Oblikovanje objekta (okno za boju linije)

Napomene: 

  • Kada u ovom dijalogu menjate opcije, izmene se odmah primenjuju na oblik, pa ne morate da zatvarate dijalog da biste videli efekte izmena na SmartArt grafici ili obliku. Međutim, pošto se izmene primenjuju odmah, u ovom dijalogu ne možete kliknuti na dugme Otkaži. Da biste uklonili izmene, morate kliknuti na dugme Opozovi Undo button na traci sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili u jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali u nekoj drugoj opciji dijaloga.

  • Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i oblik i dijalog.

Bez linije      Izaberite ovu opciju da biste liniju načinili providnom ili bezbojnom ili da uklonite popunu iz nje.

Puna linija      Izaberite ovu opciju da biste linji dodali boju i providnost.

Linija sa prelivom boja      Izaberite ovu opciju da biste liniji dodali popunu preliv.

Puna linija

Boja      Kliknite na dugme Boja Slika dugmeta , a zatim kliknite na željenu boju da biste odabrali boju za liniju. Kliknite na dugme boje teme, a zatim izaberite željenu boju na kartici Standardno ili zamešajte sopstvenu boju na kartici Prilagođavanje da biste boju promenili u boju koja se ne nalazi među bojama teme. Prilagođene boje i boje na kartici Standardno neće biti osvežene ukoliko kasnije promenite tema dokumenta.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste naveli koliko se može videti kroz oblik. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Linija sa prelivom boja

Unapred određene boje     Kliknite na dugme Unapred određene boje Slika dugmeta i izaberite željenu opciju da biste za liniju odabrali ugrađene popune prelivanjem boja.

Tip     Izaberite opciju sa liste da biste odredili smer koji treba koristiti prilikom popunjavanja prelivom boja. Tip koji izaberete određuje dostupne opcije za Smer.

Pravac     Kliknite na dugme Pravac da biste odabrali različito smenjivanje boja i senki, a zatim izaberite željenu opciju. Raspoloživi Pravci zavise od Tipa popune prelivom koji ste odabrali.

Ugao      Sa liste izaberite željenu vrednost u stepenima da biste naveli ugao za koji se popuna prelivom boja rotira unutar oblika. Ova opcija je raspoloživa samo kada kao Tip izaberete opciju Linearni.

Tačke preliva

Tačke preliva sastoje se od pozicije, boje i vrednosti prozirnosti. Vrednost prozirnosti primenjuje se na tačku preliva, a ne na celokupnu popunu. Tačke preliva koriste se za kreiranje nelinearnih preliva boja. Na primer, ako želite da kreirate preliv boja koji ide od crvene preko zelene do plave, morate da dodate tri tačke preliva  – po jednu za svaku boju. Ili, ako želite da kreirate preliv boja koji se pojavljuje samo u uglu oblika WordArt grafike, morate da koristite tačke preliva da biste preliv boja učinili nelinearnim.

Lista tačaka     Popuna prelivom boja se sastoji od nekoliko tačaka preliva, ali tačke možete menjati samo jednu po jednu. Kada sa liste izaberete korak koji želite da uređujete, opcije pozicije, boje i prozirnosti odražavaju trenutne postavke za taj korak.

Dodaj     Da biste dodali tačku prelivanja, kliknite na dugme Dodaj, a zatim podesite klizače Pozicija zaustavljanja i Prozirnost i iz liste Boja izaberite željene opcije.

Ukloni     Da biste izbrisali tačku prelivanja, sa liste izaberite stavku Tačka preliva broj koju želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Pozicija tačke     Pomerite klizač Pozicija tačke ili upišite broj u polje pored klizača da biste podesili mesto promene boje i prozirnosti u popuni prelivom boja.

Boja     Kliknite na dugme Boja Slika dugmeta , a zatim kliknite na željenu boju da biste odabrali boju za tačku preliva. Da biste promenili boju koja se ne nalazi u boje teme, kliknite na Još boja, a zatim izaberite željenu boju na kartici Standardno, ili u kartici Prilagođavanje zamešajte sopstvenu boju. Prilagođene boje, kao i boje iz kartice Standardno neće biti osvežene ukoliko kasnije promenite tema dokumenta.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost, ili upišite broj u polje pored klizača da bistre odredili kolika će biti providnost WordArt grafike u navedenoj Poziciji tačke. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×