Oblikovanje objekta (okno za 3-D oblikovanje)

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Koristite opcije u dijalogu Oblikuj objekat da biste prilagodili trodimenzionalnih (3-D) efekte primenjene linije, oblike, grafikone, SmartArt grafikeili slike u dokumentu.

Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i oblik i dijalog.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.
  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na oblik ili tekst, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u SmartArt grafika ili oblik bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Slika dugmeta na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili na jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali na nekoj drugoj opciji.

Kosina

Kosina je trodimenzionalni ivični efekat koji se primenjuje na gornju ili donju ivicu oblika. Time se dobija privid da je ta ivica uzdignuta i ističu ivice oblika.

Vrh     Da biste primenili uzdignuta ivicu na vrh oblika, kliknite na vrhu Dugme „Vrh kosine“ , a zatim izaberite željenu opciju. Kada odaberete tip ivice sa vrha ili dna , odgovarajuća širina i visina će automatski promeniti osim ako ih ne prilagodite.

Širina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali širinu gornje ivice.

Visina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali visinu gornje ivice.

Dno    Da biste primenili uzdignuta ivicu na dno oblika, kliknite na dnu Dugme „Dno kosine“ , a zatim izaberite željenu opciju. Kada odaberete tip ivice sa vrha ili dna , odgovarajuća širina i visina će automatski promeniti osim ako ih ne prilagodite.

Širina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali širinu donje ivice.

Visina    Upišite broj u polje da biste naveli visinu donje ivice.

Dubina

Dubina je rastojanje oblika od njegove površine.

Boja    Da biste odabrali boju za dubinu, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Dubina    Upišite broj u polje da biste naveli dubinu.

Konture

Kontura je uzdignuta ivica primenjena na oblik.

Boja     Da biste odabrali boju za konturu, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Veličina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali širinu konture.

Površina

Koristite izbore materijala da biste promenili izgled oblika promenom odsjaja. Korišćenjem odsjaja objekti izgledaju manje ili više sjajni.

Materijal     Materijal se koristi da bi oblici izgledali bez sjaja, plastično, metalno ili providno. Da biste opisali način na koji svetlo ostvaruje interakciju sa površinom oblika, kliknite na ovo dugme, a zatim izaberite željenu opciju.

Kratak opis dostupnih materijala:

Standardni

Matirano     Bez odsjaja, što daje prilično ravan izgled.

Topli mat     Nešto metalnog sjaja, što površini oblika daje mekši izgled nego kada je "od plastike".

Plastično     Jasni beli odsjaji koji površini oblika daju sjajan, plastičan izgled.

Metalno     Odsjaji odgovaraju nekim od osnovnih boja materijala tako da oblik izgleda sjajno i visoko refleksivno.

Specijalni efekti

Tamna ivica     Slično je plastičnom efektu jer beli odsjaji daju sjajan izgled površini oblika, samo što tamne ivice jasnije definišu oblik na svetloj podlozi.

Meka ivica     Beli odsjaji sa ivicama koje postepeno postaju prozirne, tako da oblik izgleda integrisan u scenu ili grupu oblika. Kada se ovaj izgled primenjuje na površinu oblika, ivice oblika se čine kao da reflektuju neke od boja pozadine.

Ravno     Ovaj izgled daju neprozirna boja i beo metalni sjaj. Ne prikazuju se senke koje bi dala svetlost određenog smera i jačine, pa oblik biva definisan metalnim sjajem. Ova opcija je posebno dizajnirana za dobru usklađenost sa opcijom Ravno osvetljenje.

Skicirana kontura     Nema ni metalnog sjaja niti efekata popunjavanja. Prikazuje se samo skica ili obris oblika odnosno objekat.

Poluprovidno

Prah     Veliki odsjaji koji daju mekani pastelni izgled površini oblika.

Prozirni prah     Slično kao „Prah“, ali ovde površina izgleda providno, sa ivicama koje su meke ili postupno blede.

Bistro     Proziran sa jasnim, belim odsjajem i tamnim ivicama, što daje sjajan izgled sličan staklu.

Osvetljenje     Svaki tip osvetljenja definiše platformu svetla koje se koriste u 3-D scene. Ovo je poznat i kao scensko-koherentni 3-D. Svako svetlo u postavci ima položaj, jačinu i boju. Većina tipova osvetljenja ima i spoljna svetlo, što je neusmereno osvetljenje sve površine oblika. Sve oblike u 3-D scene dele istu postavku osvetljenja, pa kada promenite tip osvetljenja , menjate osvetljenje cele 3-D scene (ne samo za izabranog oblika).

Kliknite na dugme Osvetljenje, a zatim izaberite željenu opciju da biste izabrali tip osvetljenja.

U nastavku se nalazi kratak opis raspoloživih izbora za osvetljenje:

Neutralno

Tri tačke     Klasični trio glavnog, dopunskog i pozadinskog svetla. Ovo je dobar izbor za opštu namenu, osim ako znate da vam je potrebno nešto drugo. Tačkasta svetla imaju boju i položaj na sceni, ali ne i jedinstven pravac. Svetlost emituju jednako u svim pravcima.

Ravnoteža     Verzija postavke osvetljenja Tri tačke, ali sa manje kontrasta.

Meko      Jednostavna postavka osvetljenja sa samo jednim svetlom.

Grubo     Postavka osvetljenja sa dva svetla koja stvara jako osvetljena mesta, kao i svetle i tamne oblasti.

Obasjano     Postavka osvetljenja s tri svetla koja veoma jarko osvetljava ivice oblika.

Kontrastno     Postavka osvetljenja koja uklanja sve senke sa površine i daje nekoliko mesta sa metalnim sjajem. Svaki materijal će se činiti ravnim.

Toplo

Jutro, Izlazak sunca, Zalazak sunca     Tri svetla toplih boja koja svemu što osvetljavaju daju topao, narandžast ton. Intenzitet obojenosti raste kako se krećete od opcije Jutro ka opciji Zalazak sunca.

Hladno

Prohladno, Ledeno     Dve postavke osvetljenja koje daju hladno, plavičasto svetlo na suprotnoj strani spektra od opcija Jutro, Izlazak sunca ili Zalazak sunca.

Specijalno

Ravno     Posebno dizajnirano za dobru usklađenost sa opcijom Ravno na listi materijala. Ovo je postavka s tri tačkasta svetla koja oblik definiše lepim metalnim sjajem.

Dve tačke     Postavka osvetljenja s dva svetla, dobra za opšte namene. Razmeštaj svetala je obično takav da je oblik osvetljen iz dva pravca, čime se ističu njegove ivice ili kontura.

Sjaj     Postavka osvetljenja koja prednju stranu oblika osvetljava jako, a bokove oblika namerno osvetljava previše, čime se stvara iluzija da svetli sam oblik.

Svetla soba     Postavka osvetljenja koja daje još ekstremniju verziju postavke osvetljenja Svetli.

Ugao     Sva svetla trenutnog tipa za osvetljenje oko prednje oblika rotira. Ako vaš tipova osvetljenja jakih primarnim ili glavnim svetlo, ovo vam omogućava da kontrolišete stranu 3-D scene prima najsvetlijih osvetljenje.

Upišite broj na listu da biste naveli ugao osvetljenja.

Uspostavi početne vrednosti

Da biste uklonili 3-D oblikovanje i vraćanje u prethodno stanje podrazumevane postavke, kliknite na ovo dugme.

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×