisuje položaj usidrenja na kome započinje popločavanje slika. Izaberite opciju sa liste da biste odredili položaj popločane slike ili teksture.

Tip ogledala     Izaberite opciju sa liste da biste odredili da li se za naizmenične horizontalne ili vertikalne ploče svaka druga ploča prikazuje kao odraz u ogledalu ili obrnuta slika.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste odredili u kojoj meri je slika ili tekstura providna. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Rotiraj sa oblikom     Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da bi se primenjena slika ili tekstura rotirala tako da prati rotaciju oblika.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×