Oblikovanje objekta (okno za popunjavanje)

Važno: Ovaj članak je mašinskog prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Popuna predstavlja unutrašnjost oblika.

Ako želite da dodate efekat popune oblika u SmartArt grafici, pogledajte članak Promena boje oblika, ivica oblika ili cele SmartArt grafike.

Napomene: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na oblik, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u SmartArt grafiku, oblik ili druge objekat bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate da kliknite na dugme Opozovi Slika dugmeta na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili u jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali u nekoj drugoj opciji dijaloga.

  • Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i oblik i dijalog.

Bez popune     Izaberite ovu opciju da biste oblik učinili prozirnim ili bezbojnim, ili pak da biste uklonili popunu iz oblika.

Puna popuna     Izaberite ovu opciju da biste obliku dodali boju i prozirnost.

Popuna prelivom boja     Izaberite ovu opciju da biste obliku dodali popunu sa preliv.

Popuna slikom ili teksturom     Izaberite ovu opciju da biste kao popunu koristili sliku ili da biste objektu dodali teksturu.

Šara popune     Izaberite ovu opciju da biste koristili dizajn horizontalnih ili vertikalnih linija koje se ponavljaju, tačaka, crta ili pruga kao popunu za oblik.

Popuna pozadine slajda (samo PowerPoint)    Izaberite ovu opciju da biste upotrebili pozadinu prezentacije kao popunu za oblik, liniju ili znak.

Puna popuna

Boja za popunjavanje

Boja     Da biste odabrali boju za oblik, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste naveli koliko se može videti kroz oblik. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Popuna prelivom boja

Popuna prelivom boja je postepeno mešanje više boja popune.

Dijagram koji prikazuje oblik sa popunom prelivom boja i tri boje koje sačinjavaju preliv.
Popuna oblika koja postepeno menja tri boje

Unapred određene boje     Da biste odabrali ugrađeni preliv za liniju, kliknite na dugme Unapred određene boje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

Tip     Izaberite opciju sa liste da biste odredili smer koji treba koristiti prilikom popunjavanja prelivom boja. Tip koji izaberete određuje dostupne opcije za Smer.

Pravac     Kliknite na dugme Pravac da biste odabrali različito smenjivanje boja i senki, a zatim izaberite željenu opciju. Raspoloživi Pravci zavise od Tipa popune prelivom koji ste odabrali.

Ugao      Sa liste izaberite željenu vrednost u stepenima da biste naveli ugao za koji se popuna prelivom boja rotira unutar oblika. Ova opcija je raspoloživa samo kada kao Tip izaberete opciju Linearni.

Tačke prelivanja boje

Tačke prelivanja boje predstavljaju pojedinačne boje koje sačinjavaju preliv. Ako želite da kreirate preliv od crvene preko zelene do plave boje, potrebno je da dodate tri tačke prelivanja boje: po jednu za svaku boju. Četiri vrednosti definišu tačke prelivanja boje: Pozicija, Boja, Svetlina i Prozirnost. Sve ove vrednosti odnose se na tačke prelivanja boje, a ne na celu popunu.

Klizač za tačke prelivanja boje    Popuna prelivom boja sastoji se od nekoliko tačaka prelivanja boja, ali je moguće promeniti samo po jednu tačku prelivanja boje. Izaberite tačku prelivanja koju želite da uredite i opcije Boja, Pozicija, Svetlina i Prozirnost će uticati na trenutne postavke za tu tačku.

Klizač za tačke prelivanja boje
Klizač za tačke prelivanja boje

Dodavanje preliva zaustavi     Dugme „Dodaj tačke prelivanja boje“ Da biste dodali preliva, izaberite stavku Dugme „Dodaj tačke prelivanja boje“ , a zatim postavite boju, svetlinui Prozirnost opcije koje želite. 

Uklanjanje prelivanja boja     Dugme „Ukloni prekid preliva“ Da biste izbrisali korak prelivanja, kliknite na dugme zaustavi na klizač za koji želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Dugme „Ukloni prekid preliva“

Boja     Da biste odabrali boju koja se koristi za tačku prelivanja, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Pozicija     Da biste podesili lokaciju tačke prelivanja boje, unesite broj u polje ili pomerite tačku prelivanja boje na klizaču. Pozicija tačke određuje mesto na kojem se boja pojavljuje u prelivu.

Klizač za tačke prelivanja boje

Svetlina     Pomerite klizač Svetlina ili upišite broj u polje pored klizača.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili unesite broj u polje pored klizača da biste naveli kolika će biti providnost u navedenoj Poziciji. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Rotiraj sa oblikom     Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da bi se popuna s prelivom boja rotirala tako da prati rotaciju oblika.

Popuna slikom ili teksturom

Tekstura     Da biste odabrali ugrađenu teksturu, kliknite na ovo dugme, a zatim izaberite željenu opciju.

Umetni iz

Datoteka     Da biste umetnuli sliku iz datoteke, kliknite na ovo dugme, a zatim pronađite sliku koju želite da dodate. Kliknite dvaput na sliku da biste je dodali.

Ostava      Kopirajte sliku, a zatim kliknite na ovo dugme da biste nalepili sliku iz ostave ili nekog drugog programa.

ClipArt     Da biste umetnuli ClipArt, kliknite na ovo dugme, a zatim u polju Pretraživanje teksta otkucajte reč koja opisuje klip koji želite ili otkucajte u sve ili neke od ime datoteke klipa. Da biste uključili ClipArt koji je dostupan na lokaciji Office.com u pretragu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Uključi sadržaj sa lokacije Office.com , kliknite na dugme Idii zatim kliknite na klip da biste ga umetnuli.

Popločaj sliku kao teksturu     Popuna slikom može da se rastegne tako da ispuni izabrane oblike ili njome možete da popločate oblik (slika se ponavlja horizontalno i vertikalno dok ga ne popuni). Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste kopije slike upotrebili kao teksturu za oblik.

Opcije popločavanja

Sledeće opcije određuju faktor podešavanja razmere za popunu teksture.

Pomak po X osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nalevo (negativni brojevi) ili nadesno (pozitivni brojevi).

Pomak po Y osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nagore (negativni brojevi) ili nadole (pozitivni brojevi).

Razmera X ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat horizontalnog podešavanja razmere originalne slike.

Razmera Y ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat vertikalnog podešavanja razmere originalne slike.

Poravnavanje     Poravnavanje opisuje položaj usidrenja na kome započinje popločavanje slika. Izaberite opciju sa liste da biste odredili položaj popločane slike ili teksture.

Tip ogledala     Izaberite opciju sa liste da biste odredili da li se za naizmenične horizontalne ili vertikalne ploče svaka druga ploča prikazuje kao odraz u ogledalu ili obrnuta slika.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste odredili u kojoj meri je slika ili tekstura providna. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Rotiraj sa oblikom     Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da bi se primenjena slika ili tekstura rotirala tako da prati rotaciju oblika.

Šara popune

Izaberite željenu šaru da biste koristili dizajn horizontalnih ili vertikalnih linija koje se ponavljaju, tačaka, crta ili pruga kao popunu za oblik.

Boja prednjeg plana     Da biste odabrali boju koja se koristi za prednjem planu šare popune, izaberite stavku boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Boja pozadine     Da biste odabrali boju za pozadinu šare popune, izaberite stavku boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Popuna pozadine slajda

Samo PowerPoint

Izaberite ovu opciju da biste upotrebili pozadinu prezentacije kao popunu za oblik, liniju ili znak.

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. Jer u članku mašinskog prevesti mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksu i gramatiku.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×