Oblikovanje objekta (okno za 3-D rotaciju)

Ove opcije služe za menjanje orijentacije i perspektive izabranog oblika.

Napomene: 

  • Kada u ovom dijalogu menjate opcije, izmene se odmah primenjuju na oblik, pa ne morate da zatvarate dijalog da biste videli efekte izmena na SmartArt grafici ili obliku. Međutim, pošto se izmene primenjuju odmah, u ovom dijalogu ne možete kliknuti na dugme Otkaži. Da biste uklonili izmene, morate kliknuti na dugme Opozovi Undo button na traci sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili u jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali u nekoj drugoj opciji dijaloga.

  • Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i oblik i dijalog.

Početne postavke     Da biste odabrali ugrađeni efekat rotacije ili perspektive, kliknite na dugme Unapred definisane postavke, a zatim izaberite željenu opciju.

Rotacija

Ose X, Y i Z definišu orijentaciju (rotaciju) i položaj kamere (oka) koje posmatra oblike. X je horizontalna osa; Y je vertikalna osa; a Z je treća dimenzija, dubina. Vrednosti za ove ose su aditivne. Kamera se prvo rotira za vrednost X, zatim za vrednost Y i najzad za vrednost Z. Kada pomoću dugmadi za „guranje“ menjate vrednost X, Y ili Z, promena je uvek relativna u odnosu na tekući položaj kamere.

Tri rotirana oblika s prikazom osa X, Y i Z

Savet: Ako želite da postavke rotacije i perspektive budu jednake za više SmartArt grafika ili grafikona, te postavke možete da kopirate sa jedne SmartArt grafike odnosno grafikona na drugu.

X      Unesite broj u ovo polje da biste promenili položaj horizontalne ose. Možete da koristite dugmad sa strelicama da biste „gurnuli“ ovaj položaj udesno ili ulevo.

Levo      Kliknite na ovo dugme da biste smanjili položaj horizontalne osa.

Desno      Kliknite na ovo dugme da biste povećali položaj horizontalne ose.

Y      Unesite broj u ovo polje da biste promenili položaj vertikalne ose. Možete da koristite dugmad sa strelicama da biste „gurnuli“ ovaj položaj nagore ili nadole.

Gore      Kliknite na ovo dugme da biste povećali položaj vertikalne ose.

Dole      Kliknite na ovo dugme da biste povećali položaj vertikalne ose.

Z     Ova dimenzija omogućava pozicioniranje oblika iznad ili ispod drugih oblika. Upišite broj u polje da biste promenili poziciju ose Z. Možete da koristite dugmad sa strelicama za „guranje“ u smeru kretanja kazaljke na satu ili u suprotnom smeru.

U smeru kretanja kazaljki na satu     Kliknite na ovo dugme da biste smanjili poziciju ose Z.

U smer suprotan od kretanju kazaljke na satu     Kliknite na ovo dugme da biste povećali poziciju ose Z.

Perspektiva     Opisuje koliko skraćivanja (rast i skupljanje zavisno od dubine) se primenjuje na oblik. Da biste promenili izgled dubine, unesite broj u ovo polje. Najmanji broj (0) je identičan postojanju paralelnog fotoaparata, a najveći broj (120) daje najširu perspektivu, sličnu onoj koju daje fotoaparat sa širokim uglom.

Suzi polje prikaza     Kliknite na ovo dugme da biste smanjili nivo skraćenja.

Proširi polje prikaza     Kliknite na ovo dugme da biste povećali skraćenje perspektive.

Tekst

Zadrži tekst ravnim     Da biste sprečili rotaciju teksta u obliku prilikom rotacije tog oblika, izaberite opciju Zadrži tekst ravnim. Kada je ta opcija izabrana, tekst uvek ostaje na prednjoj strani oblika. Kada opcija nije izabrana, tekst unutar oblika prati rotaciju prednje površine oblika.

Pozicija objekta

Udaljenost od zemlje     Upišite broj u polje da biste oblik pomerili unazad ili unapred u 3-D prostoru.

Uspostavi početne vrednosti     Kliknite na ovo dugme da biste uklonili 3-D rotaciju i efekte perspektive i vratili se na podrazumevane postavke.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×