Oblikovanje objekta (okno za boju linije)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomene: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na oblik, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u oblik ili druge objekat bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Dugme „Opozovi radnju“ na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili u jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali u nekoj drugoj opciji dijaloga.

  • Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i oblik i dijalog.

Bez linije     Izaberite ovu opciju da biste liniju učini prozirnom ili bezbojnom.

Puna linija      Izaberite ovu opciju da biste linji dodali boju i providnost.

Linija sa prelivom boja      Izaberite ovu opciju da biste liniji dodali popunu preliv.

Puna linija

Boja      Kliknite na dugme Boja Slika dugmeta , a zatim kliknite na željenu boju da biste odabrali boju za liniju. Kliknite na dugme boje teme, a zatim izaberite željenu boju na kartici Standardno ili zamešajte sopstvenu boju na kartici Prilagođavanje da biste boju promenili u boju koja se ne nalazi među bojama teme. Prilagođene boje i boje na kartici Standardno neće biti osvežene ukoliko kasnije promenite tema dokumenta.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste naveli koliko se može videti kroz oblik. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Linija sa prelivom boja

Popuna prelivom boja je postepeno mešanje više boja popune.

Dijagram koji prikazuje oblik sa popunom prelivom boja i tri boje koje sačinjavaju preliv.
Popuna oblika koja postepeno menja tri boje

Unapred određene boje     Da biste odabrali ugrađeni preliv za liniju, izaberite stavku Postavljanje početne vrednosti boje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

Tip     Izaberite opciju sa liste da biste odredili smer koji treba koristiti prilikom popunjavanja prelivom boja. Tip koji izaberete određuje dostupne opcije za Smer.

Pravac     Kliknite na dugme Pravac da biste odabrali različito smenjivanje boja i senki, a zatim izaberite željenu opciju. Raspoloživi Pravci zavise od Tipa popune prelivom koji ste odabrali.

Ugao      Sa liste izaberite željenu vrednost u stepenima da biste naveli ugao za koji se popuna prelivom boja rotira unutar oblika. Ova opcija je raspoloživa samo kada kao Tip izaberete opciju Linearni.

Tačke prelivanja boje

Tačke prelivanja boje predstavljaju pojedinačne boje koje sačinjavaju preliv. Ako želite da kreirate preliv od crvene preko zelene do plave boje, potrebno je da dodate tri tačke prelivanja boje: po jednu za svaku boju. Četiri vrednosti definišu tačke prelivanja boje: Pozicija, Boja, Svetlina i Prozirnost. Sve ove vrednosti odnose se na tačke prelivanja boje, a ne na celu popunu.

Klizač za tačke prelivanja boje    Popuna prelivom boja sastoji se od nekoliko tačaka prelivanja boja, ali je moguće promeniti samo po jednu tačku prelivanja boje. Izaberite tačku prelivanja koju želite da uredite i opcije Boja, Pozicija, Svetlina i Prozirnost će uticati na trenutne postavke za tu tačku.

Klizač za tačke prelivanja boje
Klizač za tačke prelivanja boje

Dodaj tačku prelivanja boje      Dugme „Dodaj tačke prelivanja boje“ Da biste dodali tačku prelivanja boje, kliknite na dugme Dugme „Dodaj tačke prelivanja boje“ , a zatim podesite opcije Boja, Svetlina i Prozirnost.

Ukloni tačku prelivanja boje      Dugme „Ukloni prekid preliva“ Da biste izbrisali tačku prelivanja boje, kliknite na tačku na klizaču koju želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Dugme „Ukloni prekid preliva“ .

Boja     Kliknite na dugme Boja Slika dugmeta , a zatim kliknite na željenu boju da biste odabrali boju za tačku preliva. Da biste promenili boju koja se ne nalazi u boje teme, kliknite na Još boja, a zatim izaberite željenu boju na kartici Standardno, ili u kartici Prilagođavanje zamešajte sopstvenu boju. Prilagođene boje, kao i boje iz kartice Standardno neće biti osvežene ukoliko kasnije promenite tema dokumenta.

Pozicija     Da biste podesili lokaciju tačke prelivanja boje, unesite broj u polje ili pomerite tačku prelivanja boje na klizaču. Pozicija tačke određuje mesto na kojem se boja pojavljuje u prelivu.

Klizač za tačke prelivanja boje

Svetlina     Pomerite klizač Svetlina ili upišite broj u polje pored klizača.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili unesite broj u polje pored klizača da biste naveli kolika će biti providnost u navedenoj Poziciji. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×